Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Reklamos blokavimas: kodėl lietuviai mėgsta reklamą internete

Publikuota: 2013-11-18 18:17
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Karolis Birgilas
Aut. teisės: ©Ekonomika.lt
Inf. šaltinis: Ekonomika.lt

Dar praėjusiame dešimtmetyje Lietuvoje įvyko reklamos revoliucija. Buvo pradėta rodyti laida su Rolandu Kazlu „Nekenčiu reklamos“. Tai buvo garsiausias patrankos šūvis kovojant su reklama. Ar šiandien galima tikėtis drąsesnių žingsnių? Žinoma, ši laida nebuvo nukreipta prieš reklamą ir niekas su reklama, bent jau garsiai, nekovoja. Vis dėlto internetas, leidęs susikurti naujoms verslo nišoms, tokioms kaip elektroninė prekyba, programėlių pardavimas, lėšų projektams rinkimas, dalijimosi platformos, šiandien atsiriekia savo dalį.

 Rodyti komentarus (3)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Reklamos blokavimas: kodėl lietuviai mėgsta reklamą interneteDar praėjusiame dešimtmetyje Lietuvoje įvyko reklamos revoliucija. Buvo pradėta rodyti laida su Rolandu Kazlu „Nekenčiu reklamos“. Tai buvo garsiausias patrankos šūvis kovojant su reklama. Ar šiandien galima tikėtis drąsesnių žingsnių?

Žinoma, ši laida nebuvo nukreipta prieš reklamą ir niekas su reklama, bent jau garsiai, nekovoja. Vis dėlto internetas, leidęs susikurti naujoms verslo nišoms, tokioms kaip elektroninė prekyba, programėlių pardavimas, lėšų projektams rinkimas, dalijimosi platformos, šiandien atsiriekia savo dalį.

Vasarą savaitraštis „Ekonomika.lt“ rašė apie „Google“ pradėtus taikyti „Gmail“ skirtukus, kurie filtruoja gautus laiškus ir suskirsto juos į reklamų ir socialinių tinklų kategorijas. Kalbinti Lietuvos elektroninės prekybos atstovai teigė nematantys grėsmės, kad liks nepastebėti klientų.

Šįkart rašome apie kiek kitokį elektroninės komercijos „priešą“. Radikalesnį, bet ne tokį populiarų.

Revoliucija iš apačios

Sutuoktiniai Michealas ir Katie Gundlachai sukūrė programą „AdBlock“. Kol kas asmeninių kompiuterių versija yra populiariausias „Chrome“ naršyklės įterpinys ir, kaip teigia leidėjai, juo jau naudojasi kiek daugiau nei 20 mln. vartotojų. Jį galima parsisiųsti nemokamai arba už savo pasirinktą sumą.

Programos principas yra labai paprastas – ji blokuoja visą reklaminį turinį interneto tinklalapiuose. Pagrindiniai skirtumai tarp „AdBlock“ ir „Gmail“ skirtukų yra tai, kad pirmojo vartotojas pats renkasi naudoti programą ir visas reklaminis turinys yra tiesiog nerodomas.

Programa taip pat blokuoja visas reklamas, kurios be pasirinkimo rodomos „YouTube“ svetainėje.

Formuoja reklamos kultūrą

Tiesa, programos kūrėjai šioje rinkoje yra ne vieni. Vokietijoje įsikūrusi kompanija „eyeo“ išleido interneto naršyklėms skirtą įskiepį „AdBlock Plus“. Tai yra anksčiau tik „Firefox“ naršyklėje veikęs įterpinys. Šiandien „AdBlock Plus“ veikia ir „Chrome“ bei „Opera“ naršyklėse. Leidėjai teigia, kad programa jau yra parsiųsta 200 mln. kartų.

Esminis skirtumas nuo „AdBlock“ yra tai, kad čia veikia specialus baltasis sąrašas. Jame nurodyti kriterijai, kuriais remiantis reklama nėra blokuojama.

Bendras abiejų programų kriterijus yra tai, kad reklama turėtų būti pastebima, tačiau lengvai ignoruojama. Pagal taisykles, kurias turėtų atitikti reklama, ji neturi būti priverstinė, kad naršančiajam nereikėtų jos išjungti vos pastebimomis piktogramomis, ji turi būti begarsė, o reklaminės juostos turėti kuo mažiau judančių elementų.

Pajamų šaltinio nenutrauks

Nereikia būti interneto rinkodaros specialistu, kad suprastum, jog tinklalapiai yra palaikomi pajamų iš reklamos. „AdBlock Plus“ išimčių sąraše atsiduria smulkūs interneto puslapiai ir tinklaraščiai.

Kitiems reikia pristatyti savo reklamos turinį, kuris yra peržiūrimas „eyeo“ komandos. Pastarąją sudaro 27 tūkst. savanorių ir darbuotojų visame pasaulyje. Tuomet per 10 dienų yra pateikiamas atsakymas su rekomendacijomis arba tiklalapis yra įtraukiamas į baltąjį sąrašą ir jo reklaminis turinys nėra blokuojamas.

Pasirodė gandų, kad įmonės gali nusipirkti vietą baltajame sąraše, tačiau tiek „AdBlock“, tiek „AdBlock Plus“ atstovai tokią informaciją neigia.

Lietuvos reklamdaviai Dievo ausyje

Tiek minėtu „Gmail“ reklaminio turinio, tiek jo blokavimo atvejais Lietuvoje didelių pokyčių nematyti. To nejaučia nei reklamos tiekėjai, nei portalų vadovai. „Nejaučiame tokio pobūdžio reklaminio turinio programų įtakos DELFI grupės portaluose. Tokių, kurie naudoja reklaminio turinio blokavimo programas, preliminariai gali būti 2–3 proc.“, – teigė „Delfi“ grupės pardavimo vadovas Vytautas Benokraitis.

Identiškos pozicijos laikėsi ir savaitraščio „Ekonomika.lt“ kalbinti portalo „15min” generalinis direktorius Tomas Balžekas ir interneto portalų grupės „tiPRO“ direktorius Elvijus Gudžiūnas. „Nėra daug reklamą blokuojančias programas naudojančių asmenų, taigi nėra kuriama atitinkama reklamos strategija Lietuvoje“, – komentavo pastarasis.

Yra būdų apeiti

Vis dėlto blokuojančios programos reklamos užsakovams nuostolių neatneš, tačiau tai priklauso nuo svetainėse naudojamos reklamos pateikimo platformos.

„Reklaminės pozicijos yra leidžiamos per specialiai tam skirtą reklamos paleidimo sistemą. Tokiu atveju, kai interneto vartotojas yra įsidiegęs panašaus tipo programas, reklamos paleidimo sistema jokios reklamos tiesiog netransliuoja ir užsakovas niekuo nerizikuoja, nes moka tik už tuos parodymus, kurie realiai yra ištransliuojami“, – tikino V. Benokraitis.

Blokavimą nesunku apeiti, tačiau tuomet nukentėtų matavimo duomenys, kurie yra pagrindinis rodiklis užsakovams renkantis portalus, kuriuose norėtų reklamuoti savo prekes ir paslaugas.

„Apeiti reklamos blokavimą galima, jei ji yra integruojama į svetainę, bet nerodoma per reklamos platformą. Taip reklamos neatpažins blokuojančios programos ir ji bus matoma, tačiau nukentės reklamos matavimo kokybinis rodiklis”, – aiškino E. Gudžiūnas.

Reikia diversifikuoti turinį

Jis taip pat pasakojo, kad yra tokių tinklalapių, kuriuose „AdBlock“ naudotojai turi susimokėti už turinį. Tam tikra prasme tai tampa kompensacija už prarastas reklamos pajamas. Žinoma, pats apmokėjimo procesas nėra labai paprastas, o interneto laisvės akivaizdoje toks tinklalapis pasmerktas būti nepopuliarus. Tiek E. Gudžiūnas, tiek V. Benokraitis sutiko, kad pačią reklamą galima integruoti bei sieti ir su tinklalapių turiniu.

„Tai leidžia pasiekti žymiai geresnius kampanijos rezultatus, o interneto vartotojas tokią reklamą vertina kaip naudingą informaciją“, – teigė pastarasis. E. Gudžiūno teigimu, kol dar reklamos blokavimas nepasiekė didesnio masto, verslas gali diversifikuoti pajamų šaltinius. Vienas iš tokių būdų yra vidinių paslaugų diegimas kaip tam tikrų straipsnių ar vaizdo įrašų apmokestinimas.

Kol kas Lietuvoje tai sunkiai įsivaizduojama, nes bene visą Lietuvos naujienų skaitytojų auditoriją yra užėmę bent penki portalai, taigi daugiausia neteks tas, kuris pirmasis pristatys mokamą turinį.

Lietuva buvo įvardyta kaip sparčiausiai interneto tinklą plečianti valstybė, tačiau mūsų tautiečių pakantumas reklamai nemažėja.


Ekonomika.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama