Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 16 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 16 d. 20:19
Kaip „AirPods“, „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“ atstatyti gamyklinius nustatymus
Rugsėjo 16 d. 17:30
Geriausi pavyzdžiai, kaip dirbtinis intelektas jau dabar valdo mūsų gyvenimus
Rugsėjo 16 d. 14:32
„Sakalo akis“ – naujas analitikos vystymo projektas kovai su hibridinėmis grėsmėmis ir organizuotu nusikalstamumu
Rugsėjo 16 d. 11:21
Svarbiausi momentai iš „Gurtam DevConf 2024“
Rugsėjo 16 d. 08:11
7 „Facebook“ funkcijos, kurias žino tik patys gudriausi vartotojai
Rugsėjo 15 d. 17:35
Parodoje „IFA 2024“ LG pristatė naują energijos efektyvumu pasižyminčią prietaisų liniją
Rugsėjo 15 d. 13:29
Tarptautinės teisės ekspertas apie DI reguliavimą: nieko nedaryti nėra išeitis
Rugsėjo 15 d. 09:19
Neliko nemokamų stotelių, bet ne būdų sutaupyti:koks elektromobilio įkrovimo būdas – pigiausias
Rugsėjo 14 d. 17:23
2 mln. eurų investicija globaliam skaitmeninės tapatybės produkto kūrimui
Rugsėjo 14 d. 13:32
„Vilnius Tech“ mokslininkų sukurti DI įrankiai pritaikyti versle: planuose – analogų neturintis sprendimas
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Saldūs sapnai išmaniuosiuose namuose: kaip pagerinti miego kokybę?

Publikuota: 2024-08-29 11:01
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai (reklama)

Artėjant rudeniui ir grįžtant prie įprastos dienotvarkės, verta susirūpinti ypač svarbiu mūsų gyvenimo aspektu – miegu. Kai dienos darosi trumpesnės, o darbų vis daugėja po vasaros atostogų, kokybiškas poilsis tampa kaip niekada svarbus. Mūsų miegui įtakos turi įvairūs namų aplinkos veiksniai, kuriuos gerai supratus ir išmokus jais manipuliuoti, galima susigrąžinti kokybišką, gerą miegą. Tam ypač praverčia išmaniųjų namų sistemos, kontroliuojančios namuose apšvietimą, temperatūrą, vėdinimą ir kitas funkcijas.

Gera savijauta prasideda nuo gero miego

Dr. Laura Bojarskaitė. Asm. arch. nuotr.
Dr. Laura Bojarskaitė. Asm. arch. nuotr.

Daugelis puikiai žino, koks svarbus yra geras miegas, tačiau retai susimąsto apie įvairias ir gana sudėtingas pasekmes, kurias lemia chroniškas gero miego trūkumas. Apie tai pasakoja dr. Laura Bojarskaitė – Oslo universiteto neuromokslininkė ir miego edukatorė, „Laura Brain Talks“ įkūrėja ir miego edukatorė, tyrinėjanti miegą ir žmogaus smegenis:

„Kokybiškas miegas yra visapusiškai svarbus mūsų sveikatai. Per trumpai miegant, ilgainiui gali sutrikti kognityvinės funkcijos, atmintis, darosi sunkiau išlaikyti dėmesį, silpnėja imunitetas. To pasėkoje sergama dažniau, o pasveikti užtrunka ilgiau. Ilgalaikis kokybiško miego trūkumas, trunkantis metus ar ilgiau, taip pat didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Geras miegas turi didelės įtakos ir organizmo atsistatymui po fizinio ir protinio krūvio, tad yra vienodai svarbus bet kokio amžiaus žmonėms. Suaugusiam žmogui rekomenduojama miego trukmė yra 7–9 valandos, įskaitant ir pasiruošimą miegui, tad gryno miego reikia 6–8 valandų.“

Šviesa – vienas svarbiausių veiksnių

Mokslininkės teigimu, įvairių veiksnių įtaka miego kokybei yra nuodugniai ištyrinėta. Mūsų budrumo ir miego laikotarpius reguliuoja cirkadinis ciklas – vidinis biologinis laikrodis, kurį kalibruoja natūrali šviesa, aplinkos ir kūno temperatūros svyravimai ir kiti faktoriai:

„Didžiausią įtaką cirkadiniam ritmui (ir mūsų miegui) turi šviesa. Mūsų akyse yra šviesai jautrios ląstelės, kurios vertina gaunamos šviesos intensyvumą, jos kritimo kampą ir šviesos atspalvį. Pagal tai jos siunčia signalus į smegenis – taip mūsų biologinis laikrodis sprendžia, ar dabar yra rytas, diena ar naktis, ar reikia mus budinti, ar ruošti poilsiui.

Rytais, natūralioje aplinkoje, vyrauja melsva, šalto atspalvio šviesa – ji mus budina. Vakare vyrauja šiltesnio atspalvio šviesa – ji signalizuoja apie dienos pabaigą. Tada smegenyse pradedamas gaminti melatoninas, kuris mus ima migdyti. Modernus gyvenimo būdas apriboja mūsų gaunamą natūralios šviesos kiekį, todėl jos trūkumą galima kompensuoti dirbtiniais šviesos šaltiniais“, – paaiškina L. Bojarskaitė.

„JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis. JUNG nuotr.
„JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis. JUNG nuotr.

Apie išmanius būdus reguliuoti apšvietimą miegamajame aiškina Raimundas Skurdenis, „JUNG Vilnius“ direktorius:

„Kalbant apie apšvietimą, modernios išmaniųjų namų sistemos jau pasiekė tokį lygį, kai galima reguliuoti ne tik apšvietimo intensyvumą, bet ir jo atspalvį. Taip galima pasiekti biodinaminį efektą – manipuliuoti šviesa namuose ir atkurti tokias apšvietimo sąlygas, kurios bus artimos natūralioms. Visas šis procesas vyksta automatiškai, namų šeimininkams apie tai net negalvojant, taip apšvietimas namuose pritaikomas prie biologinio ritmo.

Pavyzdžiui, JUNG KNX išmaniųjų namų sistema miegamajame rytais gali automatiškai įjungti šaltesnę, budinančią šviesą, ir pamažu didinti jos intensyvumą, o vakare parinkti šiltesnę, raminančią šviesą. Taip pat lengvesniam prabudimui su natūralia šviesa galima naudoti automatines užuolaidas, kurios atitraukiamos iš anksto numatytu laiku, pagal laiko programą.“

Miegoti rekomenduojama vėsiame kambaryje

Tinkama kambario temperatūra irgi yra svarbus veiksnys, galintis lemti miego kokybę. Todėl rekomenduojama miegoti bent jau pravertais langais, o jei galima kontroliuoti miegamojo temperatūrą termostatu – reikėtų nustatyti žemesnę temperatūrą.

„Kartu su šviesa, temperatūra yra vienas stipriausiai miego kokybę veikiančių faktorių. Natūraliai žmogaus kūno temperatūra per 24 valandas gali pakilti ar sumažėti per 1–1,5 laipsnio. Prieš pat užmiegant, kūno temperatūra krinta staiga, o prabundame tada, kai kūno temperatūra kyla greičiausiai.

Gera savijauta prasideda nuo gero miego. JUNG nuotr.
Gera savijauta prasideda nuo gero miego. JUNG nuotr.

Yra gausybė tyrimų, kurie įrodo, kad miegamojo temperatūros reguliavimas gali padėti geriau užmigti, geriau išsimiegoti ir lengviau prabusti. Vėsesnis miegamasis tiesiog padeda kūnui greičiau atvėsti ir atvirkščiai – ryte įjungus intensyvesnį šildymą, kūnas sušils greičiau ir atsikelsime lengviau. Optimali miegamojo temperatūra miegui yra apie 16–18 laipsnių“, – temperatūros įtaką miegui paaiškina mokslininkė L. Bojarskaitė.

Išmaniųjų namų sistemas įsidiegę žmonės gali sumaniai išnaudoti temperatūros įtaką miegui savo namuose. Kaip aiškina R. Skurdenis, tokios sistemos patalpų temperatūrą valdo dinamiškai, tad jas galima pritaikyti prie savo miego įpročių:

„Mūsų protingų namų sistema patalpų temperatūrą kontroliuoja išmaniųjų termostatų pagalba, kurie ne tik įjungia ar išjungia šildymą ar vėsinimą, bet ir keičia jų intensyvumą priklausomai nuo iš anksto parinktų parametrų. Tarkime, darbo dienomis einate miegoti 10 valandą – KNX sistemos valdiklyje reikės nustatyti, kad termostatas pradėtų vėsinti miegamąjį likus valandai ar dviem iki miego. Tada jau susiruošus miegot, kambarys bus maloniai vėsus ir paruoštas miegui.

Įmanoma ir atvirkštinė situacija – sistema, pagal iš anksto numatytą laiko programą, pradės šildyti patalpą likus valandai ar pusantros iki jūsų prabudimo laiko. Tokiu būdu miegamojo temperatūra valdoma dinamiškai ir priderinus ją prie biologinio ritmo, t. y. natūralių kūno temperatūros svyravimų ryte ir vakare.“

Pašalinių garsų ir oro kokybės įtaka miegui

Kai kurie žmonės gali lengvai užmigti net ir sėdėdami koncerte, o kiti – prabus net ir nuo menkiausio krebždesio už sienos. Bet mokslininkai sutaria dėl vieno – geriausia miegoti visiškoje tyloje, o dienos metu patirtas triukšmas įtakos miegui praktiškai neturi.

„Prieš užmiegant ir miego metu, pašaliniai garsai neturėtų būti viršyti 30–40 decibelų lygio. Jei gyvenama triukšmingoje aplinkoje, bent jau iš dalies gali padėti sunkios užuolaidos, kurios sugers dalį garso ir šviesos taršos, ateinančios per langą. Oro kokybė taip pat veikia mūsų miegą. Miegamajame mūsų neturėtų pasiekti pašaliniai kvapai ir užterštumas iš lauko, oro drėgnumas nakties metu turėtų būti 40–60 proc. ribose. Esant sausesniam orui, kvėpuoti darosi sunkiau, džiūsta kvėpavimo takai ir tai mus gali prižadinti. Per didelė drėgmė taip pat kelia diskomfortą – kūnas negali efektyviai atsivėsinti prakaituojant, nes jį supantis oras jau yra prisotintas drėgmės. Todėl būtina gerai išvėdinti miegamąjį, o idealiu atveju, turi būti užtikrinamas nuolatinis šios patalpos vėdinimas“, – apie oro kokybės ir triukšmo įtaką miegui pasakoja L. Bojarskaitė.

Šviesa vienas iš svarbiausių veiksnių, kurie turi įtakos kokybiškam miegui. JUNG nuotr.
Šviesa vienas iš svarbiausių veiksnių, kurie turi įtakos kokybiškam miegui. JUNG nuotr.

Išmaniųjų namų sistemos gali kontroliuoti kiekvieną įmanomą namų funkciją, tad jos padeda ir drėgmės bei vėdinimo klausimais:

„Išmaniųjų namų sistemose diegiami jutikliai, kurie realiu laiku matuoja patalpų oro temperatūrą, santykinę oro drėgmę, CO2 koncentraciją ir siunčia išmatuotas vertes į sistemos valdymo centrą. Tada sistema automatiškai sprendžia, ką daryti toliau. Jei jutiklis miegamajame išmatavo per didelę oro drėgmę, sistema siunčia signalą įjungti ventiliatorių ar praverti automatiškai valdomą langą“, – papildo R. Skurdenis.

Visai kaip ir su apšvietimu bei temperatūra, KNX išmaniųjų namų sistema dinamiškai reaguoja į įvairias aplinkybes ir automatiškai keičia atitinkamus parametrus, taip sukuriant maksimalų komfortą namuose:

„Vienas didžiausių išmaniųjų namų sistemų privalumų yra išmanieji scenarijai, kurie sinergiškai derina įvairias funkcijas. Pavyzdžiui, galima sukurti tokį scenarijų: termostatas, likus valandai iki miego laiko, pradeda vėsinti patalpas iki 16–18 laipsnių, o šviesą ir garsą blokuojančios užuolaidos automatiškai užtraukiamos. Šviesa miegamajame automatiškai pritemdoma, parenkamas šiltas, atpalaiduojantis šviesos atspalvis. Tada miego metu bus palaikoma temperatūra ir veiks ventiliacija šviežio oro tiekimui užtikrinti. Likus valandai iki prabudimo, sistema pradės šildyti miegamąjį, o užuolaidos palengva atsidarys.

Temperatūra, šviesa ir kiti parametrai valdomi taip, kad būtų kuo artimesni optimalioms miego sąlygoms ir būtų priderinti prie žmogaus biologinio laikrodžio“, – išmaniųjų namų sprendimų pritaikymo galimybes miegamajame apibendrina R. Skurdenis.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Kaip „AirPods“, „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“ atstatyti gamyklinius nustatymus

Jei turite „AirPods“ ar „AirPods Pro“ ausines ir dėl prastesnio veikimo ar prieš jas parduodant/atiduodant norite atstatyti gamyklinius jų nustatymus – tai padaryti nėra sudėtinga.

Neliko nemokamų stotelių, bet ne būdų sutaupyti:koks elektromobilio įkrovimo būdas – pigiausias

Lietuvoje faktiškai nelikus nemokamų viešųjų elektromobilių įkrovimo stotelių, ekspertai sako, kad dabar vienareikšmiškai pigiausias būdas papildyti transporto priemonės energijos atsargas – krovimas namuose. Juolab, kad nuosavas įkrovimo stoteles šiuo metu tiek privatūs asmenys, tiek įmonės gali įsigyti itin palankiomis sąlygomis.

Namų ūkių gyventojams ir verslo atstovams – praktiniai patarimai, kaip taupyti energiją ir finansus

Vedini socialinės atsakomybės ir sąnaudų optimizavimo principų, į atsakingą energijos vartojimą ir žaliąją ekonomiką vis dažniau atsigręžia ir namų ūkiai bei pramonės atstovai. Ekspertai įsitikinę – prisidėti prie energijos vartojimo efektyvumo bei taupymo ne tik gali, bet ir privalo kiekvienas.

2024-09-04 18:04
Neigia mitą, kad elektromobiliai netinkami ilgoms kelionėms
2024-08-29 15:49
Ekspertas pataria, kaip sureguliuoti televizorių sporto varžybų transliacijoms
2024-08-29 11:01
 Saldūs sapnai išmaniuosiuose namuose: kaip pagerinti miego kokybę?
2024-08-24 13:49
Vasara – ilgesnių kelionių automobilių metas: kaip maksimaliai sumažinti elektromobilio energijos sąnaudas?
2024-08-22 18:30
Nustokite pirkti pigius išmaniuosius laikrodžius
2024-08-19 12:28
Kaip padidinti „Apple Watch“ ekrano šviesumą
2024-08-16 15:22
Apsipirkimas internetu karščių metu: kaip apsaugoti savo siuntas?
2024-08-09 08:22
Norite, kad siurblys-robotas tarnautų ilgiau? Nepamirškite tinkamos jo priežiūros
2024-07-30 14:26
Kokia šventė be muzikos? Ekspertas pataria, kaip išsirinkti tinka-miausią garsiakalbį
2024-07-25 20:26
Ir darbui, ir laisvalaikiui: ekspertas pataria, kaip išsirinkti praktiškiausią daugiafunkcinį monitorių
2024-07-23 12:50
Kaip neapsigauti perkant naudotą elektromobilį?
2024-07-16 16:45
Kaip efektyviai sumažinti oro kondicionierių elektros suvartojimą, termometro stulpeliui šokus į viršų?
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama