Elektronika.lt
 2024 m. spalio 5 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
Spalio 3 d. 17:32
Lietuvio sukurta programėlė „+370“ nemokamai atnaujins Jūsų telefono adresatus vieno mygtuko paspaudimu
Spalio 3 d. 14:38
Skaitmeniniai ženkliukai: iš JAV – į pasaulinę švietimo inovacijų ir verslo praktiką
Spalio 3 d. 11:31
„Garmin“ pristato „Lily 2 Active“ – mažus, stilingus išmaniuosius laikrodžius su integruotu GPS
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Išmanieji namai: padeda taupyti nesukant galvos

Publikuota: 2019-12-02 08:16
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai (reklama)

Vis daugiau šalies gyventojų įsirengia automatiškai reguliuojamas šildymo ir apšvietimo sistemas, o gamintojai siūlo išmaniųjų namų sprendimus, padedančius sutaupyti net iki 40 proc. energijos išteklių. Elektronikos platintojų asociacijos inicijuota gyventojų apklausa atskleidė, kad automatinių namų sistemų populiarumas kasmet auga.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Svajodami apie ateitį, gėrimės pilaičių ar modernių namų vaizdais internete, bet ne visada pastebime, kad jie pastatyti ten, kur šilta ištisus metus. Tuo tarpu Lietuva – kraštas, kur dažniausiai trūksta ir šilumos, ir šviesos. Būtent tai ir kelia daugiausia rūpesčių: mums tai per karšta, tai per vėsu, tai per drėgna ar atvirkščiai, o sąskaitos už elektros energiją ir šildymą kaip nemažėja, taip nemažėja. Nenuostabu, kad vis daugiau šalies gyventojų įsirengia automatiškai reguliuojamas šildymo ir apšvietimo sistemas, o gamintojai siūlo išmaniųjų namų sprendimus, padedančius sutaupyti net iki 40 proc. energijos išteklių.

Šiltas apšvietimas. JUNG nuotr.
JUNG nuotr.

Taupo pinigus ir laiką

Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) inicijuota gyventojų apklausa atskleidė, kad automatinių namų sistemų populiarumas kasmet auga. 39 proc. įsidiegusių išmaniuosius sprendimus namuose apklaustųjų teigė, kad šias sistemas namie turi 1–2 metus, 35 proc. tokias sistemas naudoja 3–5 metus, o 26 proc. – 6 arba daugiau metų. 40 proc. įsidiegusių išmaniuosius sprendimus namuose respondentų teigė, kad tai padeda sutaupyti apie 10–20 proc. šildymo ir elektros sąnaudų, o 19 proc. tvirtino, kad tai taupo laiką.

Namuose įdiegtą automatinę šildymo reguliavimo sistemą turėjo 11 proc. apklaustųjų, automatinę apsaugos sistemą – 7 proc. respondentų, automatiškai reguliuojamą apšvietimą – 6 proc. ir automatiškai reguliuojamą namų klimatą – 5 proc. apklausos dalyvių.

Išmanieji namai – būdas valdyti visą sistemų „žvėryną“

Bemaž nuo pat išmaniųjų sistemų pasirodymo Lietuvoje šioje srityje dirbančios įmonės „Jung Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis atkreipia dėmesį, kad tokios sistemos mūsų šalyje pradėtos diegti 2002–2003-aisiais metais. Kiekvienu atveju tai – jau ne pavienės automatinės sistemos, o visas arba bent kelias namo inžinerines sistemas į vieną visumą jungianti sistema, veikianti sinergiškai – duodanti geresnį rezultatą nei atskirai veikiančios sistemos. Išmaniaisiais namais dar vadinama sistema gali sutaupyt 30–40 proc. energijos name.

„Dažnai priežastis įsidiegti išmanaus namo sistemą yra inžinerinių sistemų ir jų valdymo elementų gausa name – jų perteklius. Atskiri valdymo elementai šildymui, vėdinimui, vėsinimui, šviesai, signalizacijai, muzikai, multimedijai. Neretam kyla noras visą tą „žvėryną“ valdyti patogiai iš vienos sistemos. Dažniausiai tokių rimtų sistemų klientai yra žmonės, besistatantys jau antrą namą, su pirmuoju pasimokę, kiek laiko ir pinigų praranda, kai nėra tokios viską jungiančios išmanios sistemos“, – aiškina R. Skurdenis.

Sprendimų įvairovę lydi mitai

Išmaniųjų namų ekspertas taip pat pripažįsta, kad išmanaus namo sampratą lydi ne vienas mitas. Dauguma jų visiškai nepagristi, o kai kurie gali ir turėti labai realų pagrindą.

Žodžiai „išmanus namas“ esą gali slėpti daugybę labai skirtingo lygio įrangos – privalumai ar trūkumai gali kiekvienu atveju būti labai skirtingi, o visa tai dažnai įvardijama vienodai – išmanaus namo sistema. Neretai sakoma, kad išmaniuosius namus sudėtinga valdyti, reikia didelės, „iš proto vedančios“ priežiūros. Tačiau profesionaliai suprojektuotos ir įdiegtos sistemos tokių trūkumų neturi. Taip pat vis dar gajus mitas, kad įsirengti tokią sistemą labai brangu. Tačiau tai galioja tik tais atvejais, kai klientas nori ypatingų, egzotinių funkcijų ir brangių valdymo ekranų, – sistemos kaina gali sparčiai ūgtelėti.

„Išmaniojo namo sistema pirmiausia tai – komfortas, laiko taupymas ir tiesiog geresnė gyvenimo kokybė. Tą laiką, kurį žmogus skirtų įvairių nesujungtų sistemų studijavimui, valdymui ir derinimui tarpusavyje – jis tiesiog sutaupo, rinkdamasis išmanųjį namą. Dauguma dalykų vyksta automatiškai: žmogus tiesiog patogiai gyvena, nesuka galvos ir dar sutaupo“, – pastebi R. Skurdenis.

Pasak „Jung Vilnius“ vadovo, Lietuvoje didžiausią paklausą turi sistemos, jungiančios klimato kontrolę ir apšvietimą. Įsidiegus tokias sistemas ir komfortas greitai pajuntamas, ir energijos ekonomija akivaizdi.

Grėsmė privatumui

„Išmaniųjų sistemų technologijos vystosi ypač greitai. Priežastis – sistemos vis labiau integruojamos su žmogaus socialine veikla – pavyzdžiui, per balso asistentą gali ir picą užsisakyti, ir šildymo temperatūrą pakeisti. Tokias sistemas darosi vis paprasčiau valdyti. Kita vertus, pastatuose vis daugiau inžinerinių sistemų, vis daugiau ir apšvietimo linijų – žmonėms tampa vis sunkiau šį ūkį suvaldyti be pagalbines išmaniosios sistemos“, – tendencijas augančioje rinkoje pastebi R. Skurdenis.

Jis įvardija ir šios srities iššūkius. Naudodami didžiųjų korporacijų balso asistentus, veikiančius per internetą (yra alternatyvų, veikiančių be interneto) – iš dalies aukojame savo privatumą. Kol kas problema ir tai, kad mažų tautų (kaip lietuvių) kalba tokiose sistemose dar prastai palaikoma.

Paskui pažangą – ypatingos atliekos

„Automatinės namų sistemos šiandien rinkoje yra augantis elektronikos sektorius. Sistemoms tobulėjant, senas keičiant naujomis ar jas integruojant, šių elektronikos sistemų atliekų irgi daugėja. Įvairūs valdymo skydai, pulteliai, kaip ir dujošvytės lemputės ar įvairios kilmės baterijos, yra ypatingos atliekos. Jos nėra tinkamos išmesti nė į vieną tradiciškai daugiabučių kiemuose esančių atliekų rūšiavimo konteinerių, o laikomos netinkamomis sąlygomis gali būti pavojingos ir žmonių sveikatai, ir aplinkai. Tokioms elektronikos atliekoms yra skirtas specialus EPA konteinerių tinklas. Šiuos konteinerius galima rasti mūsų šalies prekybos centruose, elektronika prekiaujančiose parduotuvėse, bibliotekose ir kitur“, – atkreipia dėmesį EPA projektų vadovė Laura Jurevičienė.

Ji taip pat primena, kad stambiagabaritę elektroniką EPA paima nemokamai tiesiai iš namų – tereikia užregistruoti iškvietimą telefonu 8 695 55 111 arba užpildyti formą internete adresu www.epa.lt.

EPA inicijuotą Lietuvos gyventojų tyrimą gyventojų įpročius, naudojant išmaniąsias namų sistemas, atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausta 1010 respondentų.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama