Elektronika.lt
 2024 m. spalio 5 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
Spalio 3 d. 17:32
Lietuvio sukurta programėlė „+370“ nemokamai atnaujins Jūsų telefono adresatus vieno mygtuko paspaudimu
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Studentas VU padavė į teismą dėl neišlaikyto baigiamojo egzamino

Publikuota: 2011-01-31 06:34
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Autorius: Mindaugas Jackevičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Studentai turi teisę rašyti apeliacijas dėl egzamino rezultato, tačiau jiems nesuteikta teisė skųsti baigiamųjų darbų įvertinimus – tokiu atveju belieka teismas. Vilniaus universiteto (VU) studentas, kurio baigiamasis darbas įvertintas ketvertu, teisybę bando įrodinėti teisme. Pasirodo, teisė skųsti baigiamojo darbo įvertinimą nesudaryta ir daugelyje kitų aukštųjų.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Studentai turi teisę rašyti apeliacijas dėl egzamino rezultato, tačiau jiems nesuteikta teisė skųsti baigiamųjų darbų įvertinimus – tokiu atveju belieka teismas. Vilniaus universiteto (VU) studentas, kurio baigiamasis darbas įvertintas ketvertu, teisybę bando įrodinėti teisme. Pasirodo, teisė skųsti baigiamojo darbo įvertinimą nesudaryta ir daugelyje kitų aukštųjų.

VU Teisės fakulteto studentas apskundė civilinės teisės ir civilinio proceso teisės baigiamojo egzamino įvertinimą. Už jį praėjusių metų birželį studentas gavo 4. Universitete tai – neigiamas įvertinimas.

Į Vilniaus trečiąjį apylinkės teismą kreipęsis jaunuolis prašė įvertinimą pripažinti negaliojančiu arba įpareigoti sudaryti naują komisiją ir objektyviai, skaidriai, nešališkai įvertinti darbą.

Tačiau minėtas teismas atsisakė studento ieškinį priimti. Teismo nuomone, ieškovas nesinaudojo ikiteismine tvarka – VU statutas nurodo, kad, kilus ginčui tarp universiteto administracijos ir studentų, ginčą sprendžia senato ir fakultetų ginčų komisijos.

Studentas su tokia nutartimi nesutiko ir kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Aukštesnės instancijos teismas studento ieškinį patenkino ir apylinkės teismo nutartį panaikino. Teismas nustatė, kad nagrinėjamoje byloje kilo ginčas dėl baigiamojo egzamino vertinimo, dėl kurio apeliacijos negali būti paduotos.

Teisėjų kolegija pastebėjo, kad studijų rezultatų vertinimo apeliacijos komisijai nesuteikti įgaliojimai nagrinėti ginčus dėl baigiamųjų egzaminų vertinimo. Teismo nuomone, siekdamas apginti galimai pažeistas teises, ieškovas turėjo teisinį pagrindą tiesiogiai kreiptis į teismą.

Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas iš naujo turės spręsti dėl studento ieškinio priėmimo.

VU skundų ir viešumo nenori

Studentas VU padavė į teismą dėl neišlaikyto baigiamojo egzamino Pasak VU Studijų direkcijos direktoriaus Lino Bukausko, baigiamųjų darbų gynimui iš aukštos kvalifikacijos žmonių sudaroma baigiamųjų darbų komisija. Jos sprendimas būna kolegialus. „Pagal mūsų tvarkas šis sprendimas dažniausiai nėra apeliuojamas, nebent yra procedūrinių, etikos pažeidimų“, – teigė L. Bukauskas.

Kilus neaiškumams dėl baigiamojo darbo vertinimo, L. Bukauskas studentams pirmiausia pataria kreiptis į komisijos pirmininką. „Baigiamiesiems nustatyta tokia tvarka, jeigu manote, kad ji turėtų būti kitokia, mes laukiame siūlymo. (...) Jeigu manote, kad kažką reikėtų daryti kitaip, būtų gerai, jei tos interpretacijos būtų svarstomos ne viešumoje, o būtų teikiami konkretūs pasiūlymai“, – DELFI sakė L. Bukauskas.

Kol kas galiojančios tvarkos VU keisti nesiruošiama.

Galimybės ginčyti baigiamojo egzamino įvertinimą nesuteikia ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Tuo metu Mykolo Romerio universitete apeliaciją dėl baigiamojo darbo įvertinimo ar gynimo tvarkos galima pateikti.

N. Putinaitė: viena pralaimėta byla duos didesnį impulsą keistis

Pagal Mokslo ir studijų įstatymą, aukštojoje mokykloje veikia ginčų nagrinėjimo komisija, sprendžianti studentų ir administracijos ar kitų darbuotojų ginčus, susijusius su mokslo ir studijų veikla.

„Dalis universitetų, kurie anksčiau neturėjo panašių komisijų ir kurie dar nepasitvirtinę naujų statutų, veikiausiai tų tvarkų ir neturi. Esame susidūrę su panašiais atvejais – tuomet kreipdavomės į universitetą ir nurodydavome, kad jie privalo sudaryti komisijas“, – DELFI sakė švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Ministerija aiškina pajutusi, kad studentų skundų ir noro ginti savo interesus daugėja. Gaunama skundų ne tik dėl įvertinimų, bet ir dėl nekokybiškai dėstomų dalykų. Pasak N. Putinaitės, skundai dažnai būna pagrįsti. Pastebima, kad dažnai iki galo neaprašytos procedūros, kaip baigiamieji egzaminai turi būti vertinami - daug paliekama subjektyviam nepamatuojam sprendimui.

„Manau, viena pralaimėta byla duos didesnį impulsą aukštosioms mokykloms keistis nei iš ministerijos gauti raštai“, – kalbėjo N. Putinaitė. Ji pastebi, kad kai kurioms kolegijoms ir universitetams studentų skundai sukelia nuostabos reakciją – ne visi supranta, kad tokius atvejus būtina nagrinėti, kartais į skundą žiūrima kaip į anomaliją.

„Mentaliteto pokytis turėtų skatinti matyti tai kaip natūralų procesą. Studentas iš tiesų yra klientas. Žinoma, jis neturi teisės reikalauti, ko negali ir ko jam niekas nežadėjo, bet jis turi teisę į teisingas procedūras, įvertinimą ir turi teisę gauti tokias studijas, kokios garantuotos jam teisės aktais“, – sakė švietimo ir mokslo viceministrė.

LSS mato ir Seimo kaltę

„Ginčų nagrinėjimo institutas apima absoliučiai visus studentų interesus ir visus studentų interesų pažeidimo atvejus. Šią įstatyminę pareigą aukštosios mokyklos privalo vykdyti. Jeigu jos šios pareigos nevykdo, studentams nelieka kitos išeities, kaip savo teises ginti teismine tvarka“, – teigia Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Dainius Dikšaitis.

Tačiau, pasak D. Dikšaičio, aukštosios mokyklos skirtingai interpretuoja Mokslo ir studijų įstatymą.

„Tuos pačius žodžius, straipsnius aukštosios mokyklos vertina ir įgyvendina skirtingai. Vienos aukštosios linkusios studentams sudaryti platesnes galimybes savo teises ginti pačioje aukštojoje mokykloje, neišeinant už jos ribų, kitos braukia brūkšnį ties vienu arba kitu klausimu. VU atvejis – brūkšnio braukimas ties diplominiais darbais“, – sakė D. Dikšiatis.

Jo teigimu, yra atvejų, kai įstatyme numatytos ginčių nagrinėjimo komisijos sušaukiamos pirmą kartą per visą aukštosios mokyklos egzistavimo istoriją. „Tai iš tiesų liūdina, nes jei studentai neturi galimybės ginti savo teisių įstatymine tvarka pačioje aukštojoje, ar galima kalbėti apie kažkokią aukštosios mokyklos autonomiją, vidinę akademinę kultūrą ir panašius dalykus“, – retoriškai klausė LSS prezidentas.

Pašnekovas primena, kad Seimas turėjo galimybę turėjo galimybę studentams sudaryti šansą savo teises ginti ne teismine tvarka, tačiau nepritarė Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos steigimui.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama