Elektronika.lt
 2024 m. spalio 4 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
Spalio 3 d. 17:32
Lietuvio sukurta programėlė „+370“ nemokamai atnaujins Jūsų telefono adresatus vieno mygtuko paspaudimu
Spalio 3 d. 14:38
Skaitmeniniai ženkliukai: iš JAV – į pasaulinę švietimo inovacijų ir verslo praktiką
Spalio 3 d. 11:31
„Garmin“ pristato „Lily 2 Active“ – mažus, stilingus išmaniuosius laikrodžius su integruotu GPS
Spalio 3 d. 08:28
Naujas tyrimas atskleidžia: 86 proc. vartotojų nepaiso maršrutizatoriaus saugumo
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

N. Pačėsa: Lietuvos aukštojo mokslo laukia du keliai

Publikuota: 2010-09-24 07:10
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Mėgėjams
Autorius: Arūnas Marcinkevičius
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

ISM Vadybos ir ekonomikos rektorius, doc. dr. Nerijus Pačėsa sako, kad jei mūsų universitetai netaps tarptautine traukos vieta, jie nebus patrauklūs ir geriausiems šalies abiturientams. Pokalbis su N. Pačėsa – apie šalies aukštojo mokslo pertvarką.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

ISM Vadybos ir ekonomikos rektorius, doc. dr. Nerijus Pačėsa sako, kad jei mūsų universitetai netaps tarptautine traukos vieta, jie nebus patrauklūs ir geriausiems šalies abiturientams. Pokalbis su N. Pačėsa – apie šalies aukštojo mokslo pertvarką.

– Kokia jūsų nuomonė apie šią aukštojo mokslo reformą?

– Manau, pagrindinis jos tikslas – kelti studijų kokybę, nes jau ilgokai Lietuvos švietimo sistema buvo užsistovėjusi ir neveiksminga. Tai deklaruoja Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), ir aš tam pritariu.

– Ar finansavimas pagal studijų kryptis nėra ydingas? Gal studijų krepšelio principas sunaikins dalį universitetų? Ar valstybės įsipareigojimas jaunuoliui mokėti už mokymosi rezultatus, pasiektus dar vidurinėje mokykloje, yra tikslingas?

– Finansavimas pagal studijų kryptis – sveikintinas dalykas: taip adekvačiau reaguojama į nuolat besiformuojantį įvairių specialistų poreikį. Ydingas yra iki reformos buvęs finansavimas pagal studijų programas. Užtekdavo mokykloms užregistruoti studijų programą, ir tam tikras valstybės finansuojamų vietų skaičius buvo garantuotas – nepriklausomai nuo to, ar programa pasiteisino ar ne. O studijų krepšelis – tai valstybės savo piliečiui skiriami pinigai aukštajam išsilavinimui įgyti pasirinktoje aukštojoje mokykloje. Jei bus programų ar net mokyklų, kurių nesirinks abiturientai, krepšelis – niekuo dėtas.

Sprendimą rinktis tam tikras studijas ar ne priima patys piliečiai. Valstybė visada finansavo studijas pagal vidurinės mokyklos rezultatus, ir tai – universaliausias kriterijus valstybei skirti pinigų studijoms. Šis principas taikomas visose šalyse, kuriose valstybė skiria pinigų aukštajam išsilavinimui įgyti.

Lietuvos aukštojo mokslo laukia du keliai – Pavasarį viešai piktinotės, kad Lietuvoje nesudaromos lygiavertės sąlygos konkuruoti privačioms ir valstybės išlaikomoms aukštosioms mokykloms. Kaip tą lygiavertiškumą įsivaizduojate?

– Piktinausi aukštųjų mokyklų reitingų sąrašu, kuriame privačių universitetų apskritai nebuvo, o išvados buvo pateiktos apie bendrą šalies aukštojo mokslo padėtį. Jei viešoji įstaiga už valstybės lėšas rengia aukštųjų mokyklų reitingų sąrašą ir neįtraukia privačių institucijų, ką tai reiškia to tyrimo rezultatų skaitytojui? Jis gauna klaidingą informaciją – iškreipiamas šalies aukštojo mokslo padėties vaizdas. Tai ir yra nevienodų konkurencijos sąlygų sudarymas. Tokių apraiškų yra ir daugiau. Pavyzdžiui, ES struktūrinių fondų lėšų skyrimas vis dar reglamentuojamas atskiriant valstybines ir privačias aukštąsias mokyklas.

Valstybiniai universitetai gavo šimtamilijonines sumas bibliotekų, bendrabučių statybai ir renovacijai, o privatūs universitetai į tokią paramą pretenduoti negali.

– Kaip valdomos tokios aukštosios mokyklos kaip jūsų atstovaujama? Kaip privačioje mokykloje suderinami tokie dalykai kaip skiriamų lėšų suma, steigėjų vykdoma administracijos kontrolė ir nuolatinis rūpinimasis studijų lygio kėlimu? Nes valstybiniai universitetai gąsdina savo autonomiškumu...

– Valstybės universitetai yra šalies žmonių universitetai, ir kalbėti apie autonomiją galima tik tiek, kiek tai susiję su organizacijos vidaus valdymu. Tačiau studijų programos ir jų kokybė – ne autonomijos klausimas. Visuomenė, skirdama labai daug lėšų aukštajam mokslui, privalo būti informuojama ir įtraukiama į valdymą. Ir tai – ne kišimasis į vidaus reikalus, o atskaitomybė visuomenei ir santykio su visuomene klausimas – būtinybė neatitrūkti nuo visuomenės poreikių.

Mūsų universiteto aukščiausias valdymo organas yra Valdyba, kurią sudaro savininkų – ne pelno organizacijų – atstovai, universiteto atstovai – studentai, dėstytojai ir administracija – bei visuomenės ir verslo atstovai, turintys didelę profesinės veiklos patirtį, gerai susipažinę su organizacijos veiklos specifika, suprantantys pasaulines vystymosi tendencijas. Be abejonės, aš, kaip universiteto vadovas, esu atskaitingas Valdybai, nuolat vertinančiai universiteto veiklos rezultatus, taip pat ir finansinius. Studijų kokybė nėra tiesioginis Valdybos klausimas. Vidaus darbo kokybės užtikrinimu rūpinasi Senatas, Mokslo ir studijų taryba, Studijų kokybės komitetas, vidaus kokybės kontrolės sistema, taip pat ją kontroliuoja ir išoriniai veiksniai – nuolatinis ŠMM organizuojamas studijų vertinimas, savanoriškas studijų vertinimas siekiant tarptautinių akreditacijų.

Darbo rinkos vertinimas (kaip mūsų absolventai įsidarbina ir kaip sėkmingai dirba, ar mus renkasi geriausi mokyklų abiturientai) taip pat lemia studijų kokybės valdymą. Taigi studijų kokybės valdymas apima labai daug kriterijų, tačiau visų jų tikslas yra vienas – kad išsilavinimas užtikrintų galimybę sėkmingai panaudoti įgytas kompetencijas profesinėje ir visuomeninėje veikloje.

– Vakaruose aukštosios mokyklos iš studijų užsidirba tik dalį reikalingų lėšų. Didžiąją dalį pinigų jos gauna vykdydamos įvairius mokslinius tyrimus. Kokia padėtis Lietuvoje?

– Deja, kol kas Lietuvos universitetų pajamų, gautų iš mokslinės veiklos, dalis vis dar labai menka. Tačiau jau turime gražių pavyzdžių, ypač medicinos, technologijų mokslų srityse, kai glaudžiai bendradarbiaujama su verslo ar viešųjų paslaugų organizacijomis, tad mokslo rezultatai tiesiogiai pritaikomi praktinėje veikloje.

– Ar garsūs užsienio universitetai ir koledžai nesirengia Lietuvoje steigti savo filialų?

– Manau, tokia tendencija mažai tikėtina, nes dideli universitetai, turintys gerą vardą ir tarptautinės plėtros planų, pirmiausia žvalgosi į kur kas rimtesnes rinkas – Rusiją, Kiniją, Indiją, kai kurias Pietų Amerikos šalis.

– Kas artimiausioje ateityje laukia Lietuvos aukštųjų mokyklų?

– Studentų mažės dar 10 metų, nes šalyje mažėjo gimstamumas (1991–2001 m.), augs tendencija studijuoti užsienyje. Tačiau ji yra natūrali, būdinga visam pasauliui. Juk vyksta globalizacija, didėja žmonių pajamų lygis ir siekis keliauti, pažinti, patirti.

Manau, Lietuva turi du kelius: arba šalis taps patraukli studijuoti, arba neišvengiamai mažės aukštųjų mokyklų ir jos desperatiškai bandys priimti visus, kurie tik įstengs baigti vidurinę mokyklą. Šis, antrasis, kelias – pražūtingas, nes atsiras dar daugiau žemos kvalifikacijos specialistų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, o tai lems nekonkurencingą ūkį. Taigi jei Lietuvos universitetai netaps tarptautine traukos vieta, jie nebus patrauklūs ir geriausiems mūsų abiturientams.


Delfi.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama