Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 20:20
Kam elektromobiliui gali reikėti vidaus degimo variklio?
Spalio 8 d. 17:45
Superkompiuteris – galingas įrenginys, galintis pasitarnauti ir moksle, ir kine
Spalio 8 d. 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
Spalio 8 d. 11:38
Kodėl elektromobiliai dažniau patenka į avarijas? (1)
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ką rizikos kapitalui reiškia intelektinė nuosavybė?

Publikuota: 2012-06-23 09:04
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Evaldas Pabrėža
Aut. teisės: ©www.isradimas.com
Inf. šaltinis: www.isradimas.com

Kompanijos vertę iš esmės sudaro rinkos dalis, žmogiškieji ištekliai, materialusis kapitalas ir intelektinis kapitalas. Jei pirmieji trys objektai yra daugiau mažiau visiem suprantami, tai ketvirtasis – kaip balta varna – buhalteriai nežino, kaip jį apskaityti, vadovai nežino, kaip jį valdyti, o darbuotojai dažniausiai nejaučia skirtumo tarp asmeninio ir tarnybinio žinojimo o iš šono atėjusiam investuotojui neaišku, kaip tą intelektinį kapitalą įvertinti.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Ką rizikos kapitalui reiškia intelektinė nuosavybė?Kompanijos vertę iš esmės sudaro rinkos dalis, žmogiškieji ištekliai, materialusis kapitalas ir intelektinis kapitalas. Jei pirmieji trys objektai yra daugiau mažiau visiem suprantami, tai ketvirtasis – kaip balta varna – buhalteriai nežino, kaip jį apskaityti, vadovai nežino, kaip jį valdyti, o darbuotojai dažniausiai nejaučia skirtumo tarp asmeninio ir tarnybinio žinojimo o iš šono atėjusiam investuotojui neaišku, kaip tą intelektinį kapitalą įvertinti. Taip yra ne tik Lietuvoje – intelektinis turtas yra nematerialus, todėl jam taikomos visai kitos taisyklės ir mechanizmai.

Intelektinės nuosavybės nesuvaldymas – didelė grėsmė

Čia mes nekalbame apie ūkininkus ar kaimo turizmo sodybas, nors ir šiose veiklose žinojimas yra taip pat labai svarbu. Kur kas pavojingiau nesuvaldyti intelektinio kapitalo yra gamybinėms ir ypač aukštųjų technologijų įmonėms. Pati paprasčiausia ir dažniausiai pasitaikanti rizika yra darbuotojų kaita. Nesant patikimos IN valdymo tvarkos, išeidami darbuotojai išsineša dalį žinių. Naiviai kai kurie vadovai galvoja, kad pakanka 2 savaičių darbų perdavimui. Per tokį laiką gali būti perduodama tik paviršinė ir operatyvinė informacija. Kita vertus, kartais geram inžinieriui ar technologui pakeisti gali nepakakti ir pusės metų. Įsivaizduokite, kad kompanijoje yra tik vienas technologas ar tyrimus atliekantis žmogus. Pagal darbo kodeksą, prieš išeinant iš darbo, pakanka darbdavį įspėti prieš dvi savaites. Turint galvoje, kad Lietuvoje reto specialisto greitai nesurasi, gali nutikti taip, kad kompanijoje stos gamyba ar nebebus kam kurti naujų produktų. Žinau bent kelis tokius atvejus – situacija būna tikrai beviltiška.

Įvardinta situacija gana banali, bet kuo toliau į mišką, tuo medžių daugiau. Rizika, susijusi su intelektinės nuosavybės reikalais dažnai iškyla į paviršių ir siekiant pritraukti rizikos kapitalo investicijas.

IN per padidinamąjį stiklą

Apdairūs rizikos kapitalo fondai, ypač tie, kurie dirba su technologinėmis kompanijomis, standartinių vertinimo procedūrų saraše būtinai turi intelektinės nuosavybės auditą. Stiprus patentų portfelis, apsaugotas stiprus ir žinomas prekių ženklas rizikos kapitalistams simbolizuoja ilgalaikę vertę ir su tuo dažnai siejama išėjimo strategija, kai vidutinio etapo investuotojas parduoda savo akcijų dalį strateginiam investuotojui – didelei toje rinkoje veikiančiai kompanijai.

Tokių atvejų pasigirsta nuolat. Štai lazerių versle, kompanija Newport per trejus metus įsigijo 5 mažesnes (iki 500 darbuotojų), tačiau labai gerai žinomas kompanijas. Visai įmanoma, kad kontroliniai akcijų pakeitai buvo įsigyti kaip tik iš rizikos kapitalo fondų. „Newport“ metinėje ataskaitoje skelbiama:

„Newport“ siekia įsigyti kompanijas arba ištisus verslo segmentus, kurie turi žinomą prekės ženklą, stiprų intelektinės nuosavybės porfelį, gerus santykius su vartotojais ir kitokius, tačiau giminingus ir papildančius produktus. Newport įsigyja kompanijas tikėdamiesi, kad per vienerius metus po integracijos, įsigyta kompanija sugebės generuoti pajamas ir suteiks žymią investicijų grąžą“.

Patentų licencijavimas

Mano buvęs vadovas visad sakydavo – „kol mūsų produktai kuriami, gal galime mes imtis kažko, kas generuotų pajamas?“ Taigi, dažnai pradedančios kompanijos šalia pagrindinės strateginės linijos, ieško ir papildomų veiklų, kurios generuoja nors ir mažas, bet apčiuopiamas pajamas, kaip vadovas sakydavo – pinigai „kelnėms prilaikyti“. Esant geram specialistų kolektyvui, visad galima konsultuoti kitas, mažiau patyrusias kompanijas, projektuoti produktus kitiems arba, jei gamybinė linija įrengiama anksčiau, nei pabaigiamas kurti produktas, dažnai imamasi užsakomosios gamybos.

Pavyzdžiui, kuriate LED šviestuvą. Nors produktas dar tik projektavimo ar testavimo stadijoje, jūs jau turite elektronikos surinkimo įrenginį, markiravimo stakles ir surinkimo barą – natūralu, kai tik produktas bus baigtas kurti, norėsite kuo greičiau pradėti gamybą. Kaip taisyklė, produkto kūrime dažnai nutinka netikėtumų ir vėlavimų. Tad kodėl nepanaudojus nupirktos įrangos ir ir pasamdytų žmonių atliekant užsakomosios gamybos paslaugas? Juk lengvai galite surinkinėti giminingus produktus!

Taip pat yra ir su patentais. Jei nutinko taip, kad „start-up’o“ pagrindu buvo tam tikra patentuota technologija, kodėl nuo pat veiklos pradžios nesiėmus šio patento licencijavimo. Veikla pelninga ir resursų jai reikia nedaug. Kompanijai, kuri turi prototipą ir gali pademonstruoti technologijos privalumus, licencijavimas yra kur kas lengvesnis. Be to, kalbant apie licencijavimo strategijas – patariama licencijavimo imtis per pirmuosius 2–3 metus po patentavimo. Vėliau licencijuoti gali būti sudėtinga, nes konkurentai gali būti investavę į alternatyvių technologijų kūrimą. Sakoma, kad alternatyvų produktą, kuris tenkintų tuos pačius vartotojų poreikius galima sukurti per 3–5 metus (jei technologija sudėtinga). Todėl reikia nelaukti.

Kita vertus, pajamos iš patentų licencijavimo gali būti gaunamos dar pirmaisiais kompanijos gyvavimo metais. Šis teiginys patiktų ir investuotojams. Juk kuo greičiau kompanija pradės uždirbti pinigus, tuo mažesnė rizika, kad teks tąsytis „nerandant išėjimo“.

Nauja paslauga vietiniams rizikos kapitalo fondams

Atsižvelgdama į poreikį, kompanija UAB „IAM consultants“ pradėjo teikti intelektinės nuosavybės audito ir investuotojų konsultavimo paslaugas. Šis specializuotas paslaugų paketas yra skirtas investuotojams, kurie nori sužinoti daugiau apie kompanijos, į kurią investuojama, intelektinį potencialą ir faktinę IN apsaugos situaciją.

Ne visi išduodami patentai yra stiprūs ir lengvai įgyvendinami tesine prasme, ne visos patentuotos technologijos turi potencialo virsti produktais ir ne visi produktai turi gerą komercinę perspektyvą. IAM konsultantai nagrinėja visus šiuos keturis aspektus – taip sudaromas paketas informacijos, kuris tampa geru pagrindu investiciniams sprendimams priimti.


IAM



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama