Elektronika.lt
 2024 m. spalio 10 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 10 d. 08:11
Šilumos siurbliai: nauda ir privalumai
Spalio 9 d. 20:50
Lietuvių įrengta 375 kW saulės elektrinė aprūpins elektra pabėgėlių stovyklą Sakartvele
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
Spalio 9 d. 14:09
SAP papildo DI asistentą „Joule“ bendradarbiavimo galimybėmis
Spalio 9 d. 11:20
„Portathon 2024“ sprendimai – alternatyviai energijai įdarbinti uostuose ir jūriniame sektoriuje
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

LESTO modernizuoja apskaitos prietaisus – pernai įrengė 163 tūkst. elektroninių skaitiklių

Publikuota: 2013-02-18 13:24
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LESTO, AB

Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO senus indukcinius elektros apskaitos prietaisus keičia naujais elektroniniais, kurie yra du kartus tikslesni. LESTO duomenimis, įrengti elektroniniai elektros apskaitos prietaisai jau sudaro 47 proc. nuo visų įrengtų skaitiklių skaičiaus.

 Rodyti komentarus (2)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO senus indukcinius elektros apskaitos prietaisus keičia naujais elektroniniais, kurie yra du kartus tikslesni. LESTO duomenimis, įrengti elektroniniai elektros apskaitos prietaisai jau sudaro 47 proc. nuo visų įrengtų skaitiklių skaičiaus.

Daugiau nei 1,577 mln. klientų Lietuvoje aptarnaujantis elektros skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO kiekvienam klientui yra įrengęs bent po vieną apskaitos prietaisą – elektros skaitiklį, pagal kurio rodmenis atsiskaitoma už suvartotą elektros energiją. LESTO apskaitos prietaisus keičia periodiškai – kuomet baigiasi jų metrologinės patikros galiojimo laikas, taip gyventojai gali būti nuolat užtikrinti, kad elektros energija apskaitoma tinkamai. Taip pat skaitikliai gali būti keičiami sutrikus jų funkcionavimui, keičiant atsiskaitymo už elektros energiją tarifo planą.

Metrologinės patikros vienfaziams indukciniams elektros skaitikliams galiojimo laikas – 16 metų, trifaziams indukciniams – 8 metai, elektroniniams skaitikliams – 8 metai, srovės matavimo transformatoriams – 8 metai.

Per 2012 m. LESTO iš viso įdiegė 172 tūkst. apskaitos prietaisų, iš jų 118 tūkst. vnt . buvo skirti metrologiškai pasenusių elektros energijos skaitiklių pakeitimui – tai 4 proc. daugiau, lyginant su 2011 m. 95 proc. įrengiamų skaitiklių buvo elektroniniai. Pastaraisiais metais bendrą įrengiamų elektros skaitiklių kiekį padidino tai, kad individualūs elektros skaitikliai buvo įrengiami sodų bendrijose, kurių skirstomuosius tinklus išpirko AB LESTO – per dvejus metus sodų bendrijose įrengta daugiau nei 39 tūkst. skaitiklių.

LESTO modernizuoja apskaitos prietaisus – pernai įrengė 163 tūkst. elektroninių skaitiklių

„LESTO įrengiami elektros skaitikliai turi užtikrinti itin aukštą metrologinės apsaugos lygį, kad visos suinteresuotos šalys, tiek elektros energijos naudotojai, tiek bendrovė, galėtų pasitikėti matavimo rezultatu, todėl šiuo metu LESTO perka naujus elektroninius skaitiklius, kurie už senuosius indukcinius yra du kartus tikslesni ir jautresni. Nuolatos analizuodami pasaulines skaitiklių techninių galimybių ir funkcionalumo tendencijas, ieškome sprendimų, kurie leistų bendrovei efektyviai ir ekonomiškai eksploatuoti elektros energijos apskaitos prietaisus. Skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose elektros apskaitos prietaisų įsigijimui dalyvauja tiek tarptautiniai, tiek Lietuvos elektros apskaitos prietaisų gamintojai“, – teigia Robertas Globys, LESTO Elektros apskaitų valdymo departamento direktorius.

Elektros apskaitos prietaisų modernizavimas reikalauja didelių LESTO investicijų, todėl siekiama, kad perkamų elektros skaitiklių tikslumas, jautrumas, funkcionalumas būtų optimalūs kainos ir kokybės atžvilgiu ir atitiktų atsiskaitymui būtinus reikalavimus, taip pat siekiama, kad elektros skaitikliai būtų informatyvūs bei patogūs naudoti klientams ir juos ekploatuojantiems bendrovės darbuotojams. Verslo klientams įrengiamų elektros skaitiklių funkcinės galimybės labiau išplėstos, o elektros energijos vartojimo informacija detalesnė. Bendrovė, laikydamasi elektros skaitiklių funkcionalumo būtinumo ir optimalumo principo, 2012 m. vienam naujam apskaitos prietaisui įrengti išleido vidutiniškai 5 proc. mažiau lėšų nei 2011 m.

Siekiant optimaliomis sąnaudomis keisti bei eksploatuoti elektros skaitiklius, bendrovė kol kas neatsisako ir dalies indukcinių skaitiklių, kurių techninės ir metrologinės charakteristikos leidžia tarnauti ilgiau nei 8 metus – tokie yra šveicariški elektros skaitikliai.

„Nors vizualiai apžiūrėjus keičiamą elektros skaitiklį jokių pakitimų nematyti, jo detalės susidėvi mechaniškai, dėl to suvartojamos elektros kiekis apskaičiuojamas netiksliai. Klaidinga manyti, jog „senasis“ skaitiklis suvartojamos elektros kiekį fiksavo tiksliau nei naujasis – „senieji“ skaitikliai dėl mechaninio nusidėvėjimo tiesiog fiksuodavo ne taip tiksliai, kaip naujieji. Naujai diegiami elektroniniai elektros energijos skaitikliai yra tikslesni nei „senieji“ skaitikliai“, – aiškina R. Globys.

Pasak jo, stebėdamiesi dėl padidėjusio suvartojamos elektros kiekio gyventojai kartais neatsižvelgia į tai, kad kai kurie naujai įsigyti buities prietaisai arba padidėjęs jų kiekis namuose lemia ir didesnį suvartojamos elektros kiekį. Perkant naujus buities prietaisus ar įrangą, verta atkreipti dėmesį, kiek elektros energijos jie naudos ir ar dažnai jais bus naudojamasi.

Jei vis dėlto gyventojams kiltų abejonių dėl tinkamo elektros skaitiklio veikimo, jie gali kreiptis į teritorinį LESTO klientų aptarnavimo centrą arba registruoti savo pranešimą klientų aptarnavimo telefonu 1802. LESTO specialistai atvyks ir patikrins skaitiklį. Jei bus nustatytas jo gedimas, skaitiklis bus pakeistas, o užfiksuotos elektros energijos kiekis bus perskaičiuotas pagal anksčiau suvartotos elektros energijos kiekių vidurkį arba naujo skaitiklio rodmenų vidurkį.

„Sulaukiame gyventojų pranešimų ir klausimų dėl apskaitos prietaisų funkcionavimo, tokiais atvejais apskaitos prietaisai patikrinami, tačiau praktika rodo, kad gyventojų abejonės pasitvirtina labai retai. Gyventojai turėtų kreiptis tuomet, jei pastebėjo, kad jų apskaitos prietaisais veikia neįprastai, pvz., stringa indukcinio skaitiklio diskas, nesikeičia skaičiai, elektroninis skaitiklis nerodo rodmenų, kibirkščiuoja, sudaužytas stiklas, nėra plombų ar yra kitų pažeidimų. Apie tai reikėtų nedelsiant pranešti LESTO klientų aptarnavimo telefonu 1802“, – teigia R. Globys.

LESTO kievienais metais vykdo ir elektros apskaitos prietaisų iškėlimo iš gyventojų patalpų projektus – siekiama, kad visi apskaitos prietaisai būtų lengvai prieinami LESTO inžinieriams, kuomet juos reikia patikrinti ar keisti.

Verslui – automatizuotos apskaitos

Šiuo metu LESTO įdiegta ir veikianti automatizuota apskaitos prietaisų rodmenų nuskaitymo sistema nuotoliniu būdu gauna informaciją iš beveik 18 000 verslo klientams įrengtų elektros energijos skaitiklių, apskaitančių didžiosios dalies verslo klientų, kurių objektų leistinoji naudoti galia sudaro daugiau nei 80 kW, sunaudojamą elektros energijos kiekį. Ši sistema šiuo metu automatiškai apskaito daugiau nei pusę Lietuvoje suvartojamos elektros energijos.

Plėtodama elektros energijos apskaitos prietaisų automatizavimą, bendrovė prie automatizuotos rodmenų nuskaitymo sistemos per 2012 metus prijungė 2438 vnt. verslo klientų suvartojamos elektros energijos kiekius apskaitančių elektros apskaitos prietaisų.

„Elektros apskaitos prietaisų automatizavimas suteikia galimybę gauti duomenis apie klientų kas valandą suvartojamą elektros energijos kiekį, automatizuotu būdu pateikti bendrovės klientams sąskaitas už elektros energiją, klientams nedeklaruojant suvartojamo elektros energijos kiekio. Bendrovė ir 2013 m. planuoja vykdyti elektros energijos apskaitos prietaisų automatizavimo plėtros projektus. Iki 2020 m. prie automatizuotos rodmenų nuskaitymo sistemos planuojama prijungti verslo klientų objektuose, kurių leistinoji naudoti galia sudaro 30 kW ir daugiau, įrengtus elektros apskaitos prietaisus“, – teigia R. Globys.

LESTO verslo klientų elektros energijos apskaitos prietaisų automatizavimą palaipsniui plėtoja atsižvelgdamas į 2009 m. liepos 13 d. paskelbtą Europos Parlamento ir Tarybos Direktyvą 2009/72/EB. Elektros skirstomojo tinklo operatoriui bei elektros energijos vartotojams automatizuota apskaitos prietaisų rodmenų nuskaitymo sistema atveria ir daugiau galimybių: ji leidžia mažinti elektros energijos nuostolius tinkle, efektyviau planuoti ir įgyvendinti tinklo investicijas, valdyti elektros energijos apskaitos prietaisų eksploatavimo veiklą, efektyvinti sąskaitų už klientų suvartojamą elektros energiją išrašymo bei pateikimo klientams procesus.


LESTO



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama