Mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“ kartu su danų startuoliu „Plant Jammer“ vasarą pristatė pilotinę dirbtinio intelekto (DI) šefo „Gaminu, neišmetu“ paslaugą. Per nepilną pusmetį šios paslaugos naudotojams įrankis padėjo neišmesti daugiau nei 2 tonų maisto. Anot „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovo Liudviko Aleliūno, prekybos tinklas nuolat siekia paskatinti sveikesnius, tvaresnius ir aplinkai draugiškesnius sprendimus, o pasibaigus didžiosioms metų šventėms maisto atliekų klausimas tampa ypač aktualus.
Neišmetė daugiau nei 2 tonų maisto
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr. |
---|
Prekybos tinklas „Rimi“ jau kurį laiką įgyvendina įvairius sprendimus, padedančius gyventi sveikiau ir patogiau bei leidžiančius tausoti aplinką. Vasarą prekybos tinklas tapo pirmuoju pasaulyje pirkėjams pasiūliusiu dirbtinio intelekto šefo sukurtą paslaugą „Gaminu, neišmetu“.
„Maisto švaistymas – didelė problema, kuri, kaip rodo tendencijos, nuolat didėja. Anksčiau atlikti mūsų tyrimai atskleidė, kad net 90 proc. Baltijos šalių gyventojų išmeta maisto produktus, nes tiesiog nespėja jų suvartoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos ir jie sugenda. Maisto švaistymo problema ypač aktualiu klausimu tampa ir pasibaigus didžiosioms metų šventėms, nes šiuo periodu gaminame daugiau nei įprastai ir lieka daugiau įvairių maisto likučių. Be to, mūsų patirtis rodo, kad sausio ir vasario mėnesiais, pasižadėję keisti savo įpročius ir norėdami maitintis sveikiau, žmonės aktyviau ieško naujų, sveikesnių receptų. Todėl mūsų sukurtas įrankis tampa vis aktualesnis“, – teigia „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas L. Aleliūnas.
Skaičiuojama, kad nuo paslaugos paleidimo „Gaminu, neišmetu“ įrankiu ir jame esančiais receptais vartotojai pasinaudojo daugiau nei 18 tūkstančių kartų. Tai leido panaudoti per 2 tonas maisto, kuris priešingu atveju namuose būtų tiesiog nesuvalgytas ir po kurio laiko išmestas.
„Nors 2 tonos, bendrame Lietuvos maisto švaistymo kontekste, yra nedaug, tačiau didelės problemos retai išsprendžiamos vienu ėjimu. Mūsų sukurtas įrankis – žingsnis atsakingo, tvaraus ir vartotojus įgalinančio maisto vartojimo link. Jis padeda mažinti neigiamą poveikį aplinkai ir mažina maisto švaistymo mastą namuose. „Rimi Baltic“ siekia spręsti ne tik savo aplinkosauginius klausimus, bet ir padėti pirkėjams bei visuomenei įvairiais būdais prisidėti prie šių problemų mažinimo“, – sako L. Aleliūnas.
Jis priduria, kad šiuos rezultatus pavyko apskaičiuoti apytiksliai, remiantis įvairiais tyrimais ir tikimybėmis bei sukurtai programos algoritmais, kurie nuolat tobulinami. „Skaičiuojame, kad 50 proc. patiekalų, kuriuos pasirenka vartotojas „Gaminu, neišmetu“ programėlėje, pagamina iš tikrųjų. Kurdami formules atsižvelgiame ir į pačius ingredientus, jų svorį, o priklausomai nuo ingrediento grupės, paskaičiuojame koeficientą, kuris nusako tikimybę, kiek procentų to produkto žmogus namuose išmestų, jeigu negamintų ir jo nepanaudotų. Nors tai yra tik apytiksliai skaičiavimai, tačiau jie padeda suvokti išvaistomo maisto kiekį ir šios problemos dydį“ – aiškina „Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas.
Populiariausios produktų kategorijos
Įrankis „Gaminu, neišmetu“ padeda žmonėms ne tik išmesti mažiau maisto, bet ir padidinti namuose gaminamų patiekalų įvairovę. Programėlėje tereikia pažymėti turimus maisto produktus, o tuomet virtualus šefas pasiūlo sveikus ir kokybiškus receptus – nuo sriubų ir salotų ar troškinių, iki keptos mėsos, desertų ar vegetariškų bei veganiškų patiekalų.
Anot L. Aleliūno, paslauga padėjo atskleisti, kokie maisto produktai yra populiariausi Lietuvoje tarp įrankio naudotojų. „Daržovių ir vaisių kategorijoje populiariausios yra bulvės, morkos, pomidorai, grybai ir saldžiosios paprikos. Tiesa, vaisiai nėra dažnas patiekalų ingredientas, lietuviai receptuose juos renkasi retai. Tuo tarpu bakalėjos kategorijoje populiariausi yra makaronai, ryžiai ir grikiai. Gamindami namuose lietuviai naudoja ir daug pieno grupės produktų – sviesto, pieno, grietinėlės“, – populiariausias įrankio produktų grupes vardija L. Aleliūnas.
Įrankis leido identifikuoti ir tai, kad lietuviams svarbu maistą pasigaminti kuo paprasčiau ir greičiau. „Vienas dažniausiai pasirenkamų kriterijų – mažiau nei per 20 minučių pagaminami receptai. Taip pat – didelė dalis įrankio naudotojų naudoja filtrus „vegetariškas“ ir „mažai angliavandenių“. Tai leidžia daryti išvadą, kad žmonės ieško sveikesnio ir įvairesnio maisto, pavyzdžiui, net jeigu įprastai valgo gyvulinės kilmės produktus – drąsiau eksperimentuoja su įvairiais produktais ir į savo mitybos racioną nevengia įtraukti daugiau augalinių produktų bei veganiškų ir vegetariškų receptų. Tuo tarpu populiariausios pasaulio virtuvės tarp Lietuvos naudotojų yra Rytų Azijos, Italijos ir Prancūzijos“, – atskleidžia Rimi Baltic“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas L. Aleliūnas.
„Gaminu, neišmetu“ įrankis vystomas bendradarbiaujant su danų startuoliu „Plant Jammer“. Paslauga nemokamai prieinama visų trijų Baltijos šalių gyventojams tiek lietuvių, tiek latvių, tiek estų kalbomis. Planuojama, kad 2022 m. ši paslauga bus toliau tobulinama ir pritaikoma skirtingiems Baltijos šalių gyventojų poreikiams.