Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 29 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 28 d. 18:28
Daugiau nei pusė apklaustųjų nori, kad dirbtinis intelektas palengvintų kasdienybę
Rugsėjo 28 d. 15:17
Vandeniliu varomas „Renault Master“ brėžia naujas ribas: 700 km nuvažiuojamas atstumas ir vos 5 minučių įkrovimas
Rugsėjo 28 d. 12:50
Politinis humoras: ar „TikTok“ ir memai veikia rinkėjų nuomonę?
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
Rugsėjo 27 d. 14:23
Prancūzija pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje lazerinį ryšį tarp kosmoso ir Žemės
Rugsėjo 27 d. 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Įvykiai, visuomenė Dalintis | Spausdinti

ES Komisijos IRT pažangos ataskaita: internetu nuolatos naudojasi daugiau kaip 250 mln. europiečių

Publikuota: 2008-04-23 07:04
Tematika: Įvykiai, visuomenė
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Daugiau kaip pusė europiečių nuolatos naudojasi internetu, iš jų 80 % – plačiajuosčiu ryšiu, be to, 60 % visų viešųjų paslaugų Europos Sąjungoje yra visiškai prieinamos internetu. Dėl sparčios plačiajuosčio ryšio plėtros Europoje du trečdaliai mokyklų ir pusė gydytojų naudojasi sparčiuoju interneto ryšiu. Šios išvados pateikiamos Komisijos parengtoje ataskaitoje.

 Rodyti komentarus (5)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Daugiau kaip pusė europiečių nuolatos naudojasi internetu, iš jų 80 % – plačiajuosčiu ryšiu, be to, 60 % visų viešųjų paslaugų Europos Sąjungoje yra visiškai prieinamos internetu. Dėl sparčios plačiajuosčio ryšio plėtros Europoje du trečdaliai mokyklų ir pusė gydytojų naudojasi sparčiuoju interneto ryšiu. Šios išvados pateikiamos Komisijos parengtoje ataskaitoje, kurioje nagrinėjami įgyvendinant strategiją „i2010“ iki šiol pasiekti rezultatai.

Sparčiai augantis interneto namų vartotojų skaičius ir intensyvėjantis e. verslas gerina bendrus Lietuvos rodiklius informacinės visuomenės srityje, lyginant su ES vidurkiu.

  • Plačiajuosčio ryšio apimtis Lietuvoje siekia 13,7 proc., t. y. 6 proc. žemiau ES vidurkio.
  • Internetu naudojasi apie 45 proc. visų Lietuvos piliečių (ES vidurkis – 51 proc.), pagal šį rodiklį Lietuva užima 17 vietą tarp 27 ES valstybių.
  • Apie 25 proc. viešųjų e. paslaugų yra pilnai prieinamos Lietuvos piliečiams (ES vidurkis – 51 proc.). Pagal šį rodiklį Lietuva užima 21 vietą tarp 27 ES valstybių.
  • Lietuva užima 9 vietą tarp ES valstybių pagal užsakymo pateikimo įmonėms internetu rodiklį: 15 proc. įmonių užsakymus gauna internetu (ES vidurkis – 14 proc.).
  • Lietuva užima 1 vietą (24 proc.) tarp ES valstybių pagal atvirų standartų programinės įrangos naudojimą įmonėse (ES vidurkis – 12 proc.)
  • Lietuvoje net 13 proc. piliečių (ES vidurkis – 8 proc.) internetinis raštingumas yra aukšto lygio. Pagal šį rodiklį Lietuva užima 4 vietą tarp 27 ES valstybių.
Laidai

„i2010“ – tai skaitmeninėmis technologijomis grindžiama ES ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo strategija, dėl kurios buvo sutarta 2005 m. Ja tvirtai įsipareigota skatinti informacijos ir ryšių technologijas ES ir valstybių narių lygmeniu. Nuo 2007 m. visose valstybėse narėse laikoma, kad IRT plėtra yra vienas iš pagrindinių jų struktūrinių reformų programų laimėjimų. Tuo pat metu ES institucijos skatino kurti bendrąją interneto paslaugų rinką ir skyrė daugiau lėšų moksliniams tyrimams. Tačiau bendroji telekomunikacijų rinka, kurioje būtų skatinamos tarpvalstybinės ryšio paslaugos, tebekuriama.

„Sveikintinas politinės krypties pokytis yra tas, kad informacijos ir ryšių technologijos – pagrindinis Europos augimo veiksnys – šiandien skatinamos visų 27 ES valstybių narių nacionalinėje politikoje. Europai tai padeda konkuruoti tarptautiniu mastu, ir tokiu būdu modernizuojamas europiečių kasdienis gyvenimas, – sakė už informacinę visuomenę ir žiniasklaidą atsakinga ES Komisijos narė Viviane Reding. – Ypač gera žinia, kad 77 % ES įmonių, 67 % mokyklų ir 48 % gydytojų naudojasi sparčiuoju plačiajuosčiu ryšiu. Tačiau kai kuriose ES dalyse vis dar atsiliekama ir ryšio galimybės jose ribotos. Todėl visos ES valstybės privalo labiau pasistengti panaikinti šį atotrūkį ir labiau skatinti tarpvalstybinių ryšio paslaugų teikimą, kartu nepamirštant kaimo vietovėse bei atokiuose regionuose teiktinų paslaugų.“

Šiandien skelbiamos ataskaitos duomenimis, Europos IRT politikos strategija „i2010 – Europos informacinė visuomenė ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui“ (IP/05/643), paskatinusi imtis naujų reguliavimo, mokslinių tyrimų bei viešojo ir privačiojo sektorių partnerystės ES iniciatyvų, pradeda duoti rezultatų. Europos Sąjungoje yra didžiausia pasaulyje išsivysčiusi vartotojų rinka ir 100 mln. plačiajuosčio interneto jungčių, todėl čia puikios galimybės pasinaudoti IRT teikiama ekonomine nauda.

2007 m. ES internetu naudojosi beveik 40 mln. naujų nuolatinių vartotojų (dabar iš viso yra 250 mln. vartotojų). Per pastaruosius penkerius metus IRT turėjo didelio poveikio viešosioms paslaugoms, visų pirma internetu pradėtos teikti švietimo ir sveikatos apsaugos paslaugos: daugiau kaip 96 % Europos mokyklų turi interneto ryšį, dviejuose trečdaliuose šių mokyklų naudojamasi plačiajuosčiu ryšiu, kurio 2001 m. beveik nebuvo. Sveikatos apsaugos sektoriuje elektroniniu būdu pacientų duomenis dabar siunčia arba gauna 57 % gydytojų (palyginti su 17 % 2002 m.), iš jų 46 % tokiu būdu gauna laboratorinių tyrimų rezultatus (palyginti su 11 % 2002 m.). 2007 m. plačiajuosčiu ryšiu naudojosi 77 % ES įmonių (palyginti su 62 % 2005 m.), o 77 % jų internetu naudojosi banko operacijoms atlikti (palyginti su 70 % 2005 m.).

Komisijos ataskaitoje aptariami pagrindiniai 2008–2010 m. uždaviniai:

Nors ES IRT sektoriuje atliekamų mokslinių tyrimų intensyvumo rodiklis aukštas, pavyzdžiui, Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje jis yra atitinkamai 18 %, 17 % ir 11 % didesnis kaip JAV, tačiau Slovakijoje, Latvijoje ir Lenkijoje šis rodiklis nesiekia 1 %. Moksliniams tyrimams paskatinti 2008 m. bus pradėtos įgyvendinti ES finansuojamos bendrosios technologijų iniciatyvos nanoelektronikos ir įterptųjų sistemų (IP/08/284, IP/08/283), e. sveikatos (IP/08/12) ir aukštųjų technologijų rizikingų mokslinių tyrimų (IP/07/1931) srityse.

Beveik 40 % europiečių visiškai nesinaudoja internetu. Šis rodiklis svyruoja nuo 69 % Rumunijoje, 65 % Bulgarijoje ir 62 % Graikijoje iki 13 % Danijoje ir Nyderlanduose. Siekdama paskatinti naudotis naujomis interneto technologijomis, 2008 m. Komisija paskelbs ES vartotojų skaitmeninių teisių ir prievolių vadovą.

Nors kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Austrijoje, Čekijoje, Maltoje ir Portugalijoje, visas pagrindines įmonėms teikiamas viešąsias paslaugas galima gauti internetu, kitose šalyse atsiliekama (pavyzdžiui, Bulgarijoje internetu teikiama 15 % tokių paslaugų, Lenkijoje – 25 %, Latvijoje – 30 %). Todėl gegužės mėn. Komisija pradės plataus masto projektus, skirtus tokioms europinėms viešosioms paslaugoms, kaip tarpvalstybinis elektroninės tapatybės arba elektroninių parašų galiojimas, paremti.

Bendroji informacija:

Europos Sąjungoje naudojimosi IRT tyrimai sudaro 26 % mokslinių tyrimų, IRT tenka 20 % verslo investicijų ir beveik 50 % viso našumo augimo. Šiandien paskelbtoje Komisijos ataskaitoje pabrėžiama Europos Sąjungoje ir kiekvienoje valstybėje narėje padaryta pažanga ir pateikiama pasiūlymų, kaip dar labiau paskatinti konkurencingumą ir naudojimąsi IRT. Neseniai Komisijos paskelbtoje bendrojoje telekomunikacijų rinkoje padarytos pažangos ataskaitoje (IP/08/460) pažymima, kad 8 ES valstybės aplenkė JAV diegdamos plačiajuostį ryšį, o 2007 m. buvo penkti metai iš eilės, kuriais investicijos į ES telekomunikacijų sektorių didėjo ir viršijo 50 mlrd. EUR.

Komisijos i2010 ataskaita skelbiama: http://ec.europa.eu/i2010.


ES



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama