Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

ES: internetas – skaitmeninis deguonis ekonominei gerovei

Publikuota: 2011-04-14 06:59
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Bernardinai
Inf. šaltinis: Bernardinai.lt

Europos Sąjunga mėgina neatsilikti nuo naujausių tendencijų ir skatina šalis nares prisitaikyti gyventi „skaitmeniniame amžiuje“. Planuojama, kad jau netrukus visi ES piliečiai turės interneto prieigą, daugelis reguliariai apsipirks per internetą, keliones planuos pasinaudodami išmaniosiomis technologijomis, bilietus į įvairius kultūros renginius taip pat pirks tik per internetą.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Europos Sąjunga mėgina neatsilikti nuo naujausių tendencijų ir skatina šalis nares prisitaikyti gyventi „skaitmeniniame amžiuje“. Planuojama, kad jau netrukus visi ES piliečiai turės interneto prieigą, daugelis reguliariai apsipirks per internetą, keliones planuos pasinaudodami išmaniosiomis technologijomis, bilietus į įvairius kultūros renginius taip pat pirks tik per internetą. Maža to, medicininiai įrašai ir ligos istorijos bus saugomos virtualioje erdvėje, o mokesčius mokėsime, dokumentus pildysime ir su šalies valdžia bendrausime taip pat internetu.

Ketinimai iki šio dešimtmečio pabaigos „virtualizuoti“ daugelį mūsų gyvenimo sričių ne tik nuolat pabrėžiami, bet ir oficialiai deklaruoti ES Skaitmeninėje darbotvarkėje. Anot ES pareigūnų, tai ne šiaip užgaida, tai svarbus ekonominis tikslas, kurį 27 ES šalys turėtų pasiekti iki 2020 m., jei nori ir toliau likti politiškai bei ekonomiškai įtakinga pasauline jėga.

Europos Komisijos parengtoje Skaitmeninėje darbotvarkėje nurodoma, kad „skaitmeninės technologijos suteiks europiečiams geresnę gyvenimo kokybę, nes garantuos geresnę sveikatos apsaugą, saugesnes ir veiksmingesnes transporto sistemos paslaugas, švaresnę aplinką, naujas informacijos ir žiniasklaidos galimybes bei lengviau pasiekiamas kultūrines bei kitas viešąsias paslaugas.“

Už skaitmeninės darbotvarkės įgyvendinimą atsakinga komisarė Neelie Kroes sako, kad visiems prieinamas interneto ryšys – tai tarsi „skaitmeninis deguonis, būtinas mūsų ekonominei gerovei ir klestėjimui“.

Planuojama, kad iki 2013 metų visi ES gyventojai turėtų turėti prieigą prie plačiajuosčio interneto. Dar po dvejų metų pusė jų apsipirks per internetą, taip pat vienaip ar kitaip dalyvaus ir naudosis elektroninės valdžios (e. valdžia) funkcijomis. Be to, tikimasi, kad iki 2015-ųjų dalis viešųjų paslaugų bus tarpvalstybinės, o bendra telekomunikacijų paslaugų rinka ir palankus jos reguliavimas lems, kad beveik nebebus kainų skirtumo skambinant mobiliuoju telefonu šalies viduje ir į kitą ES šalį.

ES: internetas – skaitmeninis deguonis ekonominei gerovei

Šie Skaitmeninės darbotvarkės planai neaplenks ir Lietuvos. Maža to, šiemet į informacinių technologijų (IT) sektorių iš valstybės ir ES paramos lėšų numatomos rekordinės investicijos – 22 proc. didesnės nei praėjusiais metais. Lietuvos Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) duomenimis, šiemet valstybės investicijos į IT sektorių turėtų sudaryti 253,9 mln. litų, iš jų 178,1 mln. litų – ES parama.

Kol šie strateginiai tikslai yra nuosekliai plėtojami popieriuje, viskas atrodo išties įspūdingai. Tačiau negalima nematyti, kad skaitmeninant ir perkeliant į virtualią erdvę įvairias paslaugas ir valdžios funkcijas, reguliavimo, saugumo ir privatumo klausimai tampa tikrais galvosūkiais.

Prieinamumas

Vienas pagrindinių galvosūkių – interneto prieinamumas. Maždaug 25 proc. europiečių, dažniausiai skurdžiau gyvenančių ir vyresnio amžiaus žmonių, niekada nėra naudojęsi internetu. Šalys pagal šį rodiklį gana smarkiai skiriasi. Tarkime, Danijoje plačiajuosčiu internetu jau 2008 metais galėjo naudotis daugiau kaip 37 proc. gyventojų, tuo tarpu Bulgarijoje – vos 11 proc.

Kalbant apie pačias naujausias spartaus interneto teikiamas galimybes, reikia pripažinti, kad ES taip pat gerokai atsilieka. Štai pačiu sparčiausiu internetu, maždaug 100 kartų spartesniu už įprastą plačiajuostį, jau naudojasi 15 proc. Pietų Korėjos gyventojų, tuo tarpu ES – tik vienas procentas.

Be to, iškyla problemų ir dėl skirtingų skaitmeninių funkcijų integravimo ir vienos skaitmeninių paslaugų rinkos sukūrimo. Tam visų pirma reikalingi bendri rinkos standartai visoms ES šalims, tuo tarpu dabar telekomunikacijų ir interneto rinka yra gerokai fragmentuota, o dėl ekonominio sunkmečio jos integravimas sulėtėjęs.

Paprastiems interneto vartotojams taip pat iškyla nemažai praktinių problemų. Dažnai internetu besinaudojantys žmonės nelabai išmano savo teises ir galimybes, o elektroniniai mokėjimai bei banko pervedimai virtualioje erdvėje kol kas taip pat yra ribojami fizinių valstybių sienų, ypač jei iškyla kokių problemų. Idėja, kad Europai būtų gerai turėti bendrą numerį, kuriuo įvairios kompanijos ar bankai, teikiančios paslaugas visoje Europoje, konsultuotų savo klientus, atrodo labai naudinga, bet dar labai nutolusi nuo realybės.

Interneto turinio ir autorinių teisių santykio klausimas taip pat išlieka svarbi problema. Internetas neturi ribų, o jame aptinkamu turiniu visi gana laisvai gali dalytis, ir tai jau kurį laiką tapo rimtu galvos skausmu įvairiomis autorinėmis teisėmis besirūpinančioms organizacijoms. Pasak nepriklausomo analitikų centro „Europos politikos centras“ atstovo Fabiano Zuleego, kai žmonės pradeda internetą įsivaizduoti kaip visiškai neribojamą sienų, tai sukuria sunkių papildomų problemų tiek vartotojams, tiek ir turinio teikėjams.

Gausybė pasiūlymų

Europos Komisija šiais metais planuoja pateikti gausybę įvairių pasiūlymų aptarti autorinių teisių klausimus ir juos spręsti. Ketinama siūlyti peržiūrėti Intelektinės nuosavybės teisių gynimo direktyvą, teisės aktus, reglamentuojančius darbus, kurių autorinės teisės nenustatytos ar nežinomos, taip pat kai kuriuos elektroninę prekybą reglamentuojančius įstatymus. Komisijos teigimu, dabar galiojantys įstatymai kiek stabdo internetinės prekybos plėtojimąsi, ir jų pakeitimas padėtų internetinę prekybą paversti dar patrauklesnę europiečiams.

Be tinkamo teisinio reguliavimo, labai svarbus ir dar vienas skaitmeninės ekonomikos aspektas – saugumas. Europiečius teks įtikinti, kad į virtualią erdvę perkelti didesnę dalį savo kasdienių veiksmų ir įpročių yra ne tik patogu, bet ir saugu.

ES prezidentas Hermanas Van Rompuy, kalbėdamas apie sunkumus, su kuriais susiduriama skatinant piliečių pasitikėjimą paslaugomis virtualioje erdvėje, yra sakęs, jog „pasitikėjimas ateina mažais žingsneliais, bet išnyksta arklio šuoliais“.

Kad saugumas yra viena svarbiausių problemų, atgrasančių europiečius nuo platesnio interneto paslaugų naudojimo, byloja ir statistika. Apklausos rodo, jog daugiau nei trečdalis žmonių prekių ir paslaugų neperka per internetą, nes baiminasi dėl apmokėjimų saugumo. Jiems taip pat kelia nerimą ir galimi privatumo pažeidimai.

Plintant ir populiarėjant tokioms paslaugoms kaip elektroninis balsavimas, įvairios peticijos ir kai kurios elektroninės valdžios funkcijos, didėja ir baimė, kad valstybinės institucijos taip gali rinkti tam tikrus asmeninius duomenis ir jais piktnaudžiauti. Tuo tarpu privačios kompanijos yra suinteresuotos kuo geriau žinoti savo pirkėjų veiksmus internete, nes taip gali tikslingiau paskirstyti reklamai skirtas lėšas.

Būtinas privataus ir viešojo sektoriaus bendradarbiavimas

Jei ir pavyktų išspręsti įvairius techninius bei teisinius Skaitmeninės darbotvarkės klausimus, jei žmonės imtų labiau pasitikėti internetinėmis paslaugomis, programos finansavimo klausimas vis tiek išlieka gana neaiškus.

Pasak F. Zuleego, šiuo metu viešieji ES finansai yra gerokai apriboti ir labai įdėmiai prižiūrimi, todėl sunku tikėtis, kad tokius projektus, ypač tarpvalstybinius, noriai finansuotų pačios šalys narės. Anot eksperto, daug realiau tikėtis, kad tokius projektus finansuoti imtųsi didelės privačios kompanijos.

Apie tokią skaitmeninių projektų finansavimo galimybę regis pagalvojo ir pati Europos Komisija, nes jos vadovas Jose Manuelis Barroso praėjusiais metais yra sakęs, jog viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas, sudarant palankias sąlygas privačiam verslui prisidėti prie viešų paslaugų plėtojimo, yra tas modelis, kuris padėtų įgyvendinti užsibrėžtus tikslus.

Pagal „EuObserver“ informaciją parengė Lina Valantiejūtė





Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama