Elektronika.lt
 2024 m. spalio 1 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 1 d. 11:17
Lietuvių sukurta autonominė dronų stotis leidžia valdyti bepiločius iš bet kurio pasaulio taško
Spalio 1 d. 08:25
Gavote žinutę iš banko? 3 patarimai, kaip patikrinti, ar tai ne sukčiai
Rugsėjo 30 d. 20:13
Paprastos gudrybės, kurios leis tausoti įrenginio bateriją
Rugsėjo 30 d. 17:11
Fizikas prof. G. Valušis apie Vilniuje vyksiančią žymią optoelektronikos ir terahercų mokslo konferenciją: „Žmonės moksle jau kalba apie 6G ir 7G ryšį“
Rugsėjo 30 d. 14:35
„Porsche Design“ ir „AGON by AOC“ pristato naują bendrą projektą: naujasis žaidimų monitories sukurtas tobulam vaizdui ir pergalėms
Rugsėjo 30 d. 11:51
Lietuvių tyrimas apie švytinčias daleles – prestižiniame fizikos žurnale „Nanophotonics“
Rugsėjo 30 d. 08:37
Keli mažiau žinomi „iOS“ „Mail“ patogumai
Rugsėjo 29 d. 18:45
Įprastus skambučius keičia naujos technologijos: kai kuriems jas išbandyti trukdo vienas dalykas
Rugsėjo 29 d. 15:12
Geriausios „Galaxy S24“ funkcijos – pigiau: „Samsung“ flagmanų gretas papildė „Galaxy S24 FE“
Rugsėjo 29 d. 12:36
Vaizdo stebėjimas klasėse pamokų metu. Ar tai legalu?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

Ar galimos prieinamesnės studijos neįgaliesiems Lietuvoje?

Publikuota: 2009-06-11 07:01
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Tam, kad Lietuvoje studijos taptų prieinamesnės neįgaliesiems, būtina sudaryti sąlygas neįgaliųjų studentų aktyvumui. Taip pat svarbu stiprinti bendradarbiavimą tarp bendrojo lavinimo ir aukštųjų mokyklų, nevyriausybinių organizacijų ir valdžios institucijų bei ieškoti papildomų finansavimo šaltinių. Tokių išvadų prieita birželio 9 dieną sostinėje, Lietuvos studentų sąjungos organizuotoje diskusijoje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Tam, kad Lietuvoje studijos taptų prieinamesnės neįgaliesiems, būtina sudaryti sąlygas neįgaliųjų studentų aktyvumui. Taip pat svarbu stiprinti bendradarbiavimą tarp bendrojo lavinimo ir aukštųjų mokyklų, nevyriausybinių organizacijų ir valdžios institucijų bei ieškoti papildomų finansavimo šaltinių. Viena pagrindinių kliūčių neįgaliesiems įsitraukti į studijų procesą – vyraujantis požiūris, kad neįgalusis žmogus yra išskirtinis, reikalaujantis užuojautos ir paramos.

Tokių išvadų prieita birželio 9 dieną sostinėje, Lietuvos studentų sąjungos (LSS) organizuotoje diskusijoje „Neįgalieji aukštajame moksle: situacija ir galimybės“. Pagrindinis renginio tikslas – aptarti, kaip pasitelkiant turimus išteklius ir remiantis pastarųjų metų pažanga pasiekti, kad studijos taptų atviresnės ir prieinamesnės ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių žmonėms su negalia.

Renginio sumanytojos, LSS Socialinės integracijos koordinatorės Rūtos Ruolytės teigimu, aukštojo mokslo prieinamumas didele dalimi priklauso nuo pačių žmonių su negalia aktyvumo, tačiau jam reikštis yra būtinos atitinkamos sąlygos.

Ar galimos prieinamesnės studijos neįgaliesiems Lietuvoje?

„Galime kalbėti apie būtinybę įtraukti žmones su negalia į studijų procesą ir panašius dalykus, tačiau be pačių neįgaliųjų iniciatyvos visa tai vargu ar turi prasmę. Jei anksčiau buvo klausiama, ką aukštoji mokyklą gali duoti neįgaliajam, dabar derėtų klausti, kaip aukštoji mokykla sudaro sąlygas neįgaliajam pačiam veikti, keisti save ir savo aplinką.

Tos sąlygos – kompleksinis dalykas. Pirmiausia joms esant žmogus nebejaučia baimės prisipažinti sau ir kitiems apie tai, kas jis yra, kokių poreikių turi ir kaip norėtų save realizuoti. Manome, kad siekiant to reikalingas nuoseklus perėjimas iš uždaros namų erdvės, specifinės tvarkos, buvusios bendrojo lavinimo įstaigoje, į jau kiek kitokią aukštojo mokslo aplinką“, – teigia LSS Socialinės integracijos koordinatorė R. Ruolytė.

Ji akcentuoja, kad galimybės studijoms tapti prieinamesnėms Lietuvoje dar neišsemtos. Tačiau, R. Ruolytės tikinimu, aukštosioms mokykloms derėtų plėsti finansavimo šaltinių paiešką, aktyviau pasinaudoti Europos Sąjungos teikiamomis galimybėmis. Aktyvi ir konstruktyvi partnerystė, tarp žmonių su negalia studijomis suinteresuotų švietimo dalyvių, nevyriausybinių organizacijų bei valdžios institucijų, anot R. Ruolytės, žymiai paspartintų studijų ir mokslo atsivėrimą.

„Tenka pripažinti, kad ypač kitų šalių neįgaliesiems studentams Lietuva – neatrasta sala. Be atsakingų asmenų, įstaigų, organizacijų susikalbėjimo ir bendro darbo situaciją pakeisti bus sudėtinga“, – įspėja jau ketverius metus studentų su negalia integracijos į aukštąjį mokslą srityje veikianti studentų sąjungos atstovė Rūta Ruolytė.

Studentų organizuotoje diskusijoje apie neįgaliųjų situaciją ir galimybes Lietuvos aukštajame moksle mintimis dalijosi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studijų prorektorius Jonas Ruškus, Vilniaus teisės ir verslo kolegijos Karjeros centro direktorė Zofija Blažonienė, Šiaulių universiteto Studentų reikalų tarnybos koordinatorius Vitalijus Kybartas, LSS Socialinės integracijos koordinatorė Rūta Ruolytė ir VDU studentė Rūta Kupčinskaitė. Renginio dalyvius sveikino Lietuvos universitetų rektorių konferencijos viceprezidentas prof. Henrikas Žilinskas, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos vykdančioji direktorė Ana Aleknevičienė, Vilniaus teisės ir verslo kolegijos direktorės pavaduotoja kokybei Aurelija Rudaitienė.

Primename, kad šių metų pavasarį LSS atliko tyrimą „Studentai su negalia Lietuvos aukštosiose mokyklose 2009“. Tyrimo rezultatai parodė, kad lyginant su praeitais studijų metais, neįgaliųjų studentų skaičius Lietuvoje pakito nežymiai. 2007–2008 metais tokių studentų buvo 915, 2008–2009 metais – 980. Pastebėta, kad šiais studijų metais žmonių su negalia aukštosiose mokyklose skaičiaus augimas buvo mažesnis nei ankstesniais (7 % šiais ir 43 % praeitais studijų metais.). 2006–2007 studijų metais mūsų šalyje aukštojo išsilavinimo siekė 640, 2005–2006 – 530 neįgaliųjų studentų.

LSS

Pagal Erasmus/Socrates mainų programą iš Lietuvos svetur studijuoti išvyko vos 4 neįgalieji studentai iš 4 šalies aukštųjų mokyklų. Atvykusiųjų studijuoti pagal Erasmus/Socrates mainų programą neįgaliųjų studentų nebuvo.

Didžioji dalis respondentų (54 %) sąlygas studijuoti neįgaliesiems studentams įvertino vidutiniškai, 23 % – gerai, 8 % – labai gerai.

Kaip vieną iš didžiausių trukdžių gerinant studijų sąlygas neįgaliesiems aukštosios mokyklos įvardijo lėšų stygių (62 %), mažiau svarbi buvo informacija, kaip reikėtų gerinti studijų sąlygas neįgaliesiems (19 %), personalo kvalifikacijos stoką minėjo vos 8 % respondentų.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama