Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Mokslininkai tiesiogiai stebėjo prieš 14 mlrd. metų įvykusio sprogimo aido bangas

Publikuota: 2014-03-18 12:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Nors pirmadienį, 18:00 Lietuvos laiku Harvardo-Smitsono astrofizikos centro tarnybinės stotys (veikiausiai dėl neįtikėtino visuomenės susidomėjimo), per kurias buvo ketinama tiesiogiai transliuoti itin svarbią naujieną, nebeveikė, ši naujiena buvo išplatinta pranešimo spaudai pavidalu. Kaip ir prognozuota, paaiškėjo, kad fizikos pasaulį turėjęs sukrėsti pareiškimas buvo pirmųjų tiesioginių kosminės infliacijos įrodymų atradimas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Mokslininkai tiesiogiai stebėjo prieš 14 mlrd. metų įvykusio sprogimo aido bangasNors pirmadienį, 18:00 Lietuvos laiku Harvardo-Smitsono astrofizikos centro tarnybinės stotys (veikiausiai dėl neįtikėtino visuomenės susidomėjimo), per kurias buvo ketinama tiesiogiai transliuoti itin svarbią naujieną, nebeveikė, ši naujiena buvo išplatinta pranešimo spaudai pavidalu. Kaip ir prognozuota, paaiškėjo, kad fizikos pasaulį turėjęs sukrėsti pareiškimas buvo pirmųjų tiesioginių kosminės infliacijos įrodymų atradimas.

Pietų ašigalyje vykdomo eksperimento BICEP2 mokslininkai paskelbė, jog gavo pirmų tiesioginių įrodymų, patvirtinančių „kosminės infliacijos“ teoriją, tvirtinančią, kad prieš 14 mlrd. metų Visata, kurioje mes gyvename, atsirado neįprasto įvykio, inicijavusio Didįjį sprogimą, metu. Per pirmą be galo mažą sekundės dalį Visata plėtėsi eksponentiškai – ji išsiplėtė tiek, kad plėtimosi pakraščių negali įžiūrėti net pažangiausi šiuolaikiniai teleskopai. Tačiau iki šiol tai tebuvo teorija.

Mokslininkai paskelbė užfiksavę pirmuosius gravitacinių bangų, arba erdvėlaikio raibulių, vaizdus. Šios bangos yra vadinamos „pirmaisiais Didžiojo sprogimo dundėjimais“. Be to, tie patys mokslininkų duomenys patvirtina, jog egzistuoja gilus ryšys tarp kvantinės mechanikos ir bendrosios reliatyvumo teorijos.

„Tai iš tiesų nuostabu. Pirmąkart tiesiogiai užfiksavome gravitacijos bangų, arba erdvėlaikio raibulių, vaizdą pirmykščiame danguje ir patvirtinome visos Visatos susikūrimo teoriją“, – sakė Stanfordo universiteto fizikos profesorius asistentas Chao-Linas Kuo, vienas iš BICEP2 eksperimento vadovų.

Šie stulbinantys rezultatai gauti BICEP2 teleskopu stebint kosminį mikrobangų foną – blyškų švytėjimą, Didžiojo sprogimo pėdsaką. Šio švytėjimo menkučiai svyravimai mums daug ką papasakoja apie ankstyvosios Visatos sąlygas. Pavyzdžiui, nedideli temperatūros danguje skirtumai rodo, kurios Visatos vietos buvo tankesnės ir galų gale sušoko į galaktikas bei galaktikų spiečius.

Kosminių mikrobangų fonas yra elektromagnetinės bangos, taigi, joms būdingos visos šviesos savybės – tai pat poliarizacija. Žemėje Saulės šviesa yra išsklaidoma atmosferos ir tampa poliarizuota, todėl akiniai su poliarizuotais stiklais padeda sumažinti atspindžius. Kosmose kosminių mikrobangų fonas buvo išsklaidytas atomų bei elektronų ir taip pat poliarizavosi.

„Mūsų komanda medžiojo tam tikrą poliarizacijos tipą, vadinamą „B-režimu“, kuris pirmykštės šviesos poliarizacijos orientacijoje sudaro banguojančią arba besisukančią konfigūraciją“, – sakė kitas BICEP2 vadovas Jamie Bockas, Kalifornijos technologijų instituto (JAV) fizikos profesorius, dirbantis ir NASA Reaktyvinių variklių laboratorijoje JPL.

Keliaudamos erdve, gravitacijos bangos suspaudžia erdvę, o dėl šio suspaudimo susidaro ypatingi kosminio mikrobangų fono bruožai. Gravitacijos bangos, panašiai, kaip ir šviesos bangos, gali būti kairinės ir dešininės poliarizacijos.

„Besisukanti „B-režimo“ konfigūracija yra unikalus gravitacijos bangų ženklas būtent dėl savo poliarizacijos kryptingumo“, – sakė C. Kuo.

Mokslininkai stebėjo dangaus erdvę, kurios plotas buvo nuo 1 iki 5 laipsnių. Eksperimentą Pietų ašigalyje reikėjo atlikti dėl to, kad ten oras yra šaltas, sausas ir stabilus, todėl netrukdo blyškios kosminės šviesos fiksavimo.

„Pietų ašigalis – artimiausia vieta kosmosui, kurioje dar galima būtų ant žemės. Tai – viena sausiausių ir giedriausių vietų Žemėje, ideali blyškių Didžiojo sprogimo mikrobangų stebėjimui“, – sakė BICEP2 vyr mokslininkas Johnas Kovacas, Harvardo-Smitsono Astrofizikos centro profesorius adjunktas, vadovavęs eksperimento įrangos sumontavimui ir mokslinei projekto veiklai.

Mokslininkus nustebino tai, kad jų užfiksuotas „B-režimo“ poliarizacijos signalas buvo reikšmingai stipresnis, nei prognozavo daugelis kosmologų. Jie savo duomenis analizavo daugiau nei trejus metus, taip norėdami apsisaugoti nuo bet kokių klaidų. Taip pat buvo aiškinamasi, ar duomenų negalėjo paveikti mūsų galaktikos dulkės, tačiau pagal surinktus duomenis galima teigti, jog tai yra labai mažai tikėtina.

„Tai buvo tarsi datos paieškos šieno kupetoje, tik vietoje adatos radome laužtuvą“, – sakė Minesotos universiteto (JAV) fizikos ir astronomijos profesorius adjunktas Clemas Pryke'as.

Infliacijos teoriją 1980 metais savo podoktorantūrinių studijų metu pasiūlė fizikas Alanas Guthas – tai buvo įprastinės Didžiojo sprogimo teorijos modifikacija. A. Guthas manė, jog Visata plėtėsi ne kaip didelis liepsnos kamuolys, kaip manyta iki tol, o iš labai mažo erdvės taško plėtėsi itin dideliu greičiu, per mažutę sekundės dalį didėdama eksponentiškai. Ši idėja iškart patraukė daugybės kitų fizikų dėmesį, nes siūlė unikalų sprendimą daugeliui sudėtingų klausimų, kuriuos kėlė standartinė Didžiojo sprogimo teorija.

Tačiau, kaip netrukus suvokė A. Guthas, šiuo metu dirbantis Masačusetso technologijų instituto fizikos profesoriumi, tam tikros jo teorijos prognozės prieštaravo stebėjimų duomenims. Devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Rusijos fizikas Andrejus Linde modifikavo jo modelį iki „naujosios infliacijos“ ir dar kartą – iki „amžinos chaotiškos infliacijos“. Abu šie modeliai generavo prognozes, kurios buvo labai artimos realiems dangaus stebėjimų duomenims.

Naujienas apie atradimą išgirdęs Stanfordo universiteto fizikos profesorius A. Linde negalėjo nuslėpti savo susijaudinimo: „Šie rezultatai – tarsi rūkstantis dūmas iš infliacijos teorijos ginklo, nes alternatyvios teorijos tokio signalo nenumato. Tai – kažkas, ko tikėjausi pamatyti pastaruosius 30 metų“.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama