Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Robertas Darntonas. Penki mitai apie informacijos amžių

Publikuota: 2011-04-21 17:22
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Bernardinai
Inf. šaltinis: Bernardinai.lt

Sumaištis dėl vadinamojo informacijos amžiaus prigimties nuvedė mus klaidingo suvokimo link. Niekas dėl to nekaltas, tačiau visus tai liečia, kadangi, bandydami kibernetinėje erdvėje surasti atskaitos taškų, mes dažnai įgyjame klaidingų sampratų, kurios sklinda po tą erdvę žaibišku greičiu ir yra nekvestionuojamos. Šios sampratos yra netgi tapusios priežodžiais. Štai penki iš jų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Sumaištis dėl vadinamojo informacijos amžiaus prigimties nuvedė mus klaidingo suvokimo link. Niekas dėl to nekaltas, tačiau visus tai liečia, kadangi, bandydami kibernetinėje erdvėje surasti atskaitos taškų, mes dažnai įgyjame klaidingų sampratų, kurios sklinda po tą erdvę žaibišku greičiu ir yra nekvestionuojamos. Šios sampratos yra netgi tapusios priežodžiais. Štai penki iš jų.

Robert Darnton. Penki mitai apie informacijos amžių

„Knyga mirė“

Tai netiesa. Kiekvienais metais jų išleidžiama vis daugiau. 2011-aisiais pasaulyje pasirodys 1 milijonas naujų pavadinimų knygų. 2009-aisiais Amerikoje išleistos 288 tūkst. 355 knygos. Tiesa, iš pateiktų duomenų neaišku, kiek išleista naujų pavadinimų knygų, tačiau toks skaičius rodo, kad rinka yra sveika. Tikėtina, jog 2011 metais ji augs dar labiau. Beje, į šį skaičių neįtrauktos savilaidos knygos ir vadinamosios „knygos pagal pageidavimą“ (žr. toliau, – vert.), kurių Amerikoje tais pačiais metais išleista 764448. Knygų verslas klesti ir tokiose besivystančiose šalyse kaip Kinija ar Brazilija. Kad ir kaip matuosi, knygų populiarumas auga, o ne mažėja, jau nekalbant apie jų mirtį.

„Mes gyvename informacijos amžiuje“

Iš šio teiginio turėtume daryti išvadą, kad ankstesniais amžiais informacija neegzistavo. Kiekvienas amžius yra informacijos amžius, tik kiekvienas savaip, priklausomai nuo tuo metu egzistuojančių medijų. Niekas neneigs, kad komunikavimo būdai greitai keičiasi, galbūt taip pat greitai, kaip ir Gutenbergo laikais, tačiau būtų klaida teigti, jog dabartinis amžius neturi precedentų.

„Dabar viską galima rasti internete“

Šio teiginio absurdiškumas yra akivaizdus tiems, kurie kada nors bandė kuistis archyvuose. Tik maža dalis juose esančios medžiagos yra suskaitmeninta. Dauguma teismo ir valstybinio lygio dokumentų, kuriais reguliuojamas mūsų, paprastų piliečių, gyvenimas, niekada nebuvo atsidūrę internete ir yra mums nepasiekiami. „Google“ duomenimis, pasaulyje egzistuoja 129 864 880 knygų, iš kurių tik 12 procentų yra suskaitmeninta. Kaip užpildyti šį tarpą, kai kasmet išleidžiama milijonas naujų pavadinimų knygų? Ką jau kalbėti apie nespausdintinę medžiagą, pavyzdžiui, filmus. Pusė iki 1940-ųjų nufilmuotų kino juostų yra dingusios. Kiek liks iš šiuo metu egzistuojančių audovizualijų? Nepaisant pastangų išsaugoti kuo daugiau informacijos (tinklaraščiuose, el. pašte, įvairiose laikmenose), dauguma šios kasdienės informacijos išnyks. Skaitmeniniai tekstai sunyksta netgi greičiau nei tie, kurie buvo išspausdinti popieriuje. Brewsteris Kahle, vienas iš interneto archyvo kūrėjų, 1997 metais apskaičiavo, kad vidutiniškai vienas informacijos šaltinis gyvuodavo 44 dienas. Taigi ne tik kad ne visą informaciją galima rasti internete, priešingai, daug informacijos, kuri buvo jame pasirodžiusi, tikėtina, buvo prarasta.

„Bibliotekos yra atgyvena“

Visos šalies (JAV – vert. past.) bibliotekininkai teigia, kad niekada anksčiau nebuvo tokio lankytojų antplūdžio. Harvarde skaityklos pilnos žmonių. Niujorko Viešoji biblioteka ir jos 85 padaliniai – perkrauti. Šiuolaikinėse bibliotekose ne tik galima pasiimti knygų, vaizdo ir kitos medžiagos, jos atlieka ir kitas funkcijas. Pavyzdžiui, naudodamiesi bibliotekos kompiuteriais žmonės ieško darbo, veikia įvairūs popamokiniai būreliai vaikams ir t. t. Bibliotekos niekada nebuvo knygų sandėliai. Ateityje, siūlydamos lankytojams knygas, jos veiks ir kaip suskaitmenintos informacijos komunikavimo „nerviniai centrai“, kuriuose dirbs ir miestelėnai, ir studentai.

„Ateitis bus skaitmeninė“

Gana teisingas teiginys, tačiau klaidinantis. Po 10, 20 ar 50 metų informacinė aplinka bus suskaitmeninta, tačiau tai nereiškia, kad spausdinta medžiaga nustos buvusi svarbi. Atlikti tyrimai parodė, kad nauji komunikacijos būdai neišstumia senų, bent jau ne taip greitai. Rankraščius imta spausdinti Gutenbergo epochoje, ir tai tęsiasi jau tris šimtmečius. Radijas nesunaikino laikraščių; internetas neišstūmė televizijos. Kiekvienu atveju informacinė aplinka tapdavo vis turtingesnė ir kompleksiškesnė. Štai ką mes patiriame šiuo metu vykstant lemiamam perėjimui prie vyraujančios skaitmeninės ekologijos.

Paminėjau šias neteisingas sampratas, nes jos, mano nuomone, padeda suprasti pokyčius informacinėje aplinkoje. Jos verčia manyti, kad šie pokyčiai ypač dramatiški. Maža to, jos dalykus pateikia neistoriškai ir pernelyg kontrastingai – prieš/po, arba/arba, juoda ir balta. Labiau niuansuotas požiūris atmeta įsigalėjusią nuostatą, kad spausdintos ir elektroninės knygos yra antagonistės, kad jos užima priešingus technologinio spektro polius. Senosios knygos ir elektroninės knygos turi būti traktuojamos kaip sąjungininkės, o ne priešės. Kad iliustruočiau šį argumentą, pateiksiu keletą trumpų pastebėjimų apie prekybą knygomis, skaitymą ir rašymą.

Praėjusiais metais prekyba elektroninėmis knygomis padvigubėjo, ir pardavimų skaičius artėja prie 10 procentų visų parduotų knygų. Tikimasi, kad šiais metais jos užims jau 15–20 procentų rinkos. Tačiau yra ženklų, kad išaugo ir spausdintų knygų pardavimai. Gali būti, kad entuziazmas e. knygoms stimuliavo susidomėjimą skaitymu apskritai, ir rinka išsiplėtė. Naujos knygų mašinos, veikiančios panašiai kaip bankomatai, sustiprino šią tendenciją. Pirkėjas įeina į knygyną ir užsisako suskaitmenintą tekstą iš kompiuterio ekrane pateikto sąrašo. Testas parsiunčiamas, atspausdinamas, ir pirkėjas po keturių minučių rankose varto gatavą knygą minkštais viršeliais. Ši technologija rodo, kaip senoviškas knygų spausdinimas elektronine technologija įgyja naują kvėpavimą.

Daugelis iš mūsų jaudinasi dėl gilaus, mąslaus, nuoseklaus skaitymo būdo nykimo. Mes smerkiame visuotinį perėjimą prie fragmentiškų žinių, prie tinklaraščių. Galbūt atlikdami tyrimą mes ir pripažįstame galimybės per keletą sekundžių surasti tekste reikiamą žodį pranašumus, tačiau atsisakome tikėti, kad tai galėtų padėti geriau suprasti tekstą, nei jį skaitant nuosekliai. Vis dėlto, ar tiesa, kad nuoseklus skaitymas nunyko, ir ar taip buvo visados skaitoma? Sprendžiant iš Kevino Sharpe'o, Lisos Jardine ir Anthony Graftono studijų, matyti, kad XVI–XVII amžiaus humanistai dažnai skaitydavo panašiai, kaip ir mes: ieškodami ištraukų, kurias jie galėtų panaudoti retoriniuose mūšiuose teisme, ir paskirų įtaigių minčių, kurias galėtų nukopijuoti į naujas knygas atsietai nuo konteksto.

Tokie šiuolaikinės kultūros tyrinėtai kaip Richardas Hoggartas ir Mickelis de Certeau pabrėžė skaitymo protarpiais ir mažomis dozėmis privalumus. Paprasti skaitytojai, kaip jie juos supranta, skaito knygas savais būdais, suteikdami jų turiniui tokią prasmę, kokia jiems atrodo reikalinga. Jie toli gražu nėra pasyvūs veikėjai, priešingai, – jie tarsi „brakonieriai”, šniukštinėjantys reikšmių.

Knygas rašyti interneto amžiuje esą taip pat blogai. Vienas iš skundų skamba taip: seniau knygos buvo rašomos statistiniam skaitytojui; dabar jas rašo statistinis rašytojas. Be abejo, internetas paskatino savilaidą. Tačiau kodėl tai reikėtų smerkti? Daug turinčių ką pasakyti rašytojų seniau neturėjo galimybės spausdintis, nes kiekvienas, laikąs jų darbus menkaverčiais, galėjo juos paprasčiausiai ignoruoti.

Interneto spauda, kurios tikslas patenkinti autoriaus tuštybę, gali prisidėti prie informacijos pertekliaus, tas tiesa, tačiau profesionalūs leidėjai sumažins šią grėsmę ir toliau darydami tai, ką visada darė, – atrinkdami, redaguodami, sudarydami ir prekiaudami geriausiais darbais. Jie turės pritaikyti savo gebėjimus prie interneto, tą jie jau daro, ir pasinaudoti naujos technologijos teikiamomis galimybėmis.

Norėčiau pateikti pavyzdį iš savo patirties. Neseniai parašiau knygą popieriuje su elektroniniu priedu: „Poetry and the Police: Communication Networks in Eighteen-Century Paris“ (Harvard University Press). Joje aprašoma gatvių dainų viešąją nuomonę mobilizuojanti galia neraštingoje visuomenėje. Kiekvieną dieną paryžiečiai greitosiomis kurdavo naujus žodžius senoms melodijoms, ir dainos sklido oru su tokia jėga, kad pagreitino 1749-ųjų metų krizę. Tačiau koks buvo melodijų santykis su tų dainų žodžiais? Surašęs prie dainų pastabas, paprašiau kabareto dainininkės Helenos Delauvault įrašyti jas, kad skaitytojai galėtų jų paklausyti internete. Taigi skaitytojas gali studijuoti dainų tekstus spausdintoje knygoje ir klausyti, kaip jos atliekamos. Taip senoviška spausdinta knyga su elektroniniu „ingredientu“ įgalina per garsus atskleisti naują praeities epochos dimensiją.

Būtų galima nurodyti ir kitų pavyzdžių, kaip naujos technologijos padeda sustiprinti senus komunikacijos būdus, užuot jiems kenkusios. Nenoriu sumenkinti keblių klausimų, kuriuos iškėlė kiti autoriai, leidėjai ir skaitytojai, tačiau esu įsitikinęs, jog istoriškai pagrįsta refleksija gali padėti išsklaidyti neteisingas sampratas apie „informacijos amžių“, jei jau norime jį taip vadinti, ir leis pasinaudoti jo teikiamais privalumais.

Robertas Darntonas yra Harvardo universiteto profesorius ir to paties universiteto bibliotekininkas. Šios esė pagrindas – praėjusį mėnesį vykęs pokalbis Vašingtone, Nepriklausomų koledžų tarybos simpoziume.





Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama