Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 27 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 27 d. 17:38
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
Rugsėjo 27 d. 14:23
Prancūzija pranešė sukūrusi pirmąjį pasaulyje lazerinį ryšį tarp kosmoso ir Žemės
Rugsėjo 27 d. 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
Rugsėjo 27 d. 08:24
Ar Lietuvoje yra vietos energijos kaupikliams?
Rugsėjo 26 d. 20:26
Skaitmeninis pėdsakas: ar žinote, kokius duomenis apie vaikus paliekate internete?
Rugsėjo 26 d. 17:45
„GovTech Leaders 2024“ konferencija: kaip dirbtinis intelektas ir kitos technologijos keis valstybės raidą?
Rugsėjo 26 d. 14:11
Teisė atsijungti: Lietuvos darbuotojai turi šią galimybę
Rugsėjo 26 d. 11:27
El. pašto rinkodara auga toliau: naujos taisyklės ir nekintantys principai
Rugsėjo 26 d. 08:25
Atsisveikiname su sodybomis, grįžtame į miestą – kaip tinkamai palikti elektros įrenginius
Rugsėjo 25 d. 20:27
Daugiau saugumo, mažiau rūpesčių: „Google Chrome“ atsisako slaptažodžių „Windows“, „Mac“, „Linux“ ir „Android“ platformose
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys   | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą

Publikuota: 2024-09-27 17:38
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Finansų sektorius jaučia nuolat didėjančius skaitmeninio saugumo iššūkius, kuriems spręsti reikia ne tik pažangių technologijų, bet ir gerai apgalvotos strategijos. Kaip tik šiuo tikslu ES įvedė Skaitmeninio operacinio atsparumo aktą (angl. Digital Operational Resilience Act, DORA), nustatantį griežtus reikalavimus finansų institucijoms ir jų informacinių ir ryšių technologijų (IRT) paslaugų tiekėjams, komentuoja advokatų kontoros „TGS Baltic“ asocijuotoji partnerė, BDAR ekspertė Raminta Stravinskaitė.

Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kalbant plačiau, DORA tikslas yra užtikrinti, kad finansų sektorius būtų pasirengęs ne tik reaguoti į kibernetines grėsmes, bet ir efektyviai valdyti skaitmenines rizikas, išlaikant operacinį atsparumą. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius žingsnius, kaip organizacijoms sėkmingai pasiruošti jau 2025 m. pradžioje pradėsiančiam veikti naujam reguliavimui ir užtikrinti ilgalaikį skaitmeninį atsparumą.

Įsigilinkite į DORA reikalavimus

Pirmasis žingsnis pasiruošiant DORA yra išsamus įsigilinimas apie reglamento reikalavimus. DORA apima penkis pagrindinius komponentus: IRT rizikos valdymą, incidentų valdymą, operacinio atsparumo testavimą, trečiųjų šalių rizikos valdymą ir informacijos dalijimąsi. Kiekvienas iš šių komponentų reikalauja specifinių veiksmų ir priemonių, kuriuos būtina įdiegti organizacijoje.

Pavyzdžiui, IRT rizikos valdymas apima nuolatinę skaitmeninių grėsmių stebėseną, grėsmių identifikavimą ir atitinkamų apsaugos priemonių diegimą. Incidentų valdymas reikalauja, kad įmonė turėtų aiškiai apibrėžtą incidentų valdymo planą ir gebėtų greitai reaguoti į bet kokius kibernetinius incidentus. Operacinio atsparumo testavimas reiškia, kad organizacija privalo reguliariai atlikti testus, kurie padėtų nustatyti galimas spragas ir užtikrintų skaitmeninį atsparumą. Trečiųjų šalių rizikos valdymas apima išsamią kontrolę ir priežiūrą tų paslaugų teikėjų, kurie teikia kritines IRT paslaugas. Galiausiai, dalijimasis informacija, bendradarbiavimas ir duomenų mainai finansų sektoriui leidžia būti geriau pasiruošusiam kibernetinėms grėsmėms.

Atlikite skirtumų analizę

Kai organizacija jau aiškiai supranta DORA reikalavimus, laikas atlikti skirtumų analizę. Tai apima išsamų esamų procesų, procedūrų ir technologijų įvertinimą, siekiant nustatyti, kokie atotrūkiai egzistuoja tarp dabartinės situacijos ir DORA reikalavimų.

Skirtumų analizė yra kritinis momentas – ji leidžia įmonei suprasti, kur reikia atlikti patobulinimus ir kokie veiksmai yra būtini, norint pasiekti atitiktį. Pavyzdžiui, gali būti, kad organizacija jau turi stiprų kibernetinio saugumo valdymą, tačiau jai trūksta tinkamų atsparumo testavimo priemonių arba nėra pakankamai aiškiai apibrėžtų procedūrų, kaip pranešti apie incidentus reguliavimo institucijoms. Analizė padės nustatyti prioritetus ir sudaryti veiksmų planą.

Sukurkite išsamų veiksmų planą

Remiantis skirtumų analizės rezultatais, organizacija turi sukurti išsamų veiksmų planą, kuris nurodytų, kokie žingsniai turi būti atlikti, siekiant atitikti DORA reikalavimus. Šis planas turėtų apimti ne tik technologinius sprendimus, bet ir procesų bei procedūrų peržiūrą bei atnaujinimą.

Veiksmų plane turi būti aiškiai apibrėžti terminai, atsakomybės ir reikalingi ištekliai. Taip pat svarbu įtraukti tarpdisciplininę komandą, kuri dirbs su DORA įgyvendinimu. Tai gali apimti IT specialistus, teisininkus, rizikos valdymo ekspertus ir kitus svarbius asmenis, kurie užtikrins sklandų ir efektyvų perėjimą prie naujų reikalavimų.

Investuokite į technologijas

Technologijos yra pagrindinis DORA reikalavimų įgyvendinimo elementas. Norint užtikrinti skaitmeninį atsparumą, organizacija turi turėti pažangias grėsmių aptikimo ir stebėjimo sistemas, incidentų valdymo platformas ir atsparumo testavimo įrankius.

Reikia pažymėti, kad investicijos į technologijas gali būti didelės, tačiau jos yra būtinos norint pasiekti atitiktį ir apsaugoti organizaciją nuo kibernetinių grėsmių. Svarbu ne tik įdiegti šias technologijas, bet ir užtikrinti, kad jos būtų tinkamai integruotos su esamomis sistemomis ir kad darbuotojai būtų gerai apmokyti naudotis šiomis priemonėmis.

Apmokykite darbuotojus

Darbuotojų mokymai ir sąmoningumo didinimas yra būtini norint užtikrinti sėkmingą DORA įgyvendinimą. Kiekvienas darbuotojas, nepriklausomai nuo jo darbo pozicijos, turi suprasti savo vaidmenį užtikrinant skaitmeninį atsparumą ir gebėti veikti pagal naujus protokolus.

Mokymai turėtų apimti ne tik pagrindinius kibernetinio saugumo principus, bet ir specifinius DORA reikalavimus, susijusius su incidentų pranešimu, atsparumo testavimu ir trečiųjų šalių rizikos valdymu. Nuolatiniai mokymai ir pratybos padės užtikrinti, kad darbuotojai būtų pasirengę veikti greitai ir efektyviai bet kokio kibernetinio incidento atveju.

Nuolat atnaujinkite ir testuokite

DORA reikalavimai nėra vienkartiniai – jie reikalauja nuolatinės priežiūros, atnaujinimų ir testavimo. Organizacija turi reguliariai peržiūrėti savo procesus, atlikti atsparumo testus ir atnaujinti technologijas, kad jos atitiktų nuolat kintančią kibernetinių grėsmių aplinką.

Testavimas yra ypač svarbus, nes jis padeda nustatyti potencialias spragas ir silpnąsias vietas, kurias reikia spręsti. Reguliarios pratybos, įskaitant grėsmių pagrindu atliekamą įsilaužimo testavimą (TLPT), leis organizacijai geriau pasiruošti realioms grėsmėms ir užtikrinti, kad skaitmeninis atsparumas būtų aukščiausio lygio.

Užtikrinkite nuolatinę atitiktį

Galiausiai, organizacija turi užtikrinti, kad jos DORA atitiktis būtų nuolatinė. Tai reiškia, kad reikia nuolat stebėti reguliacinius pokyčius, atnaujinti politiką ir procedūras, bei užtikrinti, kad visi procesai būtų nuosekliai vykdomi.

Nuolatinė atitikties stebėsena padės išvengti galimų baudų ir kitų sankcijų, kurios gali būti taikomos už reglamento pažeidimus. Nepamirškime ir reputacijos – juk kiekvienai organizacijai svarbu, kad jos klientai ir partneriai neturėtų pagrindo pasitikėti jos skaitmeniniu atsparumu.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)  
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Reikalavimai auga: finansų įmonėms teks užtikrinti skaitmeninį operacinį atsparumą

DORA tikslas yra užtikrinti, kad finansų sektorius būtų pasirengęs ne tik reaguoti į kibernetines grėsmes, bet ir efektyviai valdyti skaitmenines rizikas, išlaikant operacinį atsparumą. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius žingsnius, kaip organizacijoms sėkmingai pasiruošti jau 2025 m. pradžioje pradėsiančiam veikti naujam reguliavimui ir užtikrinti ilgalaikį skaitmeninį atsparumą.

Teisė atsijungti: Lietuvos darbuotojai turi šią galimybę

Europos Sąjungoje vykstant diskusijoms apie nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų „teisę atsijungti“ ne darbo metu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad Lietuvoje ši teisė jau yra įtvirtinta galiojančiame Darbo kodekse.

Sukčių išradingumui nėra ribų: įspėja apie naują taktiką, apgaunančią net patyrusius socialinių tinklų naudotojus

„Sveikiname, laimėjote!“ – kol vieniems pranešimas apie gautą prizą – džiugi naujiena, kitiems tai – tiesiausias kelias į sukčių pinkles. Nors socialinių tinklų naudotojai tampa vis akylesni, išradingi apgavikų sprendimai internete gali sugluminti net ir labiausiai patyrusius.

2024-09-03 09:29
Sukčių pinklės el. parduotuvėse – kaip atpažinti piktavalių svetaines?
2024-08-29 19:14
26 proc. internetu perkančių lietuvių yra gavę apgadintą siuntą: kas padeda sumažinti riziką?
2024-08-28 15:40
Rinkodaros ekspertė – apie Juodąjį penktadienį ir juo gyvenančius jau nuo rugpjūčio: nesiseka tik tiems, kurie pavėluoja į traukinį
2024-08-27 18:24
Elektroninė prekyba: kaip nepažeisti konkurencijos teisės taisyklių?
2024-08-25 13:30
Vasarą sukčiai vilioja ieškančius greito uždarbio ir paskolų: kaip apsaugoti savo pinigus?
2024-08-23 15:19
Mitai ir tiesa apie finansinius sukčius: ar į foliją įvyniota kortelė iš tiesų gali apsaugoti?
2024-08-23 09:28
Žaibas į tą pačią vietą du kartus netrenkia – ar tikrai?
2024-08-22 09:39
Štai ką turite žinoti, jei norite derinti studijas ir darbą
2024-08-21 15:45
Elektroninė prekyba: individuali veikla ar verslo liudijimas?
2024-08-20 15:49
Psichologė neigia populiarų įsitikinimą: ekrano laiko ribojimai vaikus tik skatina piktnaudžiauti
2024-08-09 11:22
Ekspertai įspėja apie naujas sukčių pinkles: kaip atpažinti, jog artimojo pagalbos šauksmas – manipuliacija?
2024-08-08 14:24
Nuo CV iki darbo pokalbio: sužinok, kaip panaudoti dirbtinį intelektą, ieškant darbo
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama