Elektronika.lt
 2024 m. spalio 11 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
Spalio 11 d. 10:28
„Samsung“ konferencijos naujienos: DI proveržis išmaniuosiuose namuose ir svarbiausi programinės įrangos atnaujinimai
Spalio 11 d. 08:40
„Scania“ pasiekė svarbų tvaresnės gamybos tikslą
Spalio 10 d. 20:33
„Logitech“ pristatė POP piktogramų klavišus
Spalio 10 d. 18:23
Su savo balso klonu bandė išvilioti pinigų: įspėja, kad ateityje šia technologija gali pasinaudoti sukčiai
Spalio 10 d. 16:25
Veiklą pradėjo didžiausias Baltijos šalyse saulės energijos parkas
Spalio 10 d. 14:25
„Renault Emblème“ koncepcija verčia naują lapą automobilių istorijoje
Spalio 10 d. 12:18
Nuo motociklų iki NASA teleskopų ir juodųjų skylių: „Caltech“ profesorius Jonas Žmuidzinas apie Visatos principus
Spalio 10 d. 10:13
„Nivel System“: moderni matavimo įranga jūsų projektų sėkmei
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

E. komercija: infrastruktūra reikalinga ir internete

Publikuota: 2013-09-12 18:23
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Vilius Petkauskas
Aut. teisės: ©Ekonomika.lt
Inf. šaltinis: Ekonomika.lt

Tiesa ta, kad Lietuvos ekonomikos ir vidaus rinkos dydis neleidžia visiškai atsiskleisti piliečių verslumui. Vis dėlto skaitmeninis amžius siūlo išeitį – internetą, kuris atveria duris net į gūdžiausias rinkas. Tačiau lietuviškai internetinei prekybai dar reikia išsitraukti pagalius iš ratų. Statistika rodo, kad kas penktas lietuvis yra pirkęs prekių ar paslaugų tiesiog iš savo darbo kambario ar biuro.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

E. komercija: infrastruktūra reikalinga ir interneteTiesa ta, kad Lietuvos ekonomikos ir vidaus rinkos dydis neleidžia visiškai atsiskleisti piliečių verslumui. Vis dėlto skaitmeninis amžius siūlo išeitį – internetą, kuris atveria duris net į gūdžiausias rinkas. Tačiau lietuviškai internetinei prekybai dar reikia išsitraukti pagalius iš ratų.

Apie elektroninę (e.) prekybą kiekvienas yra girdėjęs – legendos ir anekdotai apie „eBay“ ar „Amazon“ produktų kokybę jau ne pirmus metus sklando interneto platybėse ir verslo spaudos tekstuose.

Statistika rodo, kad kas penktas lietuvis yra pirkęs prekių ar paslaugų tiesiog iš savo darbo kambario ar biuro. Nors šis skaičius gerokai atsilieka nuo Vakarų Europos lyderių – britų, kurių net 70 proc. nesivargina palikti namų dėl tokių menkniekių, kaip apsipirkimas.

Tačiau nusiminti nevertėtų – elektroninės komercijos specialistai prognozuoja, kad pasitikėjimas internetinėmis parduotuvėmis mūsų šalyje tik augs, o prekybos apimtys per ketverius metus Lietuvoje ūgtels net 144 proc.

Yra kuo džiaugtis ir norintiesiems prekiauti su užsienio valstybėmis – skaičiuojama, kad augimas Vakarų Europoje iki 2017 metų sieks 80 proc. – įspūdingas šuolis, turint omenyje, kad 2012-aisiais e. prekybos apimtys Senajame žemyne siekė 160 mlrd. eurų (553 mlrd. litų).

Kredito kortelių barjeras

Nors Lietuvoje kredito kortelės dar nėra populiarios – Lietuvos banko duomenimis, jomis metų pradžioje naudojosi vos 17 proc. gyventojų, Vakarų pasaulis dėl kreditinių tiesiog pamišęs: jomis naudojasi daugiau nei trys ketvirtadaliai vakariečių.

„Kuriant e. komercijos pagrindu veikiantį verslą ir atlikus prekės ir rinkos analizes paaiškėjo, kad Vakarų Europoje ir JAV už didžiąją dalį internetinių pirkinių atsiskaitoma kreditinėmis kortelėmis“, – sakė „WebSolutions“ direktorius Tomas Paplauskas. Pašnekovo teigimu, šiuo metu Lietuvoje nė vienas bankas nesuteikia galimybės užsienio pirkėjams atsiskaityti kredito kortelėmis už prekes Lietuvoje.

„Yra kitų būdų, kaip „PayPal“ ar vietiniai mokėjimo paslaugų teikėjai, tačiau pasitaiko tam tikrų priežiūros aspektų, kuriuos dažniausiai sugeba patenkinti tik bankai. Išeina taip, kad privalome vykdyti atsiskaitymus per užsienio bankus. Tai reiškia, kad Lietuva praranda papildomas lėšas“, – pasakojo T. Paplauskas.

„Ekonomika.lt“ primena, kad prieš kelerius metus tokią paslaugą teikė „Swedbank“, tačiau vėliau jos atsisakė. „Bankui susidūrus su paslaugas teikiančių įmonių nemokumu, ši buvo sustabdyta, dabar aktyvi paslaugos plėtra nevyksta“, – savaitraščiui atsiųstame laiške dėstoma „Swedbank“ pozicija.

E. komercijos konsultanto Vytauto Vorabjovo teigimu, ši problema susiformavo tada, kai bankrutavus Lietuvos oro linijoms bankai savo lėšomis klientams turėjo padengti neįvykusių skrydžių išlaidas.

„Tai buvo dideli pinigai, bankai nusprendė, kad šios paslaugos Lietuvoje nebeteiks. Atsirado kitų paslaugų, tačiau jos visą atsakomybę perleidžia klientui“, – teigė V. Vorabjovas.

Susierzinimo neslėpė profesionalią garso įrangą Lietuvoje gaminančios kompanijos „LessLoss“ įkūrėjas Liudas Motiekaits. „Absurdiška, kad dirbdamas Lietuvoje turi tartis su Vokietijos ar Jungtinės Karalystės banku. Tai nėra pasirinkimas, veikiau prievolė“, – dėstė L. Motiekaitis.

Nors natūralu, kad bankai, įvertinę riziką, atsisako tam tikrų paslaugų, panašu, kad nuo krizės kur kas smarkiau nukentėjusi Latvija, kai kurių bankų akimis, atrodo patikimesnė – V. Vorabjovo teigimu, analogišką atsiskaitymo paslaugą Latvijoje teikia jau minėtas „Swedbank“.

Sistemą „Mokėjimai.lt“ administruojančios kompanijos „EVP international“ plėtros ir rinkodaros direktorius Liudas Kanapienis pasakojo jaučiantis akivaizdų šių paslaugų poreikį. „Yra daug mums žinomų ir nežinomų projektų, produktų ir paslaugų, orientuotų į užsienio rinkas, todėl gauti pinigų iš užsienio klientų visada aktualu“, – sakė L. Kanapienis.

Užsienis vilioja ne visus

Pasaulyje jau tapo įprasta rinktis verslo buveinę ne konkrečioje valstybėje, o veikiau tikslingoje verslo aplinkoje. Turint omenyje e. komercijos barjerus Lietuvoje, būtų galima tikėtis pradedančių lietuvių verslininkų migracijos į užsienio valstybes, tačiau savaitraščio „Ekonomika.lt“ kalbinti ekspertai neįžvelgė tokių tendencijų.

Vienas startuolių akceleratoriaus „StartupHighway“ įkūrėjų Rokas Tamošiūnas pasakojo nematąs verslo emigracijos tendencijų. „Dauguma įmonių, į kurias investuojame, yra steigiamos Lietuvoje, bendra statistika – mums naudinga. Pretekstas kurtis užsienyje atsiranda dėl objektyvių priežasčių, kaip investuotojo noras pinigus skirti verslui, esančiam artimoje teisinėje jurisdikcijoje“, – aiškino „StartuoHighway“ įkūrėjas.

V. Vorabjovas laikėsi panašios nuomonės ir teigė manantis, kad norint pritaikyti prekes vienai ar kitai valstybės rinkai, pakankamai logiška dirbti arčiau klientų. „Kitas dalykas – „Amazon“ arba „eBay“ reikalavimas prekiaujant, tarkime, Jungtinėje Karalsytėje, nurodyti grąžinimo adresą ten pat“, – verslo subtilybėmis dalijosi konsultantas.

Vis dėlto pašnekovas pridūrė, kad veikimas užsienyje turi ir savų minusų, kaip papildomi kelionių ir transportavimo kaštai. „Yra tikrai nemažai įmonių, kurios sėkmingai prekiauja ir iš Lietuvos“, – sakė V. Vorabjovas.

Ir lengva, ir sunku

Pirminę e. komercijos infrastruktūros detalę – internetą, Lietuvos tiekėjai išplėtojo iki maksimumo. Gyvendami valstybėje, kurioje prieš 25 metus langų žaliuzės atrodė pakankamai rimta inovacija, dabar galime džiaugtis kone sparčiausiu pasaulyje interneto ryšiu.

R. Tamošiūnas mano, kad Lietuvoje nėra ypatingų barjerų e. komercijos įmonėms kurtis. „Neteko pastebėti, kad mūsų institucijos ką nors blokuotų. Aišku, visokių problemų gali kilti su tarptautiniais atsiskaitymais, kai pervedamos didelės sumos“, – aiškino R. Tamošiūnas.

Pašnekovas pridūrė, kad skųstis galėtų bandantieji įgyti mokėjimo agentūros statusą, mat šį suteikia griežtus standartus taikantis Lietuvos bankas.

Didesnių sunkumų negalėjo įvardinti ir L. Kanapienis. „Finansinių paslaugų teikimas visame pasaulyje yra licencijuojama veikla, tačiau sunkumais to nepavadinčiau, nes tokių paslaugų teikimas turi būti atsakingas ir prižiūrimas verslas“, – savaitraščiui sakė L. Kanapienis.

„Sunkiau nebent mažiesiems rinkos dalyviams, kuriems veiklios licenciją kur kas paprasčiau gauti užsienio šalyse“, – mintį tęsė „EVP International“ atstovas.

Savo ruožtu V. Vorobjovas priminė kiek senstelėjusį verslą prižiūrinčių institucijų mąstymą ir teisinės bazės sąrangą. E. komercijos konsultanto teigimu, dar nėra įsisąmoninta, kad e. parduotuvės, orientuotos tiek į vidaus, tiek į išorės rinkas, veikia ne lokalioje aplinkoje, o globaliai.

„Internetinė prekyba unikali tuo, kad pirkėjui nėra visiškai jokio skirtumo, ar įsigyti prekę iš Slovėnijos, ar iš Lietuvos, nors įmonių priežiūra šalyse skirtinga“, – pasakojo V. Vorobjovas. Pašnekovas pridūrė, kad kol Lietuvoje įmonės baudžiamos už smulkmenas, užsienio konkurentai tapačių reguliacijos problemų nepatiria.

„Tačiau nereikia kaltinti institucijų – verslas dar tik adaptuojasi prie e. komercijos, tad nėra keista, kad viešasis sektorius orientuojasi sunkiau“, – tikino e. komercijos konsultantas.


Ekonomika.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama