Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/89872/praktiniai-patarimai-biuro-darbuotojams-mazinant-saskaitas-uz-sildyma-viskas-prasideda-nuo-sviesos-jungiklio/spausdinti/

Praktiniai patarimai biuro darbuotojams: mažinant sąskaitas už šildymą viskas prasideda nuo šviesos jungiklio

Publikuota: 2023-12-18 20:29
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai
Praktiniai patarimai biuro darbuotojams: mažinant sąskaitas už šildymą viskas prasideda nuo šviesos jungiklio
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Žiemą, kai dažnas mūsų į darbą išsiruošia ir grįžta namo jau sutemus, biure kone nuolat tenka laikyti įjungtas šviesas, pasišildyti ir oro kondicionieriumi, verslui tenkančios elektros energijos sąskaitos gali išaugti kaip ant mielių. Tačiau integruotos energetikos paslaugų bendrovės „Ignitis grupė“ atstovė pastebi, kad nemenkai sutaupyti galima ne tik keičiant elektros lemputes ar techniką į taupesnę, bet ir skatinant taupyti darbuotojus. Tai padaryti esą nesunku, jeigu įmonės dalinasi praktiniais patarimais, kurie ir padeda sutaupyti.

Darniai plėtojamo energetikos sektoriaus verslo kultūrą siekiančios kurti „Ignitis grupės“ Nekilnojamojo turto departamento vadovė Laurinta Elinskaitė teigia, kad didžioji dalis elektros energijos taupymo patarimų yra gana universalūs ir panaudojami kone visur. Tad jei bandome taupyti namuose, kodėl nepasistengus to paties daryti ir biure.

Vienas svarbiausių patarimų, kaip taupyti elektros energiją biure, susijęs su šviesos išjungimu patalpose. Pasibaigus susitikimui ir išeinant iš susitikimų kambario, ilgesniam laikui paliekant darbo vietą ar kambarį, kuriame be jūsų nieko nėra, svarbu nepamiršti išjungti šviesos šaltinių. Verta paminėti, kad visuomenėje dar gajus mitas, jog įjungiant ar išjungiant šviesą sunaudojama daugiau elektros energijos nei ją nuolat laikant įjungtą.

„Baigus susitikimą ar darbo dieną svarbu nepamiršti išjungti visą įrangą, kurią naudojote darbo metu, pavyzdžiui, kompiuterį ir išorinį monitorių. Taip pat rekomenduojama elektros lizde nepalikti nešiojamųjų kompiuterių, telefono ar ausinių pakrovėjų ir panašių įrenginių, nes budėjimo režime esanti įranga naudoja elektros energiją“, – pataria L. Elinskaitė.

Kad darbuotojų įsitraukimas mažinant elektros sąnaudas yra labai svarbus ir efektyvus tvirtina ir ESO Pastatų ir transporto skyriaus vadovė Modesta Acutė, kuri priduria, jog sutaupyti galima ne tik sąmoningai mažinant biuro oro temperatūrą, bet ir neleidžiant jai itin nukristi – tuomet patalpų nereikia šildyti papildomai. Čia ypatingas dėmesys turėtų būti įrangai ir jos priežiūrai, pavyzdžiui, atliekant kasmetinę patikrą, pakeičiant filtrus.

Elektra – ir pasišildymui

Žiemą, kai šaltis sukausto vos tik išėjus į lauką ir veržiasi į biurų patalpas, kartais nebepakanka radiatorių teikiamos šilumos ir jos ieškoma papildomai. Dažname biure akys būna nukreiptos į ne tik šaldančius, bet ir šildančius kondicionierius, kurie yra energetiškai efektyvi priemonė šildyti patalpas. Tik svarbu jo nuolat neįjunginėti ir neišjunginėti, o nustatyti visiems darbuotojams komfortabilią temperatūrą ir palikti veikti automatiniu režimu, kol baigsis darbo diena. Skirtingai nei lemputės, kondicionieriaus įjungimas ir išjungimas eikvoja gerokai daugiau elektros energijos nei jo veikimas automatiniu režimu.

„Šilumos ieškoma ir biurų virtuvėlėse, kuriose kasdien išgeriama nemažai kavos ar arbatos. Gaminant šiltuosius gėrimus taip pat galima sutaupyti. Pavyzdžiui, jeigu biure esantis kavos aparatas turi karšto vandens funkciją, patariama naudotis būtent ja. Jei virtuvėlėje yra tik elektrinis virdulys, į jį pilkite tik tiek vandens, kiek jo reikia pasigaminti gėrimui“, – patarimais dalinasi „Ignitis grupės“ specialistė.

Galima pasiektų itin gerų rezultatų

Anot L. Elinskaitės, biuro buitinėse patalpose taip pat patariama efektyviau naudoti indaplovę, ją įjungti tik visiškai pripildžius. Rekomenduojama atkreipti dėmesį ir į tai, kokia temperatūra nustatyta šaldytuve, ji turėtų siekti apie 5–7 laipsnius. Tokios temperatūros pilnai pakanka, kad maistas nesugestų, o elektros energijos suvartojimas mažėtų.

Nepriklausomos inžinerinių sistemų projektavimo ir energetinio efektyvumo konsultacijų bendrovės „Mepco“ energetinio efektyvumo skyriaus vadovas Gediminas Šilanskas priduria, kad nemažai elektros energijos išeikvojama nejučia. O prisidedant prie elektros energijos taupymo rezultatai gali būti itin geri.

„Pakoregavus vartotojo elgseną, galima sutaupyti net iki 10 proc. pastato energijos sąnaudų. Taigi, kiekvieno darbuotojo įsitraukimas gali daryti didžiulę įtaką tvariam ir efektyviam elektros ir šilumos energijos vartojimui“, – teigia specialistas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!