Elektronika.lt
 2024 m. spalio 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Lietuvos išradėjai džiaugiasi nauja Europos patentų išdavimo tvarka

Publikuota: 2014-01-28 13:21
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

2014-ųjų pradžioje įsigaliojus Europos Parlamento ir Tarybos patvirtintai bendrai ES patentų išdavimo tvarkai, Lietuvos ir kitų šalių išradėjai galės patentuoti savo išradimus Europos Sąjungoje paprasčiau, pigiau ir greičiau. Šiuo metu registruoti išradimus Europos Sąjungoje ir sudėtinga, ir brangu – kiekviena šalis turi savo patentų biurus, kur registracija vykdoma šalies kalba ir galioja tik tos valstybės teritorijoje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

2014-ųjų pradžioje įsigaliojus Europos Parlamento ir Tarybos patvirtintai bendrai ES patentų išdavimo tvarkai, Lietuvos ir kitų šalių išradėjai galės patentuoti savo išradimus Europos Sąjungoje paprasčiau, pigiau ir greičiau.

Šiuo metu registruoti išradimus Europos Sąjungoje ir sudėtinga, ir brangu – kiekviena šalis turi savo patentų biurus, kur registracija vykdoma šalies kalba ir galioja tik tos valstybės teritorijoje. Registravimas ir vertimai į 25 oficialias ES kalbas kainuoja apie 100 tūkst. litų, todėl daugelis mokslininkų patentuoti savo išradimą ryžtasi ne visose Europos valstybėse, o tik didžiosiose – Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje.

Intelektinės nuosavybės apsauga šiuo metu yra itin aktualus klausimas Europoje: beveik 35 proc. ES darbo vietų priklauso nuo intelektinės nuosavybės teisėms imlių sektorių, kuriuose sukuriama vertė siekia 4,7 trilijono eurų per metus.

Per 2013 m. Valstybinis patentų biuras gavo 137 nacionalinio patento paraiškas ir išdavė 93 tokius patentus. Lietuvoje taip pat įsigaliojo 1309 Europos patentai. Pasak Lietuvos Respublikos valstybinio patentų biuro (VPB) direktoriaus Rimvydo Naujoko, mūsų šalies išradėjai kūrybiškumo nestokoja. Lietuvos kūrėjai savo gaminius patentuoja ne tik Europos, bet ir technologiškai pažangiose JAV, Japonijos, Pietų Korėjos rinkose. „Kita vertus, turime pripažinti, kad didžiausia išradimo patentavimo kliūtis – viso proceso kaina“, – teigia R. Naujokas.

Ūkio ministerija kasmet skelbia kvietimus gauti paramą išradimams patentuoti tarptautiniu mastu. „Verslo prašomų skirti lėšų intelektinei nuosavybei apsaugoti poreikis auga: 2012 m. intelektinės nuosavybės apsaugos projektams vykdyti skirta 1,22 mln. litų, o 2013 metais – daugiau kaip 1,36 mln. litų paramos. Tai gera tendencija, rodanti, kad Lietuvos verslas investuoja į mokslinius tyrimus ir inovacijų kūrimą, rūpinasi naujų produktų ar technologijų apsauga. Šie žingsniai didina verslo konkurencinį pranašumą bei skatina ekonomikos augimą ilgalaikėje perspektyvoje“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas. Pasak ministro, taip pat labai svarbu, kad parama teikiama siekiant apsaugoti ne tik verslo, bet ir mokslo bei studijų institucijų intelektinę nuosavybę.

Viena paraiška ir rinkliava – visai Europai

R. Naujoko teigimu, Europoje sukurta sistema leis paprasčiau ir pigiau patentuoti išradimus ir gerokai padidins ES konkurencinį pranašumą prieš JAV, Kiniją ar Japoniją. Naujoji patentų išdavimo tvarka leis pateikti vieną paraišką, sumokėti vieną rinkliavą ir gauti vieną patentą, suteikiantį apsaugą visose prie sistemos prisijungusiose ES valstybėse.

Įsigaliojusi nauja bendra patento sistema leis įmonėms sutaupyti iki 80 proc. patentavimo kaštų: už išradimo apsaugą 25 iš 27 ES valstybių bus mokamas tik vienas apie 6 tūkst. eurų mokestis. Sistemoje šiuo metu nedalyvauja Italija ir Ispanija, kurios taip protestuoja prieš dokumentų rengimą tik anglų, prancūzų ir vokiečių kalbomis.

„Bendro ES patento paraišką nuo šiol bus galima pateikti ir lietuviškai su vertimu į anglų, prancūzų ar vokiečių kalbą. Be to, mažosioms ir vidutinėms įmonėms, aukštosioms mokykloms, pelno nesiekiančioms ir viešosioms tyrimo organizacijoms vertimo kaštai bus kompensuojami“, – pažymi R. Naujokas. Paraiškas reikia teikti naujai įsteigtam Europos patentų biurui.

Paskata Lietuvos išradėjams

Naujosios patentavimo tvarkos nekantriai laukė vienas iš „Integrated Optics“ įkūrėjų Evaldas Pabrėža. „Sparčiai besivystančių pažangių technologijų kompanijai patentai yra labai svarbūs: jie padeda apsaugoti technologijas nuo padirbinėjimo. Mūsų sukurtas degtukų dėžutės dydžio lazeris „Matchbox“ turi net tris patentus – kad neliktų jokių galimybių pavogti išradimą“, – pasakoja E. Pabrėža.

„Integrated Optics“ plečia patentų krepšelį ir rengia paraiškas naujiems išradimams patentuoti, tad naujoji Europos patentų išdavimo tvarka iš esmės supaprastins ir atpigins procesą. „Lazerių taikymas yra labai platus – nuo pramoninio maisto rūšiavimo iki DNR analizės, tad ir rinkos poreikis didžiulis. Patentais apsaugotus išradimus labai vertina potencialūs investuotojai, jie gerokai pakelia kompanijos vertę“, – aiškina lazerių specialistas.

Jam pritaria UAB „ART21“, užpatentavusios kompaktiškos mobiliosios „elektroninės nosies“ išradimą, vadovas Augustas Alešiūnas. Jo teigimu, patentavimo klausimai inovatyvioms įmonėms yra itin svarbūs, o bendro Europos patento išdavimo supaprastinimas ir atpiginimas yra svarbus, nors ir ne vienintelis žingsnis, didinantis Lietuvos įmonių konkurencingumą.

Ledai pajudėjo

UAB „Vidulus“, gaminančios elektrinius priedus neįgaliųjų vežimėliams, vadovo Šarūno Grigaliūno teigimu, kūrėjai ir mažos įmonės, norėdami užpatentuoti savo išradimus, iki šiol susidurdavo su keliais trikdžiais. Visų pirma pats patentinės paraiškos parengimas nebuvo paprastas, o Lietuvoje nėra daug specialistų, mokančių ją užpildyti. Be to, kūrėjas pats turėjo ieškoti, ar jo išradimas išties originalus, ar jau turi analogų kitose šalyse. „Pavyzdžiui, JAV užpildžius vieną pagrindinę formą ir sumokėjus 100 dolerių mokestį, patentų biuro ekspertai įvertina išradimo originalumą, o sėkmės atveju rekomenduoja patentavimą standartine tvarka“, – aiškina Š. Grigaliūnas.

Europos Parlamento ir Tarybos sprendimas dėl bendro ES patento gerokai palengvino šią įmonių naštą. Naujai sukurtas Europos patentų biuras turi internetinę išradimų paieškos sistemą, kurioje pagal raktinius žodžius galima nesunkiai surasti galiojančius patentus.

Vis dėlto, Š. Grigaliūno manymu, dar yra ką tobulinti. Jis siūlo parengti vadovą, kuriame būtų aiškiai nurodyta, kokiais formatais galima pateikti patentavimo paraiškos dokumentus. „Vidulus“ vadovas iš savo patirties pasakoja, kad standartizuota Europos patentų sistema nepriima technologinių brėžinių, pateikiamų inžinerijoje plačiai naudojama kompiuterinės grafikos programa „AutoCAD“. Brėžinius jam tekę konvertuoti į 2D formatą, kuris nėra toks tikslus. „Išsprendus šiuos klausimus, garažuose kuriantys Lietuvos išradėjai drąsiau patentuos savo darbus Europos Sąjungoje. Juk smegenų vingių yra daugiau nei registruotų patentų“, – šypsosi verslininkas.

Didėjantis Europos Parlamento vaidmuo

Europos Parlamento pranešėjas Bernhard Rapkay (Socialistai ir demokratai, Vokietija) įsitikinęs, kad naujasis ES patentas paskatins naujoves ir atgaivins jas ekonominės krizės metu. „Ir toliau bus įmanoma užpatentuoti dalykus, kuriuos buvo įmanoma patentuoti iki šiol, ir nebus galima patentuoti to, ko nebuvo galima užpatentuoti. Tačiau naujasis ES patentas užtikrins vienodą apsaugos lygį visose 25 ES šalyse, todėl visos mažosios bei vidutinės įmonės turės vienodas sąlygas“, – pažymi europarlamentaras.

Europos Parlamento sprendimas dėl bendro ES patento – puikus pavyzdys to, kad Europos Parlamentas įgyja vis daugiau galių tvirtinant Europos Sąjungai svarbius nutarimus. Anksčiau turėjęs tik patariamąjį balsą, dabar šis Parlamentas priima sprendimus vienodomis teisėmis su ES Taryba. Šių metų gegužės 25 d. kaip tik vyks nauji rinkimai į Europos Parlamentą.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama