Elektronika.lt
 2024 m. spalio 14 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 18:29
Į ateitį su dirbtiniu intelektu: nauja programa Lietuvos moksleiviams leis paragauti inovacijų kūrėjų duonos
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Kas brangiau: žengti koja kojon su technologijomis ar patirti nuostolių?

Publikuota: 2014-11-12 11:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Kristijonas Kaikaris
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Kiekvienas atsinaujinimas, kad ir kokioje srityje jis įvyktų, būna sutinkamas dvejopai. Vieni, tarp jų ir aš, naujoves sutinka su dideliu entuziazmu ir noru išbandyti naujas funkcijas, o antriesiems tai tampa nusistovėjus tvarkos sudrumstimu ir papildomų pastangų reikalaujančiu išbandymu.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kiekvienas atsinaujinimas, kad ir kokioje srityje jis įvyktų, būna sutinkamas dvejopai. Vieni, tarp jų ir aš, naujoves sutinka su dideliu entuziazmu ir noru išbandyti naujas funkcijas, o antriesiems tai tampa nusistovėjus tvarkos sudrumstimu ir papildomų pastangų reikalaujančiu išbandymu.

Pastarąją žmonių grupę galime nesunkiai suprasti – juk esame įpročių įkaitai. Be to, vis mažiau turime laiko, todėl, kaskart sužinojus, kad vėl teks mokytis naudoti nauja sistema, nevalingai atsidūstame. Tačiau, vis dažniau pastebiu, kad kartais argumentai neatsinaujinti remiasi pasenusiomis tiesomis ir visiškai neatitinka šiandienos realijų.

Kas brangiau: žengti koja kojon su technologijomis ar patirti nuostolių?
Kristijonas Kaikaris, „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius

Vienas dažniausiai pasitaikančių – „atnaujinti techninę ir programinę įrangą yra brangu“.

Mėgstančių juo prisidengti yra visur – tiek tarp studentų, tiek tarp įmonių vadovų. Pastariesiems, kurie verčiau renkasi rizikuoti savo verslo IT ūkio saugumu ir darbo efektyvumu, norisi užduoti klausimą: „Kada paskutinį kartą tikrinote kompiuterinės ar programinės įrangos kainas?“ Prieš skaičiuojant pinigus pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, ką mes laikome kompiuterinės ir programinės įrangos atnaujinimu. Anksčiau, prieš dešimtmetį, standartu galima buvo laikyti stacionarų kompiuterį, kuriame buvo įdiegta „Windows XP“ operacinė sistema (OS).

Dabar gi technologinė kompiuterių pusė gerokai pasikeitė – vis daugiau žmonių darbuojasi prie nešiojamų kompiuterių ar mobiliųjų įrenginių. Tai rodo ir „Statista.com“ duomenys.

Prognozuojama, kad kitais metais pasaulinė stacionarių kompiuterių rinka susitrauks iki vos daugiau nei 24 proc. Tuo tarpu nešiojamųjų kompiuterių ūgtelės iki 31 proc. Dominuojančią poziciją, aišku, užims, planšetės – daugiau nei 41 procentas.

Tai reiškia, kad dabar, nutarus atnaujinti savo kompiuterį, reikia dairytis jau ne daug vietos užimančio griozdo, kuriame dažnai dar ir nebūna įdiegta operacinė sistema, o verčiau pasirinkti nešiojamąjį, kurių asortimentas – labai platus, o kainos svyruoja nuo kelių šimtų litų iki, jei tik yra noro ir galimybių, kelių tūkstančių.

Užsukus į bet kurią interneto parduotuvę, prekiaujančią kompiuterine įranga, iškart pamatysite, kad paprastas, elementarius biuro poreikius atitinkantis nešiojamas kompiuteris, kuriame jau įdiegta ir nauja „Windows 8.1“ OS, gali būti įsigytas už vos daugiau nei 900 Lt. Tikiu, paieškojus galima rasti ir dar geresnių variantų. Taigi įdomu ar tokiam pasiūlymui galima lipdyti etiketę „brangu“?

Tiesa, yra sričių, kur be stacionaraus kompiuterio neišsiversi. Tokiais atvejais, matyt, įranga būna dar gana geros būklės, tačiau iškyla problemų dėl saugumo ir kompiuterio suderinamumo su naujausia programine įranga. Tokiu atveju reikalinga tik nauja OS. Senoji, greičiausiai, jei statistika nemeluoja, bus jau atgyvenusi „Windows XP“. Tokiu atveju tereikia plėtotės paketo, kuris už 415 Lt leis iš senos OS pereiti į naująją „Windows 8“. O su ja galima bus nemokamai įsidiegti atnaujinimą ir naudotis jau „Windows 8.1“. Perkant „Windows 8.1 Pro“ atskirai, OS kainuos 965 Lt.

Net jei ir prireiktų pirkti stacionarų kompiuterį, statistika vėl rodo vartotoją džiuginti turinčius rezultatus. „Statista.com“ skelbia, kad nuo 2005 m. iki 2015 m. tokios įrangos kainos bus sumenkusios daugiau nei 1 160 litų ir kitais metais vidutinė stacionaraus kompiuterio kaina pasaulyje tesieks apie 1 030 Lt.

Akivaizdu, bet kuriuo atveju vieno kompiuterio atnaujinimas galimas skiriant tam apie 1 tūkst. litų. Tad apytiksles investicijas į IT ūkio atnaujinimą galima gana nesunkiai suskaičiuoti, atsižvelgiant į tai, kokio dydžio yra jūsų įmonė.

Na, o dabar laikas nuostolių skaičiavimui, kurie gali atsirasti dėl pasenusių kompiuterių ir operacinių sistemų. Pastarosios jau ne tik technologine, bet ir moraline prasme priėjo liepto galą.

Įvertinti potencialius nuostolius galima irgi nesunkiai. Atsakykite sau, kiek įmonė uždirba kiekvieną dieną ir kiek jai pajamų generuoja kiekvienas darbuotojas atskirai. O dabar įsivaizduokite, kad kuris nors jūsų specialistas negali būti naudingas įmonei ir yra priverstas daryti prastovas. Arba dar blogiau – kelioms dienoms sustoja visos bendrovės darbas. Taigi pinigai, kuriuos potencialiai galėjote uždirbti, nebeatiteks jums. Be to, dar kainuos IT kliūties, paralyžiavusios įmonės darbą, šalinimas. O galiausiai jums vis tiek bus rekomenduota atnaujinti įrangą. Galėčiau lažintis, kad tokiu būdu galima prarasti ne vieną ir ne du tūkstančius litų.

Dar 2005 m. „Gartner“ IT analitikas Avivah Litan pažymėjo, kad kiekvienas JAV doleris, investuotas į IT saugumo užtikrinimą ir gerinimą, padeda sutaupyti. Mat jeigu įmonės IT sistemos būtų nulaužtos, tokiu atveju vienas doleris virstų daugiau nei penkiais (5,62 USD). Taigi pasirūpinimas saugumu iš anksto yra 5 kartus pigesnis, nei jau padarytos žalos atitaisymas.

Žinoma, galima būtų kalbėti apie įvairius saugumo aspektus ir senų IT sistemų spragas, kurių negali užkamšyti net ir geriausios antivirusinės programos, tačiau šį kartą to vengiu tyčia. Vis tiek dalis jūsų sakysite, kad „Windows XP“ – dar labai gera ir jos jums užteks iki gyvenimo pabaigos. O įmonės, kurios kuria IT sprendimus, tenori uždirbti ir siekia išgręžti vargšą vartotoją iki paskutinio cento.

Na, tokiu atveju, reikia įspėti didžiausias pasaulio kompanijas, kurios IT saugumui išleidžia milijonus, kad juos švaisto veltui! Tiesa, didelė dalis jų turi savo paslapčių. Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas parodė, kad net 32 proc. kompanijų, kurios susidūrė su didelėmis IT saugumo problemomis, išvengė tokios problemos viešumo. Tai reiškia, kad mes daug ko nežinome (vis dar). O jei sužinotume, matyt, ir nuomonė apie kompiuterių saugumą bei atnaujinimą pasikeistų.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama