Elektronika.lt
 2024 m. liepos 6 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Liepos 5 d. 20:32
Buitinis elektros lizdas ar stotelė: kuris elektromobilio įkrovimo būdas taupo daugiausia laiko ir pinigų
Liepos 5 d. 18:40
Abu Dabis – saugiausias pasaulio miestas, kuriame žmones prižiūri dirbtinis intelektas
Liepos 5 d. 16:29
Skaitmeninę atskirtį patiriantiems gyventojams – galimybė tobulinti skaitmeninius įgūdžius
Liepos 5 d. 14:14
Pristatomas naujasis „Defender OCTA“: išskirtinės savybės tiek kelyje, tiek bekelėje
Liepos 5 d. 12:32
Tyrimas: trečdalį vairuojančių gyventojų nuo elektromobilio įsigijimo stabdo įkrovimo infrastruktūros trūkumas (1)
Liepos 5 d. 10:08
Išmanūs namai – ne tik patogesni, bet ir kur kas saugesni
Liepos 5 d. 08:39
Kaip apsaugoti savo slaptažodžius?
Liepos 4 d. 20:22
Kelio apšvietimo sprendimams naudos žaliąją energiją
Liepos 4 d. 18:28
Autonominių sunkvežimių Europos keliuose tikimasi 2030-aisiais
Liepos 4 d. 16:41
Patarimai norintiems įsirengti elektromobilių įkrovimo stotelę
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps, FS22 Harvesters, FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
BeamNG Mods
BeamNG Cars, BeamNG Trucks, BeamNG Maps
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Po darbostogų – nemalonus siurprizas: kaip išvykoje „nepraatostogauti“ jautrių įmonės duomenų?

Publikuota: 2024-07-03 14:29
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Už lango šviečiant vasaros saulei, ne retas susigundo nuotolinio darbo galimybėmis ir persikelia dirbti arčiau gamtos. Deja, į kelionę pasiimdami darbo kompiuterį, dirbantieji dažnai biure „pamiršta“ elementarias kibernetinio saugumo praktikas, taip save ir savo darbovietę paversdami lengvu grobiu programšiams. „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro ekspertai įsitikinę, kad to išvengti tikrai įmanoma ir pateikia penkis saugių darbostogų patarimus.

Po darbostogų – nemalonus siurprizas: kaip išvykoje „nepraatostogauti“ jautrių įmonės duomenų?

„Kol šildomės paplūdimyje, kibernetiniai nusikaltėliai raitojasi rankoves ir laukia menkiausios mūsų klaidos. Ištuštėję biurai ir atostogų nuotaikų išblaškytas aukų budrumas jiems yra pats palankiausias metas. Dėl šios priežasties svarbu nepatingėti pasirūpinti saugiu Wi-Fi ryšiu, apsisaugoti nuo nekviestų „Zoom“ konferencijų svečių ir įdėmiai skaityti kiekvieną gautą elektroninį laišką. Taip pat apie savo išvykimą dirbti kitur nereikėtų per daug skelbti socialiniuose tinkluose, nes programišiams tai gali suveikti kaip komanda pulti“, – teigia „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis.

Darbo įrenginiai egzistuoja ne be reikalo

Vykstant į kelionę, visada norisi pasiimti kaip įmanoma mažiau daiktų, tad pora kompiuterių ir telefonų gali pasirodyti kaip perteklinis bagažas. Dėl to greičiausiai ne vienam yra kilusi pagunda per darbostogas padirbėti su asmeniniu prietaisu.

„Darbo kompiuteriai įprastai yra prižiūrimi įmonės IT skyriaus darbuotojų, todėl turi įdiegtas ugniasienes, antivirusines programas ir griežtus prieigos nustatymus. Tad įvykus tokio įrenginio atakai, ji būtų laiku pastebėta ir suvaldyta, išvengiant liūdnų pasekmių. Be to, organizacijos įprastai naudoja duomenų šifravimą, kuris apsaugotų jautrią įmonės informaciją, jei kompiuteris netyčia pasimestų ar būtų pavogtas. Asmeniniame prietaise šie apsaugos mechanizmai dažniausiai nebūna įjungti, tad reikėtų pasirūpinti, kad dirbant būtų įjungta ugniasienė, kuri neleistų jungtis prie kompiuterio“, – aiškina D. Povilaitis.

Venkite viešų Wi-Fi tinklų

Išpopuliarėjus nuotoliniam darbui, žmonės darbo kompiuterį įprato naudoti iki tol neįprastose vietose – stilingose kavinėse, oro uostuose ir net egzotinių šalių paplūdimiuose. Tačiau pasikeitusios darbo erdvės kelia ir tam tikrų naujų rizikų, kadangi dalis darbuotojų susigundo galimybe prisijungti prie nesaugaus Wi-Fi tinklo.

Specialistas akcentuoja, kad nemokami ir neapsaugoti Wi-Fi tinklai pastaraisiais metais tapo populiariu programišių taikiniu, kadangi jų spragos leidžia perimti jais keliaujantį interneto srautą, net ir neturint sudėtingos įrangos. Paprasčiau tariant, per nesaugų W-Fi tinklą jungiantis prie elektroninio pašto dėžutės, projektų valdymo sistemos ar debesijos talpyklos, į nusikaltėlių rankas gali patekti prisijungimo duomenys, susirašinėjimai ir kitas jautrus organizacijos turinys.

Dėl šios priežasties viešose erdvėse rekomenduojama išmaniajame telefone aktyvuoti mobiliosios saitvietės funkcionalumą ir taip naudoti mobilųjį internetą, o neturint tokios galimybės – įsidiegti kurią nors iš VPN programų, kurios užšifruoja įrenginio interneto srautą ir taip apsaugo nuo duomenų vagystės

Neleiskite į vaizdo konferencijas jungtis nepažįstamiesiems

Išvykus darbostogų, vaizdo konferencijos yra pagrindinė priemonė palaikyti ryšį su klientais ir biure dirbti likusiais kolegomis. Tačiau mažai kas susimąsto, kad jos taip pat gali tapti kibernetinių nusikaltėlių taikiniu. Pastaraisiais metais pasaulyje fiksuojama vis daugiau „Zoombombingo“ atakų, kai į įmonių vidinius vaizdo skambučius nepastebimai prisijungia nekviesti informacijos nutekinimo paskatų turintys asmenys.

„Norint nuo to apsisaugoti, vartotojai turėtų sukonfigūruoti autentifikacijos profilius, kurie prie konferencijos leistų prisijungti tik organizacijai priklausantiems asmenims. Taip pat asmeninius konferencijų prisijungimo kodus rekomenduojama keisti unikaliais kiekvienam skambučiui, o prasidėjus susitikimui, reikėtų nepamiršti išjungti galimybę prie jo prisijungti naujiems dalyviams“, – įspėja ekspertas.

Apie darbostogas skelbkite tik po jų pabaigos

Leidusis į egzotišką šalį su visu kolektyvu, labai sunku atsispirti pagundai tuo pasidalinti socialiniuose tinkluose. Ilgą laiką į jūsų įmonę besitaikiusiems programišiams ši informacija suveikia kaip žalia šviesa pulti, o darbostogų vaizdai jiems dar ir gali suteikti atakai naudingos informacijos.

Iš pirmo žvilgsnio nekaltuose palmių ir baseinų nuotraukose piktavaliai gali įžiūrėti, kokiu kompiuteriu ir kokia programine įranga naudojatės, kokie kolektyvo nariai šiuo metu yra išvažiavę ir kur leidžiate darbostogų dienas. Toks duomenų kiekis padeda sukurti pakankamai sofistikuotas fišingo atakas, kai bandoma išnaudoti sumažėjusį budrumo lygį ir apgaulingu elektroniniu laišku įtikinti apie būtinybę pasikeisti kurios nors darbinės programos prisijungimus. Taigi, kibernetinio saugumo požiūriu saugiausias sprendimas – darbostogų įspūdžiais pasidalinti tik joms pasibaigus.

Naudokite papildomą apsaugą

Net jei kiek atsipalaidavę užkibsite ant kibernetinių sukčių fišingo kabliuko, iš balos galite išlipti sąlyginai sausi, jei prisijungimus prie darbinių paslaugų sustiprinsite dviejų žingsnių identifikavimu (2FA). Būtinybė naujo prisijungimo metu suvesti SMS žinute gautą ar specialios programėlės sugeneruotą kodą neleis aferistui prisijungti prie jautrių darbovietės sistemų, net jei jam bus pavykę iš jūsų pavogti prisijungimo vardą ir slaptažodį.

„Dar geresnės papildomos apsaugos alternatyva yra vis labiau populiarėjantys slaptarakčiai (angl. passkeys). Pastarieji įprastus slaptažodžius pakeičia pirštų antspaudo ar veido nuskaitymu išmaniajame, taip išlaisvindami mus nuo ilgų ir sunkiai įsimenamų simbolių sekų įsiminimo. Kadangi kiekvienąkart prisijungiant mūsų telefonas sugeneruoja naują kriptografinį raktą, tradicinis slaptažodis tampa nebereikalingas ir net per didžiausią neatidumą jo neįmanoma perduoti į sukčių rankas. Slaptarakčio funkcionalumą jau siūlo „Google Workspace“, „Microsoft 365“ ir daug kitų populiarių paslaugų“, – pasakoja „Telia“ kibernetinio saugumo ekspertas.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip apsaugoti savo slaptažodžius?

Nuotraukos, dokumentai, elektroniniai laiškai, žinutės ir banko duomenys – būtų galima vardinti ir toliau, ką laikome savo kompiuteriuose ir asmeninėse paskyrose socialiniuose tinkluose, tačiau jei visi šie duomenys taptų prieinami sukčiams, patirtume įvairią žalą.

Atsakė keliautojams: kodėl negalima naudoti viešų „Wi-Fi“ tinklų?

Nuotraukos ir vaizdo įrašai socialiniuose tinkluose, skambučiai su šeimos nariais, lankytinų vietų paieškos ir po nepažįstamas gatves vedžiojantys žemėlapiai – akivaizdu, kad be interneto išmaniajame telefone kelionės užsienyje jau nebeįsivaizduojamos. Tačiau ar internetu keliaudami tikrai naudojatės atsakingai?

Po darbostogų – nemalonus siurprizas: kaip išvykoje „nepraatostogauti“ jautrių įmonės duomenų?

Už lango šviečiant vasaros saulei, ne retas susigundo nuotolinio darbo galimybėmis ir persikelia dirbti arčiau gamtos. Deja, į kelionę pasiimdami darbo kompiuterį, dirbantieji dažnai biure „pamiršta“ elementarias kibernetinio saugumo praktikas, taip save ir savo darbovietę paversdami lengvu grobiu programšiams.

2024-07-02 14:45
Dirbtinio intelekto grėsmės: kaip apsisaugoti nuo modernių kibernetinių atakų?
2024-07-02 10:22
„QR“ kodai pakeičia net ir kavinių meniu: ekspertas įvardijo, kodėl ne viską reikėtų skenuoti
2024-06-30 17:12
Kaip atstatyti ar atgaivinti su „Mac Configurator“
2024-06-25 08:26
Duomenų nutekėjimo atvejai nesiliauja: saugumo ekspertai pataria, kaip apsaugoti savo duomenis
2024-06-23 17:42
Budrumą svarbu išlaikyti ir ieškant darbo: sukčiai apsimeta darbdaviais
2024-06-14 20:16
Internete galima rasti net ir jūsų adresą: kaip ištrinti savo asmeninius duomenis iš „Google“ paieškos rezultatų?
2024-06-10 08:44
Kaip „Mac“ kompiuterį paruošti pardavimui ar prieš atiduodant kitam naudotojui
2024-05-30 17:46
Visame pasaulyje pastebėta sutrikusi „YouTube“ veikla: paaiškino, kodėl daliai žmonių platforma nebeveiks
2024-05-21 20:41
Kaip efektyviai blokuoti reklamas „macOS“, „Linux“ ir „Windows“
2024-05-20 20:37
Technologijų milžinės pataria: kaip verslui nepadaryti klaidų ruošiantis TIS2 direktyvai?
2024-05-08 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
2024-05-06 08:22
Dažnas slaptažodžių keitimas ne visada padeda: 7 eksperto patarimai, kaip apsaugoti savo duomenis
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama