Elektronika.lt
 2024 m. liepos 4 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Liepos 4 d. 16:41
Patarimai norintiems įsirengti elektromobilių įkrovimo stotelę
Liepos 4 d. 14:24
Išleiskite vaiką į vasaros stovyklą be nerimo: išmanios technologijos jo priežiūrai per atstumą
Liepos 4 d. 12:42
Kenijoje 3D spausdintuvu spausdinami namai
Liepos 4 d. 10:23
Per 40 institucijų Lietuvoje naudosis nauja plagiato aptikimo sistema – galės aptikti ir DI pėdsakus
Liepos 4 d. 08:20
Renkamės protingų namų sistemą KNX. Į ką atkreipti dėmesį?
Liepos 3 d. 19:26
„Telia“ – tarp pirmųjų išbandžiusiųjų „Microsoft 365 Copilot“: pirminį susižavėjimą DI asistentu keitė praktiškos išvados
Liepos 3 d. 16:16
Atsakė keliautojams: kodėl negalima naudoti viešų „Wi-Fi“ tinklų?
Liepos 3 d. 14:29
Po darbostogų – nemalonus siurprizas: kaip išvykoje „nepraatostogauti“ jautrių įmonės duomenų?
Liepos 3 d. 12:26
Programinė įranga – kaip paslauga: ką apie sparčiai populiarėjantį modelį sako tarptautinė mokesčių teisė
Liepos 3 d. 10:29
Užtikrintas pranašumas su naujuoju „AOC GAMING C27G4ZXE“ monitoriumi
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
FS22 Mods
FS22 Maps, FS22 Harvesters, FS22 Tractors
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
BeamNG Mods
BeamNG Cars, BeamNG Trucks, BeamNG Maps
Reklama
 Patarimai » Operacinės sistemos ir tinklai Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Duomenų nutekėjimo atvejai nesiliauja: saugumo ekspertai pataria, kaip apsaugoti savo duomenis

Publikuota: 2024-06-25 08:26
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Lietuvoje pranešama apie naujus jautrių gyventojų duomenų nutekėjimo atvejus. Nesaugi gali būti tiek žmonių finansinė, tiek kita asmeninė informacija. Anot Manto Užupio, „Tele2“ IT saugumo vadovo, tokiems atvejams kartojantis, ypač svarbu pasirūpinti savo internetinių paskyrų – el. pašto, internetinės bankininkystės, socialinių tinklų ir kitų – slaptažodžių saugumu. Ekspertas priduria, kad yra būdų patikrinti, ar jūsų duomenys jau buvo nutekinti – jei taip atsitiko, būtina imtis kelių veiksmų.

Asociatyvi „Unsplash“ nuotrauka
Asociatyvi „Unsplash“ nuotrauka

Daugelio slaptažodžiai – per trumpi

Plintant ir tobulėjant būdams pasisavinti duomenis, M. Užupis ragina gyventojus reguliariai atsinaujinti visus slaptažodžius. Paskyrose saugoma informacija, pakliuvusi nusikaltėliams į rankas, gali lemti net prarastus pinigus ar jautrių duomenų nutekinimą. Ekspertas siūlo vietoje įprastų slaptažodžių naudoti slaptas frazes (angl. „passphrase“), kurios yra sunkiau įveikiamos įsibrovėliams.

„Siekiant maksimalios savo asmens duomenų ir kitos jautrios informacijos apsaugos, svarbu žinoti pagrindines taisykles. Įprastai slaptažodį sudaro 8–10 simbolių. Vis dėlto, geriau kurti kiek ilgesnius – bent 14 simbolių turinčius – slaptažodžius ir į juos įtraukti atsitiktinį didžiųjų ir mažųjų raidžių, skaičių ir specialiųjų ženklų derinį. Taip slaptažodį „nulaužti“ bus gerokai sudėtingiau“, – sako M. Užupis.

Slapta frazė yra žodžių, sudarančių įsimintiną frazę, derinys. Slaptas frazes dažniausiai sudaro daugiau nei 14 simbolių. Ilgesni žodžiai ar frazės yra atsparesni tokioms atakoms, kai užpuolikai bando nulaužti slaptažodžius bandydami įvairias kombinacijas.

Anot „Tele2“ IT saugumo eksperto, kuriant slaptą frazę reikėtų vengti bendrinių posakių, frazių ar dainų žodžių, kuriuos gali žinoti ir kiti žmonės, patartina naudoti daugiau beprasmiškų, išgalvotų žodžių, bet įsitikinti, kad galėsite juos įsiminti. Kiekvienai paskyrai būtina naudoti skirtingą frazę ir slaptažodį atnaujinti kas kelis mėnesius.

Pasitikrinkite, ar jau nukentėjote

Jei turite įtarimų, kad jūsų paskyra galėjo būti pažeista, šią informaciją galite pasitikrinti specialiais įrankiais.

„Nutekinti duomenys, pavyzdžiui, el. pašto adresai ir slaptažodžiai, yra patalpinami specialiose duomenų bazėse, iš kurių juos gali nusipirkti nusikaltėliai. Tačiau šias duomenų bazes gali patikrinti ir tam tikri įrankiai, kurie aptinka, ar jūsų duomenys jau atsidūrė nesaugiose rankose“, – teigia M. Užupis.

Vienas tokių – lietuvių bendrovės „Cybernews“ sukurtas įrankis, kuriame galima suvesti savo el. paštą ar telefono numerį ir pasitikrinti, ar paskyra yra saugi. Įrankis atskleidžia, kiek kartų jūsų paskyra buvo pažeista ir kokie interneto domenai galėjo nutekinti jūsų duomenis. Vis dėlto, tokie įrankiai nebūtinai parodo, ar jūsų slaptažodis nėra pavogtas, tad bet kuriuo atveju reikėtų likti budriems.

Pasak M. Užupio, tai, kad jūsų slaptažodis buvo nutekintas, nėra pasaulio pabaiga. Tačiau jei tą patį slaptažodį naudojate ir kitose paskyrose, reikėtų sunerimti – juo gali būti bandoma pasinaudoti pakartotinai.

„Jei gavote atsakymą, kad jūsų paskyra buvo pažeista, pirmas ir svarbiausias žingsnis yra pakeisti tos paskyros slaptažodį. Jei naudojote tą patį slaptažodį keliose paskyrose – jį reikia nedelsiant pakeisti. Taip sukčiai nebegalės prisijungti ir naudotis jūsų duomenimis. Patartina pasidomėti ir papildoma paskyrų apsauga, pavyzdžiui, aktyvuoti dviejų žingsnių autentifikavimą“, – pataria ekspertas.

Naudokite slaptažodžių tvarkyklę

„Galima sakyti, kad saugiausias būdas saugoti slaptažodžius – juos visus įsiminti. Žinoma, jei neturite beprotiškai geros atminties, tai yra beveik neįmanoma, todėl geriausia šį darbą patikėti slaptažodžių tvarkyklėms. Šis išmanus įrankis ne tik suteikia patogumo, bet ir padeda sukurti geresnius slaptažodžius“, – sako M. Užupis.

Pasak jo, dauguma interneto naršyklių siūlo bent elementarią slaptažodžių tvarkyklę – vietą, kur saugomi visi naudotojo slaptažodžiai. Dažniausiai tokios naršyklės, kaip „Google Chrome“ ar „Mozilla Firefox“ , paklausia, ar jums reikėtų išsaugoti slaptažodį naujai kuriamai paskyrai. Tiesa, ne visos jos užtikrina pakankamą naudotojo apsaugą, tad geriau išbandyti specialias tvarkykles.

M. Užupis sako, kad dauguma slaptažodžių tvarkyklių siūlo tą pačią pagrindinę funkciją – saugo visose paskyrose esančius slaptažodžius ir pasiūlo sugeneruotus saugius slaptažodžius. Tvarkyklės veikia kaip darbalaukio programos, taip pat vos keliais žingsniais įdiegiami naršyklių plėtiniai, o išmaniuosiuose telefonuose reikia parsisiųsti specialias programėles.

Naršant internete ir prisijungiant prie paskyrų, daugelis tvarkyklių automatiškai užpildo slaptažodžio eilutę, todėl naudotojui nereikia jaudintis dėl nepatogaus naudojimo. Tarp populiariausių tvarkyklių – „Bitwarden“, „1Password“, „NordPass“, „Dashlane“. Šios programos generuoja ir pasiūlo saugius slaptažodžius, palaiko slaptažodžių autentifikavimą biometriniais duomenimis ir kitus autentifikavimo būdus.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Atsakė keliautojams: kodėl negalima naudoti viešų „Wi-Fi“ tinklų?

Nuotraukos ir vaizdo įrašai socialiniuose tinkluose, skambučiai su šeimos nariais, lankytinų vietų paieškos ir po nepažįstamas gatves vedžiojantys žemėlapiai – akivaizdu, kad be interneto išmaniajame telefone kelionės užsienyje jau nebeįsivaizduojamos. Tačiau ar internetu keliaudami tikrai naudojatės atsakingai?

Po darbostogų – nemalonus siurprizas: kaip išvykoje „nepraatostogauti“ jautrių įmonės duomenų?

Už lango šviečiant vasaros saulei, ne retas susigundo nuotolinio darbo galimybėmis ir persikelia dirbti arčiau gamtos. Deja, į kelionę pasiimdami darbo kompiuterį, dirbantieji dažnai biure „pamiršta“ elementarias kibernetinio saugumo praktikas, taip save ir savo darbovietę paversdami lengvu grobiu programšiams.

Dirbtinio intelekto grėsmės: kaip apsisaugoti nuo modernių kibernetinių atakų?

arbuotojų duomenis, nes kibernetiniai sukčiai ieško bei atranda naujų būdų, kaip pasiekti šią informaciją. Saugumo analitikas, pabrėžia, kad čia vis dažniau ir sumaniau pasitelkiamos dirbtinio intelekto priemonės, dėl to ypatingą dėmesį jis pataria skirti ir darbuotojų edukacijai.

2024-07-02 10:22
„QR“ kodai pakeičia net ir kavinių meniu: ekspertas įvardijo, kodėl ne viską reikėtų skenuoti
2024-06-30 17:12
Kaip atstatyti ar atgaivinti su „Mac Configurator“
2024-06-25 08:26
 Duomenų nutekėjimo atvejai nesiliauja: saugumo ekspertai pataria, kaip apsaugoti savo duomenis
2024-06-23 17:42
Budrumą svarbu išlaikyti ir ieškant darbo: sukčiai apsimeta darbdaviais
2024-06-14 20:16
Internete galima rasti net ir jūsų adresą: kaip ištrinti savo asmeninius duomenis iš „Google“ paieškos rezultatų?
2024-06-10 08:44
Kaip „Mac“ kompiuterį paruošti pardavimui ar prieš atiduodant kitam naudotojui
2024-05-30 17:46
Visame pasaulyje pastebėta sutrikusi „YouTube“ veikla: paaiškino, kodėl daliai žmonių platforma nebeveiks
2024-05-21 20:41
Kaip efektyviai blokuoti reklamas „macOS“, „Linux“ ir „Windows“
2024-05-20 20:37
Technologijų milžinės pataria: kaip verslui nepadaryti klaidų ruošiantis TIS2 direktyvai?
2024-05-08 14:25
Ko prireiks norintiems uždaryti mirusiojo paskyras internete?
2024-05-06 08:22
Dažnas slaptažodžių keitimas ne visada padeda: 7 eksperto patarimai, kaip apsaugoti savo duomenis
2024-04-15 08:11
Kibernetiniai išpuoliai: „fintech“ ekspertai pataria, kaip apsisaugoti ne tik jums, bet ir kokių priemonių imtis versle
Daugiau...Paieška archyve




Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama