Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Sofa ir internetas demokratijai nepadės

Publikuota: 2011-06-09 07:11
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Galima rimtai pasiginčyti, kas padarė didesnę įtaką demokratijai – skalbimo mašina, išlaisvinusi išsivysčiusio pasaulio moteris nuo milžiniškos buitinės rutinos, ar internetas, kuris dažniausiai naudojamas toli gražu ne tais tikslais, kuriuos numatė technologinės demokratijos vizionieriai. Nors pastaruoju metu daug kalbama apie „Twitter“ ir „Facebook“ „revoliucijas“, kol kas visiškai neaišku, kokiu mastu šie bendravimo įrankiai prisidėjo prie masinių sukilimų ir juo labiau neaišku, ar sukilimai nebūtų prasidėję be jų.

 Rodyti komentarus (1)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Galima rimtai pasiginčyti, kas padarė didesnę įtaką demokratijai – skalbimo mašina, išlaisvinusi išsivysčiusio pasaulio moteris nuo milžiniškos buitinės rutinos, ar internetas, kuris dažniausiai naudojamas toli gražu ne tais tikslais, kuriuos numatė technologinės demokratijos vizionieriai.

Nors pastaruoju metu daug kalbama apie „Twitter“ ir „Facebook“ „revoliucijas“, kol kas visiškai neaišku, kokiu mastu šie bendravimo įrankiai prisidėjo prie masinių sukilimų ir juo labiau neaišku, ar sukilimai nebūtų prasidėję be jų. Tuo metu Lietuvoje internetinio balsavimo šalininkai tikisi, kad šis padės padidinti rinkėjų aktyvumą ir dėl to kažkodėl pagerės demokratijos kokybė.

„Baltijos tyrimų“ balandį atliktos 504 Lietuvos gyventojų apklausos duomenimis, 56 proc. respondentų mano, kad balsavimas internetu padidintų rinkiminį aktyvumą ir 75 proc. apklaustųjų norėtų, kad Lietuvoje balsavimas internetu būtų įvestas.

Sofa ir internetas demokratijai nepadės

„Kai žmonių klausi, kas yra demokratija, jiems rinkimai neegzistuoja“, – sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentė Ainė Ramonaitė. Pasak Lietuvos gyventojų nuostatas tyrinėjusios mokslininkės, Lietuvos piliečiams rinkimai nėra svarbus demokratijos elementas, vietoje to minima „laisvė“, „teisingumas“ ir kiti dalykai. „Kad tai neišgelbės Lietuvos demokratijos, tai tikrai faktas“, – sako A. Ramonaitė apie rinkimus internetu.

Antradienį Seime trečiąkart šios kadencijos metu pristatytos įstatymų pataisos, kuriomis būtų įteisintas balsavimas internetu. Seimas priėmė projektą svarstyti, tačiau manoma, kad šio projekto, kurį priėmus bent kažkiek papildomų balsų tikisi užsidirbti liberaliosios partijos, nepraleis valdantieji konservatoriai (nors dalis jų balsavo už projektą) ir kitos jėgos, besiremiančios stabilesniu, vyresnio amžiaus ir mažesnio kompiuterinio raštingumo elektoratu.

Palaikyti projekto prie parlamento susirinkę Lietuvos liberalaus jaunimo atstovai susėdę ant sofos ne tik demonstravo internetinio balsavimo patogumą, bet ir teigė, kad tokia galimybė padidintų rinkėjų aktyvumą ir politikų legitimumą. Tačiau kalbos dėl rinkiminio aktyvumo padidėjimo nėra pagrįstos jokiais patikimais argumentais, o kaip demokratijai pagelbėtų didesnis Seimo, kuriame sėdėtų vis vien tie patys politikai, legitimumas, internetinio balsavimo entuziastai paaiškinti negalėjo.

Vienintelė platesnė pagal mokslinius standartus atlikta balsavimo internetu studija Lietuvoje buvo vykdyta 2008 metais. Joje teigiama, kad nėra argumentų, kodėl internetinis balsavimas turėtų padidinti rinkėjų aktyvumą, nors tai vienas pagrindinių internetinio balsavimo šalininkų argumentų.

Iniciatyva atlikti tyrimą kilo iš pačių mokslininkų, kurie finansavimą gavo iš Valstybinio mokslo ir studijų fondo. Studijai vadovavusi A. Ramonaitė teigia, kad kitų Lietuvoje ir Europoje atliktų politologinių tyrimų rezultatai iš esmės nesiskiria nuo jų.

Internetinio balsavimo įvedimą Estijoje, kur prieš tai tyrimų apskritai nebuvo atliekama, galima sieti su bendra šalies sumoderninimo politika, nemaža dalimi skirta „E-stonia“ įvaizdžio formavimui. Aktyvumas nuo rinkimų 2003 metais iki rinkimų 2011metais padidėjo 5,5 proc. Tačiau, pasak A. Ramonaitės, įtaką tam galėjo turėti ir kiti veiksniai. Šiuos veiksnius ji apibendrintai vadina „vidine motyvacija“.

Žmogaus apsisprendimui – balsuoti ar ne – visų pirma įtaką daro, pavyzdžiui, patriotizmo ir paramos politinei sistemai pojūtis, susitapatinimas su tam tikra partija.

Antroje vietoje eina balsavimo sąnaudos, kuriuos tikimasi sumažinti įvedus internetinį balsavimą. Tačiau, kaip rašoma studijoje, didžiausias išlaidas rinkėjui sudaro ne nuėjimas iki balsavimo apylinkės, o aktualios informacijos apie kandidatus surinkimas ir apsisprendimas, už ką balsuoti.

Tiesa, kai kurioms grupėms, pavyzdžiui, studentams, kurie renkant jų gimtojo miesto ar rajono savivaldą grūdasi eilėse Vilniaus savivaldybėje, balsavimo sąnaudos yra svarbus veiksnys. „Negali sakyti, kad su išlaidomis susijusios problemos niekada neaktualios, tačiau jas galima išspręsti kitais būdais“, – sako A. Ramonaitė.

Už balsavimą internetu aktyviai pasisako neįgaliųjų interesus ginančios organizacijos. Tačiau didžiąją dalį judėjimo sutrikimų turinčių asmenų sudaro vyresnio nei 55 metų amžiaus žmonės. „Turint omenyje interneto vartojimo mastus šioje amžiaus grupėje, galima teigti, kad internetinio balsavimo įvedimas padėtų tik labai nedidelei šių žmonių daliai“, – teigiama Elektroninio balsavimo galimybių studijoje ir pridedama, kad tai gali keistis nebent ilguoju laikotarpiu – kai kompiuterinis raštingumas bus plačiai paplitęs visose amžiaus grupėse.

Emigrantai – kitas argumentas, kodėl Lietuvai reikia balsavimo internetu. Tačiau šioje vietoje remtis patikimais duomenimis apie poreikio mastą neįmanoma, kadangi apklausti įvairiose vietose išsibarsčiusius emigrantus yra pernelyg sudėtinga. A. Ramonaitės vadovaujamo tyrimo metu buvo atliktas tik žvalgomasis tyrimas, apklausus 200 respondentų elektroniniu paštu. 45 proc. iš tų, kurie teigė Lietuvoje visada balsuodavę, gyvendami svetur niekuomet nebalsuoja. „Tai rodo, jog rinkimų prieinamumas emigrantams yra reali problema“, – sakoma studijoje.

Dauguma emigrantų nėra užregistravę savo gyvenamosios vietos ir norėdami balsuoti turi vykti į ambasadą, o užsiregistravusiems ambasada atsiunčia balsavimo biuletenį, ir jie gali balsuoti paštu. Išeiviams, kurie norėtų pernelyg nesivargindami atiduoti savo balsą, internetinis balsavimas būtų pati geriausia išeitis.

Taigi patogumas – pagrindinis argumentas, su kuriuo lieka balsavimo internetu šalininkai: kodėl to nedaryti, jei tai daryti galima? Tačiau lieka neatsakyti pačios sistemos saugumo klausimai: ar sistemą kursianti įmonė gali mėginti nuslėpti nesklandumus siekdama išsaugoti reputaciją ir stambų užsakymą? Kokia yra užsienio kibernetinės atakos grėsmė – nebūtinai norint pakeisti rezultatus, bet bent sukelti sumaištį. Galų gale, ar Lietuvoje, kur informacinių technologijų viešųjų pirkimų skaidrumas kelia ne mažiau abejonių nei statybos ar medicinos paslaugų, galima tikėtis korektiškų stambaus kąsnio dalybų?


IQ.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama