Rinkoje yra daugybė skirtingų kavos aparatų, tačiau tai nėra išmanusis telefonas, kompiuteris ar automobilis – atrasti skirtumų tarp ekonominės klasės ir prabangaus kavos aparato gali būti sudėtinga. Ko gero kiekvienas žinome, kad gerai kavai pasigaminti svarbiausia yra kokybiškos kavos pupelės, o ne mažiau svarbus yra ir vanduo. Lietuvoje turime išties geros kokybės vandenį, todėl šis ingredientas dažnai pamirštamas. Turint puikią, jūsų mėgstamą kavą ir švarų vandenį, kita lemia kavos aparatai, rašoma pranešime.
Asociatyvi nuotr.
Ką gali (ne) kiekvienas kavos aparatas?
Dažniausiai namie yra gaminama įprasta juoda kava arba juoda kava su pienu. Tokią kavą pagaminti gali beveik kiekvienas kavos aparatas, nepriklausomai nuo jo kainos. Tačiau jeigu norėsite latte, cappuccino, macchiato ar kito tipo kavos, kuri paruošiama vieno mygtuko paspaudimu, vertėtų pasvarstyti apie kiek modernesnį įrenginį.
Kavos aparatų gamintojų aukščiausios klasės įrenginiai turi praktiškai kiekvieną galimybę, apie kurią galėtų pasvajoti kavos mėgėjas. Tas papildomas funkcionalumas nėra būtinas visiems, bet gurmanai tikrai pajunta skirtumą pakeitę savo esamą aparatą nauju. Pavyzdžiui, naujausias Miele „kūrinys“, „Miele CoffeeSelect“ leidžia viename aparate nuolat turėti net trijų rūšių kavos pupeles, kurios pritaikytos skirtingos kavos rūšims.
Daugelis aukščiausios klasės įrenginių atsimena skirtingus vartotojus ir jų mėgstamiausias kavas, t.y. kartą nustačius stiprumą, vandens ir pieno kiekį, kaskart pasigaminsite tokią pačią kavą.
Pvz. „Saeco Xelsis“ atsimena net 8 šeimos narius. Premium aparatai turi didelius valdymo ekranėlius, o vieni populiariausių „Jura“ kavos aparatai – detalų meniu lietuvių kalba. Tai naudojimą padaro dar lengvesnį ir intuityvesnį. Visos šios ir daugelis kitų funkcijų suteikia maksimalų komfortą, o tai ir išskiria aukščiausios klasės kavos aparatus.
Brangesnis – savarankiškesnis
Kaip ir visi įrenginiai, kavos aparatai kartais genda. Juos visus reikia prižiūrėti ir valyti, naudoti tam specialias priemones. Tačiau aukštos klasės aparatai beveik visada tarnauja pastebimai ilgiau. Be abejo, tai gali būti netgi labai brangi investicija, tačiau bėgant laikui ji turėtų atsipirkti. Reikėtų nepamiršti visų valymo ir priežiūros procedūrų – be jų neapsieis net ir patys geriausi įrenginiai.
Brangesnius gaminius prižiūrėti gali būti paprasčiau. Ne tik dėl to, kad jie „savarankiškesni“, t.y. reikalauja mažiau jūsų pagalbos. Gera žinia ir ta, kad aukštesnės klasės kavos aparatai patys primena, kada juos būtina išvalyti arba nukalkinti. Visa informacija pateikiama aiškiai ekranėliuose ir vartotojui rodoma visa procedūra, ką po ko daryti.
Smulkmenos, kurios padeda padaryti skanesnę kavą
Kavos aparatai yra ganėtinai sudėtingi prietaisai ir jų viduje yra daugybė įvairiausių komponentų. Kokybiškos dalys nepadės padaryti geros kavos iš prastų pupelių, bet tą subtilų skirtumą pajaustų net ir mažiau patyręs ragautojas.
Visų pirma, brangesni kavos aparatai dažniausiai turi du virintuvus vietoje vieno, kad kavos gaminimo procesas būtų spartesnis. Ir dažniausiai jie yra pagaminti iš vario, o ne iš aliuminio, kaip įprasta pigesniems aparatams. Varis garantuoja stabilesnį vandens temperatūros palaikymą, o tai yra svarbu gerai kavai.
Tobula kava gali būti pagaminama tik turint visus tam reikalingus elementus – švarų, minkštą vandenį, kokybiškas kavos pupeles, bei kavos aparatą, kuris savo ruožtu užtikrina tinkamą temperatūrą, pupelių sumalimą, švarą bei daugelį kitų, tik specialistams žinomų niuansų, kurie leidžia ir namie mėgautis kava, prilygstančia geriausiose kavinėse gaminamai kavai.
Parenge „Topo Centro“ smulkios technikos ekspertė Jūratė Petrovskienė.