Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/91408/nasa-atkure-rysi-su-uz-saules-sistemos-ribu-esanciu-zondu-voyager-1/spausdinti/

NASA atkūrė ryšį su už Saulės sistemos ribų esančiu zondu „Voyager 1“

Publikuota: 2024-04-24 09:24
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pirmą kartą nuo lapkričio mėnesio NASA pasiekė suprantami kosminio aparato „Voyager 1“ duomenys apie jo inžinerinių sistemų būklę. Kitas žingsnis – sudaryti tokias sąlygas, kad erdvėlaivis ir vėl pradėtų siųsti mokslinius duomenis, skelbia NASA.

Dvyniai zondai „Voyager 1“ ir „Voyager 2“ yra toliausiai iki šiol nuo Žemės nutolę žmonių pagaminti kosminiai apartai. Šiuo metu jie yra tarpžvaigždinėje erdvėje.

2023 m. lapkričio 14 d. paaiškėjo, kad „Voyager 1“ nustojo į Žemę siųsti įskaitomus mokslinius ir techninius duomenis (nors jis vis dar veikė normaliai ir priėmė misijos kontrolierių komandas). Kovo mėnesį „Voyager 1“ inžinierių komanda patvirtino, kad problema susijusi su vienu iš trijų erdvėlaivio kompiuterių, vadinamu skrydžio duomenų posisteme (angl. flight data subsystem, FDS). FDS yra atsakinga už mokslinių ir inžinerinių duomenų pakavimą prieš siunčiant juos į Žemę.

Balandžio 18 d. komanda išsiuntė dalį kodo, atsakingo už erdvėlaivio inžinierinių duomenų pakavimą, į naują vietą FDS atmintyje. Radijo signalui pasiekti „Voyager 1“, esantį už daugiau kaip 24 mlrd. km nuo Žemės, prireikė maždaug 22,5 valandos, o dar 22,5 valandos reikėjo, kad signalas grįžtų į Žemę.

Balandžio 20 d. misijos komandą pasiekė „Voyager 1“ signalas, tad pirmą kartą per penkis mėnesius atsirado galimybė patikrinti erdvėlaivio būklę. Per ateinančias savaites komanda mėgins pakoreguoti ir kitas paveiktas FDS programinės įrangos dalis. Tarp jų yra ir tos dalys, kurios turėtų siųsti mokslinius duomenis į Žemę.

Tuo metu „Voyager 1“ brolis dvynys – „Voyager 2“ – ir toliau puikiai veikia.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!