Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Milijardų vertės technologiją sukūrusio KTU mokslininko gaminys sudomino NASA

Publikuota: 2014-02-03 12:22
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Šarūnas Bulota
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų sukurta technika užkariauja kosmosą. 2014 m. vasarį į atvirą erdvę įskries pirmieji lietuviški palydovai – Vilniaus universiteto „LituanicaSAT-1“ ir KTU mokslininkų sukurtas „LitSat-1“, o 2015 m. į Tarptautinę kosminę stotį kilsiančiame NASA erdvėlaivyje gali atsirasti ir kauniečių sukurtas kol kas vienintelis pasaulyje neinvazinis galvospūdžio absoliutinės vertės matuoklis.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų sukurta technika užkariauja kosmosą. 2014 m. vasarį į atvirą erdvę įskries pirmieji lietuviški palydovai – Vilniaus universiteto „LituanicaSAT-1“ ir KTU mokslininkų sukurtas „LitSat-1“, o 2015 m. į Tarptautinę kosminę stotį kilsiančiame NASA erdvėlaivyje gali atsirasti ir kauniečių sukurtas kol kas vienintelis pasaulyje neinvazinis galvospūdžio absoliutinės vertės matuoklis.

Kodėl šis kol kas dar serijiniu būdu negaminamas medicininis prietaisas toks svarbus kosminiams skrydžiams? Atviroje erdvėje astronautams pamažu pradeda tinti smegenys ir regos nervas, kuris spaudžia akies obuolį, o tai gali paveikti regą ar net sukelti aklumą. Būdo, kaip sustabdyti pavojingą žmogaus sveikatai procesą, dar nepavyko rasti. Norint šį reiškinį pažinti ir suvaldyti, reikia nuolat stebėti intrakranijinio slėgio (galvospūdžio) kitimą mikrogravitacijos sąlygomis.

Galvospūdį jau keliolika metų įmanoma matuoti invaziniu būdu – į smegenų audinį ar skilvelį įsmeigus jutiklį. Tačiau šis būdas yra brangus, rizikingas, jo neįmanoma taikyti lauko sąlygomis ar kosminiame laive.

Dešimtmečius įvairių šalių mokslininkai, JAV kosminių tyrimų agentūra NASA nesėkmingai bandė sukurti neinvazinį absoliutinės galvospūdžio vertės matuoklį. Sudėtingą uždavinį pirmiesiems pavyko išspręsti KTU Elektros ir elektronikos fakulteto Telematikos mokslo centro mokslininkams kartu su kitų sričių specialistais.

Milijardų vertės technologiją sukūrusio KTU mokslininko gaminys sudomino NASA
Neinvazinė galvospūdžio matavimo technologija

NASA atstovai lankėsi Kaune

Tarpdisciplininei mokslininkų grupei vadovaujantis Telematikos mokslo centro vadovas profesorius Arminas Ragauskas pasakojo, kad su vienu iš NASA mokslinių institutų yra sudarytas kontraktas, pagal kurį šiuo metu Hjustone (JAV) atliekami KTU sukurtos neinvazinės technologijos tyrimai.

Jei neatsiras nenumatytų kliūčių, lietuvių sukurtas sudėtingas ultragarsiniu matavimu paremtas medicininis prietaisas 2015 m. kartu su erdvėlaiviu galimai keliaus į Tarptautinę kosminę stotį.

„NASA atstovai iš pradžių reagavo atsargiai. Pas mus lankėsi keturios aukščiausio lygio delegacijos. Jie tikrino prietaisą, matavo delegacijų narių galvospūdį, kol galiausiai patikėjo, kad technologija neabejotinai veikia taip, kaip reikia.

Amerikiečių mokslininkai mūsų prietaisą Hjustone išbandė su maždaug 30 astronautų ir sveikų savanorių. Dabar pradėjo tirti neurologinių susirgimų turinčius žmones. Jei viskas praeis sėkmingai, jie nori, kad sukurtume sumažintą matuoklį, nes jiems smegenų tinimo ir regos sutrikimų sindromą juk reikia tirti kosmose“, – šyptelėjo A. Ragauskas.

Ant galvos dedamo jutiklinio lanko dydis nesikeis, o sumažintas galvospūdžio matuoklis turėtų būti trijų nedidelių išmaniųjų telefonų dydžio.

Padėtų saugoti gyvybes

Neinvazinis intrakranijinio slėgio matuoklis labai svarbus ne tik astronautams. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, galvos traumos yra pagrindinė žmonių iki 45 metų amžiaus mirties priežastis.

Patyręs tokią traumą žmogus išoriškai gali atrodyti išvengęs sunkių sužeidimų, tačiau dėl kraujo išsiliejimo smegenyse ar išsivysčiusios smegenų edemos gali mirti ar likti neįgalus. Išvengti šių antrinių galvos traumų padarinių ir padeda galvospūdžio kitimo stebėjimas ir adekvatus intensyviosios terapijos taikymas.

Žalia šviesa gamybai – šiemet

Siekiant komercializuoti aukštųjų technologijų produktą, jau nueitas ilgas, sunkus ir labai brangus kelias. Laboratorijoje gimusi idėja materializavosi ir technologija buvo ištobulinta laimint Europos Komisijos, JAV Gynybos departamento, NASA skiriamą daugiamilijoninį finansavimą inovatyviems moksliniams projektams. Taip pat sėkmingai atlikta brangiausia ir sudėtingiausia projekto dalis – klinikiniai tyrimai.

Tikimasi, kad jau šiemet pavyks gauti CE akreditaciją, reiškiančią, kad gaminys yra saugus žmogaus sveikatai ir gyvybei, ir pradėti neinvazinio galvospūdžio matuoklio gamybą Lietuvoje. Europinio CE ženklo atitikmuo JAV – FDA. Jį taip pat ketinama gauti artimiausiais metais.

„Gavus CE ženklą prasideda linksmoji mokslo ir verslo santykio dalis. Turi būti atliktas galutinis produkto dizainas, paruošta techninė dokumentacija gamybai, užtikrinti komponentų tiekimo, prekybos kanalai, organizuota gamyba, užtikrintas techninis aptarnavimas po pardavimų. Kaip visą tai sukurti ir iš ko apmokėti? Pas mus dar yra labai menkos tradicijos, jei produktas sukurtas mokslinėje laboratorijoje. Todėl ir sakau, kad tai yra linksmoji dalis“, – šypteli A. Ragauskas.

Jo teigimu, jei būtų užtikrintas pakankamas finansavimas ir Lietuvoje būtų tinkama inovatyvių produktų komercializavimo aplinka, kaip yra JAV, serijinė prietaiso gamyba būtų buvusi pradėta jau prieš trejus metus.

Milijardinė verslo vertė

Lietuvių mokslininkų sukurtas neinvazinis galvospūdžio matuoklis bus gaminamas Kaune, tikėtina, jog tarptautinėje įmonėje „Kitron“. Verslu užsiims Lietuvoje registruota bendrovė „Vittamed“, turinti biurą Bostone.

„Šią bendrovę įkūrėme 1993 m. norėdami apsaugoti savo intelektinę nuosavybę. Tuomet mums labai padėjo atsitiktinai į laboratoriją užėjęs Amerikos lietuvis, kuris, pamatęs ką mes darome, pasakė: „Tai yra unikalūs dalykai. Juos reikia patentuoti, reikia saugoti intelektinę nuosavybę“.

„Vittamed“ yra klasikinė nuo universiteto „atsipumpuravusi“ įmonė, skirta apginti stipriais JAV, ES ir Japonijos patentais Lietuvoje sukurtą intelektinę nuosavybę. Ji ir užsiims verslu. Iš valstybės biudžeto didele dalimi finansuojamas universitetas yra skirtas tyrimams ir studijoms, o pumpurinės įmonės – verslui, iš kurio sugrįžta pinigai į Lietuvos biudžetą“, – aiškina profesorius A. Ragauskas.

Jis nenorėjo spėlioti, kiek tiksliai kainuos pagamintas prietaisas: „Norėti gali kiek nori, o kiek ligoninė gali mokėti už tokį aparatą? Vos ne standartine kaina už diagnostinę aparatūrą tampa 20 tūkst. JAV dolerių suma. Tačiau kol neturime konkurentų, esame unikalūs ir mūsų aparatai naudojami tik kaip mokslinių tyrimų instrumentai, jų kaina yra kosminė“.

Įvairių rinkos konsultantų iš JAV ir ES vertinimais, patekęs į pasaulinę rinką neinvazinis galvospūdžio matuoklis atidarys nuo kelių iki keliolikos milijardų litų vertės rinkos nišą.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama