Kavos aparatas – tai elektronikos stebuklas, palengvinęs gyvenimą milijonams žmonių visam pasaulyje. Tačiau iki šiol tarp žmonių vyrauja labai daug diskusijų apie tai, kokia kava yra skanesnė – užpilama ar ta, kurią pagamina aparatas. Šis klausimas verčia šią temą paanalizuoti giliau, nes vis dėlto šio gėrimo skonį lemia labai daug faktorių. Tad, kiekvienas mėgėjas turi savo kategorišką nuomonę apie tai, kaip reikėtų paruošti šį aromatingą gėrimą. Tačiau, siūlome atsižvelgti į objektyvius kriterijus, pagal kuriuos galima palyginti skirtingus šios gėrimo tipus ir jų gamybos būdus, o tai leis lengviau suprasti kas daro įtaką kavos skoniui.
Užpiltos ir aparato pagamintos kavos esminiai skirtumai
Kavos aparatas yra elektroninis įrenginys, kuris naudoja slėgį ir karštą vandenį tam, kad ištrauktų skonį ir aromatą iš sumaltų pupelių. Įranga gali būti skirtingų tipų, pvz., espresso, kapučino, filtras arba kapsulės. Užpylimo metodas yra paprasčiausias ir seniausias būdas paruošti šį gėrimą. Šis procesas susideda iš dviejų etapų: užpilant karštu vandeniu maltas pupeles ir leidžiant joms nusistovėti tam tikrą laiką. Užpilta kava gali būti ruošiama naudojant skirtingus įrankius, pvz., prancūzišką spaudimą, Chemex, V60 arba paprastą filtrą.
Aparato ir užpiltos kavos skonis priklauso nuo daugelio veiksnių
Svarbu suprasti, kad labiausiai įtaką skoniui daro ne pupelių kaina, bet iš kokios žaliavos ir kokiais metodais šis gėrimas yra gaminamas. Tad, skoniui ir aromatui įtaką gali daryti pupelių rūšis, ekstrakcijos metodai, malimo technika bei lygis. Kalbant apie pupeles, yra daugybė veislių, kurios natūraliai pasižymi skirtingais skoniais, aromatais ir net kofeino kiekiu, o kiekvienas šio gėrimo mėgėjas pasižymi skirtingais poreikiais. Jeigu mėgstate šviežio skrudinimo pupeles, tuomet apsilankykite tinklalapyje okava.lt. Prekės ženklas „O, kava“ aprūpins rūšinėmis pupelėmis arba malta kava, geram skoniui. Rūšinės kavos pupelės („speciality coffee“) reiškia, kad jos buvo augintos tame pačiame regione ir ūkyje ir jų įvertinimas yra bent 80 taškų.
Taip pat svarbu suprasti, kad pupelių skrudinimas taip pat daro didžiulę įtaką skoniui. Šviesesnis skrudinimas užtikrina, kad bus daugiau kofeino ir subtilių aromatų lyginant su tamsesniu skrudinimu, kuris turi gilesnį ir sodresnį skonį. Skrudinimo laipsnis taip pat lemia pupelių tankį ir drėgmės lygį jose.
Ypač svarbu paminėti, kad malimo lygis ir nuoseklumas turi įtakos ekstrakcijai ir skoniui. Smulkesnis malimas leidžia išgauti daugiau skonio ir aromato iš pupelių, bet taip pat padidina riziką sutrikdyti arba užkimšti aparato siurblius. Stambesnis malimas leidžia vandeniui lengviau pratekėti per pupeles, bet taip pat sumažina jų kontaktą su vandeniu ir mažina ekstrakcijos rezultatus, kas dažniausiai lemia, kad kofeino kiekis puodelyje bus mažesnis. Labiausiai reikia pabrėžti tai, kad aparatai dažniausiai sumala pupeles būtent ruošimo metu, o ne prieš kurį laiką.
Tad, norint išlaikyti aukščiausios kokybės skonį, pupeles sumalti reikėtų prieš kavos paruošimą t. y. rankiniu malimo aparatu ir tuomet užpilti vandenių. Patys pagalvokite – jeigu pupeles sumalate dabar, o jas užpilate po savaitės, kaip manote, kiek aromato ir skonio išgaruos per tas dienas? Štai kodėl aparatų gaminami gėrimai dažniausiai turi daugiau aromatų ir stipresnių skonių.
Kuris kavos tipas yra skanesnis?
Teigti, kad aparato pagamintas kavos gėrimas yra daug gardesnis – šiek tiek netikslu, nes skonis yra subjektyvus ir priklauso nuo asmeninių preferencijų, įpročių ir lūkesčių. Kiekvienas tipas pasižymi skirtingais paruošimo metodais, kurie vieniems yra priimtini, o kitiems – per daug verčiantys gaišti laiką. Tačiau, galima pabandyti palyginti kai kuriuos objektyvius kriterijus, kurie gali padėti nuspręsti, kuri rūšis turėtų būti skanesnė.
Malta kava, kurią perkate prekybos centruose, tikrai gali būti ne tokia skani kaip ta, kurią pagamina aparatas. Taip jau yra dėl paprastos priežasties – pupelės nėra šviežiai maltos. Palyginimui – į aparatą dedamos nepažeistos pupelės ir gamybos metu jos yra atitinkamai susmulkinamos. Tie produktai, kuriuos perkate prekybos centruose, buvo sumalti prieš ilgą laikotarpį ir neaišku kiek laiko stovėjo lentynose, todėl aromatas ir skonis gali būti ženkliai pakitę. Ką tokiu atveju daryti? Paprasčiausia būtų pirkti kavos pupeles ir būtent prieš pat užpylimą jas šviežiai sumalti. Malimo įrankiai tikrai nėra brangūs.
Kitas svarbu kriterijus yra pupelių rūšis. Pasirinkus prastos kokybės pupeles, joks aparatas tikrai skonio nepagerins. Tad, jeigu norite mėgautis išskirtiniu aromatu, patartina ieškoti rūšinių pupelių arba tiesiog standartinių, kurios turi gerus atsiliepimus. Neturintiems aparato, tikrai nebus sudėtinga pasigaminti gardžią kavą rankiniu būdu, nes užteks tik laikytis gamybos instrukcijų. Be to, specializuotos parduotuvės neretai prekiauja ir įranga bei papildomais priedais, kurie leis jums eksperimentuoti su įvairiomis tekstūromis, konsistencijomis ir kitais paruošimo stiliais.
Tad, jeigu svarstote kuris variantas yra gardesnis, turite suprasti, kad viską lemia pasirinktos pupelės, paruošimo būdas ir tai, kokiais priedais ją gardinsite. Atminkite, kad tai, kas patinka kitiems, nebūtinai patiks jums.