Elektronika.lt
 2024 m. kovo 28 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 Vykdomi projektaiSąrašas
 - Elektronika, automatika
 - Kompiuterija
 - Telekomunikacijos
 - Organizaciniai
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Kovo 28 d. 20:32
„Elektrum Lietuva“ į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą šiemet investuos 9 mln. eurų
Kovo 28 d. 17:25
NASA „BurstCube“ palydovas paleistas tirti galingiausius sprogimus kosmose
Kovo 28 d. 14:50
„Logitech“ pristato „Signature Slim“ klaviatūrą ir darbo bei gyvenimo derinį prie rašomojo stalo
Kovo 28 d. 11:17
Kaip atrodys mokslai, studijos ir darbas DI eroje: pagrindiniai parodos „Karjera & studijos Lietuvoje“ akcentai
Kovo 28 d. 08:52
Jungikliai pagaminti iš atliekų – naujovė tvariems namams
Kovo 27 d. 20:30
Saulės elektrinė – daugiabučio balkone: ar tai įmanoma Lietuvoje? (1)
Kovo 27 d. 18:19
4 išmanūs sprendimai, leidžiantys efektyviai taupyti elektrą
Kovo 27 d. 16:36
Ekspertė apie dirbtinį intelektą ir darbuotojų produktyvumą: „Svarbu suprasti, jog nėra vieno stebuklingo įrankio, kuris išspręstų visas problemas“
Kovo 27 d. 14:14
„Philips Monitors“ E1 serija turės tris naujus daugiafunkcinius modelius, skirtus hibridiniam ir nuotoliniam darbui
Kovo 27 d. 12:43
Reikalavimas elektrifikuoti penktadalį stovėjimo vietų glumina verslą: nukentės galutiniai vartotojai
FS 22 Tractors
Farming Simulator 19 Mods, FS 22 Maps, FS22 Mods
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS22 Trucks
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
Paskola internetu
Vartojimo paskola, paskola automobiliui, paskola būsto remontui
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS22 Mods
FS22 Harvesters, FS22 Tractors Mods, FS22 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps,
FS22 Harvesters,
FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
Sims 4 Mods
Sims 4 CC Clothes,
Sims 4 Hair CC,
Sims 4 Skill Cheat
Optic sight
Binoculars for hunting elk,
Best compact binoculars,
Riflescope hunting
Reklama
 Vykdomi projektai » Elektronika, automatika Dalintis | Spausdinti

Lietuviška oro baliono misija pavyko geriau nei tikėjosi: suka jau trečią ratą aplink Žemę

Publikuota: 2021-04-19 15:16
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Mėgėjai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klubo kovo 10 dieną Vilniuje paleistas lengvasvoris balionas per kiek mažiau nei mėnesį įveikė du ratus aplink šiaurinį Žemės pusrutulį, įveikdamas daugiau nei 50 000 km. atstumą. Radijo mėgėjų sukonstruotas balionas, kurio krovinys tesveria apie 20 gramų, skrieja beveik nekintančiame 11,5 km aukštyje nešamas aukštuminių vėjo srovių, kurių vidutinis greitis siekia apie 100km/h.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 

Vilniaus universiteto radijo mėgėjų klubo kovo 10 dieną Vilniuje paleistas lengvasvoris balionas per kiek mažiau nei mėnesį įveikė du ratus aplink šiaurinį Žemės pusrutulį, įveikdamas daugiau nei 50 000 km. atstumą. Radijo mėgėjų sukonstruotas balionas, kurio krovinys tesveria apie 20 gramų, skrieja beveik nekintančiame 11,5 km aukštyje nešamas aukštuminių vėjo srovių, kurių vidutinis greitis siekia apie 100km/h.

S. Kareivos iliustr.
S. Kareivos iliustr.

Baliono konstruktorius dr. Simonas Kareiva kartu su kolegomis džiaugiasi misijos sėkme, tačiau neketina sustoti – radijo mėgėjai nekantrauja pradėti kitas, eksperimentines lengvasvorių balionų misijas, o į procesą ketina įtraukti mokyklas, universitetus ir įvairias inovacijas skatinančias organizacijas.

Daugiau nei mėnuo skrydyje

„Šiuo metu keista ir kartu labai netikėta, kad balionas vis dar skrieja aplink Žemės šiaurinį pusrutulį ir greičiausiai įveiks trečią, o gal net ir daugiau ratų. Mūsų lūkesčiai galbūt nėra išpildyti iki galo, kadangi misijos trajektorija labai artima Arkčiai – balionas skrieja sąlyginai šiaurinėje planetos dalyje, aplankydamas tokias vietas kaip Sibiras, Aliaska, Kanada, Grenlandija – o Europą pasiekia dažniausiai ties Norvegijos krantais. Todėl juokiamės, sakydami kad balionas „kerta kampus“, taip šiek tiek trumpindamas savo kelionę“ – sakė Simonas Kareiva.

Anot jo, nors Vilniaus universiteto radijo klubas turi pakankamai išteklių ir idėjų dar bent 4 ar 5 tokių misijų paleidimui, klubo nariai kviečia susidomėjusius moksleivius ir studentus atkartoti tokio tipo projektą savo rankomis. „Mes jau bendraujame su Vilniaus Antakalnio progimnazija, Vilniaus J.Basanavičiaus gimnazija bei progimnazija, planuojame pradėti dirbti su Molėtų ir Suginčių mokyklų mokytojais – norime parodyti moksleiviams, kad yra būdų mokytis smagiai“ – sako S. Kareiva.

Misijos technologija

Lengvasvoris balionas LKB-2 – tai jau nebe pirmasis vilniečių bandymas apskrieti aplink Žemės planetą. Pirmoji misija LKB-1 pakilo skrydžiui dar 2020 metų gruodžio mėnesį – eksperimentinis balionas pakilo į 8 km aukštį ir per kelias dienas nuskriejo iki Estijos, kur pateko į aukštų debesų audrą ir pradingo. Išmoktas pamokas radijo mėgėjai pavertė patobulinimais ir po kelių mėnesių nepalankių žiemiškų orų, antroji misija pakilo užtikrintam skrydžiui, kartu pažymėdama ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo sukaktį.

S. Kareivos iliustr.
S. Kareivos iliustr.

„Skaitytojai domisi, kaip tokia maža mikroschema sugeba perduoti informaciją apie save iš taip toli. Naudojame jau šimtą metų radijo mėgėjų patikrintą trumpų bangų diapazoną, kur sklindant radijo bangoms, Žemės jonosfera suveikia kaip veidrodis, todėl signalas „atspindimas“ už tūkstančių kilometrų. Visame pasaulyje yra tūkstančiai radijo stočių, sugebančių identifikuoti silpnus radijo signalus ir perduoti juos į modernią informacinę sistemą, kurios duomenų bazė kasdien papildoma 2-3 mln įrašų. Šios duomenų bazės pagalba ir sekame baliono kelionę.“ – pasakoja S. Kareiva.

Šiukšlinimas vardan mokslo?

Helio balionus skraidina ne vien radijo mėgėjai. Lietuvos Hidrometeorologijos tarnyba dėl pastaruoju metu sumažėjusio meteorologinės informacijos srauto iš komercinių lėktuvų skrydžių, atnaujino atmosferos zondavimą helio balionais. Šiu zondų veikimo principas yra kiek kitoks negu radijo mėgėjiškų – zondai kyla į daug aukštesnį, apie 30 km aukštį, tam kad surinktų informaciją apie oro sąlygas įvairiuose troposferos bei stratosferos sluoksniuose. Pasiekę maksimalų skrydžio aukštį, balionai sprogsta ir krenta žemyn apie 15m/s greičiu.

Tarnybos atstovai socialiniuose tinkluose dalinasi tokio atmosferos zondavimo techninėmis detalėmis ir sulaukia panašių klausimų kaip ir LKB-2 misijos konstruktoriai, o dažniausiai užduodamas klausimas – ar tokių balionų skrydžiai nekenkia gamtai ir aplinkai.

S. Kareivos iliustr.
S. Kareivos iliustr.

„Palyginus su atmosferos zondais, kurių svoris gali siekti apie 100 gramų, mūsų tiriamųjų skrydžių krovinys nesiekia nei 20 gramų, o ateityje svers juokingai mažai – apie 5 gramus, todėl žalos gamtai sukeliame tikrai minimaliai.“ – tikino S.Kareiva. Kol kas radijo mėgėjų sąskaitoje viso labo tik du tolimųjų skrydžių balionai. Tuo tarpu Lietuvos Hidrometeorologijos Tarnyba planuoja kas naktį zonduoti atmosferą ištisus metus, taip paleisdami daugiau nei 300 meteorologinių zondų.

„Mano pažadas visuomenei lieka galioti. Pažadėjau, kad jei LKB-2 balionas apskries Žemės planetą, pririnksiu patį didžiausią šiukšlių maišą plastiko atliekų iš įvairių Vilniaus parkų ir upės pakrančių. Privalau tik išlaukti, kol pasibaigs saviizoliacija ir šį pažadą ketinu įvykdyti.“ – komentavo S.Kareiva.

Tolimesni eksperimentai

Trečioji lengvasvorio baliono misija iš Vilniaus turėtų pakilti balandžio antroje pusėje, šiek tiek atšilus orams. Šios misijos specifika – visiškai savadarbė baliono konstrukcija, dėl kurios paleidimo kaštai sumažėja iki kelių dešimčių eurų. Tai leistų tokius projektus nesunkiai atkartoti mokyklose ir universitetuose – ypač tais atvejais, kai neformalaus švietimo biudžetas yra minimalus.

Radijo mėgėjai teigia, jog kad sumažinti tokių eksperimentų kaštus iki minimumo, reikalingos tam tikros fizikos, elektronikos žinios, darbo su Arduino mikroprocesoriais patirtis ir be abejo, entuziazmas ir noras tyrinėti. Pasak S. Kareivos, tokie projektai ir yra pats geriausias būdas šių žinių įgyti, todėl tam kad pradėti, pradžiai pakanka tik entuziazmo. Norinčius pakartoti ar prisidėti prie šio projekto, Vilniaus universiteto radijo klubo nariai kviečia sekti skrydžių naujienas socialinėje erdvėje: socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“.




Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti
informaciją su nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
Farming Simulator 2019 Mods, FS22 Mods, FS22 Maps
farmingsimulator19mods.fr
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama