Elektronika.lt
 2024 m. spalio 7 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 6 d. 18:32
„Fintech“ bendrovės – finansų sektoriaus transformacijos priešakyje
Spalio 6 d. 14:20
Moksleiviams – galimybė pasimatuoti verslininko rolę: Lietuvos mokyklose startavo antroji skaitmeninio verslumo programa
Spalio 6 d. 10:42
Lietuviai veržiasi į priekį dvigubų technologijų sektoriuje – lazerinių sprendimų poveikis lyginamas su šviesolaidžio interneto revoliucija
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Naujas įrankis mažesnei ir greitesnei optoelektronikai

Publikuota: 2011-08-30 16:34
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Mėgėjams
Aut. teisės: ©MokslasPlius.lt
Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Pastovus šiuolaikinės elektronikos greičio ir galingumo tobulėjimas gali gretai baigtis, jei nebus rasti nauji keliai, kaip sutalpinti daugiau struktūrinių elementų į mikroskopines dalis. Deja, jau šiuo metu inžinieriai pradeda pasiekti šviesos, kuri naudojama kuriant elektronikos elementus, apibrėžtą ribą. Tačiau, matyt, yra kitas kelias, kuris galbūt leistų peržengti taip vadinamą „difrakcijos ribą“ – tai paviršinių plazmonų panaudojimas.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Pastovus šiuolaikinės elektronikos greičio ir galingumo tobulėjimas gali gretai baigtis, jei nebus rasti nauji keliai, kaip sutalpinti daugiau struktūrinių elementų į mikroskopines dalis. Deja, jau šiuo metu inžinieriai pradeda pasiekti šviesos, kuri naudojama kuriant elektronikos elementus, apibrėžtą ribą. Tačiau, matyt, yra kitas kelias, kuris galbūt leistų peržengti taip vadinamą „difrakcijos ribą“ – tai paviršinių plazmonų panaudojimas.

Šis metodas, aprašytas „Optics Letters“ žurnale, atveria naujas galimybes kuriant mažesnes ir greitesnes komunikacijos sistemas ir optoelektroninius prietaisus. Optoelektroninių prietaisų, naudojamų šiomis dienomis, pavyzdžiais gali būti fotodiodai, naudojami saulės elementuose, integruotos optinės grandinės, sutinkamos ryšiuose. Jie naudojami mobiliuosiuose telefonuose, tiksliau jų kamerose, pačiuose pažangiausiuose pasaulio teleskopų imtuvuose. Sukurtas metodas galėtų būti pritaikytas vykdant chemijos, biologijos ir medicinos tyrimus.

Inovacijos esmė – tai pirmą kartą sukurta galimybė aktyviai valdyti susimaišiusį šviesos ir plazmos srautą, vadinamą plazmoniniu oro spinduliu. Spindulys, paklūstantis elektromagnetizmo dėsniams, keliauja ne tiesia linija, kaip mes esame įpratę galvoti apie šviesos spindulį, tačiau lanku. „Iš pimo žvilgsnio, tai yra keistas dalykas, nes šviesa juda tiesia linija, – paaiškino tyrėjų grupės narys Pengas Žangas (Peng Zhang). – Tai yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės eina iš proto dėl šių įdomiomis savybėmis pasižyminčių spindulių.“

Naujas įrankis mažesnei ir greitesnei optoelektronikai
Paveikslėlyje parodyta, kaip sužadinami ir dinamiškai kontroliuojami plazmoniniai oro spinduliai aukso plėvelės paviršiuje. Naudojama gardelė yra parodyta a) išnašoje. Plazmoninis oro spindulys (parodydas b) išnašoje), generuojamas erdvinio šviesos moduliatoriaus, yra susijęs su paviršiaus plazmoniniais poliaritonais, kurie stebimi mikroskopu. Spindulio valdymas pasiekiamas stebint specialiai moduliatoriuje sukurtus šablonų vaizdus.

Kai spindulys pirmą kartą pasiekia metalo paviršių (paprastai netaisyklingos formos, vadinamą gardeline struktūra), jis sukelia elektronų bangas metalo ir dielektriko sandūroje. Šios bangos, kurias galima nagrinėti kaip virtualias daleles, yra žinomos paviršinių plazmonų poliaritonų pavadinimu. Jos juda iškreipta plazmoninio oro spindulio trajektorija. Panašiai kaip vandenyno bangos judina objektus vandens paviršiuje, taip paviršinių plazmonų poliaritonai gali būti panaudoti metalo paviršiaus savybių valdymui.

Paviršinių plazmonų poliaritonai yra pagrindiniai elementai kuriant bei gaminant optoelektroninius prietaisus. Pagrindinė priežastis, kodėl jie tokie svarbūs, yra susijusi su jų galimybe paveikti įpatingo mažumo objektus, net mažesnius nei apibrėžia difrakcijos riba, tai yra pusė šviesos, kuri sukuria poliaritonus, bangos ilgio.

Tačiau dabartinės sistemos turi didelį trūkumą, kurį reikėjo ištaisyti – reikalinga pastovi nanostruktūra, kuri nukreiptų poliaritonus pageidaujama kryptimi. Toks apribojimas trukdė jų panaudojimą kuriant bei gaminant nanosistemas. Tačiau galėdami valdyti plazmoninį oro spindulį, o tuo pačiu ir paviršinių plazmonų poliaritonus, naujasis pasiūlytas dizainas leidžia valdymą atlikti realiame laike.

„Pademonstravome naują metodą, kuris leidžia valdyti paviršinių plazmonų trajektoriją nenaudojant jokių kreipiančiųjų struktūrų“, – pasakė tyrimų grupės vadovas Ksiangas Žangas (Xiang Zhang). Jo nuomone, kreipiančiosios struktūros nebuvimas yra esminis inovacijos elementas jų pasiūlytame dizaine. Šiuo metu paviršinių plazmonų, sklindančių metalų paviršiumi, valdymui reikalingi įvairūs elementai – bangolaidžiai, lęšiai, spindulių dalintuvai bei reflektoriai. Tokie elementai kuriami arba sudarant struktūras metalo paviršiuje (tai yra gaminant pastovias nanostruktūras), arba patalpinant dielektrikus. Problema, kad šios pastovios kreipiančiosios struktūros negali būti perkonfigūruotos – jei tik jos yra pagamintos, jos negali būti keičiamos realiame laike.

Tačiau, naudodama kompiuteriu valdomą optiką, mokslininkų grupė sukūrė būdą kaip nukreipti ir valdyti spindulį, tiksliai valdant jų trajektoriją į pageidaujamus taškus, esančius optiniame paviršiuje. Dėl savo unikalios lanko formos trajektorijos spindulys gali aplenkti paviršiaus nelygumus bei defektus ar net peršokti kliūtis.

Naujas įrankis mažesnei ir greitesnei optoelektronikai
Keli plazmoninio oro spindulio valdymo realiame laike pavyzdžiai. Kairė pusė atitinka skaitmeninio skaičiavimo duomenis, dešinė pusė – eksperimentinius matavimus. a) ir b) dalyse parodytas spindulio trajektorijos keitimas, c) – kliūties aplenkimas.

„Ši galimybė valdyti spindulį realiame laike yra ypatingai pageidautina, – paaiškino Žigangas Čenas (Zhigang Chen). – Mes galime turėti perkonfigūruojamus optinius sujungimus ypatingo mažumo integruotose fotoninėse grandinėse, kurios yra daugelio didelio greičio skaičiavimo technologijų pagrindas. Spindulio valdymas realiame laike leidžia vykdyti nanodalelių valdymą, reikalingą cheminiuose, medicininiuose ir biologiniuose tyrimuose.“

Plazmoninis oro spindulys, naudojamas nukreipiant plazmonų judėjimą, taip pat išlieka koherentiniu, jis taip pat neišsiskleidžia ir nesideformuoja plazmonams judant iškreivinta trajektorija. Panašiai kaip ir lazerio spindulys, kuris išlieka koherentiniu net ir nukeliavus didelius atstumus. Kurdami plazmoninį oro spindulį, mokslininkai panaudojo lazerio spindulį bei moduliavo jo fazę, arba bangos frontą, naudodami erdvinį šviesos moduliatorių (prietaisą panašų į mažytį skystų kristalų ekraną), valdomą asmeninio kompiuterio. Tolygiai kompiuteryje keisdami specialiai tam sukurtus šablonus, mokslininkai galėjo vykdyti dinaminę spindulio trajektorijų kontrolę realiame laike.

„Šie rezultatai atveria naujas galimybes dinamiškai valdant paviršiumi sklindančios energijos kelius, ir tam nereikia pastovių kreipiančiųjų struktūrų, – paaiškino Pengas Žangas. – Pasiūlyta galimybė gali įkvėpti įvairių sričių mokslininkus kurti naujas technologijas ar prietaisus įvairiems taikymams.“ Pavyzdžiui, nanofotonikoje mokslininkai galėtų kurti rekonfiguruojamus plazmoninius prietaisus ypatingai mažoms integruotoms fotoninėms grandinėms. Biologijoje ir chemijoje mokslininkai galėtų sukurti naujus įrankius, skirtus dinamiškam nanodalelių ir molekulių valdymui, bei gerinant jutiklių darbą.

„Paviršinių plazmonų banginė prigimtis, kai bangos ilgis yra ypatingai mažas, sudaro sąlygas juos panaudoti kaip įrankį ateities litografijoje, – pabrėžė mokslininkų grupės narys Šengas Vangas (Sheng Wang). – Dabar naudojant dinamiškai valdomą plazmoninį oro spindulį, bus galima gauti įpatingai didelės skiriamosios gebos biovaizdus. Pavyzdžiui, aplenkiant kliūtis ir spindulį nukreipiant tiesiai į nagrinėjamo pavyzdžio vietą, bus galima stipriai sumažinti visą foninį triukšmą, o tai leis gauti žymiai tikslesnius vaizdus.“

„Šis metodas galbūt taip pat padrąsins mokslininkus iš kitų sričių vykdyti paviršinių plazmonų valdymą kitose dvimatėse struktūrose, tame tarpe grafene, topologiniuose dielektrikuose ir magnetinėse plėvelėse“, – pasakė kitas tyrime dalyvavęs mokslininkas Jongminas Liu (Yongmin Liu).


MokslasPlius.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama