Kalėdinis laikotarpis ne tik džiugina šventine atmosfera, papuošimais, dovanų rinkimu, bet ir priverčia pasukti galvą, kaip šiemet nudžiuginti artimuosius švenčių stalo patiekalais. Taupydami laiką, dalis žmonių maisto prekėmis pasirūpina iš anksto, tačiau susiduria su problema – vakarienės dieną produktai būna ne pirmo šviežumo. Kaip organizuoti maisto produktus šaldytuve, kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, pranešime žiniasklaidai pasakoja „Samsung“ buitinės technikos ekspertas Vytautas Povilas Jurgaitis.
Maisto produktai šaldytuvo stalčiuje
„Netinkamas maisto produktų laikymas namuose gali ne tik sugadinti nuotaiką ir sujaukti pasiruošimo vakarienei procesą, bet ir nemenkai paploninti piniginę, mat tenka išmesti sugedusius, vartojimui nebetinkamus produktus ir pakartotinai pirkti naujus. Norint to išvengti verta žinoti, kad kiekviena šaldytuve temperatūra nėra pasiskirsčiusi tolygiai. Tai reiškia, kad vienus produktus reikia laikyti aukščiausioje šaldytuvo lentynoje, kitus – stalčiuje, o treti produktai apskritai neturėtų patekti į šaldytuvą“, – sako „Samsung“ buitinės technikos ekspertas.
Konkreti šaldytuvo vieta – skirtingiems produktams
Kaip paminėjo ekspertas, ne kiekvienas žino, kad net ir nustačius norimą šaldytuvo temperatūrą, tam tikrose vietose palaikomas šaltis gali skirtis. Pavyzdžiui, viršutinėse šaldytuvo lentynose yra šilčiausia ir naujesniuose įrenginiuose gali siekti kone 3° C. Tuo tarpu to paties šaldytuvo stalčiuose temperatūra gali būti artima 0° C. O jau pagyvenusių šaldytuvų temperatūrų skirtumai gali būti net dar drastiškesni – viršuje siekti net 10° C, o apačioje – keturis kartus mažiau. Būtent todėl reikėtų žinoti, kokioje šaldytuvo dalyje kokie produktai turėtų būti laikomi.
„Viršutinėse šaldytuvo lentynose patariama laikyti produktus, kuriems nereikia šaldymo, o užtenka tik vėsesnės temperatūros. Jose galite apgyvendinti pieną ir jo produktus, uogienes, anksčiau pagamintus patiekalus ar pyragus ir bandeles. Šiems produktams nereikia šaldymo – užtenka vos vėsesnės temperatūros“, – pasakoja V. P. Jurgaitis.
Pasak eksperto, šaldytuvo viduryje vyrauja 2-2.5°C temperatūra, todėl ten geriausia išdėlioti trumpo galiojimo produktus – kiaušinius, dešrą, rūkytus mėsos gaminius ir žuvį. Šviežią mėsą ir žuvį, tuo tarpu, rekomenduojama laikyti apatinėse lentynose ar net stalčiuose, kadangi šie produktai turi ypatingai trumpą galiojimo terminą, o minėtoje šaldytuvo vietoje temperatūra nėra aukšta, todėl produktai ilgiau išliks šviežesni.
Vienus vaisius atskirkite nuo kitų
Šaldytuvų stalčiuose temperatūra gali būti artima 0° C. Todėl viename jų rekomenduojama laikyti šviežią mėsą, o kitame – daržoves ir vaisius. Būtent minėtosios linijos šaldytuvų stalčiuose taip pat galima reguliuoti ir drėgmę, taip sukuriant idealią aplinką vaisiams ir daržovėms išlikti šviežesniems ilgesnį laiką. Tačiau, kad minėtieji produktai negestų, reikia žinoti ir dar vieną aspektą – ne visus vaisius galima laikyti šalia kitų.
„Kai kurie vaisiai išskiria etileno dujas, kurios pagreitina vaisių ir daržovių nokimo procesą. Kartais tai gali būti naudinga, pavyzdžiui, jei norite greičiau sunokinti avokadą, jį galite padėti šalia prinokusio. Tačiau, jei norite pristabdyti šį procesą, patariama vaisius ir daržoves laikyti atskirai nuo tų produktų, kurie skleidžia etileno dujas – obuolių, kaulavaisių, kriaušių, bananų ir pomidorų“, – pasakoja V. P. Jurgaitis.
Anot eksperto, tokiam veiksmui net nereikia atskiro indo ar maišelio, užtenka produktus laikyti skirtinguose šaldytuvo stalčiuose.
Produktai, kurių nereikia laikyti šaldytuve
Norint kuo ilgiau išlaikyti produktus šviežius, reikėtų žinoti, kad ne visi jų turėtų būti laikomi šaldytuve – kai kurie geriau išsilaiko būdami kambario temperatūroje. Dažniausiai žmonės suklysta į šaldytuvą sukraudami visus vaisius ir daržoves, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie šaldytuve laiko tokius produktus kaip duona. Deja, bet jiems, pasak eksperto, geriausia likti kambario temperatūroje.
„Į šaldytuvą nereikėtų dėti tokių vaisių ir daržovių kaip bananai, pomidorai, citrusiniai vaisiai, bulvės, paprikos ar svogūnai. Jie išliks šviežesni, jei bus laikomi tamsioje, vėsioje vietoje – spintelėje ar ant stalo. Ten pat reikėtų laikyti ir duoną, kadangi šaldytuve iš jos daug greičiau pasišalina drėgmė ir tokiu atveju ji greičiau džiūsta, sukietėja. Daugeliui gali pasirodyti keista, bet sviestui taip pat nieko nenutiks, jei šis bus laikomas ne šaldytuve. Tik svarbu, kad produktas būtų sandariame indelyje, į kurį patektų kuo mažiau oro“ – aiškina „Samsung“ buitinės technikos ekspertas.