Elektronika.lt
 2024 m. rugsėjo 8 d. Projektas | Reklama | Žinokite | Klausimai | Prisidėkite | Atsiliepimai | Kontaktai
Paieška portale
EN Facebook RSS

 Kas naujo  Katalogas  Parduotuvės  Forumas  Tinklaraščiai
 Pirmas puslapisSąrašas
 NaujienosSąrašas
 StraipsniaiSąrašas
 Vaizdo siužetaiSąrašas
 Nuolaidos, akcijosSąrašas
 Produktų apžvalgosSąrašas
 Naudingi patarimaiSąrašas
 - Elektronika, technika
 - Ryšio technika
 - Programinė įranga
 - Operacinės ir tinklai
 - Kompiuterinė įranga
 - Kitos protingos mintys
 Vykdomi projektaiSąrašas
 Schemų archyvasSąrašas
 Teorija, žinynaiSąrašas
 Nuorodų katalogai
 Įvairūs siuntiniai
 Bendravimas
 Skelbimai ir pasiūlymai
 Elektronikos remontas
 Robotų kūrėjų klubas
 RTN žurnalo archyvas






 Verta paskaityti
Rugsėjo 7 d. 17:15
Ne viskas matoma plika akimi: kaip gamintojų triukai prailgina elektromobilių įveikiamą atstumą?
Rugsėjo 7 d. 13:31
Kada interneto naudojimas tampa problema arba kaip nulaužti PIN
Rugsėjo 7 d. 09:46
Kaip atnaujinti „iPhone“, „iPad“ arba „iPod touch“ naudojant „Finder“
Rugsėjo 6 d. 18:26
„Samsung“ parodoje „IFA 2024“ pristatė DI pasaulio viziją: nauji įrenginiai ir kasdienybę keičiančios funkcijos
Rugsėjo 6 d. 15:39
Kokius automobilius rinktis neišvengiantiems automobilių spūsčių?
Rugsėjo 6 d. 12:45
Gera nuotaika šviesiuose namuose ištisus metus
Rugsėjo 6 d. 09:22
Sukčių išradingumui nėra ribų: įspėja apie naują taktiką, apgaunančią net patyrusius socialinių tinklų naudotojus
Rugsėjo 5 d. 18:22
CUPRA pristatė naują sportišką SUV modelį
Rugsėjo 5 d. 15:27
Tyrimas: kone kas antras moksleivis Lietuvoje naudoja dirbtinį intelektą namų darbų ruošai
Rugsėjo 5 d. 12:19
Automobilių elektrifikacija – šansas naujiems vardams, bet ar jie gali įgelti senbuviams?
FS25 Tractors
Farming Simulator 25 Mods, FS25 Maps, FS25 Trucks
ETS2 Mods
ETS2 Trucks, ETS2 Bus, Euro Truck Simulator 2 Mods
FS22 Tractors
Farming Simulator 22 Mods, FS22 Maps, FS25 Mods
VAT calculator
VAT number check, What is VAT, How much is VAT
LEGO
Mänguköök, mudelautod, nukuvanker
Thermal monocular
Thermal vision camera,
Night vision ar scope,
Night vision spotting scope
FS25 Mods
FS25 Harvesters, FS25 Tractors Mods, FS25 Maps Mods
Dantų protezavimas
All on 4 implantai,
Endodontija mikroskopu,
Dantų implantacija
FS25 Mods
FS25 Maps, FS25 Cheats, FS25 Install Mods
GTA 6 Weapons
GTA 6 Characters, GTA 6 Map, GTA 6 Vehicles
Reklama
 Patarimai » Elektronika, technika Ankstesnis patarimas | Sekantis patarimas | Dalintis | Spausdinti

Karštis žudo: kaip vėsinsimės – ventiliatoriumi ar oro kondicionieriumi?

Publikuota: 2024-07-11 08:28
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai

Žiemą džiuginę langai pietinėje pusėje vasarą tampa varginančiais šildytuvais. Sako, šiluma kaulų nelaužo, tačiau medikai perspėja: karštis gali itin blogai mus paveikti, jei turime širdies ir kraujotakos sveikatos bėdų ar vargina kiti negalavimai. Apie kritusį darbingumą, kai aplink šutra, nėra ko ir kalbėti. Specialistai pataria, kada galėtų užtekti ventiliatoriaus, o kada ir kodėl geriau rinktis oro kondicionierių.

Karštis žudo: kaip vėsinsimės – ventiliatoriumi ar oro kondicionieriumi?

Ventiliatoriai nešaldo, tik sukuria vėsinimo pojūtį

Šylant klimatui didžiųjų Europos miestų viena iš pagrindinių užduočių tapo patalpų vėsinimo sistemų plėtra. Tai tampa svarbu ir Lietuvoje. Naujos statybos daugiabučiuose ar verslo patalpose oro kondicionieriai suplanuojami jau pradiniame projektavimo etape. Vis dėlto daugelyje patalpų, kuriose dirbame ar gyvename, vėsinimo sprendimų tenka ieškoti vėliau.

Pasak „Senukų“ prekybos tinklo ekspertų, oro kondicionieriai bei ventiliatoriai ne tik ateina į pagalbą, kai ištverti karštį patalpose darosi nebepakeliama, bet ir pagerina namų oro kokybę. Jie taip pat pataria, kad renkantis tinkamiausią įrangos ar prietaiso modelį, reikėtų atsižvelgti planuojamos vėsinti patalpos plotą, prietaiso sumontavimo galimybes, veikimo efektyvumą ir energijos sąnaudas.

Palyginti su oro kondicionieriais, ventiliatoriai sunaudoja mažiau energijos, todėl tai – ekonomiškas pasirinkimas. Vis dėlto šis prietaisas neatšaldo patalpų oro, o tik priverčia cirkuliuoti patalpoje esantį orą, o vėsus oras pakeliamas aukščiau ir žmogui sukuriamas vėsinimo pojūtis. Tuo tarpu oro kondicionierius yra užpildytas šaldančia medžiaga, kuri padeda atšaldyti patalpų orą – iš kambario paimtas karštas oras išleidžiamas per sistemą į lauką, tokiu būdu temperatūra vėsinamoje patalpoje realiai sumažinama.

Oro kondicionieriai: sieniniai ir mobilūs

Žinovai pirmiausia išskiria dviejų tipų oro kondicionierius. Daugeliui yra žinomi sieniniai oro kondicionieriai – juos sudaro išorinis blokas ir vienas ar keli vidiniai blokai, tvirtinami patalpų viduje. Alternatyva – mobilūs oro kondicionieriai: jų nereikia montuoti, užtenka tik įjungti į elektros tinklą ir išvesti į lauką karšto oro išmetimo vamzdį.

Prieš įsigyjant šios paskirties įrangą, svarbu išsiaiškinti, ar leidžiama ir galima techniškai sumontuoti išorinį ir vidinį blokus taip, kad nebūtų pažeisti statybiniai normatyvai, taip pat ar turimi reikalingi leidimai jiems sumontuoti. Tuo tarpu mobiliems oro kondicionieriams svarbiausia, kad būtų galimybė išvesti karšto oro išmetimo vamzdį.

Įsigyjant oro kondicionierių svarbu atsižvelgti į jo našumą – BTU/val. reikšmę. Kuo ji didesnė, tuo didesnį plotą atvėsins oro kondicionierius. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į šio prietaiso galingumą: kuo jis galingesnis, tuo greičiau atvėsins patalpą – jos plotą taip pat derėtų įvertinti. Taip pat pravartu, kad oro kondicionierius turėtų vadinamąjį nakties režimą – jis užtikrina, kad jūsų miegas naktį bus kuo mažiau trikdomas.

Kas svarbu žinoti eksploatuojant oro kondicionierių

„Senukų“ ekspertų tvirtinimu, svarbiausia – žmogaus sveikata. Svarbu užtikrinti, kad skirtumas tarp temperatūros lauke ir vėsinamos vidaus patalpos būtų optimalus. Siekiant išvengti peršalimo, šis temperatūrų skirtumas neturėtų viršyti 8 laipsnių.

Eksploatuojant mobilųjį oro kondicionierių didesniam efektyvumui ir mažesniam energijos sunaudojimui bei tinkamam jo naudojimui reikia pasirūpinti lango arba durų tarpine, kad patalpos šiltas oras tinkamai būtų perduodamas į lauką, taip kambarys būtų greitai ir efektyviai atvėsintas. Rūpinantis prietaisu reikėtų nepamiršti laiku pašalinti susikaupusio kondensato, jeigu jis kaupiamas talpoje, integruotoje prietaiso viduje, arba pasirūpinti jo nuolatiniu išleidimu per žarnelę į išorinę talpą. Energijos vartojimo efektyvumas taip pat labai svarbus aspektas, ypač jei planuojate dažnai naudoti oro kondicionierių.

Valo orą, pagerina miegą, apsaugo baldus ir prietaisus

Ekspertai įvardija ir kitus oro kondicionierių privalumus, tai:

  • Geresnė oro kokybė. Daugelis oro kondicionierių turi įmontuotus filtrus, kurie padeda pašalinti dulkes, žiedadulkes ir kitas ore esančias daleles.
  • Geresnė miego kokybė. Oro kondicionieriai visą naktį palaiko pastovią temperatūrą ir sukuria optimalią aplinką kokybiškam miegui.
  • Baldų ir elektronikos apsauga. Pastovi patalpų temperatūra padeda apsaugoti baldus, elektroniką ir kitus temperatūrų pokyčiams jautrius daiktus nuo karščio ir drėgmės daromos žalos.
  • Drėgmės kontrolė. Vėsindami orą kondicionieriai padeda reguliuoti drėgmės lygį. Mažindami drėgmės perteklių ore, jie sukuria komfortiškesnę ir malonesnę aplinką, o tai gali padėti išvengti pelėsių ir grybelių augimo uždarose patalpose.

Buitinės technikos žinovai taip pat atkreipia dėmesį, kad oro kondicionavimo įranga ne tik vėsina, bet, kai reikia, atlieka ir šildymo funkciją – Lietuvoje tai ypač aktualu. Kitos populiarios funkcijos, į kurias verta atkreipti dėmesį: vertikali ir horizontali oro sklaida, filtrai, išvalantys orą nuo bakterijų, žemas triukšmo lygis.

Sugedę ir nebetaisomi – elektronikos atliekos

Šiuolaikiniai oro kondicionieriai naudoja gerokai mažiau elektros energijos nei senesni jų modeliai. Ši savybė turi įtakos, svarstant, ar verta taisyti sugedusį, ar geriau vietoje jo įsigyti naują. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė primena ir rekomenduojamą formulę: taisyti verta, jei remonto išlaidos neviršija 50 proc. naujo daikto kainos.

EPA atstovė taip pat pataria: išmetant ventiliatorių ar oro kondicionierių nederėtų sukti galvos, ko juose daugiau – metalo ar plastiko ir kokiai antrinių žaliavų rūšiai juos priskirti. Visi jie – elektronikos atliekos, šalinamos specialiame šioms atliekoms skirtame tinkle. Jei bet kurias elektronikos atliekas šalinsime prekybos vietose esančiuose konteineriuose, galėsime būti tikri, kad jos bus perduotos įgaliotiems tvarkytojams ir perdirbėjams. Ne problema ir nebetinkamos naudoti stambiagabaritės elektronikos dydis ar svoris, nes tokias atliekas EPA komanda išveža iš namų nemokamai.


Draudžiama platinti, skelbti, kopijuoti informaciją su
nurodyta autoriaus teisių žyma be redakcijos sutikimo.

 Rodyti komentarus (0)
Įvertinimas:  1 2 3 4 5 
Vardas:    El. paštas:   (nebūtinas)
Pakartokite kodą: 
  Apsaugos kodas: 
 
Komentarus rašo lankytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami, jų turinys neatspindi redakcijos nuomonės. Redakcija pasilieka teisę pašalinti pasisakymus, kurie pažeidžia įstatymus, reklamuoja, yra nekultūringi arba nesusiję su tema. Pastebėjus nusižengimus, prašome mums pranešti. Jei nurodomas el. pašto adresas, jis matomas viešai. Patvirtindami komentaro įrašymą, kartu patvirtinate, jog esate susipažinęs su portalo privatumo politika ir su ja sutinkate.
Namų ūkių gyventojams ir verslo atstovams – praktiniai patarimai, kaip taupyti energiją ir finansus

Vedini socialinės atsakomybės ir sąnaudų optimizavimo principų, į atsakingą energijos vartojimą ir žaliąją ekonomiką vis dažniau atsigręžia ir namų ūkiai bei pramonės atstovai. Ekspertai įsitikinę – prisidėti prie energijos vartojimo efektyvumo bei taupymo ne tik gali, bet ir privalo kiekvienas.

Neigia mitą, kad elektromobiliai netinkami ilgoms kelionėms

Nors nuo pernai elektromobilių skaičius Lietuvoje išaugo perpus, dar didesniam jų populiarumui koją kiša įvairios tautiečių dvejonės. „Telia“ darbuotojai šiuos mitus neigia ir dalinasi patarimais, kaip jiems pavyksta elektra keliauti be streso.

Ekspertas pataria, kaip sureguliuoti televizorių sporto varžybų transliacijoms

Sporto pasaulyje dabar vyksta daugybė įspūdingų renginių. Norint mėgautis kiekvienomis rungtynėmis, patartina patikrinti, ar televizorius suderintas optimaliai.

2024-08-29 11:01
Saldūs sapnai išmaniuosiuose namuose: kaip pagerinti miego kokybę?
2024-08-24 13:49
Vasara – ilgesnių kelionių automobilių metas: kaip maksimaliai sumažinti elektromobilio energijos sąnaudas?
2024-08-22 18:30
Nustokite pirkti pigius išmaniuosius laikrodžius
2024-08-19 12:28
Kaip padidinti „Apple Watch“ ekrano šviesumą
2024-08-16 15:22
Apsipirkimas internetu karščių metu: kaip apsaugoti savo siuntas?
2024-08-09 08:22
Norite, kad siurblys-robotas tarnautų ilgiau? Nepamirškite tinkamos jo priežiūros
2024-07-30 14:26
Kokia šventė be muzikos? Ekspertas pataria, kaip išsirinkti tinka-miausią garsiakalbį
2024-07-25 20:26
Ir darbui, ir laisvalaikiui: ekspertas pataria, kaip išsirinkti praktiškiausią daugiafunkcinį monitorių
2024-07-23 12:50
Kaip neapsigauti perkant naudotą elektromobilį?
2024-07-16 16:45
Kaip efektyviai sumažinti oro kondicionierių elektros suvartojimą, termometro stulpeliui šokus į viršų?
2024-07-15 11:28
Įkraunami įrenginiai vis dažniau sukelia nelaimes: kaip jų išvengti?
2024-07-13 10:31
Į kelionę elektromobiliu: primena pagrindines eksploatacijos taisykles vasarą
Daugiau...Paieška archyve

Global electronic components distributor – Allicdata Electronics

Electronic component supply – „Eurodis Electronics“

LOKMITA – įvairi matavimo, testavimo, analizės ir litavimo produkcija

Full feature custom PCB prototype service

GENERAL FINANCING BANKAS

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė

LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina

„Konstanta 42“

Technologijos.lt

Buitinė technika ir elektronika internetu žemos kainos – Zuza.lt

www.esaugumas.lt – apsaugok savo kompiuterį!

PriedaiMobiliems.lt – telefonų priedai ir aksesuarai

„Deinavos baldai“ — šeimos baldai


Reklama
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt | Autoriaus teisės | Privatumo politika | Atsakomybės ribojimas | Reklama | Turinys | Kontaktai LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!
Script hook v, Openiv, Menyoo
gta5mod.net
FS25 Mods, FS25 Tractors, FS25 Maps
fs25mods.lt
Optical filters, UV optics, electro optical crystals
www.eksmaoptics.com
Reklamos paslaugos
SEO sprendimai

www.addad.lt
Elektroninių parduotuvių optimizavimas „Google“ paieškos sistemai
www.seospiders.lt
FS22 mods, Farming simulator 22 mods,
FS22 maps

fs22.com
Reklama


Reklama