Elektronika.lt
 2024 m. spalio 14 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 14 d. 12:25
Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba: etiškas dirbtinio intelekto naudojimas mokslo ir studijų procese – iššūkis, kuriam pasiruošti neturime daug laiko
Spalio 14 d. 10:25
Amžiaus ribos vaikams socialiniuose tinkluose – mitas? Ekspertė atsako, kaip apsaugoti vaikus ir sukurti pasitikėjimu grįstą ryšį
Spalio 14 d. 08:24
Mažesnės išlaidos elektrai: kokie sprendimai gali padėti kontroliuoti sąskaitas?
Spalio 13 d. 18:29
Į ateitį su dirbtiniu intelektu: nauja programa Lietuvos moksleiviams leis paragauti inovacijų kūrėjų duonos
Spalio 13 d. 14:34
Nuo oro taršos stebėjimo iki išmaniojo transporto: „Vilnius Tech“ siekia tapti autonominių sistemų kompetencijų lyderiu
Spalio 13 d. 10:12
„Volkswagen“ pristato naująjį „Tayron“: įspūdinga erdvė ir aukščiausios klasės technologijos
Spalio 12 d. 18:19
Absorbcinis šilumos siurblys: nauda vilniečiams, išskirtinė patirtis – generaliniam rangovui
Spalio 12 d. 14:27
Išmaniųjų telefonų kameros ir belaidžiai dulkių siurbliai: kokios dar technologijos į mūsų kasdienybę „nusileido“ iš kosmoso?
Spalio 12 d. 10:44
„Dacia“ plečia modelių gamą – pristato naujovių kupiną „Bigster“
Spalio 11 d. 20:35
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai   | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Amžiaus ribos vaikams socialiniuose tinkluose – mitas? Ekspertė atsako, kaip apsaugoti vaikus ir sukurti pasitikėjimu grįstą ryšį

Publikuota: 2024-10-14 10:25
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
Amžiaus ribos vaikams socialiniuose tinkluose – mitas? Ekspertė atsako, kaip apsaugoti vaikus ir sukurti pasitikėjimu grįstą ryšį
Asociatyvi DI sugeneruota „Pixabay“ nuotr.

Internete gausu turinio, neskirto vaikams ir paaugliams. Tačiau toks turinys juos vis tiek pasiekia. Nuo nepageidaujamų vaizdų vaikus skiria viso labo vienas paspaudimas. Pavyzdžiui, „Facebook“ trumpo vaizdo įrašo apie kačiukus nuoroda gali atverti visai ne tuos vaizdus, kurių tikėjotės. Geriau su vaikais apie turinį suaugusiesiems kalbėti keliais metais per anksti nei viena diena per vėlai, sako Rasa Jauniškienė, Skaitmeninės etikos centro vadovė. Patarimu, kaip blokuoti žalingas svetaines, dalijasi Justina Antropik, „Tele2“ skaitmeninio turinio vadovė.

2023 m. „Common Sense Media“ tyrimas rodo, kad vidutiniškai 12 m. amžiaus vaikai pradeda susidurti su suaugusiems skirtu turiniu internete. 15 proc. vaikų panašų turinį aptinka būdami 10 m. ar net jaunesni. Tyrimo duomenys atskleidžia, jog pusė vaikų turinį, skirtą suaugusiems, pamatė atsitiktinai, paspaudę nuorodą, kuri juos ten nuvedė.

„Tėčiai ir mamos, norėdami apsaugoti vaikus, kartais atideda pokalbį apie nepatogias temas vėlesniam laikui. Tačiau apie suaugusiems skirtą turinį su vaikais ir paaugliais labai svarbu kalbėtis kuo anksčiau: geriau tai padaryti pora metų per anksti, nei viena diena per vėlai. Pasikalbėkime jautriai su vaikais pirmieji, nesuteikime šios privilegijos industrijos, kuriančios suaugusiems skirtą turinį, atstovams“, – sako R. Jauniškienė.

Amžiaus ribos socialiniuose tinkluose – mitas?

Skaitmeninės etikos centro specialistų teigimu, daug Lietuvos mažamečių turi paskyrų platformose, kurių būtina amžiaus riba yra 13 metų. Anot pašnekovės, kartais vaikai patenka ir į suaugusiems skirtas platformas, kuriose leidžiama platinti ir uždirbti iš mokamo turinio, prenumeratų, tekstinių žinučių ar skambučių su prenumeratoriais.

„Kasmet bendraujame su tūkstančiais vaikų ir paauglių visoje Lietuvoje. Į klausimą, kokį amžių, kurdami paskyras socialinėse platformose, jie yra nurodę, vaikai vardija 20, 46, 35, 18, 60 metų. Jie teigia, kad melagingą amžių nurodo tam, kad galėtų gauti daugiau funkcijų socialiniuose tinkluose“, – sako R. Jauniškienė.

Pasak ekspertės, suaugusiųjų turinio platformos gali įvairiai neigiamai paveikti vaikus ir skatinti elgesį, vedantį į priklausomybę. Pastebima, kad jaunesni nei 18-os metų jauni žmonės, internete parduoda vis daugiau turinio suaugusiesiems, pavyzdžiui siūlo savo nuotraukas mainais už pinigus ir dovanas.

„Kokio bebūtų amžiaus suaugusiems skirto turinio kūrėjai, siekdami atitikti paklausą ir išlaikyti sekėjų dėmesį, dažnai ima kurti vis ekstremalesnį turinį. Kai į tokią veiklą įsisuka vaikai, jie, dažnai patys nesuprasdami, sumoka milžinišką kainą. Kai jų vertė priklauso nuo išvaizdos, tai gali skatinti pernelyg imti rūpintis kūnu kaip pagrindiniu vertės ir pajamų šaltiniu, be to, tai gali neigiamai paveikti savivertę, psichikos sveikatą“, – sako R. Jauniškienė.

Svarbiausia – neteisti

Atvirumas ir nuoširdumas yra pagrindiniai principai bendraujant su vaikais jautriomis temomis. Svarbu domėtis ne tik vaiko kasdienybe, bet ir tuo, kas jam kelia džiaugsmą ar nerimą, kokios platformos jį domina ir ko jis ten išmoksta. Anot R. Jauniškienės, tėvams svarbu patikinti vaiką ir jam pakartoti, kad, nepaisant to, kas benutiktų virtualioje erdvėje, tėvai padės tai išspręsti.

„Verta ieškoti momentų, kurie natūraliai leidžia pradėti jautrius pokalbius su vaiku. Pavyzdžiui, išgirdus dainos žodžius, istoriją televizijoje ar naujienų reportaže. Klauskite atvirų klausimų, kurie skatina diskusiją, svarbu vaiko netardyti. Jei nejauku kalbėti apie pornografiją, aptarkite seksualizavimą medijoje – TV laidose, filmuose, reklamose“, – kviečia pašnekovė.

Interneto išvalyti neįmanoma, bet blokuoti svetaines – galima

Justina Antropik, „Tele2“ skaitmeninio turinio vadovė, sako, kad suaugusiųjų turinio platformos išliks skaitmeninio pasaulio dalimi. Ji akcentuoja, kad tėvai turi būti informuoti, kaip šnekėtis su atžalomis, o šalia to – pasiremti visomis techninėmis priemonėmis, kad apsaugotų vaikus nuo žalingo turinio.

„Interneto išvalyti neįmanoma. Suaugusiesiems skirto turinio platformos rasis ir toliau. Nors istorija rodo, kad kai kurios dėl savo neigiamo poveikio bus uždarytos, svarbu įgalinti įrankius, kurie padeda apsaugoti nepilnamečius nuo nepageidaujamo turinio“, – teigia J. Antropik.

Nuo 2021 m. „Tele2“ vaikų išnaudojimą vaizduojančių svetainių blokavimo procesą vykdo automatiškai ir įgyvendina projektą „Project Arachnid“, kuris klasifikuoja ir blokuoja seksualinio pobūdžio svetaines.

J. Antropik teigimu, projekte „Arachnid“ nenaudojama veido atpažinimo technologija. Vietoje to, veikia „hashing“ technologija, kuri padeda palyginti konkretų vaizdą ar vaizdo įrašą su jau žinomų kenksmingų svetainių duomenų baze. Šis įrankis leidžia greitai aptikti nepageidaujamą turinį ir pasiūlo veiksmus, kaip sustabdyti jo platinimą. Sistemą dar labiau sustiprina bendradarbiavimas su įvairiomis vaikų apsaugos organizacijomis visame pasaulyje.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Amžiaus ribos vaikams socialiniuose tinkluose – mitas? Ekspertė atsako, kaip apsaugoti vaikus ir sukurti pasitikėjimu grįstą ryšį

Internete gausu turinio, neskirto vaikams ir paaugliams. Tačiau toks turinys juos vis tiek pasiekia. Nuo nepageidaujamų vaizdų vaikus skiria viso labo vienas paspaudimas. Geriau su vaikais apie turinį suaugusiesiems kalbėti keliais metais per anksti nei viena diena per vėlai.

Įmonės „nulaužiamos“ per žmones: kaip darbuotojus paversti svarbiausiu ginklu prieš kibernetines atakas?

Nors kibernetinių atakų skaičius Šiaurės Europoje nuo pernai išaugo beveik penkis kartus, jas atremti 2024 metų pradžioje buvo pasirengęs tik trečdalis įmonių. pagrindine verslų silpnąja grandimi išlieka darbuotojai, kurie dažnai neturi pakankamai žinių ir sąlygų pasipriešinti programišių puolimui. Penki patarimai, kaip kibernetinį saugumą stiprinti keičiant organizacijos vidinę kultūrą.

Trys būdai perduoti „iPhone“ ar „iPad“ ekrano vaizdą į „Mac“

„Apple“ sukurta ekosistema leidžia vieniems jos įrenginiams patogiai papildyti kitų galimybes bei dirbti kartu. Viena tokių ekosistemos suteikiamų galimybių yra „iPhone“ ir „iPad“ ekrano vaizdo transliavimas į „Mac“.

2024-09-23 08:22
Šimtai „Android“ programėlių slepia pavojingą virusą: kaip atpažinti grėsmę?
2024-09-22 16:23
Sukčiai taikosi į įmones – kodėl nuo žmogiškų klaidų neapsaugos net ir geriausios kompiuterinės sistemos?
2024-09-07 09:46
Kaip atnaujinti „iPhone“, „iPad“ arba „iPod touch“ naudojant „Finder“
2024-09-02 08:53
Finansiniai sukčiai turtėja iš lietuvių kišenės: kaip apsaugoti savo duomenis?
2024-08-29 09:29
Gautas laiškas tikrai nuo bendradarbio? Sukčiai nusitaikė ir į jūsų darbinį el. paštą
2024-08-27 09:32
Nustokite naudoti tuos pačius trumpus slaptažodžius (1)
2024-08-12 08:21
Kaip „macOS Sonoma“ pakeisti įspėjimų signalo garsumą
2024-07-29 20:37
Kaip sumažinti CAPTCHA reikalavimų kiekį naršant internete ar aplikacijose „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“
2024-07-29 08:37
Senjorų kibernetinio saugumo maldelė: neatskambinti nepažįstamiems ir nerašyti slaptažodžių ant lapo
2024-07-27 13:23
Milijonus visame pasaulyje paveikęs didžiausias IT sutrikimas: yra bent 5 pamokos (1)
2024-07-25 08:26
Sukčiai – grėsmė galinti vienu mygtuko paspaudimu iššluoti tūkstančius eurų
2024-07-24 17:08
Ištuštinta banko sąskaita – ne vienintelis praradimas prisijungus prie nesaugaus Wi-Fi
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama