Elektronika.lt
 2024 m. spalio 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Pažymint 88-ąsias V. K. Rentgeno mirties metines

Publikuota: 2011-02-09 22:12
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Radiacinės saugos centras

Šiemet, vasario 10 d., minime 88-ąsias Rentgeno mirties metines. Kas buvo šis žmogus ir kokią mokslo pažangą dovanojo žmonijai, sėkmingai taikančiai jo atradimą iki šių dienų, ko gero žino daugelis mūsų. 1895 m. lapkričio 8 d. Vilhelmas Kondratas Rentgenas, fizikos mokslų daktaras, laboratorijoje tirdamas katodinių spindulių savybes, atrado spindulius (angl. X-ray).

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pažymint 88-ąsias V. K. Rentgeno mirties metinesŠiemet, vasario 10 d., minime 88-ąsias Rentgeno mirties metines. Kas buvo šis žmogus ir kokią mokslo pažangą dovanojo žmonijai, sėkmingai taikančiai jo atradimą iki šių dienų, ko gero žino daugelis mūsų. 1895 m. lapkričio 8 d. Vilhelmas Kondratas Rentgenas (Wilhelm Röntgen), fizikos mokslų daktaras, laboratorijoje tirdamas katodinių spindulių savybes, atrado spindulius (angl. X-ray). Už šį atradimą 1901 m. V. K. Rentgenui suteikta Nobelio premija.

Rentgeno atrasti spinduliai (jonizuojančioji spinduliuotė), ištyrus jų poveikį ir įvertinus jų naudą bei keliamus pavojus ir žalą žmogaus sveikatai, buvo pradėti plačiai taikyti ir iki šiol naudojami ne tik medicinoje ligoms ir sveikatos sutrikdymams diagnozuoti bei gydyti, bet ir pramonėje, moksle. Prie rentgeno spindulių panaudojimo medicinoje taip pat prisidėjo 2 Nobelio premijų laureatė Marija Kiuri, kuri įkūrė mobilią rentgeno stotį ir stacionarių rentgeno kabinetų bei apmokė su prietaisais dirbti technikus.

Šiomis dienomis jonizuojančiosios spinduliuotės panaudojimas leidžia taikyti pažangias technologijas ir duoda didelę ekonominę naudą. Rentgeno aparatai (rentgeno spinduliuotės generatoriai) dėl jų naudingų savybių taip pat plačiai naudojami pramonėje: įvairių gamybos procesų metu galimiems objektų defektams nustatyti, technologiniams procesams valdyti ir kontroliuoti – matuokliai, leidžiantys matuoti ir reguliuoti tokias gaminių savybes kaip storis, tankis, cheminė sudėtis ir kt. Oro uostuose ir pašto skyriuose kroviniams, keleivių bagažui, įvairioms siuntoms patikrinti naudojami bagažo saugumo kontrolės prietaisai, kai rentgeno spinduliais peršviečiami tikrinami daiktai ir galima aptikti įvairias tikrinamuose daiktuose esančias pavojingas medžiagas ar draudžiamus daiktus. Valstybės sienos perėjimo punktuose naudojama mobili įranga, kuri leidžia peršviesti stambiagabaritinius konteinerius ir sunkvežimius.

Medicinoje galima išskirti šias pagrindines rentgeno spinduliuotės panaudojimo sritis: rentgeno diagnostiką (ligų diagnozavimas) ir intervencinę radiologiją (kai atliekamoms procedūroms stebėti naudojami rentgeno aparatai) ir spindulinę terapiją (dažniausiai taikoma vėžiniams susirgimams gydyti). Tačiau be teikiamos naudos jonizuojančioji spinduliuotė gali sukelti nepageidaujamus ir žalingus reiškinius, todėl labai svarbu užtikrinti patikimą apsaugą nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio. Visos taikomos radiacinės saugos priemonės skirtos tam, kad žmonės ir aplinka būtų visiškai apsaugoti, bet kokia veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais visuomenei ir aplinkai teiktų didesnę naudą nei žalą, o visuomenės apšvita būtų kiek galima mažesnė, atsižvelgiant į ekonominius ir socialinius veiksnius.

Medicininė apšvita gaunama atliekant medicinines procedūras, kurių metu naudojama jonizuojančioji spinduliuotė, ir sudaro apie 20 proc. visos gyventojų gaunamos apšvitos Lietuvoje. Sparčiai vystantis naujoms technologijoms vis daugiau tyrimų ir gydymo procedūrų atliekama panaudojant jonizuojančiąją spinduliuotę, todėl kai kuriose šalyse medicininė apšvita jau sudaro pusę visos žmogaus gaunamos apšvitos. Todėl ši apšvita turi būti pagrįsta kiekvienu individualiu atveju.

Pagrįstumas yra vienas iš pagrindinių radiacinės saugos principų, teigiantis, kad taikant jonizuojančiąją spinduliuotę gaunama nauda turi būti didesnė už patiriamą žalą. Todėl rentgeno diagnostinės procedūros metu gyventojo gaunama apšvita yra pateisinama, nes procedūra duoda didesnę naudą nei žalą – procedūra leidžia diagnozuoti ligas, sužeidimus taip gelbstint žmogaus gyvybę ir sveikatą. Ne mažiau svarbus radiacinės saugos principas – radiacinės saugos optimizavimas, kuris įgalina nuolat stebėti pacientų gaunamą apšvitą bei teikti rekomendacijas taikomų procedūrų gerinimui bei pacientų apšvitos mažinimui.

Lietuvoje atlikta ir yra atliekama daug pacientų apšvitos tyrimų, kurių pagrindu Radiacinės saugos centras parengė ir šalyje įteisino rekomenduojamus medicininių diagnostinių procedūrų metu gaunamos apšvitos lygius pacientams. Pacientų apšvita priklauso tiek nuo naudojamos aparatūros techninių parametrų, tiek nuo medicinos personalo atliekamų veiksmų. Kokybė užtikrinama medicinos personalui tinkamai naudojant įrangą bei atliekant numatytą procedūrą. Šios ir kitos priemonės skirtos tam, kad būtų užtikrinta gyventojų radiacinė sauga.

Taigi, beveik prieš 116 metų V. K. Rentgeno atrasti spinduliai ne tik atvėrė naujas galimybes medicinoje diagnozuojant ir gydant ligas, o pramonėje ir moksle tiriant medžiagas, jų tankį, storį ir pan., bet kartu iškėlė daug naujų radiacinės saugos klausimų, kurie sprendžiami kasdien ne tik Sveikatos apsaugos ministerijos, Radiacinės saugos centro specialistų, bet ir gydytojų, technikų, operatorių ir kt., bei ieškoma optimaliausio varianto panaudojant jonizuojančiąją spinduliuotę žmogaus naudai. Jonizuojančioji spinduliuotė gali sukelti nepageidaujamus ir žalingus reiškinius, todėl labai svarbu užtikrinti patikimą apsaugą nuo žalingo jos poveikio. Visos taikomos radiacinės saugos priemonės skirtos tam, kad žmonės ir aplinka būtų visiškai apsaugoti, bet kokia veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais visuomenei ir aplinkai teiktų didesnę naudą nei žalą, o visuomenės apšvita būtų kiek galima mažesnė, atsižvelgiant į ekonominius ir socialinius veiksnius.

Europos radiologijos draugija, siekdama atkreipti visuomenės dėmesį, vasario 10-ąją skelbia Europos radiologijos diena, pažymint X-spindulių atradėjo V. K. Rentgeno mirties metines. Dauguma nacionalinių radiologijos draugijų palaiko šią iniciatyvą. Jų tarpe yra ir Lietuvos radiologų asociacija (LRA), kuri siekia informuoti apie labai aktualią jonizuojančios apšvitos temą. Europos radiologijos dienai paminėti yra sukurtas trumpas filmas (žiūrėkite čia).


Radiacinės saugos centras



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama