Be indaplovės, tikriausiai, savo kasdienybės jau nebeįsivaizduojame. Šiuolaikinės indaplovės turi daugybė įvairiausių funkcijų, o gamintojai šį įrenginį nuolat tobulina. Vis tik, „Samsung Electronics Baltics“ produktų treneris Tomas Alešiūnas sako, kad apie šį įrenginį dažnai tenka išgirsti ir klaidingų mitų, pavyzdžiui, kad indus plaunant indaplovėje sunaudojama kur kas daugiau vandens nei juos plaunant rankomis. Tai, pasak jo – visiška netiesa.
Asociatyvi „Pexels“ nuotr.
Sutaupo didelį kiekį vandens
„Šiuolaikinės indaplovės suprojektuotos taip, kad labai taupiai naudotų vandenį. Užpildytai indaplovei išplauti užtenka 10-15 litrų vandens – tą patį indų kiekį plaunant rankomis, sunaudosite iki 75 litrų vandens. Taigi, indaplovės ne tik draugiškos aplinkai, jomis naudojantis gerokai sumažėja ir sąskaitos už vandenį“, – sako T. Alešiūnas.
Anot jo, dar vienas gajus mitas apie indaploves – jos reikalingos tik didelėms šeimoms. Vis tik, indaplovės būna pačių įvairiausių dydžių, įskaitant ir kompaktiškus modelius, tinkamus nedideliems namų ūkiams ar žmonėms, kurie gyvena vieni. Todėl tai yra patogus įrenginys bet kokio dydžio namuose.
Papildoma priežiūra – kelis kartus per metus
T. Alešiūnas sako išgirstantis nuogąstavimų, kad indaplovėms reikia daug priežiūros. Anot jo, tai dar vienas mitas, kurį reikėtų sugriauti.
„Nors indaploves prižiūrėti būtina, pavyzdžiui, karts nuo karto po šiltu vandeniu nuplauti ir pašalinti ant filtro ar purkštukų susikaupusius nešvarumus. Vis tik, paprastai šiuos darbus atlikti reikia pakankamai retai – kartą ar du per metus. Reguliari techninė indaplovės priežiūra prailgina jos tarnavimo laiką ir padeda užtikrinti, kad indaplovė veiktų efektyviai“, – pasakoja produktų treneris.
Daugelis žmonių mano, kad prieš dedant indus į indaplovę būtina kruopščiai nušveisti maisto likučius, tačiau T. Alešiūnas sako, kad dauguma šiuolaikinių indaplovių yra pakankamai galingos, kad susidorotų su stipriai suteptais indais papildomo šveitimo.
Patogu plauti net kepurėles
Dar vienas paplitęs mitas – kad indaplovės negali itin švariai išplauti puodų ir keptuvių.
„Daugelyje indaplovių yra intensyvaus plovimo ciklo funkcija, specialiai sukurta tam, kad būtų galima išvalyti ant puodų ir keptuvių prikepusius maisto likučius. Šiuose cikluose naudojama aukštesnė temperatūra ir stipresnės vandens srovės, kad būtų užtikrintas kruopštus plovimas, todėl indaplovės – patikimas pasirinkimas visų tipų indams. Vis tik atminkite, kad aliuminių keptuvių, taip pat keptuvių su nelimpančiu ar keto paviršiumi indaplovėje geriau neplauti. Ta pati taisyklė galioja ir peiliams“, – sako specialistas.
T. Alešiūnas sako, kad daugelyje indaplovių yra įdiegtas ir stiklinių indų plovimo ciklas, kuriame naudojama žemesnė temperatūra ir švelnesnis vandens slėgis, kad trapūs indai, pavyzdžiui, įvairiausios stiklinės ar taurės, netgi porcelianas, plovimo metu nepatirtų jokių pažeidimų.
Be to, ar žinojote, kad indaplovėje galite plauti ne tik plastikinius indelius, bet ir kepurėles su snapeliu? Tokios kepurėlės skalbiamos skalbimo mašinoje dažnai praranda savo formą, tad norint, kad jos išsiplautų geriausiai – sustatykite kepures viršutinėje indaplovės lentynoje ir plaukite jas indaplovėje, žemoje temperatūroje.