Elektronika.lt
 2024 m. spalio 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 9 d. 17:30
Iš tekstų į transliacijas ir „Snapchat“ vykdoma „TikTokizacija“: kas vyksta su dabartiniais socialiniais tinklais?
Spalio 9 d. 14:09
SAP papildo DI asistentą „Joule“ bendradarbiavimo galimybėmis
Spalio 9 d. 11:20
„Portathon 2024“ sprendimai – alternatyviai energijai įdarbinti uostuose ir jūriniame sektoriuje
Spalio 9 d. 08:26
BMW pristatė laukiamiausią sezono motociklą „BMW R 1300 GS Adventure“
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Prof. Markku Virtanenas: verslą pradedantis jaunimas nepakankamai mąsto apie savo klientą

Publikuota: 2012-09-27 16:33
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Sėkmingo verslo raktas – klientas. Net ir pats geriausias produktas ar paslauga bus nieko verta, jei žmonėms ji nepatiks, nebus naudinga. Ši akivaizdi ir, atrodytų, savaime suprantama tiesa dažnai pakiša koją pradedantiems jauniems verslininkams, tikina Suomijos Aalto universiteto Smulkaus verslo centro profesorius Markku Virtanenas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Prof. Markku Virtanenas: verslą pradedantis jaunimas nepakankamai mąsto apie savo klientąSėkmingo verslo raktas – klientas. Net ir pats geriausias produktas ar paslauga bus nieko verta, jei žmonėms ji nepatiks, nebus naudinga. Ši akivaizdi ir, atrodytų, savaime suprantama tiesa dažnai pakiša koją pradedantiems jauniems verslininkams, tikina Suomijos Aalto universiteto Smulkaus verslo centro profesorius Markku Virtanenas.

Į Lietuvą atvykęs žinomas ekonomistas mūsų šalies studentams aiškino kaip padėti patikimą pagrindą būsimam verslui, kokius namų darbus reikia atlikti prieš pradedant savarankišką veiklą.

M. Virtaneno teigimu, jauni žmonės nepakankamai dėmesio skiria informacijos rinkimo ir jos analizavimo metodų studijoms. O būtent tinkamai surinkta, išanalizuota ir apibendrinta informacija leidžia suprasti ko reikia klientui, kuo jis nepatenkintas, ko tikisi, ir taip rasti naujų nišų rinkoje.

„Tik supratęs savo kliento poreikius, jo problemas, norus gali sukurti produktą ar paslaugą, kuri bus vartojama“, – aiškina M. Virtanenas.

Aalto universiteto dėstytoją į Lietuvą pakvietė studentų verslumo ugdymo projekto START rengėjai. Metų pradžioje startavęs ir du metus truksiantis projektas jungia penkias šalies aukštąsias mokyklas ir mokslo parkus. Projekto dalyviai ne tik gauna daug naudingų finansinių, vadybinių, ekonominių žinių, bet ir varžosi dėl itin viliojančio prizo – savo verslo idėjos realizavimo.

Rėmėsi geriausiu pavyzdžiu

Vienas iš START iniciatorių, KTU regioninio mokslo parko direktoriaus pavaduotojas Tomas Černevičius sako, kad vieno sparčiausiai Europos aukštųjų mokyklų reitinguose kylančio Aalto universiteto Smulkaus verslo centras yra sukaupęs labai daug patirties, skatinant studentų verslumą, universitete veikia viena didžiausių Europoje jaunimo verslumo bendruomenių (Aaltoes.com), todėl ir buvo pasirinktas šiame universitete sėkmingai veikiantis jaunimo verslumo ugdymo modelis.

„Mūsų tikslas – skatinti mokslo ir verslo integraciją, ugdyti studentų verslumą, inovatyvų mąstymą. Esame įsitikinę, kad vien tik teorinių žinių neužtenka, siekiant sukurti sėkmingai veikiantį verslą, todėl START dalyviams stengiamės suteikti kuo daugiau praktinių žinių.

Labai džiaugiamės, kad studentai turi galimybę žinių pasisemti iš aukščiausio lygio Suomijos ekonomikos specialistų. Praėjusią savaitę lankėsi Marku Virtanenas, kuris vedė „Verslininko savybių atpažinimas ir ugdymas“ mokymus, o šią savaitę vieši jo kolega dr. Jorma Pohtola, kuris skaito labai įdomias ir naudingas paskaitas „Ryšių su klientais ir finansų vadyba“, – pasakojo T. Černevičius.

START dalyvauja KTU regioninis mokslo parkas, Kauno technologijos universitetas, Kauno aukštųjų ir informacinių technologijų parkas, Vytauto Didžiojo universitetas, Klaipėdos Mokslo ir technologijų parkas, Klaipėdos universitetas, Visorių informacinių technologijų parkas, Vilniaus kolegija, Aleksandro Stulginskio universiteto Mokslo ir technologijų parkas ir Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacija.

Suomiai vis labiau žavisi smulkiu verslu

Savo įtemptoje dienotvarkėje Aalto universiteto profesorius M. Virtanenas rado laiko su Lietuvos skaitytojais pasidalinti įspūdžiais apie drovius Lietuvos studentus, jaunimo verslumą, kliento svarbą ir „Angry birds“ žaidimą.

– Ar tai pirmas jūsų vizitas Lietuvoje?, – per mokymų pertrauką paklausėme M. Virtaneno.

– Taip, į Lietuvą atvykau pirmą kartą. Neturėjau daug galimybių pabendrauti su eiliniais žmonėmis, nes mokymai trunka visą dieną. Vakare šiek tiek pasivaikščiojau po Kauno centrą, jis atrodo tikrai gražus ir mielas.

Dar, kalbant apie jūsų šalį, mane nustebino puikios kokybės pagrindiniai keliai, pavyzdžiui, iš Vilniaus į Kauną, į Klaipėdą. Netgi sakyčiau, kad jie geresni nei Suomijoje. Be abejo, mes taip pat turime puikius greitkelius, tačiau lietuviški tikrai nustebino.

Kalbant apie lietuvius studentus, jie atrodo labai drovūs. Nors studentai Suomijoje taip pat drovūs, lietuviai atrodo netgi dar drovesni.

– Jūsų vertinimu, Lietuvos jaunimas turi pakankamai žinių ir patirties pradėti verslą?

– Man neteko daug bendrauti su Lietuvos jaunimu, todėl negaliu tiksliai atsakyti. Tačiau daugelio studentų, kurie nori kurti savo verslą, trūkumas yra tas, kad jie per mažai mąsto apie savo klientą. Reikia galvoti apie kliento poreikius, norus, stebėti ir suprasti jo elgesį rinkoje, suprasti jo poreikius. Tai vieni svarbiausių dalykų. Versle turi galvoti apie klientą, nes tai yra raktas į sėkmę.

Prieš žengiant sekančius verslo kūrimo žingsnius, turi stebėti aplinką, pastebėti, kokių rūpesčių, problemų žmonės turi, kokie jų poreikiai, kurių gal kiti neišpildo. Sužinojus tai, reikia rinkti žinias, kaip tas problemas išspręsti. Taip atrandamos neužimtos nišos rinkoje, t. y. problemos, kurios dar nebuvo išspręstos. Kai atrandi sprendimą, esi laimėtojas.

Universitetai moko ieškoti informacijos, žinių. Taip pat yra ir versle – reikia ieškoti informacijos, ją analizuoti. Tai padeda sumažinti netikrumą, nes tu apsibrėži problemą, išsiaiškini ką tikrai apie šitą problemą žinai. Sekantis žingsnis – eiti į biblioteką, internetą ir ieškoti antrinės informacijos, kurią sulygini su pirmine, įvertini ir jau gali daryti išvadas, kokios yra tavo galimybės. Gera idėja – tai tik vienas pyrago gabalėlis.

– Vadinasi, studentai turėtų neatmestinai žiūrėti į tyrimų metodologijos kursus?

– Studentai privalo studijuoti tyrimų metodologijas, žinoti kaip atlikti analizę. Turėdami šias žinias, jie įgija privalumą rinkdami ir analizuodami informaciją. Tai universali tiesa – visur reikia naujų galimybių paieškos, tai nuolatinis procesas, ar tai būtų medicina, ar verslas.

Tai ir mūsų užduotis – galimybių paieška ir jų identifikavimas savo darbuose. Todėl aš naudoju daug tikrų istorijų, kurios yra geri pavyzdžiai, kaip įmonės vadovas turi elgtis. Tai verčia studentus galvoti praktiškai, situaciją vertinti realiai.

– Lietuvoje studentai nėra linkę imtis savo verslo, mieliau kremta samdomo darbuotojo duoną. Kokia situacija Suomijoje?

– Vis daugiau ir daugiau jaunų suomių nori pradėti savo verslą. 2009 m. socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrė Aalto verslumo bendruomenė („Aalto Entrepreneurship Society“). Tų pačių metų pabaigoje ji jau turėjo daugiau nei 5 tūkst. narių, todėl „Facebook“ tapo per ankštas. Dabar bendruomenei priklauso dešimtys tūkstančių jaunų žmonių, kurie organizuoja įvairias veiklas (per metus suorganizuojama apie 60 renginių – „start-up'ų“, mokymų, susitikimų).

Ji yra labai aktyvi ir viena didžiausių Europoje, jos moto skamba maždaug taip: „Nuobodu dirbti didelėms kompanijoms. Maži, veržlūs verslai yra įdomesni“.

Viename Aalto verslumo bendruomenės organizuotame „start-up'e“, jei neklystu, per 48 valandas buvo sukurtas minkšta medžiaga padengtas bevielis mikrofonas. Tai tikrai puiki idėja. Jei vyksta, pavyzdžiui, konferencija, nebereikia nešioti mikrofono prie kalbėti norinčio žmogaus, o tiesiog galima jį mesti.

Dar vienas geras pavyzdys, gimęs viename „start-up'ų“, – kompanija „Rovio“, kurią visi žino kaip išmaniesiems telefonams skirto žaidimo „Angry birds“ kūrėją. Vien tik šiais metais ji priėmė 400 naujų darbuotojų.

Tai geri pavyzdžiai, tačiau jauniems verslams reikia padėti „įsisukti“, vien tik geros idėjos neužtenka.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama