Elektronika.lt
 2024 m. spalio 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 8 d. 08:35
„iOS 18“ pasiūlė ne tik lietuvių kalbą, bet ir daugiau įvairių naujovių
Spalio 7 d. 20:19
Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas
Spalio 7 d. 18:24
Galvojate, kad elektriniai automobiliai atsirado tik dabar? Jūs labai stipriai klystate
Spalio 7 d. 16:41
„Philips“ pristato naują verslo monitorių linijos papildymą: naujasis modelis pasiūlys viską, ko gali prireikti
Spalio 7 d. 14:50
Nykstantis internetas grasina sunaikinti mūsų istoriją: kas daroma dėl jo išsaugojimo?
Spalio 7 d. 12:37
Prie Kauno – galingiausia Baltijos šalyse saulės elektrinė virš elektromobilių įkrovimo parko su 40 įkrovimo taškų
Spalio 7 d. 10:26
Dirbtinis intelektas pamokose – anksti įgytas skaitmeninis raštingumas užtikrins sėkmę ateityje (2)
Spalio 7 d. 08:30
Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

E. policija ir lietuviškos interneto erdvės prievaizdai

Publikuota: 2012-03-20 14:30
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Gintaras Gimžauskas
Inf. šaltinis: Pinigukarta.lt

Parafrazuojant Lietuvos muzikos grupių „Sportas“ dainos apie policiją žodžius, galima sakyti, kad jeigu tu ko nors išsigandai – tau visada padės e. policija. Ar tikrai? Kokia gi ta modernioji policija ir žmonių, kurie rūpinasi mūsų saugumu internete, veikla?

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Parafrazuojant Lietuvos muzikos grupių „Sportas“ dainos apie policiją žodžius, galima sakyti, kad jeigu tu ko nors išsigandai – tau visada padės e. policija. Ar tikrai? Kokia gi ta modernioji policija ir žmonių, kurie rūpinasi mūsų saugumu internete, veikla?

Praeitais metais kompanijos „Symantec“ paskelbti duomenys rodo, kad internetinių nusikaltimų mastai prilygsta narkotikų verslui. 2011 m. kibernetiniai nusikaltėliai žmonėms ir verslui visame pasaulyje padarė beveik 400 mlrd. JAV dolerių nuostolių. Nepaisant to, tapti nusikaltimo realiame gyvenime auka vis dar yra gerokai skaudžiau, nei su skriauda susidurti virtualioje erdvėje. Ypač tuomet, kai kalbama apie fizinį smurtą. Todėl pradėkime nuo mums įprastos policijos ir pažiūrėkime, kaip ji išnaudoja naująsias technologijas, idant mūsų gyvenimai būtų ramesni ir patogesni.

Tikriausiai daugelis žino, kad prireikus policijos pagalbos reikia skambinti numeriu 112. Bet, matyt, retas kuris nutuokia, jog veikia interneto svetainė ePolicija.lt. Tai yra policijos e. paslaugų portalas, kuriame apsilankę gyventojai gali sužinoti kaip dar, be skambučio trumpuoju pagalbos numeriu, įmanoma pranešti policijai apie įvykį.

Galimybių įvairovė – nedidelė, bet vis vien džiugina. Žmonės policiją gali informuoti el. paštu, kurį siunčiant rekomenduojama pridėti dokumentą pasirašytą el. parašu (tam, kad būtų galima patvirtinti pranešančiojo tapatybę) arba trumpąja žinute (SMS arba MMS formatu).

Tomo Stankevičiaus, projekto „Viešosios policijos paslaugos „Pranešimų policijai teikimas“ perkėlimas į elektroninę erdvę“ vadovo š. m. vasario mėnesį paskelbtame pranešime teigiama, kad daugiausia pranešimų – 1 879 buvo pateikta tiesiogiai užpildžius formą portale. Elektroniniu paštu pateikti 128 pranešimai, o SMS žinutėmis – 32. Aktyviausiai pranešimus teikė gyventojai, kurių amžius nuo 35 iki 44 metų.

Įdomiausia šioje interneto svetainėje esanti paslauga – galimybė interaktyviame žemėlapyje peržiūrėti nusikaltimų suvestinę. Tam, skiltyje „Statistika“ tereikia įvesti miesto, kaimo ar gatvės pavadinimą, nustatyti pageidaujamą laikotarpį ir, pasirinkus norimą spindulį, spausti piktogramą „Rodyti“. Netrukus pasirodo žemėlapis, kuriame matyti kiek ir kokių konkrečių įvykių buvo padaryta nurodytoje vietovėje.

E. policija ir lietuviškos interneto erdvės prievaizdai

Pasak tinklalapio administratorių, registruotų policijoje įvykių statistika ten atnaujinama kiekvieną dieną, todėl portale galima sužinoti realų užregistruotų įvykių skaičių bei jų pobūdį.

Policijos teikiamų paslaugų modernizavimas ir pritaikymas prie besikeičiančių vartotojų poreikių nuteikia optimistiškai. Tačiau ar lietuvius kas nors saugo ir interneto erdvėje?

Pasak Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktoriaus Ryčio Rainio, Lietuvoje internete naršančiais ir pasaulinio tinklo paslaugomis besinaudojančiais žmonėmis rūpinasi dvi įstaigos, kurios savo veiklos pobūdžiu skiriasi iš esmės.

„Pirmoji – tai Lietuvos Respublikos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT), kurio iniciatyva buvo sukurtas portalas esaugumas.lt. Jis yra skirtas elektroninių nusikaltimų prevencijai ir interneto vartotojų švietimui. Tuo tarpu Lietuvos kriminalinės policijos biuro nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba užsiima gerokai rimtesniais darbais ir vykdo ikiteisminius tyrimus“, – sakė R. Rainys.

Jo teigimu, portalas esaugumas.lt dar šiais metais bus atnaujintas ir pasiūlys lankytojams daugiau informacijos apie tai, kaip apsaugoti savo kompiuterį ir savo asmens tapatybę internete.

CERT-LT duomenimis, pavojų elektroninėje erdvėje skaičius per 2011 m. smarkiai išaugo – nuo kiek daugiau nei 10 000 incidentų 2010 m. iki daugiau nei 21 000 pernai. Didžiausiu iššūkiu tapo e. virusai ir kompiuterių užvaldymas per atstumą. Taigi prevencija yra kaip niekad svarbi elektroninio saugumo sudedamoji dalis.

Tuo tarpu Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojas Ramūnas Matonis pasakojo, jog nusikaltimų elektroninėje erdvėje valdyba dirba labai intensyviai ir lietuvišką interneto erdvę stebi ištisą parą, be poilsio dienų. Valdyboje, kuri buvo įkurta 2001 m., yra du skyriai. Vienas rūpinasi nusikaltimų tyrimu, o kitas techniškai palaiko ikiteisminius tyrimus.

Tiesa Ramūnas Matonis teigė negalįs atskleisti nei kiek specialistų valdyboje dirba, nei kokią programinę ar techninę įrangą jie naudoja. Bet vis dėlto atskleidė, jog reikalui esant valdyba gali net uždaryti įstatymus pažeidusią interneto svetainę ir konfiskuoti techninę įrangą.

Pavyzdžiui, praeitų metų gruodžio pabaigoje buvo paskelbta, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuro nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba demaskavo pornografinio puslapio kūrėją iš Vilniaus. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad interneto svetainė buvo patalpinta serveryje, kuris yra Prancūzijoje. Tačiau tai pažeidėjo neapsaugojo. Iš jo buvo konfiskuotas asmeninis kompiuteris ir skirta beveik 12 000 Lt bauda.

Kiek anksčiau valdyba taip pat sėkmingai baigė net 2 metus trukusią operaciją, kuria didžiuojamasi iki šiol, o ją nagrinėjo net Interpolas. Tokį susidomėjimą sukėlė prieš kelis metus sunaikintas pasaulinės reikšmės kibernetinių nusikaltėlių forumas „Carding World“, kuriame jo dalyviai keisdavosi informacija, sužinodavo, kas ir kaip gali parduoti elektroninio mokėjimo duomenis, kas parduoda ar perka pasus bei kitokius dokumentus.

Prieš akis taip ir iškyla Holivudo filmuose matytas vaizdelis, kuriame teisingumui pasišventę IT specialistai imasi visų įmanomų ir neįmanomų priemonių, kad tik apsaugotų pasaulį nuo piktadarių. Bet ar pastebėjote, kad tokiuose filmuose tie IT paganiniai beveik nieko nevalgo? Matyt, tai yra ne atsitiktinumas. Juk atlyginimai policijoje mažesni nei privačiame sektoriuje. Tai pripažįsta ir patys teisėsaugos pareigūnai.

Visgi jausmas, kad interneto erdvė yra prižiūrima, suteikia galimybę kiek lengviau atsikvėpti. Gera žinoti, kad blogiukus gaudo geriečiai. Bet geriau pamąsčius pasidaro kiek neramu ar įvairūs interneto prievaizdai nepavers jo eiliniams vartotojams nepatrauklia vieta, kurioje neatsargiai išdėstyta mintis galėtų užtraukti valdžios nemalonę.

Vakaruose interneto policija vis dažniau prilyginama cenzoriui. Laimei mes dar galime mėgautis laisvu, bet saugiu internetu. Juk „Linkomanija“ dar vis veikia! Ar ne?


Pinigukarta.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama