Elektronika.lt
 2024 m. spalio 14 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 18:29
Į ateitį su dirbtiniu intelektu: nauja programa Lietuvos moksleiviams leis paragauti inovacijų kūrėjų duonos
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

KTU viešėjęs prof. Amranas Rasli: Malaizijos ir Lietuvos bendradarbiavimo pradžia – IT ir švietimas

Publikuota: 2014-11-10 13:40
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Nors Lietuvoje gyvena dešimt kartų mažiau gyventojų nei Malaizijoje, abi šalis skiria tūkstančiai kilometrų ir kultūriniai skirtumai, tai – ne kliūtis sėkmingam bendradarbiavimui. Taip teigia Kauno technologijos universitete (KTU) viešėjęs Malaizijos technologijos universiteto (MTU) Inovacijų ir komercializavimo centro direktorius Amranas Bin Md. Rasli.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Nors Lietuvoje gyvena dešimt kartų mažiau gyventojų nei Malaizijoje, abi šalis skiria tūkstančiai kilometrų ir kultūriniai skirtumai, tai – ne kliūtis sėkmingam bendradarbiavimui. Taip teigia Kauno technologijos universitete (KTU) viešėjęs Malaizijos technologijos universiteto (MTU) Inovacijų ir komercializavimo centro direktorius Amranas Bin Md. Rasli.

KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) kvietimu spalį į Kauną atvykęs ekonomikos profesorius pabrėžė, kad Lietuva ir Malaizija yra sparčiai augančios šalys, todėl turi daug panašumų ir bendrų tikslų, o jas skiriantį daugiau nei 5 tūkst. Kilometrų atstumą galima sėkmingai įveikti internetu.

Vieno didžiausių ir seniausių Malaizijos universitetų atstovas KTU ne tik dėstė studentams, bet ir aptarė tolimesnius glaudesnio abiejų šalių universitetų bendradarbiavimo žingsnius. A. Rasli laukia atsakomojo kauniečių vizito MTU bei ragina lietuvius kurti bendrą verslą su malaiziečiais.

KTU viešėjęs prof. Amranas Rasli: Malaizijos ir Lietuvos bendradarbiavimo pradžia – IT ir švietimas

Laukia atsakomojo vizito

– Koks jūsų pirmasis įspūdis apie Lietuvos studentus? Ar galite juos palyginti su Malaizijos studentais?

– Jie yra šaunūs, protingi, tačiau gana konservatyvūs, drovūs. Galbūt taip yra dėl komunikavimo problemų, nes dėsčiau angliškai. Susidarė įspūdis, kad dalis bakalauro studentų ne visada supranta dėstomą mintį ar pateikiamus pavyzdžius. Su magistrantais viskas tvarkoje, o ir kalbos barjero nebuvo. Džiugu, jog turite nemažai magistrantų iš Indijos, Azerbaidžano, Vokietijos.

Magistrantūrą studijavau JAV, o daktaro disertaciją rašiau Danijoje. Šiose šalyse studentai yra labai aktyvūs, drąsiai reiškia savo mintis, nebijo klausti. Malaizijos studentai yra kažkur per vidurį tarp lietuvių ir mano minėtų šalių.

– Koks pagrindinis jūsų vizito KTU tikslas?

– Atvykau profesorės Jurgitos Sekliuckienės (KTU EVF Strateginio valdymo katedros profesorė, – red. past.) kvietimu. Su ja buvome susitikę Džakartoje, pristatinėdami savo Universitetus. Kalbėdami supratome, kad KTU galėčiau dėstyti, pravesti specializuotus tyrimų metodologijos mokymus. Taigi aš atvykau ir dėsčiau įvairių kursų ir specialybių studentams. Net inžinieriams, kuriems pateikiau karinius pavyzdžius (šypsosi, – red. past.).

Kartu su profesore atliekame tyrimus, rengiame mokslinius straipsnius. Taip pat įdomu rasti bendrų sąlyčio taškų ir su kitais Lietuvos akademikais.

Grįžus į Malaiziją, su savo kolegomis, MTU Tarptautinių ryšių departamento direktoriui aptarsime tolimesnes bendrų mokslinių tyrimų galimybes, kad šis bendradarbiavimas nesibaigtų tik formaliu bendravimu. Laikausi principo, kad pilnavertis bendradarbiavimas turi būti dvipusis, todėl tikiuosi, kad į Malaiziją atvyks mokslininkai, dėstytojai iš KTU ir dalinsis savo žiniomis, patirtimi.

Kiekvienais metais priimame nedidelį skaičių studentų iš Danijos ir Prancūzijos, mielai priimtume ir iš Lietuvos, o Malaizijos studentai galėtų atvykti į KTU.

Svarbiau už technologiją – jos turinys

– Lietuviai dažnai nuvertina savo verslumo gebėjimus. Jūsų akimis, ar tikrai esame neverslūs?

– Nors jūsų tik 3 milijonai, neturėtumėte savęs dėl to nuvertinti. Pavyzdžiui, Danija, kurioje gyvena apie 5,5 mln. gyventojų, savo ekonomiką puikiai vysto. Lietuvoje sutikau įmonių vadovų, kurių įmonės sparčiai plėtojasi ir tik laiko klausimas kada taps globaliomis rinkos žaidėjomis. Puikų įspūdį paliko KTU „Santakos“ slėnis, kuriame susitinka mokslas, technologijos ir verslas.

Tačiau lietuviai turi pozicionavimo problemų. Vienoje lietuviškos produkcijos parodoje Lietuvoje pamačiau puikų įrenginį, skirtą globaliai rinkai. Tačiau jį pristatančiame lankstinuke perskaičiau, kad tai – Didžiosios Britanijos kompanija. Man buvo paaiškinta, kad tai yra rinkodaros priemonė, siekiant sudaryti patikimo gamintojo įvaizdį, nes britų kokybė yra pripažinta visame pasaulyje.

Suprantu, kad D. Britanija šiuo atveju naudojama kaip vartai į pasaulinę rinką, tačiau reikėtų pasauliui rodyti, kad tokie aukštųjų technologijų gaminiai kuriami būtent Lietuvoje, kad sugebate tai pagaminti. Reikia tuo didžiuotis ir nuosekliai kurti gero ir patikimo gamintojo, partnerio įvaizdį.

– Kaip patartumėte paspartinti ryšį tarp mokslo, technologijų ir verslo Lietuvoje?

– Startuolių inkubatoriai, tokie, kaip KTU „Startup Space“, yra svarbūs, KTU „Santakos“ slėnis yra svarbus. Viską darote teisingai, kurdami tokią ekosistemą. Kiti universitetai irgi turėtų tą patį daryti, generuodami inovatyvias idėjas ir jas komercializuodami. Turite didžiuotis savimi, jei sukuriate kažką, ką naudoja daug žmonių.

Kuriant produktus, reikia visuomet atsiminti, kad sukurtos technologijos turinys turi būti lygiavertis ar net geresnis už pačią technologiją. Priešingu atveju bus sunku įtikinti žmones pirkti produktą, net jei technologiškai jis yra puikus.

Siūlo eksportuoti švietimą

– Kokiose srityse Lietuva ir Malaizija galėtų bendradarbiauti?

– Abi šalys yra sparčiai augančios, todėl turi daug bendro ir gali viena kitai padėti, nepaisant to, kad Malaizijoje gyvena apie 30 mln., o Lietuvoje – 3 mln. gyventojų.

Viena iš bendradarbiavimo sričių galėtų būti informacinės technologijos (IT). Tyrimai, projektų plėtra internetu gali būti atliekami kartu, nepaisant didelio mus skiriančio atstumo. Nuo IT būtų paprasčiausiai pradėti bendradarbiavimą.

Švietimas – taip pat perspektyvi sritis. Malaizijoje labai vertiname iš Europos ateinančias švietimo institucijas. Nors jūs esate Rytų Europos dalis, vis tiek tai – Europos Sąjunga. Galėtumėte rengti nuotolines studijų programas, orientuotas į tarptautinį verslą ar aukštąsias technologijas, inžineriją. Žinau, kad KTU turi labai stiprią biomedicinos inžineriją. Kitaip tariant, galite eksportuoti švietimo paslaugas. Kalbame apie bendras MTU ir KTU magistro studijų programas. Azijoje yra didelis noras įgyti tarptautinį studijų diplomą. Kad atvykčiau čia, man teko įveikti tolimą kelią, tačiau jei žmonės Malaizijoje galėtų gauti tokios pačios kokybės studijas namie – kodėl gi ne?

– Ar kultūriniai skirtumai netaptų neperžengiamu barjeru bendrai veiklai ?

– Pradėdamas verslą kitoje šalyje ar žemyne, privalai pirmiau perprasti tos šalies kultūrą. Pavyzdžiui, Malaizijoje tave turi kažkas pristatyti žmogui, kurį norėtum matyti, pavyzdžiui, savo verslo partneriu. Negali pats prieiti ir prisistatyti, nes tavimi nepasitikės. Malaizijoje gerai žinoma europietiška kultūra, todėl, manau, kad mums bendradarbiauti nebūtų sudėtinga. Reikia pradėti nuo kelių bendrų projektų, įmonių ir tai būtų gera pradžia. Ir nereikia bijoti nesėkmių, nes jos yra kelias į sėkmę.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama