Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Energetinės laisvės link – bėgte

Publikuota: 2011-06-08 21:30
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Seimas skubos tvarka imasi svarstyti Nacionalinę energetikos (energetinės nepriklausomybės) strategiją (NES), į kurią įtraukti ambicingiausi mūsų šalies energetiniai projektai. Vieną svarbiausių valstybės dokumentų parlamentarai jau išvadino „optimistinių vizijų“ rinkiniu, kuriame klausimų daugiau nei atsakymų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Seimas skubos tvarka imasi svarstyti Nacionalinę energetikos (energetinės nepriklausomybės) strategiją (NES), į kurią įtraukti ambicingiausi mūsų šalies energetiniai projektai. Vieną svarbiausių valstybės dokumentų parlamentarai jau išvadino „optimistinių vizijų“ rinkiniu, kuriame klausimų daugiau nei atsakymų.

Žemas startas – taip būtų galima pavadinti skubą, lydinčią NES Seime. Antradienį parlamentarams strategiją pristatęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas buvo paprašytas į klausimus atsakyti kuo trumpiau, mat Seimą spaudė įtempta darbotvarkė.

A. Sekmokui beliko priminti, kad mūsų šalyje jau kelerius metus kalbama apie viziją – iki 2020 m. užtikrinti energetinę nepriklausomybę, kai bus galima laisvai pasirinkti energijos išteklių rūšį ir jų tiekimo šaltinius (įskaitant vietinę gamybą), labiausiai atitinkančius Lietuvos vartotojų interesus ir valstybės energetinio saugumo poreikius.

Pasak ministro, energetinė nepriklausomybė yra būtina, nes šiuo metu Lietuva ir vartotojai neturi galimybės pasirinkti alternatyvus energijos tiekimo: „Po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, kas buvo įsipareigojimas Europos Sąjungai, 80 proc. pirminės energijos ir daugiau kaip 60 proc. elektros energijos yra importuojama iš vieno šaltinio. Lietuva energijos tiekimo požiūriu turi didžiausią energijos deficitą visoje Europos Sąjungoje“.

Energetinės laisvės link – bėgte

Brangus malonumas

Nauja atominė elektrinė, suskystintų dujų terminalas, elektros tiltai su Lenkija ir Švedija – tai tik keletas projektų, turinčių padėti Lietuvai išsikovoti energetinę laisvę. Taip pat ketinama šilumos sektoriuje brangias rusiškas dujas laipsniškai keisti biomase, o naftos produktus – atsinaujinančiais energijos ištekliais.

Tiesa, kilnūs tikslai kainuoja brangiai. Siekis užsitikrinti energetinę nepriklausomybę valstybės sektoriui turėtų kainuoti 11–17 mlrd. litų (įskaitant valstybės įmonių lėšas, ES struktūrinius fondus ir kitą tarptautinę paramą). Papildomus 18–24 mlrd. litų tikimasi surasti privačių investuotojų kišenėse, nors privatus verslas šiuos pinigus sieks atsiimti iš vartotojų.

Tokios investicijos esą kasmet leistų sutaupyti po 3–4 mlrd. litų, išleidžiamų energijos išteklių importui, t. y. šildymo sąskaitos namų ūkiams sumažėtų apie 500 litų.

Pasenę rodikliai

Parlamentarai abejojo, ar NES, kai kuriems jų primenanti optimistinių vizijų rinkinį, netaps dar vienu beverčiu dokumentu, pavyzdžiui, 2007 m. patvirtinta Energetikos strategija, kuri taip ir nebuvo įgyvendinta.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Valentinas Mazuronis tvirtino, kad strategija kelia daugiau klausimų, nei pateikia atsakymų, pasigesta energetikos ateities prognozių, jeigu Lietuvai nepavyks įgyvendinti ambicingų energetikos tikslų.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė replikavo, kad pasaulyje nėra nė vienos šalies, kuri būtų energetiškai nepriklausoma. Anot jos, strategija parengta nemoksliškai: tuo metu, kai visas pasaulis eina žaliosios energetikos link, Lietuvos pagrindiniame dokumente nėra minima pastatų renovacija, tuo pačiu panaudojant atsinaujinančius šaltinius.

Priekaištų strategijos kūrėjams pažėrė ir Seimo kanceliarijos Teisės departamentas. Teisininkai atkreipė dėmesį, kad pagal įstatymą Nacionalinė energetikos strategija turi nustatyti energetikos plėtros kryptis dvidešimčiai metų, o pateiktame projekte tikslai ir kryptis numatyti iki 2020-ųjų, o plėtros gairės – iki 2030 ir 2050 m.

„Strategijoje numatomi rodikliai lyginami su 2009 ar 2008 metų duomenimis, kurie neatspindi 2010 metais buvusios situacijos ir neparodo tikrojo strategijoje numatytų rodiklių ir esamų rodiklių santykio“, – rašoma teisininkų išvadose.

Projekte minimi tikslai taip pat neatitinka ir kai kurių kitų teisės aktų.

Postūmis ar stabdis?

Nepriklausomas energetikos ekspertas Vygintas Sidzikauskas laikosi nuomonės, kad prieš svarstant energetinės nepriklausomybės strategiją, šalies politikams reikėjo susitarti dėl Lietuvos energetikos raidos ir ateities bei gauti visuomenės pritarimą.

Toks politinis susitarimas būtinas pirmiausia todėl, kad dauguma energetikos projektų įgyvendinami 5–25 metus, o per tą laiką pasikeis ne viena prezidento ar Seimo kadencija.

„Susidaro įspūdis, kad į strategiją siekiama įrašyti bet ką, o kaip jau pavyks iškeltus tikslus įgyvendinti, bus matyt vėliau“, – apgailestavo V. Sidzikauskas.

Jis gana atsargiai vertina ir politiniuose sluoksniuose sklandantį optimizmą dėl būsimo strateginio investuotojo. Kol nepaaiškėjo, kokiomis sąlygomis bus statoma naujoji AE, džiūgauti dėl investuotojo indėlio ankstoka.

Ekspertas prisiminė, kad ir prieš keletą metų estai buvo jau sukirtę rankomis su investuotojais iš JAV dėl pasenusių kietojo kuro elektrinių pertvarkymo. Tačiau kai Estijos valdžia įvertino amerikiečių siūlomas finansines sąlygas, tokios partnerystės atsisakė.

Pašnekovas apskritai buvo linkęs abejoti, ar atominė energetika taps Lietuvos energetinės nepriklausomybės pamatu, kaip siekia strategijos autoriai. Naujos AE statyba, žinoma, taptų rimtu postūmiu šalies mokslo ir verslo sektoriuose, tačiau ar pastatyta jėgainė nebus pernelyg didelė našta valstybei ir vartotojams, labai sunku įvertinti.

Yra silpnų vietų

V. Sidzikauskas nesistebi, kad strategijoje nėra paminėta itin daug skaičių. 2007 m. jau buvo mėginta prognozuoti energetinių išteklių kainas, tačiau ankstesnėje strategijoje pateikti skaičiai gerokai atsiliko nuo realybės. Todėl šiuo metu yra būtinybė patvirtini naują dokumentą. Ar jis taps šalies energetinės ateities atspindžiu, pamatysime po mažiau nei 10-mečio.

Dar viena minėtos strategijos silpnoji vieta – energetikos nepriklausomybė ir su ja siejami tikslai perkeliami iš politikos ir tapatinami su nacionaliniu saugumu.

„Energetika yra tik viena iš nacionalinio saugumo dalių. Strategija turėtų būti ne šūkių rinkinys, o politinis instrumentas ateities politikos kartoms“, – įsitikinęs ekspertas.

Vyriausybė NES patvirtino pernai rudenį, tačiau strategija buvo atsiimta iš Seimo patobulinti, ir dabar teikiama vėl.


IQ.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama