Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 12 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 12 d. 20:18
Geriausia proga susipažinti su JUNG naujienomis – parodoje „Supernamai 2024“
Rugsėjo 12 d. 17:16
Lazeriai medicinoje padeda demaskuoti vėžį
Rugsėjo 12 d. 14:26
„Sony“ pristato 65 colių „BRAVIA 9“ televizorių Europoje
Rugsėjo 12 d. 11:26
Sukurtas pirmasis spalvotas Marso žemėlapis. Kam jis reikalingas?
Rugsėjo 12 d. 08:27
Miegokite ramiai: ką daryti, kad išmanusis nežadintų naktį?
Rugsėjo 11 d. 20:26
„Garmin“ papildė AMOLED ekranais „Fenix 8“ seriją
Rugsėjo 11 d. 17:30
Skambučių eros pabaiga: kodėl jaunimas bijo kelti ragelį?
Rugsėjo 11 d. 14:45
5 geriausi būdai „supakuoti“ prisiminimus
Rugsėjo 11 d. 11:19
Docentas Kęstutis Driaunys: „Kibernetinė sauga yra procesas ir stebuklingo apsaugos mygtuko čia nerasite“
Rugsėjo 11 d. 08:25
Kaip savo žinutes papildyti kombinuotais emoji paveikslėliais
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
Reklama
 Patarimai » Kitos protingos mintys Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Psichologė neigia populiarų įsitikinimą: ekrano laiko ribojimai vaikus tik skatina piktnaudžiauti

Publikuota: 2024-08-20 15:49
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Vaikų prie ekranų praleidžiamas laikas tapo tokia opia problema, jog kai kurios šalys ją spręsti imasi net valstybiniu lygiu. Pasaulinio inovacijų lyderio reputaciją turintis Singapūras neseniai paskelbė įvesiantis ribojimus, kurie mažyliams iki šešerių metų draus piktnaudžiauti išmaniaisiais įrenginiais. Technologijų ekspertai ir psichologai teigiamai vertina šiai temai skirtą dėmesį, tačiau ragina su draudimais neperlenkti lazdos – prievarta sukuria tik problemos sprendimo iliuziją, o tikrasis jos efektas neretai būna visiškai priešingas.

Psichologė neigia populiarų įsitikinimą: ekrano laiko ribojimai vaikus tik skatina piktnaudžiauti

„Trumpalaikiai ekrano laiko ribojimai kartais gali būti veiksmingi, norint nutraukti sveikatai ir įvairioms veikloms kenkiantį piktnaudžiavimo ciklą, bet tai neturėtų būti pagrindinė ugdymo priemonė. Žalingus skaitmeninių prietaisų naudojimo įpročius vaikui dažnai nesąmoningai suformuoja patys tėvai, todėl į vėlesnius bandymus šias auklėjimo spragas lopyti draudimais jaunuoliai reaguoja kaip į nepelnytą bausmę. Dėl šios priežasties priklausomybę nuo išmaniųjų įrenginių patariama mažinti pasitelkiant tarpusavio pasitikėjimą ir apeliuojant į paties jaunuolio sąmoningumą“, – teigia „Telia“ įvairovės ir įtraukties vadovė Julija Markeliūnė.

Ekrane – ne vien žaidimai

Linkstant griežtai apriboti vaikų laiką prie ekranų, svarbu suprasti, jog tokiais veiksmais tėvai savo atžaloms savotiškai priveria „langą“ į aplinkinį pasaulį. Šiandien virtualioje erdvėje jaunuoliai ne tik pramogauja ar „mirksta“ socialiniuose tinkluose, bet ir bendrauja, mokosi užsienio kalbų ar lavina kitus įgūdžius. Negalint tobulėti ir palaikyti kontakto su draugais, vaikui gali pasireikšti nerimas, tapti sunkiau pritapti prie bendraamžių, todėl šį veiksmą reikėtų atsakingai pasverti.

Trylikametė Medeina Mantulovaitė atskleidžia, jog „YouTube“ žiūrėjimas išmaniuosiuose įrenginiuose labai padėjo tobulinti anglų kalbą, o specialiose programėlėse pramokusi šios kalbos gramatikos ji pasiryžo dar didesniam iššūkiui – korėjiečių kalbos mokymuisi, naudojant „Duolingo“ aplikaciją. Paauglė taip pat neapsiriboja kalbų lavinimu ir virtualioje erdvėje nuolat susiranda naujų prasmingų veiklų, tokių kaip rankdarbių dirbtuvės ir virtualūs grojimo pianinu pradmenys. Visgi, dėl tėvų įvestų prie ekrano praleidžiamo laiko apribojimų jai nuolat tekdavo rinktis tarp daugybės hobių ir veiklų.

„Tėvams įvedus ribojimus, buvau vienintelė klasėje, kuriai taikomi tokie draudimai. Tuo metu jaučiau pyktį ir gėdą, jog pati negaliu kontroliuoti savo laiko. Kiekvieną kartą prisėdus prie išmaniųjų įrenginių, galėjau išsirinkti vieną iš maloniausių veiklų, todėl kur kas mažiau laiko skyriau kalbų mokymuisi. Dar blogiau, jog laiką prie ekrano pradėjo lydėti nerimas ir nuolatinis žiūrėjimas į laikrodį, bandant iki ribojimų pradžios suspėti atlikti viską, ką buvau suplanavusi“, – ne pačiais maloniausiais įspūdžiais dalinasi M. Mantulovaitė.

Ribojimai veikia tik ribotą laiką

Nors virtualios tėvų auklės kurį laiką veikė, M. Mantulovaitė galiausiai rado būdą pergudrauti ribojimus. Ilgai kęstas „ekrano badas“ virto noru atsigriebti, o netrukus pasireiškė ir to nulemti šalutiniai efektai. Mergina pradėjo jausti pykinimą, galvos skausmą ir svaigimą.

„Apriboję ekrano laiką, vaikui netiesiogiai pasakome, jog naudojimasis išmaniuoju telefonu ar kompiuteriu yra labai ypatinga ar netgi magiška veikla. Tokiu būdu sukuriamas uždraustas vaisius, kurio vaikas sieks visais įmanomais būdais“, – situaciją aiškina „InMedica“ klinikos Psichikos sveikatos centro psichologė Milda Linaburkytė.

Anot „Telia“ ekspertės J. Markeliūnės, kasdienį ekrano laiko ribojimą jaunuoliai neretai gali apeiti įrenginio nustatymuose pakeitę laiko zoną ar laiką atsukę pora valandų atgal. Nepavykus to padaryti, gali sekti bandymai atkurti gamyklinius nustatymus, iš naujo nustatant įrenginį be tėvų įvestų ribojimų ir atkuriant duomenis iš atsarginės kopijos. Išvardintų triukų kraitį galima papildyti ir vidinių programėlių naršyklių naudojimu. Net jei pagrindinėje įrenginio naršyklėje aktyvuoti turinio filtrai, vaikai į savo „Gmail“ el. pašto dėžutę gali išsiųsti norimą pasiekti nuorodą ir ją atverti pačios aplikacijos viduje, išvengiant „raudonų švyturėlių“ ir blokavimo.

Būtent dėl šios priežasties ribojimus rekomenduojama pasitelkti tik išimtiniais atvejais. Psichologės M. Linaburkytės teigimu, trumpalaikė ekrano laiko „dieta“ paaugliui gali būti naudingi tada, jei tėvai pastebi, kad jų atžala įniko į žalingą turinį, skundžiasi galvos skausmais arba nuo nekontroliuojamo išmaniųjų naudojimo pradėjo kentėti mokslai ar fizinis aktyvumas. Tačiau, turint omenyje jaunosios kartos sumanumą, į šią priemonę nuo pat pradžių reikėtų žiūrėti tik kaip į laikiną sprendimą, leidžiantį atžalai sugrįžti į sveiką gyvenimo ritmą.

Psichologei antrina ir M. Mantulovaitė, kuri tėvams prisipažinusi apie ribojimų pergudravimą ir sutarusi, kad nuo šiol pati bus atsakinga už savo laiką prie ekranų, pajuto ne vieną teigiamą pokytį.

„Laisvė suteikia daugiau galimybių internetą išnaudoti ne tik pramogai, bet ir ugdyti savo laiko planavimo, savarankiškumo kompetencijas, išmokti naujų dalykų. Kai žinau, kad pati esu atsakingą už savo laiką, jaučiu paskatinimą ir motyvaciją išnaudoti jį kaip įmanoma naudingiau“, – pasakoja paauglė.

Alternatyva ribojimams – tarpusavio pasitikėjimas

Psichologė M. Linaburkytė teigia, kad polinkį į žalingą naudojimąsi išmaniaisiais mažiesiems dar vaikystėje neretai suformuoja patys tėvai. Norėdami užimti vaiką kelionėje ar jį nuraminti, tėvai nevengia prieš jo akis pastatyti planšetę ar išmanųjį telefoną.

„Tačiau vaikui paaugus ar pradėjus eiti į mokyklą, ekrano laikas staiga apribojamas be jokios atžalai suprantamos priežasties. Vaikas savo atžvilgiu pradeda jausti neteisybę ir tarsi klausia, kodėl anksčiau tai buvo galima, o dabar nebe? Todėl norint išvengti šio paradokso, mažylį su ekranais reikėtų supažindinti ne anksčiau, nei sukaks treji, ir startuoti nuo pačios mažiausios ekrano laiko normos, o ne atvirkščiai. Ikimokyklinio amžiaus žmogui ši norma yra 1–1,5 val. per dieną, o pradėjus eiti į mokyklą, ją galima kilstelėti iki 2 val. Nuoseklus ekrano laiko didinimas atliepia augančius vaiko skaitmeninius poreikius ir apsaugo nuo priklausomybės formavimosi“, – kalba M. Linaburkytė.

Ekspertė pažymi, kad vaikui žengiant pirmuosius žingsnius virtualioje erdvėje, tėvai turėtų būti šalia ir kartu kurti atsakingo naudojimo taisykles. Domėdamiesi atžalos skaitmeninėmis veiklomis, padrąsindami jį dalintis patirtais įspūdžiais ir patikinę, jog susidūręs su sunkumais vaikas bet kada gali kreiptis į juos, tėvai su juo gali užmegzti pasitikėjimu paremtą ryšį.

„Galų gale, reikėtų nepamiršti, kad besivystančių asmenybių įpročius taip pat labai smarkiai formuoja aplinka. Jei šeimos nariai vakarus leidžia skirtinguose namų kampuose, įnikę į ekranus, o iš vaiko paimti telefono ateina tėvas, pats kitoje rankoje laikydamas išmanųjį, sveiko naudojimosi režimo greičiausiai suformuoti nepavyks. Norėdami kažko išmokyti savo vaiką, jam pavyzdį turime rodyti patys. Todėl žalingo naudojimo prevencijai šeimoje labai naudinga sutarti valandą, kuriai atėjus visi šeimos nariai padeda prietaisus į šalį ir laiką leidžia bendraudami ar užsiimdami kitomis nevirtualiomis veiklomis“, – pataria psichologė.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Sukčių išradingumui nėra ribų: įspėja apie naują taktiką, apgaunančią net patyrusius socialinių tinklų naudotojus

„Sveikiname, laimėjote!“ – kol vieniems pranešimas apie gautą prizą – džiugi naujiena, kitiems tai – tiesiausias kelias į sukčių pinkles. Nors socialinių tinklų naudotojai tampa vis akylesni, išradingi apgavikų sprendimai internete gali sugluminti net ir labiausiai patyrusius.

Sukčių pinklės el. parduotuvėse – kaip atpažinti piktavalių svetaines?

Daugiau nei 36 tūkst. Lietuvos gyventojų apsiperka iš nežinomų ir anksčiau negirdėtų el. parduotuvių svetainių, rodo tarptautinis tyrimas. Deja, toks įprotis padidina riziką patekti į sukčių pinkles.

26 proc. internetu perkančių lietuvių yra gavę apgadintą siuntą: kas padeda sumažinti riziką?

Nors lietuviai jau priprato pirkti internetu ir aktyviai užsisakinėja įvairias prekes e. parduotuvėse, ne visos jų patirtys yra geros. Kaip parodė apklausos duomenys, ketvirtadalis (26 proc.) prekes internetu užsisakinėjančių lietuvių yra gavę apgadintą siuntą, o penktadalis galvoja apie tokią riziką prieš pirkdami iš e. parduotuvių.

2024-08-28 15:40
Rinkodaros ekspertė – apie Juodąjį penktadienį ir juo gyvenančius jau nuo rugpjūčio: nesiseka tik tiems, kurie pavėluoja į traukinį
2024-08-27 18:24
Elektroninė prekyba: kaip nepažeisti konkurencijos teisės taisyklių?
2024-08-25 13:30
Vasarą sukčiai vilioja ieškančius greito uždarbio ir paskolų: kaip apsaugoti savo pinigus?
2024-08-23 15:19
Mitai ir tiesa apie finansinius sukčius: ar į foliją įvyniota kortelė iš tiesų gali apsaugoti?
2024-08-23 09:28
Žaibas į tą pačią vietą du kartus netrenkia – ar tikrai?
2024-08-22 09:39
Štai ką turite žinoti, jei norite derinti studijas ir darbą
2024-08-21 15:45
Elektroninė prekyba: individuali veikla ar verslo liudijimas?
2024-08-20 15:49
 Psichologė neigia populiarų įsitikinimą: ekrano laiko ribojimai vaikus tik skatina piktnaudžiauti
2024-08-09 11:22
Ekspertai įspėja apie naujas sukčių pinkles: kaip atpažinti, jog artimojo pagalbos šauksmas – manipuliacija?
2024-08-08 14:24
Nuo CV iki darbo pokalbio: sužinok, kaip panaudoti dirbtinį intelektą, ieškant darbo
2024-08-07 16:36
Ką daryti, jei atostogų metu tapote sukčių auka?
2024-08-06 14:37
Klastotė – ką svarbu žinoti?
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama