Elektronika.lt
 2024 m. spalio 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 16 d. 20:24
Mobilūs oro taršos jutikliai Kauno gatvėse: ar žinome, kuo kvėpuojame?
Spalio 16 d. 17:21
Radijas prieš sparčiai populiarėjančias tinklalaides: kuriam atiteks mūsų ausys?
Spalio 16 d. 14:45
Įspūdingas dizainas ir ilgiausias nuvažiuojamas atstumas modelių šeimoje: naujasis „Audi Q6 Sportback e-tron“
Spalio 16 d. 11:10
Gaminančių vartotojų ir energetinių salų metas: kaip dirbtinis intelektas prisidės prie energetikos transformacijos?
Spalio 16 d. 08:25
Susidūrėte su sukčiais ir praradote savo „Gmail“ paskyrą?
Spalio 15 d. 20:35
Pagaliau galite paslėpti savo nuotraukas nuo smalsių akių: ką dar siūlo naujoji „iOS 18“ versija?
Spalio 15 d. 17:50
Tarptautinė elektronikos atliekų diena: ekspertai ragina nustoti mesti elektronikos prietaisus į buitinių atliekų konteinerį
Spalio 15 d. 14:46
Paryžiaus automobilių parodoje – universaliojo elektrinio „Renault 4 E-Tech“ premjera
Spalio 15 d. 11:24
Dirbtinis intelektas švietimo procese: neišnaudotas potencialas ir suvaldomos rizikos
Spalio 15 d. 08:31
VU dėstytojai kuria pokytį – dėl vienos pamokos važiuoja kelis šimtus kilometrų
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Vykdomi projektai » Elektronika, automatika Dalintis | Spausdinti

Mobilūs oro taršos jutikliai Kauno gatvėse: ar žinome, kuo kvėpuojame?

Publikuota: 2024-10-16 20:24
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Dar COVID-19 pandemijos laikais KTU profesoriui kilęs klausimas, kokiu oru mes kvėpuojame, universiteto studentų komandos dėka praėjusį pavasarį virto mobiliu oro taršos ir eismo fiksavimo prietaisu. Pritvirtintas prie vieno iš Kauno autobusų ir dvi savaites fiksavęs oro taršą prototipas, pasak ekspertų, ateityje galėtų tapti nuolatine oro kokybės stebėsenos dalimi ne tik Kaune, bet ir visoje šalyje.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Dar COVID-19 pandemijos laikais KTU profesoriui kilęs klausimas, kokiu oru mes kvėpuojame, universiteto studentų komandos dėka praėjusį pavasarį virto mobiliu oro taršos ir eismo fiksavimo prietaisu. Pritvirtintas prie vieno iš Kauno autobusų ir dvi savaites fiksavęs oro taršą prototipas, pasak ekspertų, ateityje galėtų tapti nuolatine oro kokybės stebėsenos dalimi ne tik Kaune, bet ir visoje šalyje.

KTU komandos kurtas prototipas
KTU komandos kurtas prototipas

Užterštas oras jau seniai nebėra tik diskomfortą sukeliantis veiksnys. Europos aplinkos agentūra dar 2005 metais pradėjo fiksuoti priešlaikinių mirčių skaičių, prie kurių galėjo prisidėti užterštas oras. Nors per penkiolika metų šis rodiklis sumažėjo 41 proc., 2021 m. Europos Sąjungoje (ES) jis vis dar viršijo 253 tūkst., iš kurių daugiau nei 2 tūkst. – Lietuvoje.

Mažesnės nei 2.5 mikrometro skersmens kietosios dalelės (žymimos PM2.5 ) – vienas iš penkių rodiklių, kuriuos Pasaulio sveikatos organizacija nurodo kaip vienus didžiausių oro teršėjų. Šios kietosios dalelės su kiekvienu įkvėpimu patenka į plaučius, kraujotaką ir taip yra išnešiojamos po visą organizmą.

Būtent šias, tūkstantį kartų už grūdą mažesnes, daleles fiksavo Kauno technologijos universiteto (KTU) profesoriaus Dariaus Gailiaus ir keturių elektronikos inžinerijos studentų komandos, bendradarbiaujant su „Kauno autobusais“, sukurtas jutiklio prototipas.

Pigesnė ir efektyvesnė alternatyva

Įprasta manyti, jog pagrindiniai miesto gatvių oro teršėjai – automobilių išmetamos dujos ir pramoninė veikla. Visgi oro taršos, blogo kvapo ar smogo šaltinių gali būti daugiau. Identifikuoti taršos šaltinius ir kaip ta tarša juda galėtų padėti tankus oro kokybės stebėsenos stočių tinklas, tačiau, KTU profesorius pabrėžia, jį įrengti ir prižiūrėti yra brangu ir kol kas mažai realu.

„Problema, kad tokių stočių yra nedaug: Kaune ir Klaipėdoje po 2, Vilniuje – 4, kituose didesniuose miestuose po vieną, mažesniuose – jų iš viso nėra. Būtent todėl ir kilo idėja taršą matuoti judančiais jutikliais“, – pasakoja prof. D. Gailius.

Universitetui bendradarbiaujant su „Kauno autobusais“, studentų komandos sukurtas prototipas balandžio-gegužės mėnesį dvi savaites fiksavo oro taršą mieste. Pasak „Kauno autobusų“ Informacinių technologijų skyriaus vadovo Pauliaus Lengvenio, toks sprendimas fiksuoti oro taršą Lietuvos kontekste yra unikalus, o viešajam transportui tenka itin reikšmingas vaidmuo.

„Nuolatos bendradarbiaujame su universitetais dėl įvairių prietaisų bandymų bei kūrimo. Viešasis transportas nepertraukiamai juda Kauno gatvėmis, todėl yra puiki platforma tokių eksperimentų atlikimui“, – akcentuoja P. Lengvenis.

Sieks didinti visuomenės informuotumą

KTU komanda pasakoja, jog idėją perkelti oro taršos eksperimentą į Kauno gatves paskatino panašūs tyrimai atlikti Ispanijoje ir Šveicarijoje. Būtent pastarosios šalies gamintojų lazerinis kietųjų dalelių jutiklis ir buvo panaudotas KTU studentų sukurtame prietaise.

„Jutiklyje mažu ventiliatoriumi sukuriamas tiriamo oro srautas pro specialią trasą, kuri yra apšviečiama lazerio spinduliu. Šalia esantis spartus šviesos intensyvumo jutiklis registruoja trumpus žybsnius, kai ore esančios mikroskopinės dalelės yra apšviečiamos lazerio spinduliu joms skriejant žinomu greičiu, – pasakoja prof. D. Gailius. – Visi tokie žybtelėjimai yra suskaičiuojami, o pagal žybsnio trukmę nustatomas dalelės dydis. Taip gaunamas dalelių koncentracijos ir jų dydžio vertės.“

Tačiau šis jutiklis – tik viena KTU komandos projekto dalis. Prie jo dirbę KTU studentai pabrėžia, jog pagrindinis šio prietaiso tikslas yra didinti žmonių informuotumą apie juos supantį orą ir jo taršą, t. y. pateikti jutiklio fiksuojamus duomenis plačiajai visuomenei suprantamu ir lengvai prieinamu būdu.

KTU nuotr.
KTU nuotr.

Dvi savaites rinkti duomenys apie tam tikrų Kauno gatvių oro kokybę pavaizduoti KTU studentų sukurtame „karščio“ žemėlapyje, tačiau ateityje, svarsto profesorius, šį prietaisą galima būtų pritaikyti ir oro matavimams transporto viduje, rezultatus vaizduojant autobuse ar troleibuse esančiuose informaciniuose ekranuose.

„Sistemą papildžius kitais jutikliais galima būtų matuoti oro drėgmę, temperatūrą, anglies dioksido koncentraciją transporto viduje. Tai galėtų būti aktualu infekcijų plitimo prevencijai. Pavyzdžiui, gerokai padidėjusi CO2 koncentracija signalizuoja apie nepakankamą ventiliaciją“, – teigia KTU mokslininkas.

Svarbiausi tyrimai ateityje

Vos per tris projekto mėnesius, studentai prisimena, prietaiso prototipą keitę net keliskart – teko pergalvoti prietaiso aprūpinimą energija, korpuso patvarumą, jo tvirtinimą prie autobuso.

„M-Lab“ laboratorijose esantys 3D spausdintuvai suvaidino svarbų vaidmenį mūsų galutinio projekto vizijoje. Panaudojome apie 3 kg medžiagų pradiniam prototipavimui, kadangi mūsų vizija nuolat kito ir reikalavo patvarumo bei atsparumo oro sąlygoms.” – prisimena studentų komandos narys Dovydas Liutkus.

Šio darbo rezultatas – kasmetinėje inovacijų mugėje „Technorama“ pristatytas prototipas, naudojantis ne tik saulės energiją, bet ir akumuliatorių, bei laimėjęs renginio rėmėjų „OIXIO“ ir „Littelfuse“ įsteigtus prizus. Be to, KTU komandos darbas sulaukė ir Kauno miesto savivaldybės dėmesio kaip sprendimas, galintis prisidėti prie miesto oro kokybės gerinimo ir bendrų ES keliamų oro švaros tikslų.

„Mums studentams yra ypač smagu, kai dalykai, prie kurių krapštomės per dienas laboratorijose, yra pastebimi, pagiriami, pripažįstami. Tai įkvepia toliau kurti ir kelti ambicingesnius tikslus“, – pasakoja D. Liutkus.

Kalbėdami apie šio prototipo ateitį KTU studentai ir profesorius išduoda, jog kol kas jo laukia eilė patobulinimų, o tuomet galbūt ir komercializavimo galimybės. „Kauno autobusų“ atstovas P. Lengvenis priduria, jog priminiai rezultatai iš tiesų leido pamatyti tokių tyrimų potencialą, todėl ateityje panašių autobusų, matuojančių oro taršą, Kauno gatvėse galėtų būti ir daugiau.

„Nepertraukiamas taršos ir jo pokyčio stebėjimas visame mieste yra neatsiejama darnaus ir modernaus miesto dalis, todėl patobulintas sprendimas puikiai įsilietų į išmanaus miesto stebėjimą ir vystymą, o viešasis transportas, kaip moderni judanti daviklių platforma, galėtų būti jo dalis“, – teigia P. Lengvenis.

Be to, komanda pabrėžia, jog įdomiausi matavimai laukia žiemą, prasidėjus šildymo sezonui. Šiuo laikotarpiu, tikėtina, žemėlapiai tiesiog raudonuotų nevėjuotomis dienomis, ypač mažesnių miestelių teritorijose, kuriuose nemažai namų ūkių vis dar šildomi kūrenant kietąjį kurą.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama