Elektronika.lt
 2024 m. spalio 14 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 14 d. 08:24
Mažesnės išlaidos elektrai: kokie sprendimai gali padėti kontroliuoti sąskaitas?
Spalio 13 d. 18:29
Į ateitį su dirbtiniu intelektu: nauja programa Lietuvos moksleiviams leis paragauti inovacijų kūrėjų duonos
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

IT specialistų trūkumas: ko turėtų imtis Baltijos šalys?

Publikuota: 2015-06-03 08:18
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Ar Baltijos šalys geba kurti technologijas, galinčias konkuruoti pasaulyje? Kaip neprarasti šiuo metu atsivėrusių galimybių ir rasti taip trūkstamų IT specialistų? Į kokį rytojų mus nuves technologijos? Apie tai kalbėjomės su vienu debesijos paslaugų (angl. Software as a Service, SaaS) pradininkų pasaulyje, internetiniu pagrindu veikiančios verslo valdymo sistemos „Directo“ kūrėju iš Estijos Martinu P. Rinne'u.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ar Baltijos šalys geba kurti technologijas, galinčias konkuruoti pasaulyje? Kaip neprarasti šiuo metu atsivėrusių galimybių ir rasti taip trūkstamų IT specialistų? Į kokį rytojų mus nuves technologijos? Apie tai kalbėjomės su vienu debesijos paslaugų (angl. Software as a Service, SaaS) pradininkų pasaulyje, internetiniu pagrindu veikiančios verslo valdymo sistemos „Directo“ kūrėju iš Estijos Martinu P. Rinne'u. Šia prieš daugiau nei 25 metus sukurta sistema šiandien naudojasi 1,8 tūkst. įmonių iš 42 skirtingų šalių.

IT specialistų trūkumas: ko turėtų imtis Baltijos šalys?
Gyčio Vidžiūno nuotr. / Martinas P. Rinne'as

– Kaip manote, kokiais technologijų išradimais Baltijos šalys gali didžiuotis?

Aš manau, kad mes galime didžiuotis visais savo išradimais, o šiandien labai sunku identifikuoti, kokioje šalyje buvo sukurtos vienos ar kitos technologijos. Manyčiau, kad vienas didžiausių Baltijos šalių privalumų – tai, kad šios šalys yra mažos ir lanksčios. Mažesnėse šalyse yra palankesnės sąlygos eksperimentuoti, išbandyti naujus sumanymus, pradėti verslą. Pavyzdžiui, Baltijos šalyse naujam verslui yra taikomi mažesni mokesčiai, mažiau kainuoja specialistų išlaikymas negu Jungtinėje Karalystėje. Jeigu idėja ir nepasiteisins, bus patirti nedideli praradimai. Ir, žinoma, būtina išskirti mūsų kompetenciją ir domėjimąsi viskuo.

Jeigu kalbėtume apskritai, manyčiau, jog Baltijos šalyse yra sukuriama daug technologijų, susijusių su ryšiais ir komunikacijos procesais. Pavyzdžiui, viena naujausių ir populiariausių mobiliųjų programėlių Estijoje yra „Taxify“, kuria galima lengvai išsikviesti taksi. Jos pagalba galima pasirinkti taksi įmonę, matyti laisvus automobilius, kaip greitai jie gali atvykti ir pan. Ši programėlė jau beveik išstūmė taksi telefonų centrus, kur žmonės atsiliepdavo telefonu ir priimdavo iškvietimus. Spėčiau, jog Taline 70 proc. taksi iškvietimų šiandien yra atliekami naudojantis būtent šia programėle.

Mūsų sukurta sistema „Directo“ taip pat pakeitė verslo procesus. Šiandien visi kompanijų finansiniai duomenys ir informacija gali būti patalpinami debesijoje ir vėliau įvairiais pjūviais naudojami – tad buhalteriai nebėra tie vieninteliai žmonės, gebantys apdoroti skaičius. Informacijos vartotojų lūkesčiai vis auga, tačiau konkurencija kompanijas verčia išleisti mažiau. Todėl naujosios technologijos tampa galingu įrankiu, galinčiu klientams padėti sutaupyti finansinių, žmogiškųjų išteklių ir laiko resursų. Sukurtos technologijos keičia iki tol ilgai buvusias komunikacijos formas, nusistovėjusius ryšius, netgi „žudo“ profesijas ir įpročius.

– Kurios technologijos šiandien labiausiai palengvina mūsų gyvenimą?

Išskirčiau mobilųjį internetą, kadangi jis šiandien atneša daugiausia inovacijų. Prisijungimas prie interneto šiandien yra greitas, lengvas, patikimas, palyginti nebrangus ir prieinamas beveik visose vietose, kur bebūtum. Yra sukurta daugybė skirtingų mobiliųjų programėlių, leidžiančių atlikti įvairius veiksmus per atstumą naudojant mobilųjį įrenginį. Ir tai keičia mūsų gyvenimą.

– Ar pastebite naują technologijų ir inovacijų proveržį Baltijos šalyse?

Tai vyksta visada ir labai sunku nubrėžti liniją, kur yra nauja technologija ir kur yra tik naujas tos technologijos pritaikymas. Internetas juk jau senai nebėra naujas dalykas, bet kiekvieną dieną kažkas vis sugalvoja naujų būdų, kaip šią technologiją galėtume dar labiau panaudoti. Manau, jog technologijos drastiškai keičia mūsų įprastą gyvenimą. Šiandien mes dažniau vienas su kitu bendraujame ne susitikę gyvai, o pasitelkdami įrenginius.

Vienas mūsų klientas Estijoje kuria išmanius gatvių šviestuvus, kurie prisijungia prie interneto ir tarpusavyje pasidalina informacija apie tai, kokios oro sąlygos yra skirtinguose pasaulio miestuose. Kai gatve eina žmonės, šviestuvai praneša orų naujienas ir groja, kai nieko nėra gatvėje – jie išsijungia. Miestai vis labiau domisi šiais išradimais ir pradeda juos naudoti. Manau, kad kalbantys daiktai – viena iš ateities technologijų.

– Šiandien Lietuvoje, o galbūt ir kitose Baltijos šalyse, labai trūksta IT specialistų. Kaip manote, kodėl taip atsitiko?

Taip, su šia problema susiduriama visame Baltijos regione. Šiomis dienomis sparčiai plečiasi IT sektorius, yra sukuriama daug naujų skirtingų produktų ir paslaugų. Atitinkamai reikia, kad būtų specialistų, gebančių naujas technologijas valdyti, jas pritaikyti konkretiems atvejams. Kitaip negu fiziniam darbui, IT specialistui išmokti tam tikrų dalykų neužtenka – jis turi turėti specifinius gebėjimus ir net kitokią mąstyseną.

Be to, reikalingi profesionalūs mokytojai, galintys pasidalinti savo žiniomis, patirtimi, taip pat atitinkamos mokymosi priemonės. Kad visos šios kompetencijos būtų išugdytos, reikia daugiau laiko, todėl ir susidaro specialistų trūkumas. Kaip pavyzdį galėtume paimti medicinos sritį ir kokią naują ligą, epidemiją. Kad būtų paruošti atitinkami medikai, galintys gydyti ir sustabdyti siaučiančią ligą, turbūt prireiktų kokių septynerių metų. Per tą laiką tikriausiai žmonija patirtų daug netekčių. Visose srityse profesionalų paruošimas reikalauja laiko ir kantrybės.

– Kas turi pasikeisti, jog IT specialistų poreikis būtų patenkintas?

Mano nuomone, reikėtų keisti švietimo sistemą, padaryti IT studijas labiau specializuotas. Žmonės turėtų mokytis aukštosiose mokyklose ir tuo pat metu dirbti IT kompanijose. Kompanijose jauni specialistai labiau atsiskleistų, atrastų savo profesines kompetencijas, matytų, kaip kuriamos ir naudojamos technologijos čia ir dabar.

– Jūsų tarptautinėje kompanijoje dirba apie 40 specialistų. Kaip Jums Baltijos regione sekasi rasti IT darbuotojų?

„Directo“ turi biurus Estijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Suomijoje. Čia dirbantys žmonės toliau vysto ir tobulina programą, aptarnauja klientus, teikia mokymus. Daugelį specialistų mes užsiauginome patys: jie čia pradėjo dirbti dar neturėdami aukštojo mokslo diplomų.

Manyčiau, jog IT specialistui neretai užtenka gerai išmanyti tik vieną dalyką, to jis gali išmokti per praktiką ir formalus universitetinis išsilavinimas nėra pats būtiniausias. Galbūt būtent kitoniškas požiūris į darbuotoją ir produktą mums ir atnešė sėkmę. Keletą kartų su kolegomis esame analizavę, ką mes darome kitaip. Mes pirmiausia bandome suprasti, su kokiomis verslo valdymo problemomis susiduria įmonė ir kaip mūsų sistema galėtų jas išspręsti. Iš klientų esame girdėję, jog mes buvome pirmieji, kurie ne bandėme parduoti savo produktą, o išgirdome ir supratome, ko jiems iš tikrųjų reikia.

– Šiandien daug diskusijų kyla dėl duomenų saugumo ir privatumo. Kokius argumentus pateiktumėte dvejojantiems laikyti visus duomenis debesijoje?

Manau, jog tai daugiau priklauso nuo pasitikėjimo žmonėmis, jų sprendimų, o pati technologija čia niekuo dėta. Pavyzdžiui, prieigą prie duomenų dažniausiai turi tik įmonės darbuotojai ir tik jie gali „nutekinti“ slaptą informaciją, nepriklausomai nuo turimų įrankių. Technologija nepakeičia duomenų per se, technologija kaip tik gali užtikrinti jų saugumą. Jeigu kažkuris darbuotojas nufotografuos svarbius dokumentus, niekas to nesužinos. Tačiau jeigu jis mėgins juos nukopijuoti internete, visi jo veiksmai bus užfiksuoti. Taigi debesija yra netgi saugesnė aplinka laikyti informaciją.

– Kaip bėgant laikui keičiasi vartotojų požiūris į debesijos technologiją? Ar visos debesijos technologijos galimybės šiandien yra išnaudojamos?

Manau, kad mes jau labai greitai nebekalbėsime apie debesijos technologiją ar kompiuteriją kaip tokią. Tai taps normalia kompiuterija. Mes jau dabar nebeįsivaizduojame savo gyvenimo be „Facebook“ ar „gmail“ paskyros. Ir laikui bėgant visi duomenys ir informacija bus debesijoje, visos paslaugos bus teikiamos naudojantis debesijos technologija ir mums nuostabą jau kels dalykai, esantys ne debesijoje. Šiandien debesijos technologija daugeliui entuziastų reiškia naują darbą, užsiėmimą ar hobį. Jie gali kurti, tobulinti, atrasti naujų dalykų, susijusių su šia technologija. Todėl manyčiau, jog debesijos technologijos galimybės yra beribės.

– Tai kaip manote, kas laukia šios technologijos ateityje? Pavyzdžiui, po penkerių metų?

Jeigu atvirai, aš nežinau. Jeigu kas būtų paklausęs to tada, kai aš pradėjau verslą, aš nebūčiau net galėjęs įsivaizduoti šiandieninės situacijos. Tikiu, jog visi geriausi dalykai nutinka todėl, kad jų anksčiau niekas neįsivaizdavo. Henris Fordas yra sakęs, kad jeigu kas būtų paklausęs raitelių, ko jie norėtų, jie būtų pasakę, jog eiklesnių žirgų. Niekas tuomet net negalėjo įvaizduoti tokio daikto kaip automobilis. Jeigu kas, tarkime, 1990 metais mūsų kas būtų paklausęs, ar mes norėtume internetinės bankininkystės, mes net nebūtume supratę, kas tai. Taigi labai sudėtinga pasakyti, kas bus ateityje. Jeigu tai yra nuspėjama, tai paprastai neatneša didelių ir gerų pokyčių.


15min.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama