Elektronika.lt
 2024 m. spalio 9 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

TV imperija kontratakuoja

Publikuota: 2012-07-10 07:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Fonografas – garsą įrašantis ir atkuriantis nuo cilindrų aparatas, pasirodęs 1877-aisiais, tapo pirmuoju namų pramogų centru. Trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje atsiradę radijo imtuvai iki pat šeštojo dešimtmečio vidurio išlaikė linksmintojų ir žinių teikėjų vaidmenį namuose. Jį perėmė televizorius, kurio pozicijas sustiprino vėliau atsiradę vaizdo grotuvai.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Fonografas – garsą įrašantis ir atkuriantis nuo cilindrų aparatas, pasirodęs 1877-aisiais, tapo pirmuoju namų pramogų centru. Trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje atsiradę radijo imtuvai iki pat šeštojo dešimtmečio vidurio išlaikė linksmintojų ir žinių teikėjų vaidmenį namuose. Jį perėmė televizorius, kurio pozicijas sustiprino vėliau atsiradę vaizdo grotuvai.

Amžių sandūroje papūtus skaitmeninių pramogų vėjams, išpopuliarėjus skaitmeninei fotografijai, muzikos ir vaizdo įrašams, spartėjant internetui ir daugėjant tokių paslaugų kaip „Youtube“ rimtas pretenzijas tapti vienu namų pramogų (ir ne tik pramogų) centru pareiškė kompiuteris. Kompiuteris tapo stebule, į kurią sueina pramogų, žinių ir komunikacijos gijos – nuo žaidimų, nuotraukų, žiniatinklio iki filmų, internetinio radijo, televizijos bei bendravimo. Kompiuterio kaip skaitmeninių namų centro ateitis atrodė puiki. Prognozuota, kad kompiuteris toliau didins įtaką namuose. Tiesa, tuo pačiu metu pastebėta, kad kompiuteris turi tapti patogesnis – toks, kaip kiti namų elektronikos prietaisai.

TV imperija kontratakuoja

Televizorius grįžta

Praėjus beveik 10 metų šios prognozės realybe netapo. Nepaisant įvairių formos, vartotojo sąsajos pokyčių, kompiuteris išliko pakankamai sudėtingas įtaisas. O televizoriai atlaikė puolimą ir pastaruoju metu perėjo į kontrataką. Svarbiausias lūžis įvyko tada, kai juose atsirado interneto ryšio jungtys. Išplėtus programinės įrangos galimybes, prie interneto prisijungti gebantys televizoriai tapo išmaniaisiais.

Šiandien per juos galima naršyti interneto svetaines, bendrauti per „Skype“, socialiniuose tinkluose, pasižiūrėti orų prognozes, „Youtube“ filmukus, nuotraukų albumus, skaityti naujienas, tikrinti elektroninį paštą.

Galimybė diegti programėles suteikė dar daugiau erdvės naujiems pritaikymams. Šiuo metu „Samsung Apps“ programėlių parduotuvėje yra 380 išmaniesiems televizoriams skirtų programėlių, pasiekiamų Baltijos šalyse. Lietuvos „Etronika“ jau pademonstravo, kaip prie televizoriaus prijungus „Xbox 360“ su „Kinect“ sąsaja galima naudotis internetine bankininkyste. Laiko klausimas, kada televizoriaus ekrane atsiras ir daugiau elektroninių paslaugų, galimybės valdyti kitus išmaniuosius buities įrenginius. Tokius veiksmus galima traktuoti ir kaip televizorių gamintojų gynybą – „Samsung“ atlikta 500 Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad 78 proc. jų, žiūrėdami televizorių, dar naudojasi kompiuteriu, mobiliuoju telefonu ar planšetiniu kompiuteriu. Todėl gamintojai pasistengė sudėti funkcijas, dėl kurių dėmesys nuo televizoriaus prieš dešimtmetį ėmė krypti į kompiuterį.

Išgelbės internetas?

Sprendimas, atrodo, pasiteisino. Tyrimų bendrovės „GfK Retail and Technology Baltic“ duomenimis, Lietuvoje jau 2010 m. 13 proc. visų parduotų televizorių turėjo interneto ryšį.

„Samsung“ vartojamosios elektronikos skyriaus vadovas Lietuvoje Miroslavas Armanavičius teigė, kad šiuo metu tik 20 proc. šalyje parduodamų televizorių nėra išmanieji. Anot jo, „Smart Hub“ platformą žmonės renkasi dėl papildomų turinio galimybių, kurių negali pasiūlyti įprastas televizorius.

„Digital TV Research“ duomenimis, 2016-aisiais prie interneto tiesiogiai ar per tokius tarpinius įrenginius kaip „Blu-ray“ leistuvai, priedėliai bus prijungta 551 mln. televizorių visame pasaulyje, arba 20 proc. visų naudojamų televizorių. Tai reiškia, kad beveik kas antrame namų ūkyje (43 proc.) bent vienas televizorius bus prijungtas prie interneto. Nors užpernai tokį turėjo tik maždaug kas dešimta šeimyna.

Šiuolaikiniai televizoriai, gamintojų prigrūsti įvairių jungčių – interneto ryšio, DLNA sąsajų su kitais įrenginiais, USB ir atminties kortelių lizdų, gali sujungti fotoaparatus, vaizdo ir internetines kameras, išorinius diskus, grotuvus. Visa skaitmeninių įrenginių ekosistema ima būriuotis aplink televizorių.

TV gamintojai randa būdų, kaip apeiti ir tai, kad televizoriai keičiami kur kas rečiau nei kompiuteriai ar mobilieji telefonai. Pasak M. Ramanavičiaus, nuo šių metų aukštesnės klasės televizoriuose galima pakeisti plokštę su procesoriumi ir kitais komponentais į galingesnę su naujesne programine įranga. Tad kuo toliau, tuo labiau kompiuterio reikalingumas namuose, kuriuose nereikia dirbti sudėtingesnių darbų, pavyzdžiui, rašyti tekstų, analizuoti lentelių, apskritai tampa abejotinas.

Planšetinių kompiuterių pretenzija

TV imperija kontratakuoja Televizorių įsitvirtinimas skaitmeninių namų centre toli gražu negarantuotas. Ir jie, ir kompiuteriai nėra vieninteliai pretendentai į tą sostą.

IHS tyrimų kompanijos prognozėmis, interneto ryšį turinčių „Blu-ray“ leistuvų, televizorių, žaidimų konsolių, planšetinių kompiuterių ir kitų nekompiuterinių namų elektronikos įtaisų, išskyrus telefonų, pardavimas per 2013 m. viršys parduotų kompiuterių skaičių. 2015 m. kompiuterių bus parduota 479,1 mln., o kitų internetinių namų elektronikos įtaisų – 780,8 mln. Daugiau nei 300 mln. iš jų sudarys planšetiniai kompiuteriai – įtaisai, kurie prieš porą metų buvo praktiškai nepastebimi nišiniai gaminiai. Anot IHS analitikų, nė vienas kitas interneto ryšį turintis įtaisas nesugebės pasiekti panašaus populiarumo per ateinančius ketverius metus. „Planšetinis kompiuteris atrodo kaip tik tas įtaisas, kuris vartotojus atves į skaitmeninius, sujungtuosius namus. Jis leidžia naudotis ne tik jame esančiu turiniu savo ekrane – su tinkama technine įranga, pavyzdžiui, galima perkelti muziką iš „iPad“ į garso sistemą ar filmą į didelį televizoriaus ekraną. Kadangi kiti gamintojai pradeda diegti „Apple“ sukurtą uždarą „AirPlay“ standartą, planšetė bus vienas pirmųjų įtaisų, išties integruosiančių skaitmeninius namus“, – teigia IHS atstovai.

Tokias programėles ir sąsajas, leidžiančias turinį iš planšetinio kompiuterio ar išmaniojo telefono vienu piršto brūkštelėjimu perkelti į TV ekraną, kuria patys televizorių gamintojai.

Pramogos iš debesų

Pramoginės elektronikos ateitis nesiejama su vieno įrenginio – kompiuterio, televizoriaus, planšetės ar išmaniojo telefono – viešpatavimu. Veikiau tai bus decentralizuota aplinka, kurioje veiks vienas kitą, priklausomai nuo situacijos, pavaduojantys įrenginiai.

Elektroninių pramogų, turinio ir paslaugų smegenys apskritai paliks namus ir įsitaisys debesyse, iš kur muziką, filmus, TV laidas, žaidimus ar nuotraukas, elektronines paslaugas bus galima pasiekti tuo metu patogiausiu aparatu: televizoriumi, kompiuteriu, išmaniuoju telefonu, planšete, internetiniu spausdintuvu, o gal ir lietimui jautriu išmaniuoju stalu.

„Jungtis su internetu turės šaldytuvai ir visi kiti prietaisai, šildymo sistemos, kurios irgi bus jungiamos prie debesies ir per jį valdomos iš bet kurio įtaiso“, – prognozavo Martynas Bieliūnas, „Microsoft“ rinkodaros vadovas Rytų Europos šalių grupei.

Pokyčiui ruošiasi ir pramogų pasaulyje vis dar dominuojančios televizijos paslaugų teikėjai, pasiryžę pasiūlyti įvairų turinį į bet kurį ekraną, per bet kokį ryšį. „Stengsimės pasiūlyti tą turinį, kurio reikia vartotojui, iš vienų rankų“, – žadėjo Vygantas Tutlys, bendrovės „C-gates“ rinkodaros vadovas. Mokamos TV paslaugų iškėlimas į debesį matomas kaip neišvengiamas procesas, kad vartotojams būtų galima leisti, pavyzdžiui, įsirašyti norimas TV laidas ir jas keliaujant peržiūrėti planšetėje. Linkstama prie to, kad įtaisai ir jų sąsajos suvienodės, skirsis tik forma ir ekranų dydžiai. „Laimės tie, kurie sugebės padaryti patogiausią vartotojo sąsają“, – tikino „Hewlett-Packard“ (HP) produktų grupės vadovas Mantas Gabrijolavičius.

„IMS Research“ prognozuoja, kad 2012-ieji taps lūžio tašku, kai vartotojiškos elektronikos pramonė suvoks to paties turinio vartojimo skirtinguose ekranuose perspektyvas.


IQ.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama