Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 18:29
Į ateitį su dirbtiniu intelektu: nauja programa Lietuvos moksleiviams leis paragauti inovacijų kūrėjų duonos
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

NASA mokslininkas susiejo tamsiąją materiją ir juodąsias bedugnes

Publikuota: 2015-07-08 17:30
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Naujas NASA mokslininkų kompiuterinis modeliavimas parodė, kad tamsiosios materijos dalelės, susidurdamos galingame juodųjų bedugnių gravitaciniame lauke, gali išskirti galingus, galimai pastebimus gama spindulius. Šių spindulių pastebėjimas mokslininkams sutektų naujų galimybių suprasti ir juodųjų bedugnių, ir tamsiosios materijos – paslaptingos medžiagos, kuri sudaro didžiąją dalį galaktikų masės – prigimtį.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Naujas NASA mokslininkų kompiuterinis modeliavimas parodė, kad tamsiosios materijos dalelės, susidurdamos galingame juodųjų bedugnių gravitaciniame lauke, gali išskirti galingus, galimai pastebimus gama spindulius. Šių spindulių pastebėjimas mokslininkams sutektų naujų galimybių suprasti ir juodųjų bedugnių, ir tamsiosios materijos – paslaptingos medžiagos, kuri sudaro didžiąją dalį galaktikų masės – prigimtį, rašo dailygalaxy.com.

NASA mokslininkas susiejo tamsiąją materiją ir juodąsias bedugnes

„Nors kol kas nežinome, kas yra tamsioji materija, žinome, kad ji sąveikauja su Visata per gravitacijos jėgą, kas reiškia, kad ji turėtų dideliais kiekiais kauptis apie supermasyvias juodąsias bedugnes. Juodoji bedugnė ne tik natūraliai koncentruoja tamsiosios medžiagos daleles – jos gravitacinė jėga sustiprina jų energiją ir padidina skaičių susidūrimų, kurių metu sukuriami gama spinduliai“, – sakė NASA Goddardo kosminių skrydžių centro astrofizikas Jeremy Schnittmanas.

Mokslinio darbo ataskaitoje, kuri birželio 23 d. publikuota recenzuojamame žurnale „The Astrophysical Journal“, J. Schnittmanas aprašė jo sukurtų kompiuterinių modeliavimų rezultatus. Mokslininko modelio paskirtis buvo analizuoti šimtų milijonų tamsiosios materijos dalelių orbitas ir gama spindulius, išmetamus šioms dalelėms susidūrus ties juodosiomis bedugnėmis. Mokslininkas nustatė, kad kai kuriems gama spinduliams pavyko ištrūkti iš juodosios bedugnės gravitacijos lauko su tokia energija, kuri gerokai viršijo ankstesnes teorines ribas.

Jo modeliavime tamsioji materija įvardijama kaip Silpnai sąveikaujančios masyvios dalelės WIMPai (Weakly Interacting Massive Particles). Fizikų pasaulyje tai yra šiuo metu populiariausias kandidatas paaiškinimui, kas yra tamsioji materija. J. Schnittmano modelyje WIMPai, susiduriantys su kitais WIMPais, anihiliuojasi ir tampa gama spinduliais – daugiausiai energijos turinčia elektromagnetinių bangų forma. Tačiau įprastomis sąlygomis tokie susidūrimai yra be galo reti.

Žemiau pateiktas vaizdas parodo gama spindulių signalą, gauta iš tamsiosios materijos dalelių anihiliavimosi. Kuo spalva šviesesnė, tuo energija didesnė. Aukščiausios energijos spinduliai sklinda iš juodosios bedugnės kairiojo šono, arti jos įvykių horizonto (su sąlyga, kad žiūrime į juodąją bedugnę, besisukančią prieš laikrodžio rodyklę, statmenai jos pusiaujo plokštumai). Daugiausiai galimybių ištrūkti iš juodosios bedugnės gravitacijos gniaužtų turi spinduliai, kuriuos bedugnė įsuka ir paleidžia į mūsų pusę.

NASA mokslininkas susiejo tamsiąją materiją ir juodąsias bedugnes
Teoriškai taip turėtų atrodyti gama spindulių švytėjimas ties juodąja bedugne (jeigu žiūrėtume į pusiaują, o bedugnė suktųsi prieš laikrodžio rodyklę)

Per kelis pastaruosius metus fizikai teoretikai pradėjo juodąsias bedugnes vertinti kaip tamsiosios materijos koncentratorius, ties kuriais WIMPai gali susikaupti taip tankiai, kad išauga jų susidūrimų dažnumas ir energija. Ši koncepcija yra Penrose'oo proceso variantas. 1969 metais britų astrofizikas seras Rogeris Penrose'as sugalvojo mechanizmą išgauti energiją iš besisukančios juodosios bedugnės. Kuo greičiau bedugnė sukasi, tuo daugiau galima išgauti energijos.

Pastarojo proceso metu visas veiksmas vyksta juodosios bedugnės įvykių horizonto išorėje. Įvykių horizontas – tai riba, kurią kirtus ištrūkti nebegali niekas, net šviesa. Įvykių horizonto sfera vadinama ergosfera. Ergosferos viduje juodosios bedugnės sukimasis paskui save suka ir erdvėlaikį, joje viskas sukasi greičiu, artimu šviesos greičiui. Tokias bedugnes galima pavadinti natūraliomis laboratorijomis kurioms ekstremalumu negali prilygti niekas Žemėje.

Kuo greičiau sukasi bedugnė, tuo didesnė būna jos ergosfera, o tai reiškia, kad didesnės energijos susidūrimai įmanomi ir toliau nuo įvykių horizonto. Ir tai savo ruožtu padidina tikimybę, kad gama spinduliai, susidarę ergosferoje, iš jos ištrūks.

„Ankstesniais darbais parodyta, kad Penrose'o proceso susidūriminės versijos maksimali energijos išeiga yra tik 30 kartų didesnė už pradinę“, – sakė J. Schnittmanas. Be to, iš ergosferos pavyksta ištrūkti tik nedidelei daliai aukštos energijos gama spindulių. Tai reiškė, kad įprastinio Penrose'o proceso, vykstančio supermasyvioje juodojoje bedugnėje, požymių iš išorės niekada nepavyktų pastebėti.

Tačiau ankstesniuose tyrimuose buvo taikomos supaprastintos prielaidos apie tai, kur labiausiai tikėtinas aukščiausios energijos susidūrimų įvykimas. Remiantis šiais pirminiais darbais buvo įmanoma sukurti pilnesnį skaičiuojamąjį modelį, kuriame būtų modeliuojamas didelis kiekis dalelių, pritrauktų juodosios bedugnės gravitacijos ir sąveikaujančių tarpusavyje.

Būtent tai ir rado J. Schnittmano modelis. Jame stebimos šimtų milijonų atsitiktinai išmėtytų dalelių pozicijos ir savybės, jų susidūrimai juodosios bedugnės kaimynystėje. Naujasis modelis atskleidžia procesus, kurių metu susidaro gama spinduliai, kurių energija yra kur kas aukštesnė ir ištrūkimo iš ergosferos tikimybė gerokai didesnė nei manyta iki šiol. Mokslininkas aptiko ir iki šiol nežinotų galimybių vykti susidūrimams, dėl kurių įvykstančios anihiliacijos metu išmetami gama spinduliai, kurių maksimali energija yra net 14 kartų aukštesnė nei buvo numatyta pradinėje Penrose'o teorijoje.

Pritaikius naujųjų skaičiavimų rezultatus, J. Schnittmanas sukūrė gama spindulių švytėjimo vaizdą, kokį jį matytų iš didelio atstumo į juodosios bedugnės pusiaują žiūrintis stebėtojas. Aukščiausios energijos švytėjimas matomas iš jaunatį primenančio regiono tame juodosios bedugnės krašte, kuris sukasi į stebėtojo pusę. Tai yra tas regionas, kur gama spinduliai turi daugiausiai galimybių ištrūkti iš ergosferos ir pasiekti teleskopo jutiklį.

J. Schnittmanas tikisi, kad jo tyrimas nuves keliu, kurio pabaigoje bus nepaneigiamas tamsiosios medžiagos dalelių susidūrimo ir anihiliacijos signalo, sklindančio nuo supermasyvios juodosios bedugnės, užfiksavimas.

„Modelis mums parodo, kad egzistuoja astrofizikiniu požiūriu įdomus signalas, kurį galėtume užfiksuoti ir ne tokioje jau tolimoje ateityje patobulėjus gama spindulių teleskopams. Kitas tyrimo žingsnis – sukurti teorinę struktūrą, kurioje dabartiniai ir prognozuojami gama spindulių stebėjimai gali būti panaudoti koreguojant ir dalelių fiziką, ir juodųjų bedugnių modelius“, – svarstė fizikas.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama