Elektronika.lt
 2024 m. spalio 13 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Spalio 11 d. 18:16
IRT sektorius 2030 m. gali sudaryti 20 proc. Lietuvos BVP
Spalio 11 d. 16:45
„Philips“ pristato du išskirtinius „Evnia“ serijos žaidimų monitorius
Spalio 11 d. 14:26
Verslo gynybai nuo kibernetinių atakų šiandien prireikia viso saugumo centro: jį galima tiesiog išsinuomoti
Spalio 11 d. 12:20
Dirbtinis intelektas ir gerovės valstybė: ar esame pasirengę pokyčiams?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Mokslininkas iš Kipro: alternatyvios energijos ateitis Lietuvoje – biomasė ir hidroelektrinės

Publikuota: 2015-09-09 13:46
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Savo tyrimams Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto laboratorijas (KTU SAF) pasirinkęs mokslininkas iš Kipro Parisas Fokaidesas sako, kad pastatų energetinis efektyvumas pasaulyje pastebimai gerėja. Šiomis tendencijomis turi sekti ir lietuviai, kurie, net ir negalėdami pilnai išnaudoti atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip saulė ar vėjas, privalo daugiau dėmesio skirti energijos alternatyvoms.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Savo tyrimams Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto laboratorijas (KTU SAF) pasirinkęs mokslininkas iš Kipro Parisas Fokaidesas sako, kad pastatų energetinis efektyvumas pasaulyje pastebimai gerėja. Šiomis tendencijomis turi sekti ir lietuviai, kurie, net ir negalėdami pilnai išnaudoti atsinaujinančių šaltinių, tokių kaip saulė ar vėjas, privalo daugiau dėmesio skirti energijos alternatyvoms.

Parisas Fokaidesas

Pirmoji svečio iš Kipro pažintis su Kaunu – pavasarį KTU SAF doktorantams kartu su kolegomis iš Danijos technikos ir Lisabonos universitetų seminare „Ateities statybos ir vidaus aplinka – iššūkiai ir sprendimai“ („Future of the construction and indoor environment – challenges and solutions”) skaitytas paskaitų ciklas.

Seminaro metu su studentais diskutavęs apie jų vykdomus tyrimus ir susipažinęs su puikiomis Universiteto laboratorijomis, Frederiko universiteto mokslininkas nusprendė grįžti į Kauną – šį kartą jis Mikroklimato laboratorijoje atlieka bendrus tyrimus su kolegomis iš KTU Statybos ir architektūros fakulteto.

– Paskaitas skaitote ir dirbate Kipre. Kokius mokslinius tyrimus atliekate KTU ir kas paskatino atvykti būtent į Lietuvą?

– Priežastys, kodėl atvykau į Lietuvą, yra dvi. Pirmoji – glaudus bendradarbiavimas su KTU dėstytojais KTU SAF Pastatų energinių sistemų katedros vedėju Andriumi Jurelioniu ir šio fakulteto prodekane mokslui Lina Šeduikyte, su kuriais susipažinome dalyvaudami tarptautinėje mokslo bendradarbiavimo programoje COST. Kadangi mūsų atliekamų tyrimų sritys labai panašios, radome nemažai bendrų interesų.

Antroji ir pagrindinė priežastis – labai geros ir išskirtinės sąlygos KTU SAF Mikroklimato laboratorijoje. Norint įrodyti mano atliekamų tyrimų rezultatus reikėjo pasinaudoti laboratorijoje esančia izoliuota klimatine kamera, sukuriant tyrime naudojamas sąlygas kontroliuojamoje aplinkoje.

Kartu su A. Jurelioniu ir jo vadovaujama doktorante Laura Gagyte tyrėme visiškai naują metodiką patalpų oro temperatūrai matuoti, pagrįstą infraraudonosios spinduliuotės tyrimais, dar žinomą kaip termovizija. Tai būtų alternatyva oro temperatūros matavimui termoporomis, kuri leistų greitai įvertinti oro temperatūros sluoksniavimąsi patalpose bei kitus šiluminio komforto rodiklius.

– Savo tyrimuose daug dėmesio skiriate pastatų energinio efektyvumo klausimams. Ar manote, kad visuomenė turi pakankamai žinių, kodėl siekiama aukštesnių pastatų energinio efektyvumo rodiklių ir dažniau renkasi šį kriterijų, nei statybos kainą?

– Galiu pasakyti kokia situacija yra Kipre, tačiau nesu tikras kaip procesai vyksta Lietuvoje. Daugiausiai informacijos gyventojai sužino tuomet, kai pradeda domėtis energijos kainomis ir su kuo tai daugiausiai susiję.

Juk Europos Sąjungoje (ES) yra nustatyta, kad jeigu daugiau nei 20 procentų gaunamų pajamų yra išleidžiama apmokėti būsto energetiniam aptarnavimui, tuomet šalis yra laikoma energetiškai skurdžia. Mokesčiai už sunaudojamą energiją sudaro vienas didžiausių išlaidų kasdieniame gyvenime, tad žmonės tikrai domisi kaip šias sąskaitas galima sumažinti.

Pastebiu, kad gyventojai vis dažniau žiūri į ilgalaikę perspektyvą ir skaičiuoja kada atsipirks investuoti pinigai. Energijos taupymas tolygu pinigų taupymui, tad manau, visuomenė jau sėkmingai tuo naudojasi.

– ES direktyvose nurodyta, kad iki 2020-ųjų visi nauji pastatai turi būti beveik nulinio energetinio sunaudojimo. Ar manote, kad tai įmanoma?

– Manau, kad tikrai įmanoma. Žinoma, Kipre tai pasiekti paprasčiau dėl kitokių klimatinių sąlygų nei Lietuvoje. Tačiau ne viskas priklauso tik nuo klimatinių sąlygų, bet ir nuo naudojamų technologijų. Pagrindinis faktorius, kuris nulems mažą energijos sunaudojimą – jos poreikis pastatų šildymui ir šaldymui.

Pavyzdžiui, Kipre svarbiausia sukurti patikimas vėsinimo sistemas, o Lietuvoje – šildymo. Tiesa, Lietuvoje šildymui sunaudojamos energijos kiekis yra dvigubai didesnis, nei Kipre šaldymui. Esu tikras, kad su tinkamai pasirinktomis technologijomis, atitinkamu pastatų dizainu, naudojamomis medžiagomis ir, svarbiausia, – teisingu visuomenės požiūriu, pasiekti numatytus normatyvus nebus labai sunku.

Reikia atkreipti dėmesį, kad pietų šalyse galima žymiai intensyviau naudoti saulės energiją, tačiau lietuviams reiktų daugiau dėmesio skirti biomasės naudojimo galimybėms. Visoms Europos šalims negali būti pritaikytos tos pačios naudojamos priemonės, būtinas skirtingų mokslo sričių atstovų ir inžinierių glaudus bendradarbiavimas bei žmonių informavimas, švietimas šia tema.

– Užsiminėte apie biomasės panaudojimą kaip alternatyvų energijos šaltinį. Kaip tai gali būti pritaikoma Lietuvoje?

– Manau, kad tai vienas iš tinkamiausių alternatyvių energijos šaltinių Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. Vis tik tiek saulės, tiek vėjo energija jūsų šalyje yra labai ribota. Taigi, tinkamiausios investicijos yra į biomasės gamybą ir hidroelektrines.

Platesnės biomasės panaudojimo galimybės yra iššūkis jūsų mokslininkams. Sakau, kad iššūkis, nes skirtingais atvejais jos gamybai sunaudojamas įvairus energijos kiekis ir ji gali tapti visai neefektyvia priemone. Tikiu, kad sėkmingas verslo ir mokslinės bendruomenės bendradarbiavimas gali sukurti labai gerų rezultatų.

Fidroelektrinė

– Kartais tenka išgirsti nuomonių, kad pastato energinio efektyvumo vertinimas yra tik užrašas ant popieriaus, o realybė dažnai skiriasi. Ar manote, kad tai tik mitas ar tenka realiai susidurti su tokiais pavyzdžiais?

– Manau, kad tai tik gandai. Niekada neteko susidurti su tokiu atveju, o svarbiausia, kad pagrindinis įrodymas apie pastato energinį efektyvumą – gaunamos sąskaitos mėnesio pabaigoje. Kuo energijos sunaudojama mažiau, tuo ir sąskaitos mažesnės ir tai yra geriausias įrodymas koks yra statinio energinio efektyvumo klasė.

– Ar ateityje turite daugiau planų atlikti tyrimus Lietuvoje?

– KTU susipažinau su puikiais mokslininkais, su kuriais diskutuojame ir apie ateities projektus. Diskutavome apie galimybes teikti su Pastato informaciniu modeliavimu (angl. Building Information Modeling, BIM) susijusią paraišką „Horizontų 2020“ programoje, inicijuoti naują COST projektą susijusį su pastatų renovacija.

Išties man labai svarbu išlaikyti kontaktus su KTU, nes čia dirba ne tik puikūs savo srities specialistai, bet turite ir puikią infrastruktūrą bei laboratorinę įrangą bandymams atlikti. Jaučiu, kad turime nemažai bendrų tikslų ir mokslinio potencialo, kurį galime sėkmingai išnaudoti.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama