Elektronika.lt
 2024 m. spalio 5 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Įvykiai, visuomenė
 - Pažintiniai, įdomybės
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 5 d. 18:23
Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?
Spalio 5 d. 14:11
Socialiniai tinklai ir naudotojų privatumas – du tarpusavyje nesuderinami dalykai?
Spalio 5 d. 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
Spalio 4 d. 20:26
Baltijos regione pradėtos didžiausio žemyninėje Europoje baterijų parko statybos
Spalio 4 d. 17:13
Fizikai aptiko naujo tipo gama spindulių blyksnį
Spalio 4 d. 14:48
„Sony“ plečia „LinkBuds“ asortimentą: „LinkBuds Fit“, „LinkBuds Open“ belaidėmis ausinėmis ir „LinkBuds Speaker“ garsiakalbiu
Spalio 4 d. 11:21
Z karta vis labiau rūpinasi savo tėvais: ką atskleidžia stebėjimo programėlių tendencijos?
Spalio 4 d. 08:36
Lietuviai pasauliui pristato naujos kartos šaldomą stalą
Spalio 3 d. 21:31
Naujųjų „Xiaomi“ flagmanų pristatymas Vilniuje įvyko išsyk su pasauline premjera – telefonus technologijų entuziastus kvietė išbandyti išskirtinėmis sąlygomis
Spalio 3 d. 20:25
Vien nuolaidų per „Juodąjį penktadienį“ nebeužtenka: el. prekybininkai vis dažniau atsigręžia į daugiakanalę rinkodarą
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Straipsniai » Elektronika, technika Dalintis | Spausdinti

Startuoja techninių apžiūrų „sufleris“

Publikuota: 2011-02-09 15:08
Tematika: Elektronika, technika
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Prieš dvejus su trupučiu metų oficialiai startavusi kompiuterizuota transporto priemonių nauja Techninės apžiūros informacinė sistema (TAIS) pasipildė keletu naujų galimybių. Vienos jų padės vairuotojams išvengti rūpesčių dėl išsiblaškymo ar užmaršumo. Kitos – apkartins gyvenimą sąmoningai automobilio „sveikata“ nesirūpinantiems veikėjams.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Prieš dvejus su trupučiu metų oficialiai startavusi kompiuterizuota transporto priemonių nauja Techninės apžiūros informacinė sistema (TAIS) pasipildė keletu naujų galimybių. Vienos jų padės vairuotojams išvengti rūpesčių dėl išsiblaškymo ar užmaršumo. Kitos – apkartins gyvenimą sąmoningai automobilio „sveikata“ nesirūpinantiems veikėjams.

Įrankis policininkams

TAIS architektai iš techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ tikina, kad pagaliau ši sistema pradeda funkcionuoti taip, kaip ir buvo tikimasi ją kuriant. Į vieną tinklą sujungus visų techninės apžiūros centrų, Valstybinės kelių inspekcijos, draudikų biuro, „Regitros“ ir kelių policijos duomenų bazes, kokybinis perversmas įvyko ne tik automobilių „sveikatos“ priežiūros srityje. Visos saugiu eismu mūsų šalyje besirūpinančios struktūros gavo naują kontrolės instrumentą.

Startuoja techninių apžiūrų „sufleris“ „Baigėme kurti techninės apžiūros programos modulį, leidžiantį informaciją, sukauptą bendroje duomenų bazėje, pritaikyti kelių policijos patrulių reikmėms. Pareigūnai jau nuo praėjusių metų pabaigos iš mūsų kasdien gauna duomenis apie automobilius, kurių techninės apžiūros galiojimas pasibaigęs prieš 30 dienų. Ši informacija perduodama visiems patrulių ekipažams ir automatiškai atnaujinama jų mašinose esančioje kompiuterinėje įrangoje (23 tarnybiniai automobiliai turi kameras, kurios skenuoja valstybinius numerius). Dabar ši sistema signalizuoja, jeigu transporto sraute fiksuojama mašina su nebegaliojančia technine apžiūra arba neturinti privalomosios civilinės atsakomybės draudimo“, – pasakojo asociacijos „Transeksta“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Glėbus.

Beje, praėjusiais metais policija išaiškino 24 110 transporto priemonių, neperėjusių valstybinės techninės apžiūros, ir 2697 transporto priemones, turinčias gedimų, kuriems esant KET draudžia važiuoti. Tikėtina, kad į tokių mašinų paiešką įkinkius kompiuterinę techniką, frankenšteino DNR turinčių automobilių skaičius keliuose turėtų sumažėti.

Pastaraisiais metais rengiamų „išvažiuojamųjų“ techninės patikros akcijų metu paprastai kaskart konstatuojama, kad absoliuti dauguma ne pirmos jaunystės mašinų turi didesnių ar mažesnių trūkumų. Antai paskutiniosios tokios žvalgybos, įvairiuose Lietuvos rajonuose surengtos pernai lapkritį, ataskaitose liudijama, kad net 79 proc. automobilių, pagamintų iki 2000 m. imtinai, važinėja techniškai netvarkingi.

Spėlionės vietoj faktų

„Transekstos“ direktorius Gintautas Šlėderis atkreipė dėmesį, kad apie maždaug 90–100 tūkst. automobilių techninę būklę galima tik spėlioti. Pagal įrašus Techninės apžiūros informacinėje sistemoje jie turėtų atvykti į TA centrus, tačiau to nepadaro.

„Šią informaciją nuolat atnaujiname siųsdami paklausimus į „Regitrą“, todėl bendras registre esančių automobilių skaičius koreguojamas. Tikėtina, kad realiai šiuo metu eksploatuojama beveik 1,5 mln. mašinų, tačiau galiojančius techninius pasus turi tik apie 1,36 mln. lengvųjų automobilių. Be abejonės, dalis „pradingėlių“ yra parduoti, išregistruoti ir galbūt iškeliavę iš Lietuvos. Tačiau labiau tikėtina, kad didelė jų dalis – beveik 100 tūkst. mašinų – mūsų keliais rieda techniškai nepatikrintos“, – svarstė G. Šlėderis.

Pašnekovas spėjo, kad daugeliu atvejų tokią automobilininkų elgseną lemia sudėtinga finansinė padėtis. Pasak „Transekstos“ direktoriaus, žmonės TA centrus lenkia ne todėl, kad mašinos patikra kainuoja 42 litus, o todėl, kad norint gauti teigiamą kontrolierių išvadą remontui reikia išleisti dešimteriopai didesnes sumas.

Bauda už automobilio eksploatavimą be techninės apžiūros – iki 150 litų. Tikėtina, kad nemaža dalis vairuotojų tikisi nepakliūti į kelių policijos akiratį arba skaičiuoja, kad sumokėti baudą kainuos mažiau, nei remontuoti seną kledarą.

Priminimo funkcija

Važinėjantys tvarkingais automobiliais ir techninės apžiūros terminus tiesiog pražiopsantys nuo kovo 1-osios galės savotiškai apsidrausti nuo tokios nemalonios situacijos.

„Transeksta“ interneto svetainėje bus galima ne tik pasitikrinti visą informaciją apie savo automobilį, kuria disponuoja „Regitra“ ar draudikų biuras, sužinoti ankstesnių techninių apžiūrų istoriją (kada kokie trūkumai buvo užfiksuoti), bet ir užsisakyti priminimą apie TA galiojimo pabaigą.

„Visiems atvykstantiems eilinės TA apžiūros registravimo metu bus siūloma jiems patogia forma – elektroniniu paštu arba SMS žinute – priminti, kada reikėtų susiruošti tokią pat procedūrą atlikti kitą kartą. Tą patį padaryti netrukus galės ir patys vairuotojai, atsivertę mūsų asociacijos interneto svetainę. Tai visiškai nemokama paslauga“, – pasakojo „Transekstos“ direktoriaus pavaduotojas A. Glėbus.

Be to, nuo šio pavasario visi automobilininkai eilinei techninei apžiūrai galės užsiregistruoti internetu – patys pasirinkti sau patogų laiką ir TA stotį. Tai leis išvengti gaišaties stovint eilėse.


Alfa.lt



Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama