Elektronika.lt
 2024 m. spalio 7 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 7 d. 08:30
Penki automatinių sandėliavimo sistemų privalumai verslui: kodėl verta investuoti?
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Studentų organizacijos pinigauja padvigubinusios baudas už LSP?

Publikuota: 2011-09-17 20:24
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Mindaugas Jackevičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Pamesti Lietuvos studento pažymėjimą (LSP) baisiau nei pasą – už tai gresia bauda, kuri šįmet išaugo nuo 30 Lt iki 60 Lt. „Planas ir susitarimas buvo toks, kad prevenciją reikėtų stiprinti ir kad žmonės nesukčiautų. (...) Studentai iš tiesų linkę šį dokumentą pasilaikyti vienam vasaros mėnesiui tam, kad galėtų naudotis transporto lengvatomis ilgiau nei LSP galioja. Dėl to studentams dažnai negaila susimokėti ir 30 Lt įmoką, nes transporto lengvatos atsiperka“, – aiškino D. Dikšaitis.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Studentų organizacijos pinigauja padvigubinusios baudas už LSP?Pamesti Lietuvos studento pažymėjimą (LSP) baisiau nei pasą – už tai gresia bauda, kuri šįmet išaugo nuo 30 Lt iki 60 Lt. Iš baudų už pažymėjimus kišenes pasipildančios studentiškos organizacijos taip aiškina kovojančios su studentų sukčiavimu. Tam neprieštarauja Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

LSP išdavimą organizuoja nacionalinės studentų atstovybių sąjungos – Lietuvos studentų sąjunga (LSS) ir Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS).

LSP praradęs studentas privalo spaudoje paskelbti apie pažymėjimo laikymą negaliojančiu bei sumokėti LSS ir LSAS nustatytą baudą. Bauda netaikoma, jeigu LSP buvo prarastas dėl nusikalstamos veikos ir studentas pateikia policijos išduotą dokumentą.

Iki šiol minėta bauda siekė 30 Lt, šįmet ją nuspręsta padidinti iki 60 Lt. Visi pamesti arba pavogti LSP yra keičiami į naujus LSP, už kurių pagaminimą reikia mokėti kaip už naujo LSP.

D. Dikšaitis: siekiame, kad studentai nesukčiautų

LSS prezidentas Dainius Dikšaitis pripažino, kad baudos už LSP praradimą padidėjo, tik sakė nežinantis, ar jos jau pradėtos taikyti. Vėliau jis aiškino, kad „visiškai galutinis“ sprendimas šiuo klausimu dar nepriimtas.

Baudas D. Dikšaitis laiko prevencine įmoka, galinčia apsaugoti nuo piktnaudžiavimo. Pasak D. Dikšaičio, tam dar reikės Švietimo ir mokslo ministerijos pritarimo.

„Planas ir susitarimas buvo toks, kad prevenciją reikėtų stiprinti ir kad žmonės nesukčiautų. (...) Studentai iš tiesų linkę šį dokumentą pasilaikyti vienam vasaros mėnesiui tam, kad galėtų naudotis transporto lengvatomis ilgiau nei LSP galioja. Dėl to studentams dažnai negaila susimokėti ir 30 Lt įmoką, nes transporto lengvatos atsiperka“, – aiškino D. Dikšaitis.

Jis neigė, kad didinamomis baudomis siekiama pasipinigauti. Esą nežinant, kiek bus surinkta už baudas, negali būti planuojamos net ilgalaikės investicijos. Pašnekovas sakė neturįs statistikos, kiek lėšų už baudas surinkta pernai, tačiau užsiminė, kad ši suma paprastai laviruoja tarp 50–100 tūkst. Lt per metus.

Padidinus baudas, už baudas LSS gaunamos pajamos irgi turėtų padvigubėti. D. Dikšaičio teigimu, šįmet daug surinktų pinigų tenka investuoti į naujos kartos LSP administravimą, pernai kurta unikali duomenų valdymo sistema.

Baudas padidino patys

LSAS prezidentė Ieva Dičmonaitė taip pat tvirtino, kad baudų didinimas – prevencinė priemonė. Baudomis esą siekiama užkirsti kelią studentų piktnaudžiavimui. Ji, priešingai nei D. Dikšaitis, sakė, kad dėl baudų didinimo jau nuspręsta.

„Baudų dydis nėra tvirtinamas – jis nusprendžiamas organizacijų tarybų, susitariama tarp LSAS ir LSS. Ministerija šito netvirtina. Nauji baudų dydžiai taikomi nuo šių metų – kurie pavasarį atidavinės pažymėjimus, galios nauja tvarka“, – sakė I. Dičmonaitė.

Pasak jos, apie tai su ministerija kalbėta pasirašant kasmetinę LSP platinimo sutartį. Ministerija esą ir nusprendė, kad baudos dydis sutartyje neturi būti įtvirtintas.

LSAS prezidentė negalėjo pasakyti, kiek LSP buvo pernai pamesta ir kiek baudų už tai sumokėta. „Tokių studentų nėra ypatingai daug“, – sakė pašnekovė.

I. Dičmonaitė tikino, kad už baudas mokami pinigai grįžta studentams – stipendijų, konkursų ir kitu pavidalu jie už laimėjimus, pasiekimus atitinka studentams.

Su ŠMM žinia

„Mes apie tai (baudų didinimą – DELFI) žinome, bet sprendimo teisė priklauso studentų sąjungoms. Ir visos pasekmės bei atsakomybė už tai. Formaliai mūsų leidimo tikrai nereikia“, – aiškino Švietimo ir mokslo ministerijos Studijų, mokslo ir technologijų departamento direktoriaus pavaduotoja Birutė Miškinienė.

Pasak B. Miškinienės, studentų atstovai perspėti įvertinti rizikas. ŠMM su studentų organizacijomis sudaro principinę sutartį dėl LSP gamybos. Sutartyje nėra aptariami baudų dydžiai.

Taigi pamesti pasą kur kas mažesnė bėda nei LSP – už paso praradimą ar tyčinį jo sugadinimą jokia bauda netaikoma.

LSP sukčių nebaudžia

Iki šiol išduodami LSP galiodavo iki rugsėjo 30 d., tad birželį studijas baigę studentai siekdavo LSP išlaikyti. LSP iki rugsėjo 30 d. galiodavo ir tiems studentams, kurių studijos trukdavo trumpiau nei įprasta. Tad jie nuolaidomis gali naudotis kad ir pusmetį po studijų baigimo.

Dalis studentų praneša apie dingusį LSP, sumoka baudą, tačiau esą pamestu pažymėjimu ir toliau naudojasi – tam nesudaroma kliūčių.

Pasak D. Dikšaičio, nuo šių metų ant LSP bus nurodomas skirtingas galiojimo terminas, nustatomas pagal studijų programos laikotarpį. LSS prezidentas tvirtino, kad patys transporto įmonių kontrolieriai nepakankamai akyli – jie nuolaidą taiko ir su jau pasibaigusio galiojimo LSP.

Už neteisėtą naudojimąsi LSP gresia administracinė atsakomybė. „Mes galime bendradarbiauti ir perduoti, pavyzdžiui, informaciją apie dokumentus, kurie neva prarasti. Ir jei kažkas nustatytų, kad šiuo neva prarastu dokumentu naudojosi, pavyzdžiui, autobusuose ar traukiniuose, tai toks žmogus galėtų turėti rimtų nemalonumų. Tačiau Lietuvoje nėra sistemos ir institucijos tarp savęs nesitaria, o vis dėlto turėtų tuo rūpintis, pažeidėjus fiksuoti ir traukti atsakomybėn“, – kalbėjo D. Dikšaitis.

Naujuosiuose LSP yra teorinė galimybė neutralizuoti mikroschemos e. bilietą – taip kontrolierius matytų, kad studento bilietas ir dokumentas negalioja. Tačiau kol kas tokia galimybė neįmanoma techniškai.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama