Dėl pernelyg greitai sugedusio maisto žmonės dažnai peikia suprastėjusią produktų kokybę, tačiau, pasak specialistų, kartais reikėtų kaltinti pasenusias technologijas. Skirtingiems maisto produktams bei patiekalams reikia ne tik skirtingos laikymo temperatūros, bet ir nevienodos drėgmės ar deguonies lygio, tad natūralu, jog tomis pačiomis sąlygomis laikyti skirtingą maistą yra mažų mažiausiai negudru.
Šiuolaikinių technologių tikslas prisitaikyti prie gamtos padiktuotų sąlygų tampa vis realesnis, tad žmonėms belieka pasidomėti apie naujausias buities technikos galimybes ir jas išnaudoti.
„Pastebima, kad buities techniką besirenkantiems lietuviams vienu svarbiausių aspektų tampa išmaniosios technologijos, – komentuoja įmonės „Bosch“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Adomas Pesliakas. – Manau, kad tai tik laiko klausimas, kada išmanūs įrenginiai pakeis senuosius virtuvės ir kitus buities prietaisus – jau dabar didžioji dalis gaminamos produkcijos orientuota į naujausias technologines tendencijas.“
A. Pesliako teigimu, geras ir kokybiškas šaldytuvas turėtų sugebėti produktus išlaikyti šviežius ir skanius kuo ilgesnį laiką. Specialistas išskiria 5 pagrindinius technologinius sprendimus, kurie turėtų būti išmaniuosiuose šaldytuvuose:
1. Šaldytuvo temperatūra, priklausomai nuo jo dalies, turėtų svyruoti tarp 3 laipsnių šaldytuvo apačioje ir 7 laipsnių pačiame jo viršuje. Mėsą, pieną, kiaušinius bei jų produktus rekomenduojama laikyti žemesnėje, o konditerijos ar karšto rūkymo gaminius – aukštesnėje temperatūroje;
2. Įvairiems maisto produktams laikyti skirtos specialios zonos ar talpos, integruotos į šaldytuvą. Pavyzdžiui, taip vadinamojoje aušinimo zonoje palaikoma 2 laipsniais žemesnė temperatūra nei likusiame šaldytuve, tad maistą joje išlaikyti galima net dvigubai ilgiau. Specialus stalčius, kuriame rankiniu būdu reguliuojama drėgmė, puikiai tinka daržovėms bei salotoms, kurios traškios išlieka iki 20 dienų;
3. Užšaldytas maistas neturėtų suledėti ar pasidengti šerkšnu tam, kad produktai greičiau atitirptų ir nemirktų vandenyje. Kokybiškame šaldiklyje turi būti integruota speciali apsauginė funkcija;
4. Viena naujausių, buitį palengvinančių priemonių – zona, kurioje palaikomas vakuumas. Temperatūra artima nuliui bei sumažintas deguonies lygis smarkiai sulėtina maisto gedimo procesą ir bakterijų dauginimąsi, o produktai išlieka beveik tokie pat švieži, kaip ir pasinaudojus užšaldymo technologija;
5. Ne mažiau svarbus ir ekonomiškumo efektas – pačios taupiausios A+++ klasės šaldytuvai sunaudoja 60 proc. mažiau elektros energijos nei A klasės. Toks, elektros sąskaitų neišpučiantis šaldytuvas, dirbdamas visą parą, išnaudoja mažiau energijos, nei, pavyzdžiui, 6 minutes naudojamas plaukų džiovintuvas.
Šaldytuve tinkamai laikomas maistas sumažina apsinuodijimo bei kitų negalavimų tikimybę. Pavyzdžiui, salmoneliozės riziką didinančius produktus, tokius, kaip kiaušiniai, rekomenduojama laikyti tik šaldytuve. Tačiau, kad ir kokios patikimos technologijos būtų, patartina periodiškai patikrinti maisto produktų galiojimo laiką bei termometro duomenis. Tinkamai laikant maistą bei išnaudojus visas technologijų siūlomas galimybes, produktus galima išlaikyti 2–3 kartus ilgiau, nei įprastai, o jų kokybė visiškai nesuprastėja.