Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 28 d. 09:23
Prie Marijampolės pradedamos vienos moderniausių saulės elektrinių Baltijos šalyse statybos
Rugsėjo 27 d. 20:39
Kokia reali naujų importo tarifų kiniškiems elektromobiliams nauda Europai?
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
Rugsėjo 27 d. 14:23
Prancūzija pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje lazerinį ryšį tarp kosmoso ir Žemės
Rugsėjo 27 d. 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
Rugsėjo 26 d. 17:45
„GovTech Leaders 2024“ konferencija: kaip dirbtinis intelektas ir kitos technologijos keis valstybės raidą?
Rugsėjo 26 d. 14:11
Teisė atsijungti: Lietuvos darbuotojai turi šią galimybę
Rugsėjo 26 d. 11:27
El. pašto rinkodara auga toliau: naujos taisyklės ir nekintantys principai
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

7 išmaniosios automobilio funkcijos, apie kurias anksčiau galėjote tik pasvajoti

Publikuota: 2023-05-25 17:32
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Vairuotojų prioritetai ir reikalavimai automobiliams keičiasi. Vis dažniau į prekybos salonus atėję pirkėjai pirmiausia pabando prie patinkančio modelio prisijungti savo išmanųjį telefoną, o tik po to domisi, kokia pavarų dėžė jame sumontuota. Tokios tendencijos kelia naujų iššūkių gamintojams.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Vairuotojų prioritetai ir reikalavimai automobiliams keičiasi. Vis dažniau į prekybos salonus atėję pirkėjai pirmiausia pabando prie patinkančio modelio prisijungti savo išmanųjį telefoną, o tik po to domisi, kokia pavarų dėžė jame sumontuota. Tokios tendencijos kelia naujų iššūkių gamintojams ir vis daugiau jų šiandien jau siūlo ne tik tradicinį suvokimą atitinkančius automobilius, bet ir gausybę vartotojų patirtį išplečiančių išmaniųjų sprendimų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Asociatyvi „Shutterstock“ nuotr
Asociatyvi „Shutterstock“ nuotr

Štai sąrašas septynių bene naudingiausių funkcijų, kurias galima rasti nebūtinai „premium“ klasės automobilyje.

Aliarmas telefone

Net jeigu to nesate patyrę, nesunku įsivaizduoti, koks jausmas apimtų, jei, atpėdinę prie savo transporto priemonės, pamatytumėte, kad jos langas išbelstas, o salonas – apšvarintas. Būtų apmaudu ir pikta. Jei automobilis laikomas garaže, galima išeitis – stebėjimo kameros. Tačiau ką daryti, jeigu mašiną laikote daugiabučio kieme ar prie gatvės?

„Tokiu atveju puikus sprendimas – su transporto priemone susieta išmanioji programėlė. Kai jutikliai užfiksuos, kad išdaužtas stiklas, pats automobilis atsiųs pranešimą apie nutikusį įvykį. Anksčiau už papildomą mokestį tokią paslaugą teikė trečiųjų šalių bendrovės, o dabar tą gali pasiūlyti ir automobilių gamintojai“, – sako tinklalaidės apie automobilius „Overdraivas“ autorė Dina Sergijenko-Ramaškevičienė.

Pavyzdžiui, jei turite vokišką „premium“ segmento „Audi“ modelį ir esate parsisiuntę programėlę į telefoną, gausite perspėjimus apie mėginimus kažką nugvelbti iš automobilio. Panašia funkcija gali džiaugtis ir „Hyundai Bluelink“ programėlės naudotojai. Ji akimirksniu praneš, kai tik suveiks automobilio signalizacija. Be to, pranešimą į telefoną gausite ir tuo atveju, jei tiesiog pamiršite užrakinti mašinos dureles.

Atrakinimas ir užrakinimas telefonu

Apie tai, jog nemažą dalį dienos kažkur stovintis automobilis gali tapti, pavyzdžiui, siuntinių pristatymo vieta, seniai kalba didžiosios siuntų tarnybos. Jų žodžiais, užteks kurjeriui paskambinus pasakyti, kur palikti siuntą, ir kai šis bus prie automobilio, tiesiog atrakinti bagažinę telefonu.

„Toks būdas puikiai tinka ne tik siuntiniams pasiimti. Tarkime, užtrukote susitikime, bet galite įleisti keleivius į automobilį. Arba vaikai kažką užmiršo mašinoje, nenorite jiems duoti raktelių, kad nepradangintų, tad pasinaudojate nuotolinio atrakinimo ir užrakinimo galimybe“, – pasakoja automobilių apžvalgininkė.

Jos teigimu, tokią funkciją galima aptikti gamintojų siūlomose programėlėse, jas susiejus su konkrečiais modeliais. Tuomet transporto priemonę galima užrakinti, atrakinti paprasčiausiai mygtuko spustelėjimu telefono ekrane.

Sudie laidams

Kai gamintojai pasiūlė galimybę lengvai prisijungti išmanųjį telefoną prie automobilio ir pastarojo ekrane matyti reikalingiausias programėles, kaip antai žemėlapių, muzikos, pranešimų ir pan., niekas nesistebėjo, kad tokiai jungčiai reikalingas laidas.

Vis dėlto, anot D. Sergijenko-Ramaškevičienės, tai nebuvo patogu: reikalingi aukštos kokybės, didelio duomenų pralaidumo laidai, o jie, deja, visuomet prašampa arba susiraizgo į neatpainiojamus mazgus.

Nors į vairuotojams kylančius nepatogumus atsižvelgė dar tikrai ne visi, vis daugiau gamintojų leidžia telefoną susieti su automobiliu be jokių laidų. Pavyzdžiui, įsėdus į „Hyundai“ modelį, veikiantį su oficialia gamintojo programėle, išmanusis telefonas automatiškai prisijungs prie automobilio per „Apple Car Play“ arba „Android Auto“ sistemas.

Nebereikia į servisą

Kad ir koks išmanus būtų automobilis, technologijos tobulėja taip sparčiai, kad periodiškai būtina atsinaujinti ir automobilio „smegenims“. Tačiau daugelio markių mėgėjams iki šiol programinės įrangos atnaujinimas kelia galvos skausmą, mat įtemptoje dienotvarkėje reikia rasti laiko užsukti į oficialią gamintojo atstovybę.

JAV elektromobilių kūrėja „Tesla“ ganėtinai seniai suprato, jog automobilio programinė įranga turi atsinaujinti taip pat paprastai, kaip telefono ar kompiuterio. Tuo pačiu keliu žengia vis daugiau gamintojų, pavyzdžiui, jau minėtas „Hyundai“ ar „Jaguar Land Rover“, siūlantys SOTA („Software over the air“) funkciją.

Tad, prireikus atnaujinti programinę įrangą, užtenka spustelėti kelis mygtukus multimedijos ekrane ir luktelėti: visi naujiniai pasieks automobilį nuotoliniu būdu, papildomai nesukant kilometrų ir negaištant laiko servise.

Lyg žaislinis

Dar viena ypatybė gali būti įrašyta į sąrašą tų dalykų, apie kuriuos svajojome vaikystėje: automobiliai gali būti valdomi kaip radijo bangomis veikiantys modeliukai.

Atrodytų, kur tokia funkcija gali praversti? Visgi šiandien, kai stovėjimo vietos vis ankštesnės, kai garažai virsta ir sandėliukais, kai vienintelė laisva stovėjimo vieta tokia siaura, kad į ją įvažiavus nebus įmanoma išlipti, galimybė valdyti automobilį nesėdint prie jo vairo – neįtikėtinai patogi.

Tokią funkciją kai kuriuose savo automobiliuose siūlo Vokietijos „premium“ segmento gamintojas BMW, naudotis ja gali ir dalies naujausių „Hyundai“ modelių vairuotojai.

Nieko nebepaslėpsi

Tarp itin naudingų išmaniųjų automobilio funkcijų – galimybė matyti gausybę transporto priemonės techninių parametrų.

„Rida, tepalų keitimo data, degalų kiekis bake, aušinimo skystis ir dar daugiau visko. Jeigu kažkas kelia įtarimų, visuomet galima pasinaudoti šia diagnostikos galimybe ir įsitikinti, ar visi automobilio mazgai tvarkingi, ar nereikia profesionalų įsikišimo“, – vardija pašnekovė.

Ir ne vien tai. Dalies gamintojų programėlės leidžia išvysti kur kas daugiau duomenų. Pavyzdžiui, visas automobilio keliones, vidutinį greitį jų metu, degalų sąnaudas, maršrutą ir t. t. Išties patogu, jei transporto priemone tenka dalintis ir norisi žinoti, ar automobiliu buvo važiuojama nenusižengiant Kelių eismo taisyklėms.

Sušildyti arba atvėsinti

Paskutinė, septintoji ypač naudinga išmanioji šiuolaikinių automobilių funkcija – galimybė sušildyti arba atvėsinti saloną dar prieš įlipant į transporto priemonę.

Pirmiausia šia funkcija ėmė girtis elektromobilių gamintojai, vėliau – prabangių automobilių segmento atstovai. Dabar ji galima daugybės gamintojų programėlėse. Jose galima nurodyti, kokios temperatūros pageidausite, kuriuo metu ir pan. Šios inovatyvios technologijos leis patirti dar didesnį komfortą bei vairavimo malonumą.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama