Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
Spalio 7 d. 10:26
Dirbtinis intelektas pamokose – anksti įgytas skaitmeninis raštingumas užtikrins sėkmę ateityje (2)
Spalio 7 d. 08:30
Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Melas vertė abejoti J. Gagarino skrydžio svarba

Publikuota: 2012-04-13 07:19
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: LRT.lt

1961 metų balandžio 12-ąją pasaulis sužinojo apie Jurijų Gagariną, kosminiu laivu „Vostok 1“ pirmą kartą apskridusį Žemę. Tačiau misijos dokumentai, kuriuos Sovietų Sąjunga pateikė tarptautinėms organizacijoms, norėdama įrodyti, kad J. Gagarinas buvo pirmasis į kosmosą pakilęs žmogus, pasakoja apie visai kitokią misiją.

 Rodyti komentarus (4)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Melai vertė abejoti J. Gagarino skrydžio svarba1961 metų balandžio 12-ąją pasaulis sužinojo apie Jurijų Gagariną, kosminiu laivu „Vostok 1“ pirmą kartą apskridusį Žemę.

Tačiau misijos dokumentai, kuriuos Sovietų Sąjunga pateikė tarptautinėms organizacijoms, norėdama įrodyti, kad J. Gagarinas buvo pirmasis į kosmosą pakilęs žmogus, pasakoja apie visai kitokią misiją. Konkrečiai, tyčia buvo suklastoti duomenys apie jo nusileidimą. Bėgant metams, melai apie „Vostok“ nusileidimo sistemą privertė abejoti, ar tikrai „Vostok 1“ vertas savo vietos istorijoje kaip pirmasis istorijoje skrydis į kosmosą, rašo „Discovery News“.

1905 metais įkurta Tarptautinė aeronautikos federacija (FAI), kurios tikslas – surinkti ir saugoti visus dokumentus apie aviacijos pasiekimus. Tačiau iki 6 dešimtmečio FAI jau apėmė ir aeronautiką bei kosmonautiką. Supratus, kad skrydžiai į kosmosą jau ne už kalnų, organizacija patvirtino gaires, nurodančias, kas laikoma kosminiu skrydžiu. Jei kartais dėl pirmojo skrydžio į kosmosą varžytųsi dvi šalys, FAI norėjo turėti aiškias taisykles, kaip nustatyti nugalėtoją.

Kosminio skrydžio apibrėžimo šaknys glūdėjo aviacijoje. Kad skrydis skaitytųsi, pilotas-astronautas ar pilotas-kosmonautas turėjo nusileisti kartu su kosminiu laivu. Mat jeigu pilotui nepavyksta nusileisti kartu su orlaiviu, tai dažniausiai reiškia, kad kažkas buvo ne taip, ir skrydis buvo nepavykęs. Kodėl skrydžių į kosmosą atveju turėtų būti kitaip?

Sovietų Sąjungos FAI pateiktame pranešime teigta, kad kosmonautas žemę pasiekė būdamas „Vostok 1“ viduje, kaip ir nurodyta organizacijos gairėse. Dokumente, kurį pasirašė Sovietų Sąjungos sporto komisaras, teigiama, kad 1961 metų balandžio 12 dieną 10.35 val. Maskvos laiku pilotas-kosmonautas Jurijus Aleksejevičius Gagarinas nusileido su kosminiu aparatu „Vostok“.

Tačiau taip nebuvo. Net ir labai norint, tai buvo neįmanoma.

„Vostok“ kosminis aparatas buvo labai paprastas ir nesudėtingas, jame net nebuvo stabdymo sistemos. J. Gagrinas elgėsi taip, kaip buvo mokomas: jis katapultavosi paskutinės nusileidimo fazės metu. Jį ir „Vostok 1“ parašiutai ant žemės nuleido atskirai.

J. Gagarino nusileidimas buvo daug pavojingesnis nei aprašomas oficialiuose FAI dokumentuose. „Vostok 1“ paleido savo retroraketas ir pradėjo kristi pro atmosferą, tačiau kabeliai, jungiantys įgulos modulį su prietaisų skyriumi, neatsikabino. Pastarasis buvo sunkesnis ir krito pirmas, o trapus „Vostok“ liukas nebuvo apsaugotas nuo deginančio grįžimo į atmosferą.

Tik tuomet, kai kabeliai nudegė, „Vostok“ pakeitė savo kryptį taip, kad nuo karščio saugantis skydas būtų apačioje. Jo parašiutas išsiskleidė per vėlai, o kai J. Gagarinas katapultavosi 7 kilometrų aukštyje virš žemės, per vėlai išsiskleidė ir jo parašiutas. Jis po 10 minučių nusileido Saratovo regione, netoli sienos su Kazachstanu, už kelių kilometrų nuo kosminio laivo.

Ūkininkai, matę kosmonauto krytį iš dangaus, nežinojo, ką galvoti apie žmogų su oranžiniu kostiumu ir šalmu. Pranešama, kad pirmoji prie J. Gagarino priėjo moteris su dukra. Kai ji paklausė, ar jis atkeliavo iš kosmoso, jis tai patvirtino, o tuomet paprašė telefono, kad galėtų paskambinti į Sovietų kosmoso agentūrą.

Tačiau FAI neabejojo sovietų pranešimu apie skrydį. Bent jau iki tol, kol po keturių mėnesių J. Gagarino pėdomis į orbitą pasekė Germanas Titovas.

G. Titovas, kuris „Vostok 1“ misijoje buvo atsarginis pilotas, orbitoje praleido kiek daugiau nei 25 valandas, o 1961 metų rugpjūčio 7 dieną sugrįžo į Žemę. Kai FAI pateikti skrydžio dokumentai, jo nusileidimo aplinkybės buvo panašiai slepiamos. Šį kartą Sovietų Sąjunga norėjo užsitikrinti skrydžio trukmės rekordą.

Dokumentuose teigiama, kad „pilotas-kosmonautas Germanas Stepanovičius Titovas ir kosminis laivas „Vostok 2“ nusileido Krasny Koot kaimo apylinkėse“. Nors oficialūs įrašai dviprasmiški, kosmonautas savo nusileidimo detalių neslėpė. Jis viešai pripažino, kad prieš nusileidimą katapultavosi.

G. Titovo prisipažinimas privertė abejoti J. Gagarino nusileidimu ir tuo, ar jį galima laikyti pirmuoju žmogumi kosmose. Jei ir J. Gagarinas, ir G. Titovas prieš nusileidimą katapultavosi, Sovietų Sąjunga galėjo prarasti savo vietą istorijoje kaip šalis, pirmoji iškėlusi žmogų į kosmosą.

Prieštaravimai augo, o FAI sušaukė specialų atstovų susirinkimą, turėjusį išanalizuoti G. Titovo duomenis ir iš naujo įvertinti J. Gagarino. Šio susirinkimo rezultatas buvo parametrų, apibrėžiančių kosminį skrydį, pakeitimas, tačiau ne sovietų pateiktų duomenų. Parametruose nutarta didesnį dėmesį skirti naudingajai apkrovai. Šis techninis pasiekimas buvo svarbesnis nei tai, kaip astronautas ar kosmonautas nusileido. Tai, kad J. Gagarinas apskriejo Žemę, buvo tikras pasiekimas, o jo ir G. Titovo duomenys liko FAI knygose.

Tikrosios J. Gagarino nusileidimo aplinkybės ir techninės problemos, kurios jo vos nepražudė, nebuvo paviešintos iki pat 1971 metų.

Po sprendimo nekeisti J. Gagarino skrydžio duomenų, ankstyvoji „Vostok“ nusileidimo sistema iš prieštaringai vertinamo klausimo virto istorine keistenybe, rodančia kaip pereita nuo skrydžių kosminiais laivais prie kosminių skrydžių kapsulėse.


LRT



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama