Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ekologiškos akmens anglys yra mitas, tvirtina aplinkosaugininkai

Publikuota: 2014-03-31 11:04
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Iš visų iškastinio kuro rūšių akmens anglys yra nešvariausios. Per metus jų sudeginama 8 mlrd. tonų ir dėl to susiduriama su vis sunkesnėmis pasekmėmis. Žemės atmosferoje toks CO2 kiekis, koks yra dabar, buvo prieš 800 tūkst. metų, o anglys išskiria 39 proc. visame pasaulyje išmetamo anglies dioksido.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Iš visų iškastinio kuro rūšių akmens anglys yra nešvariausios. Per metus jų sudeginama 8 mlrd. tonų ir dėl to susiduriama su vis sunkesnėmis pasekmėmis. Žemės atmosferoje toks CO2 kiekis, koks yra dabar, buvo prieš 800 tūkst. metų, o anglys išskiria 39 proc. visame pasaulyje išmetamo anglies dioksido. Nuo 1950 m. iki 2010 m. vienam pasaulio gyventojui tenkanti tarša išaugo 108 proc. Tai skaičiai, kurie drastiškai prisideda prie šiltėjančio klimato ir, be abejo, žmonių mirčių. Planetos gyventojų aktyviai naudojamos akmens anglies daroma žala ir jos mažinimo būdai aptariami žurnalo „National Geographic Lietuva“ balandžio mėnesio numeryje.

„2012 m. deginant iškastinį kurą visame pasaulyje į atmosferą pateko kaip niekada daug – 34,5 mlrd. tonų – anglies dioksido. Labiausiai prie šios taršos prisidėjo anglys. Pastaruoju metu pigios gamtinės dujos JAV sumažino anglių poreikį, bet visur kitur, ypač Kinijoje, paklausa sparčiai auga. Per kitus du dešimtmečius keli šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje pirmą kartą prisijungs prie elektros tiekimo tinklų. Jei dabartinės tendencijos tęsis, daugelis šių naujųjų vartotojų vartos anglių gaminamą elektrą. Net didžiausios pastangos pereiti prie alternatyvių energijos šaltinių ir tausoti gamtą negali pakeisti anglių – bent jau ne artimiausiu metu“, – rašo ne vieną apdovanojimą už straipsnius apie aplinką laimėjusi autorė Michelle Mijhuis.

Ekologiškos akmens anglys yra mitas, tvirtina aplinkosaugininkai
Džuljeta, Džordžija. Iš Roberto V. Šererio (Robert W. Scherer) elektrinės aušinimo bokštų ir kaminų rūksta garas ir dūmai. Ši jėgainė išmeta daugiausiai šiltnamio efektą sukeliančių dujų visose JAV. Čia kasmet sudeginama 12 mln. tonų anglių.

Norint, kad iki XIX a. pasiekta klimato atšilimo riba nepadidėtų daugiau kaip 2 °C ir nebūtų patirta pavojingų šios kaitos padarinių, mokslininkų skaičiavimais, į atmosferą galima išmesti iki trilijono tonų anglies CO2 pavidalu. Iki 2012 m. vykdydama įvairią veiklą žmonija jau išmetė 545 mlrd. tonų. Jei įpročiai išliks tokie pat, trilijono tonų riba bus peržengta 2040 m.

Kaip sparčiai tirpsta Arkties ledynai, kaip aukštai kyla jūros lygis, kokios nepakeliamos bus karščio bangos – visi šie nežinomieji priklauso nuo pasaulio valstybių, ypač JAV ir Kinijos, požiūrio į anglis.

„Ekonomistų kalba, anglys neatsiejamos nuo daugybės „eksternalitetų“ – visuomenei tenkančių neigiamų padarinių. Iš visų mums prieinamų energijos šaltinių anglys yra nešvariausios ir pavojingiausios, bet taip pat, įvairiais skaičiavimais, pigiausios, todėl mes nuo jų priklausome. Taigi, šiandien svarbiausias klausimas yra ne tas, ar anglys gali būti „švarios“? Ne, negali. O tai, ar anglys kada nors gali būti tokios švarios, kad išvengtume ne tik vietinių katastrofų, bet ir esminių pasaulio klimato pokyčių“, – balandžio mėnesio numeryje klausia M. Mijhuis.

Visų pirma, pati visuomenė turi stengtis pereiti prie atsinaujinančiosios energijos ir kuo efektyviau ją vartoti. Antra, ką daryti su kenksmingu anglies dioksidu, turi spręsti didieji akmens anglies naudotojai, tarp kurių yra elektrinės.

JAV jėgainė „Mountaineer“ tapo pirmąja pasaulyje anglimis kūrenama elektrine rinkusia anglies dioksidą ir jį saugojusia. Prie 6–7 mln. tonų anglies dioksido kasmet išmetančios elektrinės buvo sukonstruota papildoma įranga, kuri padėdavo surinkti CO2, jį suslėgti ir įšvirkšti į požeminį akytą smiltainio darinį. Nors tokiu būdu pavyko surinkti tik palyginti nedidelę dalį jėgainės išmetamų kenksmingų dujų, sistema pasiteisino.

Ekologiškos akmens anglys yra mitas, tvirtina aplinkosaugininkai
Madisonas, Vakarų Virdžinija. Toks kasybos būdas vadinamas viršukalnių šalinimu. Šioje „Hobet 21“ kasykloje išgaunant toną anglių pašalinama 15 kubinių metrų uolienos, kuri atsiduria slėniuose. Taip nukasta jau šimtai kvadratinių kilometrų Apalačų viršukalnių.

„Mountaineer“ inžinieriai išsiaiškino, kad bet kuriame anglies dioksido rinkimo ir saugojimo projekte brangiausia – rinkti dujas. Šioje jėgainėje CO2 sugėrimo sistema buvo 10 aukštų daugiabučio pastato dydžio ir užėmė 5,6 hektaro plotą, bet galėjo surinkti tik mažytę elektrinės išmetamos anglies dalį. Kad sugėriklis išleistų CO2, jis būdavo įkaitinamas, o vėliau dujas tekdavo smarkiai suslėgti. Visiems šiems veiksmams reikia daug energijos, todėl susidaro vadinamasis „parazitinis krūvis“, galintis suryti iki 30 proc. visos energijos, kurią pagamina anglimis kūrenama elektrinė, pageidaujanti surinkti visą savo išmetamą anglį“, – aiškina M. Mijhuis.

Nors elektrinių išskiriamo anglies dioksido klausimas itin opus, nes šios tiesiog neturi jokių paskatų jį rinkti, į minėtą anglies dioksido rinkimo ir saugojimo būdą JAV jau investavo 6,5 mlrd. JAV dolerių ir juo ne vieną dešimtmetį sėkmingai naudojasi naftos bendrovės. Jos švirkščia suslėgtą anglies dioksidą į tuščius naftos telkinius, siekdamos paviršiun iškelti naftos likučius. Tona CO2 telkinio uolienoje ištirpdo 2–3 barelius naftos. Tada dujos grąžinamos į saugyklą, kur ir pasilieka beveik 1,5 km gelmėje po nelaidžiais skalūnų ir druskos sluoksniais. Dėl šios praktikos Kanadoje esanti Didžiųjų Lygumų dalis tapo viena didžiausių pasaulyje požeminių anglies saugyklų.

Apie akmens anglis kalba skaičiai:

  • Iš anglių gaunama 40 proc. visos pasaulio elektros energijos.
  • Nuo 2000 m. iki 2011 m. pasaulinis anglių suvartojimas ūgtelėjo 54 proc.
  • 2011 m. vienas asmuo per dieną suvartojo vidutiniškai 2,9 kg anglių.
  • 21 proc. anglies dvideginio, išskiriamo naudojant iškastinį kurą, susidaro degant gamtinėms dujoms, 35 proc. – išskiria nafta, iš kurios visų pirma gaminami įvairūs degalai transporto priemonėms, 44 proc. išskiriami degant anglims, iš kurių daugiausiai gaminama elektra.
  • Visos anglimis kūrenamos JAV elektrinės kasmet išmeta 1,5 mlrd. tonų CO2.
  • 1952 m. Londoną užklojo tirštas dėl deginamų anglų susidaręs rūkas. Jis sukėlė kvėpavimo takų sutrikimų epidemiją ir per vėlesnius mėnesius nusinešė 12 tūkst. gyvybių.
  • Manoma, kad Kinijoje dėl užteršto oro kasmet miršta 1,2 mln. gyventojų.



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama