Elektronika.lt
 2024 m. spalio 21 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Spalio 21 d. 11:04
14 metų nuo pirmojo elektromobilio Lietuvoje: kur judėsime toliau? (1)
Spalio 21 d. 08:43
Specialistai: dar šiemet daugiau verslų vartos žaliąją elektros energiją
Spalio 20 d. 16:14
Kodėl vis dar sukiojame laiką ir iš kur jį gauna išmanieji įrenginiai?
Spalio 20 d. 13:36
Padaryk šias klaidas, ir žiemą gali tekti šalti: ekspertai pataria, kaip tinkamai pasirūpinti šildymo sistema
Spalio 20 d. 10:36
Yra sprendimas DI sugeneruotiems namų darbams atpažinti. Kodėl jo nenaudojame?
Spalio 19 d. 16:32
Iki šiol nereguliuotas dirbtinis intelektas versle: kokie pokyčiai laukia?
Spalio 19 d. 13:10
Ekspertės pataria rinktis atsakingai: buitinė technika, kuri padeda taupyti
Spalio 19 d. 10:02
Atsargiai – šis tekstas sugeneruotas „ChatGPT“, arba Kada dirbtinio intelekto naudojimą reikėtų riboti?
Spalio 18 d. 20:26
Ar jūsų robotą dulkių siurblį apsėdo demonas? Ne, tai tik programišiai
Spalio 18 d. 17:43
Dirbtinis intelektas finansų sektoriuje: nauji reguliaciniai reikalavimai, iššūkiai ir galimybės
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
FS25 Mods
Farming Simulator 25 Mods
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika   | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Specialistai: dar šiemet daugiau verslų vartos žaliąją elektros energiją

Publikuota: 2024-10-21 08:43
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Dalis didžiųjų Lietuvos verslų jau vartoja elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių. Tačiau smulkieji ir vidutiniai verslai dar tik atranda šią galimybę, sako ekspertai. Visgi, numatoma, kad dar šiemet įmonių, vartojančių žaliąją elektros energiją, skaičius ženkliai augs, sako saulės elektrinių bendrovės „Saulės grąža“ direktorė Deiminta Noreikienė. To indikatorius – augantis verslų ir ūkių susidomėjimas parama saulės elektrinėms.

Specialistai: dar šiemet daugiau verslų vartos žaliąją elektros energiją
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Vis daugiau verslų ieško būdų, kaip sutaupyti elektros energijos išlaidoms. Pastebime, kad jie noriai naudojasi paramos galimybėmis. Dažniausiai parama domisi gamybos, perdirbimo, sandėliavimo veikla užsiimančios įmonės, ūkininkai, – sako D. Noreikienė. – Mažesniems verslams pagalba įsigyjant saulės elektrines itin aktuali ne tik dėl valstybės politikos. Žaliosios energijos vartojimas neretai lemia ir produkcijos kainas, konkurencinį pranašumą. Mat ne tik valstybė diktuoja poreikį didinti elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių vartojimą, bet ir patys vartotojai ieško prekių, kurios gaminamos, ar paslaugų, kurios teikiamos vartojant žaliąją energiją.“

Norint gauti paramą – suskubti

Lietuvos energetikos agentūra paskelbė kvietimus teikti paraiškas saulės elektrinių įrengimui. Per pusmetį – nuo šių metų rugsėjo 4 d. iki 2025 m. vasario 4 d. – planuojama išdalinti beveik 18 mln. Eur. Finansuojama dalis siekia nuo 35 proc. verslui iki 45 proc. bendrijoms nuo fiksuotojo įkainio – 1 073 Eur/1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Atsižvelgiant į dabartines saulės elektrinių kainas skaičiuojama, kad parama gali padengti 70-75 proc. sumos, sako D. Noreikienė.

Anot jos, norintieji gauti paramą turėtų suskubti. Mat jau suma jau įpusėjo, o ir atsakymo dėl paramos gali tekti palaukti.

„Paramų prašymai yra nagrinėjami 2-3 mėnesius. Todėl norint spėti reikėtų nedelsti – išsiaiškinti reikiamą elektrinės dydį ir pradėti bendrauti su rangovu. Parama tiekiama veikiančiam smulkiajam ir vidutiniam verslui bei ūkininkams, kurie planuoja įsirengti saulės elektrinę sausumoje. Tiesa, svarbu žinoti, kad ši parama nefinansuoja saulės elektrinės iš elektrinių parko, – sako D. Noreikienė. – Taip pat svarbu žinoti, kad norint vartoti saulės generuojamą elektros energiją įmonės savininkui turi priklausyti pastatas, kurioje organizuojama veikla, arba jis turi turėti galimybę naudotis patalpomis ne trumpiau nei penkerius metus. Ir, galiausiai, įmonė turi turėti savo atskirą įvadą. Tai reiškia, kad, jei dideliame prekybos centre nuomojama salelė ir nėra atskiro įvado, galimybių vartoti žaliąją elektros energiją nėra.“

Paramą gali gauti labai mažos, mažos, vidutinės įmonės (VMĮ), ūkininkai, kurie atitinka VMĮ statusą, atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos ir piliečių energetikos bendrijos, pelno nesiekiantys juridiniai asmenys, kurių steigimo dokumentuose nustatytas tikslas – teikti aplinkos, ekonominę arba socialinę visuomeninę naudą.

Parama gauta. Kas toliau?

Gavus paramą yra keli keliai. Vienas – tęsti darbus su jau pasirinktu rangovu. Antras – skelbti konkursą ir pasitikrinti, ar turite palankiausias verslo poreikius ir galimybes atitinkančias sąlygas.

„Projektai dažnai skirtingi, todėl reikia išsiaiškinti rangovo galimybes ne tik tinkamai pastatyti elektrinę. Svarbu žinoti ir jos prijungimo prie tinklų, paleidimo niuansus, kurie labai greitai keičiasi. Kartais pakanka pusmečio, kad viskas pasikeistų iš esmės. Tad svarbu su rangovu pasikalbėti, ar jis vis dar galės įgyvendinti suplanuotą projektą“, – apie dinamiką kalba „Saulės grąžos“ vadovė.

Svarbu žinoti teisinius niuansus

Norintieji vartoti žaliąją elektros energiją verslai pirmiausia turi atlikti „namų darbus“, sako advokatų kontoros COBALT partneris dr. Paulius Markovas.

„Verslai, nusprendę savo veikloje vartoti saulės ar vėjo generuojamą elektros energiją, dar prieš įsigyjant elektrinę turėtų pasidomėti „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) viešai skelbiamame transformatorių pastočių laisvų galių žemėlapiu. Jis parodo, ar taške, kuriame yra, pavyzdžiui, įmonės gamykla, yra tinkamos sąlygos įrengti saulės ar vėjo elektrinę. Nuosavos elektrinės įrengimo kaina bus mažesnė, jei žemėlapyje bus nurodyta, kad sąlygos prijungimui yra tinkamos ir nėra reikalinga tinklo rekonstrukcija, – sako dr. P. Markovas. – Verslai, kaip ir fiziniai asmenys, gali pasistatyti nuosavą saulės elektrinę. Tokiu atveju daug teisinių niuansų nėra, pakanka įsigyti ir prisijungti prie tinklo. Tačiau reikėtų žinoti, kad įmonėje turi atsirasti dar vienas žmogus, atsakingas už įrenginių priežiūrą. Dažniausiai tam įmonės samdo arba įdarbina kvalifikuotus specialistus.“

Teisininkas taip pat rekomenduoja verslams įsigilinti į sutartis – darbų įgyvendinimo, projekto priežiūros ir, esant poreikiui, užbaigimo sąlygas, terminus. Pasak jo, su rangovais viską svarbu aptarti dar prieš pasirašant dokumentus.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Specialistai: dar šiemet daugiau verslų vartos žaliąją elektros energiją

Dalis didžiųjų Lietuvos verslų jau vartoja elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių. Tačiau smulkieji ir vidutiniai verslai dar tik atranda šią galimybę, sako ekspertai. Visgi, numatoma, kad dar šiemet įmonių, vartojančių žaliąją elektros energiją, skaičius ženkliai augs.

Padaryk šias klaidas, ir žiemą gali tekti šalti: ekspertai pataria, kaip tinkamai pasirūpinti šildymo sistema

Prasidėjus šildymo sezonui, tiek nuosavuose namuose, tiek butuose pasipila šildymo sistemų gedimai. Juos dažniausiai lemia netinkamas ar užmirštas pasiruošimas šiam laikotarpiui, o to kaina – tiek prarasta šiluma, tiek galimi finansiniai nuostoliai. Ekspertai dalinasi, kaip laiku atpažinti šildymo sistemų gedimus, bei ragina suskubti dar nepasiruošusius – kol šalčiai neužklupo, laiko tam yra.

Ekspertės pataria rinktis atsakingai: buitinė technika, kuri padeda taupyti

Buitiniai prietaisai yra vieni iš daugiausiai energijos suvartojančių įrenginių namuose. Todėl norint užsitikrinti efektyvų energijos vartojimą ir taip sumažinti sąskaitas už elektrą, svarbu ne tik išsirinkti tinkamą buitinę techniką, bet ir ją teisingai prižiūrėti.

2024-10-18 20:26
Ar jūsų robotą dulkių siurblį apsėdo demonas? Ne, tai tik programišiai
2024-10-14 08:24
Mažesnės išlaidos elektrai: kokie sprendimai gali padėti kontroliuoti sąskaitas?
2024-10-08 14:29
Ličio jonų baterijos tarp mūsų: kaip saugiai prižiūrėti namuose turimus prietaisus?
2024-10-05 10:28
Svarbu dirbantiems iš namų: 5 patarimai, padėsiantys sumažinti elektros sąskaitas
2024-09-27 11:22
Kaip pasirinkti tinkamą dažnio keitiklį?
2024-09-26 08:25
Atsisveikiname su sodybomis, grįžtame į miestą – kaip tinkamai palikti elektros įrenginius
2024-09-25 11:33
Kaip suprogramuoti LG televizorių?
2024-09-17 14:47
Įkraunami įrenginiai sukelia vis daugiau nelaimių: kaip to išvengti?
2024-09-16 20:19
Kaip „AirPods“, „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“ atstatyti gamyklinius nustatymus
2024-09-15 09:19
Neliko nemokamų stotelių, bet ne būdų sutaupyti:koks elektromobilio įkrovimo būdas – pigiausias
2024-09-05 09:41
Namų ūkių gyventojams ir verslo atstovams – praktiniai patarimai, kaip taupyti energiją ir finansus
2024-09-04 18:04
Neigia mitą, kad elektromobiliai netinkami ilgoms kelionėms
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

Draugiškas internetas


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama