Elektronika.lt
 2024 m. gegužės 10 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Gegužės 10 d. 11:19
Dirbtinis intelektas kūryboje: kaip nustatoma autorystė ir kokie iššūkiai gali kilti
Gegužės 10 d. 08:24
Įgyvendintas autonominės duomenų rinkimo platformos projektas
Gegužės 9 d. 20:25
Naujojo „Volkswagen California“ kemperio premjera – dabar galima rinktis ir iš tinklo įkraunamą hibridą
Gegužės 9 d. 17:38
Ekspertas apie naują dirbtinio intelekto įstatymą: laiku neįvertinus rizikų – grės baudos
Gegužės 9 d. 14:29
Pristatytas „Tinder“ programėlės pokytis leis išvengti ir ypač pavojingų situacijų
Gegužės 9 d. 11:25
Kokia elektrikų ateitis?
Gegužės 9 d. 08:38
Naujausias sukčių įrankis – „FraudGPT“: kaip apsisaugoti
Gegužės 8 d. 20:29
Trys „iPhone“ ir „iPad“ aplikacijų valdymo patarimai
Gegužės 8 d. 17:23
VU mokslininkų tyrimas: kas antras tėvas sukuria vaikui socialinių tinklų paskyras
Gegužės 8 d. 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Reklama
 Vykdomi projektai » Organizaciniai, planavimo Dalintis | Spausdinti

EK politikos pareigūnė dr. Karina Firkavičiūtė: „FOREST 4.0 – svarbus žingsnis pirmyn vystant Lietuvos mokslinius tyrimus bei inovacijas“

Publikuota: 2023-09-07 20:28
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Miškininkystės sektorius Lietuvoje – svarbus ekonomikos ir gamtosaugos sistemų dalyvis, kuris reikalauja inovacijų bei technologijų tobulinimo. Lietuvoje kuriamas išmaniosios miškininkystės kompetencijų centras – žingsnis link investicijų šiai sričiai pritraukimo, verslo partnerysčių ir tarptautinių galimybių, ekonominio augimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Miškininkystės sektorius Lietuvoje – svarbus ekonomikos ir gamtosaugos sistemų dalyvis, kuris reikalauja inovacijų bei technologijų tobulinimo. Lietuvoje kuriamas išmaniosios miškininkystės kompetencijų centras – žingsnis link investicijų šiai sričiai pritraukimo, verslo partnerysčių ir tarptautinių galimybių, ekonominio augimo. „Tokie centrai kaip FOREST 4.0 jau yra Vokietijoje, Švedijoje, Suomijoje, taigi kartu su tokiais partneriais Lietuva galės sklandžiau ir aktyviau vystyti šios srities inovacijas, įsitraukti į mokslinių tyrimų ir inovacijų programas, diskusijas, augti ir stiprėti ekonomiškai“, – įsitikinusi dr. K. Firkavičiūtė.

Karina Firkavičiūtė. Asm. archyvo nuotr.
Karina Firkavičiūtė. Asm. archyvo nuotr.

Sektoriaus skaitmenizavimas – esminis pažangos rodiklis

Finansavimo projektui FOREST 4.0 laimėjimas – vienas ryškiausių Lietuvos pasiekimų, atliepiančių tikslą didinti miškininkystės sektoriaus pridėtinę ekonominę vertę. Jo svarba dar išauga, nes tai yra pirmoji laimėta „Teaming for excellence“ centro kūrimo iniciatyva Lietuvoje, gavusi net 20 mln. Eur finansavimą, bendrai sudėjus ES programos „Horizon Europe“ ir Lietuvos indėlius.

Projekto tikslas – išvystyti kompetencijų centrą miškininkystės ir žiedinės ekonomikos skaitmenizavimo srityje, kuris padėtų spręsti ateities miškų tvarkymo iššūkius, prisidedant prie tvarios ir inovatyvios miškininkystės vystymo.

EK Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinio direktorato atstovė pirmojo FOREST 4.0 partnerių susitikimo metu pateikė svarbią perspektyvą apie projektą, akcentuodama jo reikšmę ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

„Šio kompetencijų centro kūrimas Lietuvoje žymi esminį progresą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje. Tai didelė garbė ir, svarbiausia, pripažinimas, kad Lietuva imasi aktyvaus vaidmens miškininkystės sektoriaus gerinimo ir tvaraus miško tvarkymo srityje. Kitaip tariant, realiais veiksmais šalis atliepia įsipareigojimą bei pastangas skatinti tvarų miškininkystės sektorių, plėtoti inovacijas ir įgalinti modernias technologijas“, – sakė K. Firkavičiūtė.

Europos kontekste projekto įgyvendinimas gali parodyti pavyzdį kitoms šalims ir partnerėms imtis panašių veiksmų kurti ar stiprinti kompetencijų centrus nacionaliniu mastu, prisidedant prie bendros Europos mokslinių tyrimų erdvės plėtros bei darnaus sektorių vystymo.

ES programa itin stiprina šalies konkurencingumą

Anot K. Firkavičiūtės, ES aktyviai remia ir skatina inovacijas, mokslinius tyrimus bei technologijų diegimą visoje Europoje, įskaitant miškininkystės sektorių. Svarbiausia iš šiam tikslui skirtų programų yra „Horizon Europe“, kuri ir finansuoja projektą FOREST 4.0. Siekiant atrasti inovatyvius ir efektyvius sprendimus sudėtingiems iššūkiams spręsti, programa numato tarpdisciplininį ir tarptautinį bendradarbiavimą skatinančias priemones, partnerystes tarp įvairių šalių mokslininkų, verslo ir viešojo sektoriaus. Jos, kaip teigia K. Firkavičiūtė, yra bene esminis ES programos prioritetas.

„Horizon Europe“ – pagrindinis ES mokslo ir inovacijų finansavimo instrumentas. Laimėtas šios programos finansavimas „Teaming for excellence“ kvietime Lietuvai atvėrė galimybę dalyvauti tarptautiniame projekte ir bendradarbiauti su geriausiais pasirinktos srities Europos mokslininkais bei institucijomis. O tai ženkliai prisideda prie šalies mokslinių kompetencijų stiprinimo, tarptautinio tinklo kūrimo, investicijų pritraukimo bei mokslinių tyrimų ir inovacijų potencialo išnaudojimo“, – komentavo K. Firkavičiūtė.

Lietuvoje šis projektas „nusėdo“ labai vaisingoje dirvoje – čia dedama daug pastangų stiprinti mokslinius tyrimus, novatoriškus sprendimus bei verslumo kultūrą miškininkystės sektoriuje.

„Aktyviai įsitraukdamos į dalyvavimą „Horizon Europe“, šalies institucijos demonstruoja ryžtą kurti inovatyvią, žiniomis pagrįstą ekonomiką, kuri tampa konkurencinga tarptautinėje arenoje. Projektas FOREST 4.0 turi daug potencialo jungti mokslinius tyrimus, technologijų inovacijas ir verslo potencialą, siekiant vystyti miškininkystės sektorių ir maksimizuoti rezultatus“, – pabrėžė EK politikos pareigūnė.

Vizija Lietuvai – gerinti savo pozicijas

Apibendrindama įžvalgas apie projektą FOREST 4.0 bei programą „Horizon Europe“, K. Firkavičiūtė pabrėžia viziją Lietuvos ir Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų sričiai.

„Europa nuolat siekia stiprinti mokslinių tyrimų sritį, taip pat daug dėmesio ir lėšų skiriama Europos mokslinių institucijų bei žmonių jose kompetencijų, gebėjimų, bendradarbiavimo skatinimui, ugdymui. „Teaming for excellence“ veikla kaip tik ir yra skirta šių kompetencijų didinimui per naujo (ar atnaujinamo) mokslinių tyrimų centro kūrimą.

Tikimasi, kad tokie centrai ne tik prisidės prie tam tikros mokslo srities augimo, bet kartu paskatins ir administracijos, teisės, vadybos kokybės tobulėjimą šalyje, taip pat aktyvesnį bendradarbiavimą su viešuoju sektoriumi. Tad Lietuvos miškininkystės sektorius gavo dabar nepaprastai plačias galimybes, bet kartu ir užduotis: vystytis, augti, tobulėti, taip skatinant keistis Lietuvą ir bendrąja prasme“, – pasakojo K. Firkavičiūtė.

EK Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktoratas savo veiklą vysto bendradarbiaudamas su ES institucijomis, valstybėmis narėmis ir kitais suinteresuotaisiais subjektais iš mokslo, technologijų, inovacijų sričių. Lietuva, stebėdama, analizuodama ir formuodama šalies pozicijas Europos lygmeniu šiose srityse, siekiant ne tik lygiuotis į labiausiai pažengusias šalis, bet ir tapti viena jų.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama